Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πυροπροστασία σε fast food


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα και συγχαρητήρια για το απίστευτο αυτό φόρουμ που δίνει λύσεις σε αμέτρητες απορίες και προβλήματα. Ευχαριστώ κυρίως τους παλιότερους αλλά και όλους τους γνώστες που ξοδεύετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να βοηθάτε εμάς τους νεότερους να μάθουμε ορισμένα πράγματα.

 

Είμαι εντελώς νέος ηλεκτρολόγος μηχανικός, δεν έχω ασχοληθεί ακόμα με κάποιο έργο ή οτιδήποτε σχετικό και πιο πολύ προσπαθώ να συγκεντρώνω πληροφορίες και γνώσεις επί του παρόντος πάνω στη δουλειά διαβάζοντας, παίρνοντας πληροφορίες από γνωστούς μηχανικούς κλπ. ακόμα και από το παρόν φόρουμ και από όπου μπορώ γενικά (καθότι ήταν αδύνατη η εύρεση εργασίας σε υπάρχον γραφείο κλπ).

 

Το πρόβλημα μου λοιπόν είναι ότι μου έδωσε ένας νέος φίλος μου πολιτικός μηχανικός σήμερα τα σχέδια ενός fast food το οποίο αλλάζει ιδιοκτήτη, προκειμένου να κάνω τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι εντάξει με την πυροπροστασία του, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν μία καλή ευκαιρία να μάθω κάτι και επ αυτού, μιας και δεν γνωρίζω τπτ.

Σκέφτηκα λοιπόν να απευθυνθώ πρώτα εδώ για πιθανή βοήθεια μιας και δεν πρόλαβα να πάω στην πυροσβεστική σήμερα να ρωτήσω λεπτομέρειες για το τι χρειάζεται να κάνω (καθότι και ο φίλος μου ως νέος και δη ως πολ. μηχ. δεν είχε κ πολύ ιδέα και το αφεντικό του έλειπε για να μου δώσουν κάποια καθοδήγηση).

 

Αυτά που μου έδωσε σχετικά με το χώρο που είναι fast food είναι τα εξής:

1) Το πιστοποιητικό πυροπροστασίας το οποίο εκδόθηκε το 2008 για μια προηγούμενη ιδιοκτήτρια και είχει ισχύ ως το 2014.

2) Την κάτοψη του καταστήματος και

3) Ένα κατακόρυφο διάγραμμα με την εγκατάσταση του δικτύου υγραερίου για το fast food, όπως το συνέταξε κάποιος μηχανολόγος μηχανικός παλιότερα για προηγούμενο ιδιοκτήτη.

 

Εγώ τι ακριβώς πρέπει να κάνω τώρα; Αυτό που αντιλαμβάνομαι από μόνος μου είναι ότι θα χρειάζεται λογικά εκ νέου η εγκατάσταση του υγραερίου για τον νέο ιδιοκτήτη καταρχάς (η οποία θα είναι η ίδια έτσι; ). Τι άλλο μετά;

 

Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά για πιθανές απαντήσεις!

Link to comment
Share on other sites

Δεν παίζει ρόλο που και στο υπάρχον πιστροποιητικό πυροπροστασίας και στη μελέτη για το υγραέριο φαίνονται τα ονόματα προηγούμενων ιδιοκτητών;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για το link κ. Ροδοπουλε. Ομολογώ βέβαια ότι δεν έβγαλα σαφέστατο συμπέρασμα.

 

Εσύ, μέχρι το 2014 που λήγει το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα.

 

Αυτό που μου κάνει εντύπωση με αυτό, είναι το εξής: Αν πχ πάει ο καινούριος ιδιοκτήτης και αλλάξει την υπάρχουσα εγκατάσταση υγραερίου π.χ. εκεί που το παλιότερο σχέδιο δείχνει ότι έχει 4 μπουκάλες υγραερίου - 2 για να ψήνει γύρους, 1 για κρέπες και 1 για τη σχάρα - αν αυτός αποφασίσει πχ ότι θέλει στο μαγαζί να έχει και 2 κρεπιέρες και βάλει άλλη μία μπουκάλα, δε θα πρέπει αυτό να φαίνεται σε καινούριο διάγραμμα για την εγκατάσταση υγραερίου και να ενημερωθεί η ΠΥ για το καινούριο διάγραμμα;

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έγινε μεταβίβαση της επιχείρησης, το πιστοποιητικό συνεχίζει να ισχύει και για το νέο ιδιοκτήτη μέχρι τη λήξη του, εκτός εάν αλλάξει κάτι στην κάτοψη ή στα μέτρα που προβλέπονται. Αν θέλεις μπορείς να εκδώσεις πιστοποιητικό στο νέο όνομα με κάποιο χαρτί που να πιστοποιεί τη μεταβίβαση, την ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη και μια εξουσιοδότηση χωρίς να απαιτηθεί νέα μελέτη.

 

Αν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στην εγκατάσταση υγραερίου θα πρέπει να γίνει εκ νέου η συμπληρωματική μελέτη υγραερίου που αποτελεί συνοδευτικό τεύχος της βασικής μελέτης πυρασφάλειας. Επίσης, αν γίνουν αλλαγές στη χωροθέτηση της κουζίνας ή των συσκευών ή των εξόδων κινδύνου θα χρειαστούν εκ νέου σχέδια και νέα μελέτη πυρασφάλειας.

 

Αν πραγματοποιηθούν οι παραπάνω αλλαγές σε μια επιχείρηση, κανονικά επιβάλλεται να γίνει νέα μελέτη ακόμη κι αν δεν αλλάξει ο ιδιοκτήτης και δεν έχει λήξει το πιστοποιητικό. Επειδή όμως δεν ελέγχει κανείς τις επιχειρήσεις, κανείς ιδιοκτήτης δεν κάνει αλλαγές στη μελέτη πριν το πέρας της 5ετίας για την οποία ισχύει το πιστοποιητικό που έχει στα χέρια του.

Link to comment
Share on other sites

+1 στον nort

Δες αν αυτα που δειχνει η μελετη ισχυουν. Αν η κατασταση ειναι οπως στα σχεδια σου δεν χρειαζεται τιποτα. Το πολυ πολυ δωσε το μισθωτηριο στη ΠΥ για να εκδοσει νεο πιστοποιητικο στο ονομα του νεου υπευθυνου. Ρωτα και την ΠΥ τι αλλο θελουν εκτος απο μισθωτηριο, αιτηση κτλ.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ θερμότατα για τις απαντήσεις σας.

 

Ενημερωτικά πήγα σήμερα στην ΠΥ και έβγαλα κάπως μία άκρη. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά που μου είπε ο υπάλληλος στην πυρασφάλεια ταυτίζονται με αυτά που μου είπατε εσείς, αλλά αυτά που μου ζήτησε να τους πάω είναι τα εξής, σε περίπτωση που ο χώρος/κάτοψη παραμένει ο ίδιος (πράγμα που συμβαίνει):

 

α) 1 φωτοαντίγραφο του μισθωτηρίου

β) αποδείξεις αναγόμωσης των παλιών πυροσβεστήρων και αγοράς weit cemical

γ) μία απόδειξη από κατάθεση 10 ευρώ στην εθνική τράπεζα σε έναν λογαρισμό Πόρων και Λεσχών Πυροσβεστικού Σώματος όπως γράφεται σε ένα χαρτάκι που μου έδωσε

δ) 2 υπεύθυνες δηλώσεις που μου έδωσε να συμπληρώσω, μία για τον ιδιοκτήτη και μία για εμένα, στις οποίες λίγο πολύ δηλώνεται ότι κάποια συγκεκριμένα μέσα πυροπροστασίας (πχ σύστημα τοπικής εφαρμογής, απλό υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, φωτισμός ασφαλείας, πυροσβεστήρες και 2-3 ακόμα) τηρούνται κλπ.

 

Τέλος μου είπε ότι πρέπει να ελέγξω επειδή είναι fast food αν η γούρνα που χρησιμοποιείται (για το τηγανισμα με λάδι από οτι κατάλαβα) είναι πάνω 8 λίτρα ή κάτω από 8 λίτρα (όπως ήταν μέχρι τώρα). Σε περίπτωση μου είπε που είναι πάνω των 8 λίτρων (δηλαδή αν αυτός έχει προσθέσει και άλλη μια ας πούμε γούρνα) απαιτείται και μία τεχνική μελέτη για το weit cemical για να συμπληρωθεί στην ήδη υπάρχουσα μελέτη πυρασφάλειας που είχε συνταχθεί παλιότερα και υπήρχε στο φάκελο της ΠΥ. Αυτά μου είπε αυτά σας λέω.

Link to comment
Share on other sites

Με αυτα που σου ζητησε θα ανανεωσει το πιστοποιητικο πυρασφαλειας για 5 χρονια απο τωρα..

 

Εκτος απο τιμολογιο/αποδειξη για την αναγομωση πυροσβεστηρων θες και την υπευθυνη δηλωση του συντηρητη.

Επισης παρε ενα τηλ να σου πουν αν θελουν τη δηλωση του ιδιοκτητη με γνησιο υπογραφης μην πηγαινοερχεσαι στη ΠΥ τζαμπα.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς το link του συνάδελφου Κου Ροδόπουλου είναι η προηγούμενη νομοθεσία για λήψη μέτρων πυροπροστασίας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η οποία έχει αντικατασταθεί από την 1589/104/2006 (ΦΕΚ 90/Β/2006). Το fast food δεν είναι βιομηχανική εγκατάσταση.

Επίσης αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να αντικατασταθεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, καλό είναι να το αφήνουμε ως είναι μέχρι τη λήξη του. Γιατί πρέπει να με το οποσδήποτε να βγάλεις άλλο στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη. Έτσι και αλλιώς πάλι σύνομος είναι.

Επίσης αυτό που σου είπε ο αξιωματικός για μία γούρνα μέχρι οκτώ (κανονικά είναι δέκα) λίτρα λάδι δεν ισχύει πλέον γιατί βγήκε νέα διευκρινιστική εγκύκλιος της Π.Υ. (7094/Φ701.2/15-3-2010). Όταν είναι να ανανεωθεί το πιστοποιητικό τότε θα αντικατασταθεί το υπάρχον σύστημα τοπικής εφαρμογής με wet chemical.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.