Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σύστημα συντεταγμένων αναδασμού Ιωάννινα


Recommended Posts

Γεια σας,

Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με κάποια συστήματα συντεταγμένων που χρησιμοποιούμε.

Λοιπόν, υπάρχει ένα τεμάχιο που πρέπει να κάνω το τοπογραφικό και να το οριοθετήσω. Τα στοιχεία που έχω για αυτό είναι από την Νομαρχία Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από τον αναδασμό του 1973. Για αρχή πήρα από την Υπηρεσία τις συντεταγμένες των ορόσημων και κάποιων στάσεων του αναδασμού στην περιοχή. Αφού πήγα και έλεγξα την περιοχή δεν είδα ούτε ένα ορόσημο ή στάση, ήταν όλα κατεστραμμένα (λογικό μου φαίνεται). Έτσι πήγα και βρήκα τις μετρήσεις που είχαν γίνει τότε και πήρα τις συντεταγμένες των τριγωνομετρικών του αναδασμού καθώς και κάποιες μετρήσεις που αφορούν το τεμάχιο που με ενδιαφέρει. Υποθέτω πως με αυτά τα στοιχεία είμαι αρκετά καλυμμένος στο να δημιουργήσω μια όδευση, να χαράξω τα ορόσημα που μου χρειάζονται και μέσω αυτών και των μετρήσεων (καθώς και των αποστάσεων που έχει στο σχέδιο) να μπορέσω να χαράξω τα όρια.

1η Ερώτηση

Ξέρει κανένας τι ΗΑΤΤ είναι αυτό που χρησιμοποιείται στον συγκεκριμένο αναδασμό (μικρό, μεγάλο); Επίσης τα δύο αυτά συστήματα τι διαφορά έχουν (μετατόπιση, κλίμακα, στροφή, όλα);

2η Ερώτηση

Έχω ένα αρχείο με τις συντεταγμένες όλων των τριγωνομετρικών της ΓΥΣ σε ΗΑΤΤ και σε ΕΓΣΑ αλλά οι συντεταγμένες από το μόνο ΓΥΣ που βρήκα στη νομαρχία δεν είναι ίδιες με αυτές που έχω στο αρχείο μου. Υποθέτω ότι το ένα είναι σε μικρό και το άλλο σε μεγάλο ΗΑΤΤ;

3η Ερώτηση

Το τεμάχιο το μέτρησα, πριν αρχίσω να βρίσκω δεδομένα από την Νομαρχία, με GPS στο ΕΓΣΑ. Ποιος είναι ο ποιο αξιόπιστος τρόπος να μετασχηματίσω τις συντεταγμένες στο σύστημα του αναδασμού (πχ Coord.gr ή κάποιο άλλο πρόγραμμα ή να κάτσω να προγραμματίσω κάποιον μετασχηματισμό και ποιον πχ αφινικό)

4η Ερώτηση

Το τριγωνομετρικό που εξαρτήθηκα είναι το "ΣΠΗΛΑΙΟ" . Από εκεί όμως δεν βλέπω κάποιο άλλο του αναδασμού από αυτά που έχω. Όμως έχω χρησιμοποιήσει άλλη φορά το τριγωνομετρικό της ΓΥΣ "ΜΕΛΑΝΔΡΑ" που είναι ορατό. Στην περίπτωση που το έχει κάποιος στο σύστημα του αναδασμού και μπορεί να μου το στείλει θα ήμουν υπόχρεος. Αλλά βέβαια πες ότι το βρίσκω είτε εδώ είτε στη Νομαρχία, έχω την εντύπωση ότι ανήκουν σε διαφορετικά πεντάρια άρα έχουν και διαφορετικές συντεταγμένες, εννοώ πρέπει να φέρω το ένα στο σύστημα του πενταριού του άλλου; Γιατί θυμάμαι ότι το ΗΑΤΤ αλλάζει κάπως σύμφωνα με το πεντάρι.

 

Αν μπορούν κάποιοι ας μου πουν αν σκέφτομαι σωστά τον τρόπο εργασίας, καθώς να μου δώσουν και λίγο τα φώτα τους όσο αναφορά τις ερωτήσεις.

 

 

Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Ρίξε μια ματιά συνάδελφε σε παλαιότερες δημιοσιεύσεις, πιστεύω πως θα καλυφθείς ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα. Τα ερωτήματα σου είναι πάρα πολλά για να απαντηθούν ικανοποιητικά εδώ.

Οσο για το τελευταίο, δεν τίθεται θέμα του να είναι πρέπον ή να θεωρείται παράνομο , ΕΙΝΑΙ παρανομό και τέτοια ενέργεια επισύρει ποινικές διώξεις. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι ένα edit.

Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

DIMITRIS80

Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση του edit αλλα θα μπορούσες να μου απαντήσεις ως προς το πρώτο σκέλος, αν δλδ το να ξεκινήσω δύο διαφορετικές οδεύσεις μία απο ΗΑΤΤ και μία απο ΕΓΣΑ τρ/κά είναι το ποιο σωστό.

Πάντως έκανα μία αναζήτηση σε παλαιότερες δημοσιεύσεις και τα τέσσερα ερωτήματα είναι σαν απορίες σε προιγούμενες. Οπως και ο τρόπος εργασίας είναι αυτός που σκεφτόμουν να κάνω αλλα επιβεβαιόθηκε με παλαιότερες αναρτήσεις.

Πάντως σε υπέρ ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καθώς είμαστε νέοι οι περισσότεροι, δεν χάνουμε τίποτα να ρωτήσουμε -πέρα από από το forum- κάποιον παλαιότερο συνάδελφο που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Ξέρεις τι χάνεις αν δεν το κάνεις??? ε?? (:):))

Link to comment
Share on other sites

zack, επειδή είχα τις ίδιες πάνω κάτω απορίες με αυτές που εξέφρασες για μια δική μου δουλειά, το είχα κοιτάξει και είχα βρει απαντήσεις στα περισσότερα σε παλαιότερα θέματα, γι αυτό και μόνο σε παρέπεμψα εκεί, ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα. Καλη συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε zack οι μετρήσεις γωνιών μηκών της όδευσης είναι ανεξάρτητες από το προβολικό σύστημα στο οποίο θα κάνεις επίλυση. Νομίζω το βασικό σου μέλημα πρέπει να είναι η εύρεση κοινών σημείων που θα σε βοηθήσουν με ακρίβεια να μεταφερθείς από το ένα σύστημα στο άλλο.

Η απ΄ευθείας μετατροπή με μαθηματική διαδικασία ενέχει πάντα κινδύνους λάθους, γιατί η εμπειρία έχει δείξει οτι πολλές φορές αυτές οι παλιές διανομές ήταν σε περίπου Hatt 6΄ σε σχέση με τα αντίστοιχα hatt 30΄ της ΓΥΣ.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε zack

είναι παλιό HATT σε μεγάλο ΚΦΧ φ=39.45 και λ=-2.45

ο μοναδικός τρόπος μετασχηματισμού σε ΕΓΣΑ είναι να μετρήσεις 'κοινά' σημεία που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσεις όσα υπάρχουν ακόμη

όπως έχουμε γράψει στο φόρουμ το λογισμικό Coord.gr δεν βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις

τα τριγωνομετρικά που 'διαθέτεις'!!!!!!! σε HATT και ΕΓΣΑ επίσης δεν θα σε βοηθήσουν

αναζήτησε τα τριγωνομετρικά της Τοπογραφικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας

Σπήλαιο-Αναδασμού,Λοτζέτο,Γορίτσα-Ελεούσας,Ζήσης επαναλαμβάνω είναι της υπηρεσίας και ΟΧΙ της ΓΥΣ

αν δεν βγάλεις άκρη

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.