Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ορθομαρμάρωση


allotrios

Recommended Posts

Ο πιο σωστός τρόπος ορθομαρμάρωσης είναι ο γνωστός με τα αγκύρια όπου η κάθε πλάκα φυσικού πετρώματος στερεώνεται στην όψη ξεχωριστά. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται στην «πιάτσα» καθώς είναι πολύ πιο οικονομικός, είναι ένας κάπως πιο «μπακαλίστικος» όπου δεν υπάρχουν αρμοί μεταξύ των πλακών και η κάθε πλάκα στερεώνεται από πίσω με σύρμα! Κάνω λάθος; Κατά πόσο είναι αξιόπιστος αυτός ο τρόπος στερέωσης μαρμάρων σε όψεις και πως μπορώ να εξασφαλιστώ ως επιβλέποντας μηχανικός ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα στο μέλλον; Υπάρχει κάποιος κανονισμός που να λέει πως ακριβώς πρέπει να στερεώνονται τα μάρμαρα σε όψεις κτηρίων; Ας μοιραστεί κάποιος συνάδελφος την εμπειρία του. Ευχαριστώ προκαταβολικά…

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω πόσο συνηθισμένος είναι ο "τρόπος"με το σύρμα, αλλά σίγουρα από εμένα δεν είναι αποδεκτός. Τί θα κρατάει, μετά την βέβαιη οξείδωση του σύρματος, τίς πλάκες πλέον ; η μεταξύ τους τριβή-σφήνωση ; ίσως για αυτό και ή "μέθοδος" χωρίς αρμό !!!. Μετά από κάποιον άνεμο, συστολή-διαστολή, κλπ, ;; για να μην πούμε τίποτα για σεισμό !

Έχω κάνει αρκετά στρέμματα ορθομαρμάρωσης, είται με ανοξείδωτη ανάρτηση, είται κολλητά με κονίαμα, σύρμα επέτρεψα μόνον για την αρχική συγκράτηση κολλητών μαρμάρων σε πολύ δύσκολα σημεία, αρνητικά. λαμπάδες κ.ά..

Προδιαγραφές υπάρχουν, και στα DIN και στα BS για EU δεν ξέρω, δές εδώ έναν αρχικό συνοπτικό οδηγό, που περιέχει και τους κανονισμούς εάν θέλεις να τους αγοράσεις.

Link to comment
Share on other sites

Απ' ότι καταλαβαίνω και από προσωπική έρευνα που έχω κάνει, δε συνιστάται ο παραπάνω οικονομικος-μπακαλιστικος τρόπος. Αλλά τι γινεται στην περίπτωση της επίβλεψης; υπογράφεις ή δεν υπογράφεις; Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι και δύσκολες εποχές!

 

 

edit: Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι σε αυτό τον τρόπο στερέωσης με το σύρμα, εννοείται, ότι χρησιμοποιείται και ενισχυμένη κόλλα πάνω στην σιδηροκατασκευή.

Link to comment
Share on other sites

κατά την άποψή μου ΔΕΝ υπογράφεις.

Να ξέρεις ότι εάν συμβεί κακό ο ιδιοκτήτης σίγουρα θα στραφεί εναντίον σου για κακοτεχνία.

Εξηγείς στον ιδιοκτήτη-ες ότι και εκείνος είναι συνυπεύθυνος και εάν συμβεί κάτι και θα πληρώσει από την τσέπη του τίς ζημιές σε πράγματα πχ αυτοκίνητο, γειτονική ιδιοκτησία κλπ, αλλά και θα πάει φυλακή εάν συμβεί το οτιδήποτε σε άνθρωπο. Καμιά ασφάλεια δεν θα τον προστατεύσει στο ποινικό.

Του εξηγείς επίσης ότι η αμοιβή επίβλεψης, δεν σου φθάνει για το μερίδιο της ευθύνης σου και ότι ή φυλακή είναι για τους λεβέντες και όχι για τους μηχανικούς.

 

Οι εποχές είναι πράγματι πολύ δύσκολες, αλλά θα είναι πολύ δυσκολότερες εάν γράφεις απολογητικά υπομνήματά στον εισαγγελέα και ψάχνεις να βρεις πώς να πληρώσεις τον δικηγόρο και τους παθόντες.

 

αυτό με την κόλλα στην σιδηροκατασκευή δεν το κατάλαβα.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε συνάδελφε, τώρα όσον αφορά αυτό το τρόπο στερέωσης των πλακών μαρμάρου που αναφέρω παραπάνω, η αλήθεια είναι ότι ούτε κι εγώ τον πολυκατάλαβα γι' αυτό τον αναφέρω "μπακαλίστικο"! Αν κάποιος άλλος συνάδελφος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας ενημερώσει αν αξίζει τον κόπο. Το συνεργείο τοποθέτησης πάντως ζητάει 3-4 φορές πιο πάνω τιμή ανα τετραγωνικό για να εφαρμόσει τον πιο σωστο τρόπο στήριξης των πετρωμάτων με τα αγκύρια!

Link to comment
Share on other sites

Καλα κανει και ζηταει παραπανω, εφοσον θα ξοδεψει περισσοτερο χρονο για να τελειωσει τη δουλεια.

Ειμαι ασχετος επι του θεματος αλλα τρομαζω στην ιδεα οτι μερικοι ανευθυνοι και τσιφουτηδες θετουν τον περαστικο κοσμο και τις ξενες περιουσιες σε τετοιο κινδυνο. Φανταζεστε τι θα γινει αν πεσει σε κανενα κακομοιρη μια πλακα απο την προσοψη καποιου κτιριου? Εδω ενα κομματι σοβας πεφτει και ο ανθρωπος παει με σοβαρα τραυματα στο νοσοκομειο...

 

Στερεωση με βιδες και τιποτα λιγοτερο, οπως βλεπω σε ενα σωρο κτιρια..

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξα λίγο τα στοιχεία μου, μέ τίποτα 3-4 φορές πάνω. Ακόμα και για μικρές σχετικά δουλειές με πολλές ακμές, το κόστος ανα μ2, ενός σωστού συστήματος αναρτήσεων, δεν ξεπερνά το 70%~80% της τιμής ενός καλού μαρμάρου-γρανίτη. Η το συνεργείο δεν ευκαιρεί και δεν θέλει να μπλέξει (το βλέπω απίθανο τέτοια εποχή), ή, το πιθανότερο, το συνεργείο δεν ξέρει να κάνει σωστά την δουλειά και την υπερκοστολογεί για να φοβίσει τον ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Ξέρουμε ποιές είναι οι ισχύουσες τιμές ορθομαρμάρωσης με σύστημα ανάρτησης σήμερα;

Τιμή/μ² και τιμή/τρέχον μέτρο για ακμές και λαμπάδες

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Γενικά συμφωνώ με τα αγκύρια. Σήμερα βέβαια έχουμε ειδικές κόλες με αντοχή σε διάτμηση μεγαλύτερη απο 30 και εφελκυστική στα 100. Αρμοί δεν χρειάζονται διότι περνάει υγρασία και ρύποι. Μην ξεχνάτε οτι κολλάμε με αυτές καθρέπτες 20 τμ χωρίς πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

ας ξεθαψω το θέμα...

 

Σε μια δουλειά του δημοσίου, κάποιος δημιούργησε ένα άρθρο ορθομαρμάσωσης με σύστημα μηχανικής στήριξης (υποδεικνεύει και πιο, αλλα ζητάει αυτό ή παρόμοιο) με την εξωφρενική τιμή των 70ε/τμ.

 

Τι στιγμή που κάνα 40ρι εχει προμήθεια το Χ μάρμαρο.

 

Ψάχνω στα τιμολόγια των δημοσίων έργων, αλλα πουθενα δεν αναφέρει στα άρθρα, ορθομαρμάρωση με μηχανική στήριξη...Παρά μονο "σκέτη".

 

Εχει κάποιος κάτι σχετικό απο καμμια μελέτη, ή κάποια εργασία να τους παρουσιάσω; διοτι με το 70 είμαστε μέσα για μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.