Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δήλωση σε τοπογραφικό που χρ να παραχωρηθεί λωρίδα εδάφους για να γίνει οικοδομήσιμο


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω την ακόλουθη περίπτωση.

Οικόπεδο εντός οριοθετημένου οικισμού έκτασης 1500 τ.μ. (άρτιο κατά κανόνα) με πρόσωπο 40μ σε δρόμο μεταβλητού πλάτους με μέσο πλάτος τα 3,00μ.

Μετά τις εγκυκλίους 1/2010 και 3/2010 της υπουργού κας. Μπιρμπίλη, στη δήλωση του Ν. 651/77 περί αρτιότητας και οικοδομησιμότητας μπορώ να γράψω ότι το οικόπεδο είναι άρτιο και δύναται να οικοδομηθεί με παραχώρηση λωρίδας εδάφους 1,00μ ή όχι?

Ευχαριστώ προκαταβολικά για κάθε απάντησή σας.

Link to comment
Share on other sites

Γίνεται κάποιος διαχωρισμός στις εγκυκλίους 1 και 3 σχετικά με τα τυφλά οικόπεδα και σε εκείνα που το πρόσωπό τους υπολείπεται του πλάτους των 4μ?

Νομίζω πως όχι...

Συνάδελφε nk104 αν έχεις την καλωσύνη μπορείς να μου εξηγήσεις από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι μόνο τα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο έχουν πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε TopSurv,

 

την εγκύκλιο μπορείς να τη βρείς εδώ: http://www.minenv.gr/4/43/00/3678.egkuklios.oikismwn.doc

 

Για τα ακίνητα στερούμενα προσώπου γράφει:

 

"οι οποίες ορίζουν προϋποθέσεις και διαδικασία για την παραχώρηση από ιδιώτες εδαφικών λωρίδων και τη θέση τους σε κοινή χρήση, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ακίνητα στερούμενα προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο και μη δυνάμενα, κατ’ επέκταση, να δομηθούν βάσει του προεκτεθέντος γενικού όρου της παρ. 1 του άρθρου 6 του π. δ/τος/24-4-1985, ο οποίος στοιχεί προς γενική αρχή του πολεοδομικού δικαίου, είναι, ενόψει όσων αναφέρονται στη σκέψη 10 εκτός των ορίων της παρεχομένης με το άρθρο 42 παραγρ. 5 ν. 1337/83 εξουσιοδοτήσεως και συνεπώς ανίσχυρες, διότι παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κοινοχρήστων χώρων, αποσπασματικώς και κατά τρόπο μη ορθολογικό, με πρωτοβουλία ιδιωτών, πριν από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης κατ’ αντίθεση προς τις απορρέουσες από το άρθρο 24 του Συντάγματος επιταγές"

 

Για την παραχώρηση εδαφικής λωρίδας γράφει:

 

" Διευκρινίζεται ακόμα πως, με την υπ. αρ. 1828/2008 Απόφαση κρίθηκε ότι, η παράγρ. 1 του άρθρου 6 του προαναφερόμενου Π.Δ/τος

«… στοιχεί προς γενική αρχή πολεοδομικού δικαίου…» και συνεπώς πρέπει να εφαρμόζεται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες.

Δηλ. τηρείται η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης στον οικείο ΟΤΑ και θέσης σε κοινή χρήση λωρίδας οικοπέδου, κατά το μήκος του προσώπου του σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, ώστε αυτός ο χώρος να αποκτήσει το αναφερόμενο στην παράγραφο αυτή αναγκαίο πλάτος των 4 μέτρων και το οικόπεδο να καταστεί οικοδομήσιμο ως προς τον συγκεκριμένο όρο ( πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους 4 μ. τουλάχιστον) .

Με το παραπάνω σκεπτικό πρέπει να εφαρμόζεται και οποιοσδήποτε όρος έχει θεσμοθετηθεί για την εξασφάλιση μεγαλύτερου πλάτους ( ή άλλως για τη διεύρυνση) υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου του οικισμού κατ’ επίκληση των παραγρ. 1 , 3 , 6 και 7 του άρθρου 6 του παραπάνω Π.Δ/τος

"

 

Link to comment
Share on other sites

Γιατί 1μ συνάδελφε TopSurv?νομίζω μέχρι τον άξονα παραχωρείς άρα μισό μέτρο λωρίδα επί του προσώπου στον κοινοτικό δρόμο.Το υπόλοιπο θα το παραχωρήσει ο απέναντι όταν οικοδομήσει.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι έχετε δίκιο για το 0,5μ όπως τα λέτε. Ξέχασα να σας πω ότι από την άλλη πλευρά του δρόμου δεν υπάρχει ιδιοκτήτης είναι γκρεμός, οπότε γι αυτό το λόγο πρέπει να παραχωρηθεί 1μ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.