Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωράφι


Recommended Posts

Όσοι έχουν φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργεία, μπορούν να μου πουν πόσο πληρώνουν τον μήνα για ασφάλεια;

 

Απ'ότι ξέρω για να έγκρίνει η τράπεζα δάνειο για Φ/Β, απαιτεί πλήρη ασφάλιση (για κλοπή, εμπρησμό, βανδαλισμό, χαλάζι, φυσικές καταστροφές, κτλ). Δυστυχώς δεν έχω γνώση του κόστους αυτού για να υπολογίσω την απόσβεση.

 

Όσοι αναφέρατε πόσο βγάζει τον μήνα το Φ/Β, υπολογίστε ότι η απόδοσή του μειώνεται περίπου 1% τον χρόνο, άρα για το προαναφερθέν πάρκο που αυτή την στιγμή αποφέρει 600 την ημέρα, του χρόνου (με την ίδια ηλιφάνεια προφανώς) θα αποδίδει 594, σε 20 χρόνια θα αποφέρει 480 την μέρα.

Δεν είναι σωστό όμως να υπολογίζεται η παραγωγή με την μέρα αλλά με τον χρόνο. Τον χειμώνα ή όταν υπάρχει συννεφιά μειώνεται η απόδοση. Επίσης τις μέρες που γίνονται αεροψεκασμοί μειώνεται η απόδοση (λέγεται ότι σκοπός τους είναι η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας για μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αν ισχύει τότε σίγουρα μειώνεται η απόδοση των Φ/Β λόγω σκίασης των τεχνητών συννέφων).

 

Ένα επιπλέον έξοδο είναι τα inverter και ο λοιπός εξοπλισμός. Μετά από μερικά χρόνια που λήγει η εγγύηση η αντικατάστασή τους επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του Φ/Β.

 

Δυστυχώς δεν έχω δει ακόμα μελέτη απόσβεσης που να λαμβάνει όλες τις παραμέτρους υπ'όψιν, οι περισσότερες μελέτες είναι γραμμένες έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τον επενδυτή να προβεί στην επένδυση και όχι με σκοπό την αντικειμενική αλήθεια.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.