Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γνωμοδότηση για αυθαίρετο υπόγειο χώρο στα θεμέλια


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

ένας πελάτης μου, αγόρασε ένα παλιό ισόγειο διαμέρισμα σε διπλοκατοικία. Ωστόσο στα θεμέλια της οικοδομής (συγκεκριμμένα κάτω απο την μισή επιφάνεια του διαμερίσματος) έχει διαμορφωθεί υπόγειος χώρος, ο οποίος δεν προβλεπεται στην άδεια και ούτε και περιγράφεται ως χώρος στα συμβόλεια και στην σύσταση. Στον χώρο αυτό έχει εγκατασταθεί καυστήρας και δεξαμενή καυσίμων.

 

Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ο οποίος έιχε μετατρέψει τον χώρο αυτό των θεμελίων σε αποθήκη, αρνείται να πάρει τα πράγματά του. Ο πελάτης μου ήρθε σε επαφή με έναν δικηγόρο ο οποίος του ζήτησε μια γνωμοδότηση; μια τεχνική έκθεση; από έναν μηχανικό το οποίο να βεβαιώνει οτι η χρήση του χώρου αυτού ως αποθήκη είναι παράνομη.

 

Η δική μου εικόνα καταρχήν είναι πως δεδομένου οτι ο χώρος αυτός δεν προβλέπεται από την μελέτη, οποιαδήποτε χρήση του (είτε σαν αποθήκη, είτε σαν χώρος εγκατάστασης του καυστήρα) είναι αυθαίρετος. Συνεπώς φαντάζομαι οτι θα υπάρχει κάποιος τρόπος να βεβαιώσω το παραπάνω με κάποιο έγγραφο.

 

Μήπως κάποιος συνάδελφος θα μπορούσε να με διαφωτίσει τι έγγραφο ακριβώς χρειάζεται να συντάξω; (αν υπάρχει και κάποιο υπόδειγμα ακόμα καλύτερα)

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον ο χώρος δεν υπάρχει, τί θα κάνεις εσύ... Θα τον περιγράψεις ως παράνομο για αποθήκη αλλά νόμιμο για λεβητοστάσιο; Να μη σου πώ δηλαδή ότι είναι πολύ πιο σοβαρό το να υπάρχει και να λειτουργεί ως λεβητοστάσιο από το να λειτουργεί ως αποθήκη.... Το λεβητοστάσιο θέλει εξαερισμό που προφανώς δεν έχει, θέλει συγκεκριμένη πόρτα, συγκεκριμένες διαστάσεις κλπ... Τι θα κάνει δηλαδή ο καινούργιος ιδιοκτήτης, θα καταργήσει και το λεβητοστάσιο μετά;

Μήπως κάτι δεν έχω καταλάβει;

Ο παλιός ιδιοκτήτης αρνείται να πάρει τα πράγματά του με ποιά αιτιολογία; Δηλαδή το θεωρεί ιδιοκτησία του; Λίγο περίεργα μου ακούγονται... Μήπως είναι καμία αγορά από πλειστηριασμό και η αποθήκη που δεν περιγράφεται, θεωρεί ο παλιός ιδιοκτήτης ότι παραμένει δική του; Μήπως θέλει τώρα να τη νομιμοποιήσει;

Πολύ περίεργα μου ακούγονται όλα...

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν κατάλαβα το εξής: το υπόγειο είναι διαμορφωμένο-κατασκευασμένο κάτω από τα στοιχεία την θεμελίωσης;;;

 

Οπως και να΄χει αγαπητέ μου, έχετε αναλάβει τον ρόλο ιδιώτη πραγματογνώμονα και αυτό που σας ζητήθηκε είναι μια ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη. Η ηθική σας ευθύνη, μεγάλη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν κατάλαβα το εξής: το υπόγειο είναι διαμορφωμένο-κατασκευασμένο κάτω από τα στοιχεία την θεμελίωσης;;;

 

Και όμως σε αντίστοιχη περίπτωση είχαν ξεθάψει τα θεμέλια (κωνικά χωρίς ΣΔ) για να φτιάξουν parking :shock:, στην Αργυρούπολη !!!

Link to comment
Share on other sites

Και ξαναρωτώ: το υπόγειο είναι διαμορφωμένο-κατασκευασμένο κάτω από τα στοιχεία την θεμελίωσης;;;

Ναι. Με είχαν φωνάξει να το διαμορφώσω διαμέρισμα+parking.

Και τι έκανες;;;

 

ΥΓ. Ρε σεις, πότε έφτασα τα 33;;;;

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέτε ήταν συνηθισμένο παλαιότερα. Ρίχναν θεμελίωση στο -1,5μ, κάνανε υπερύψωση 1,00μ και στα 2,50μ κάνανε αποθήκη, με τα πέδιλα να είναι εμφανή.

Συνάδελφε adamdoul, νομίζω πως η μόνη βεβαίωση που μπορείς να δώσεις, είναι πως ο χώρος αυτός δεν είναι στα θεωρημένα εγκεκριμένα σχέδια που σου παραδόθηκαν.

Το αν ο χώρος αυτός είναι παράνομος ή όχι, είναι άλλου θέμα να το κρίνει.

Link to comment
Share on other sites

Λ. όπως το γράφει ο erling

 

Εμφανή κωνοπέδιλα ήθελε να αφήσει ο τύπος.

 

Αφού του εξήγησα ..........τον παράτησα.

Link to comment
Share on other sites

Κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ όλους και απαντάω με την σειρά:

 

JTB: Εφόσον ο χώρος αυτός δεν προβλέπεται από την άδεια, δεν θα έπρεπε να υπάρχει (είτε ως αποθήκη, είτε ως καυστήρας). Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης απλώς αρνείται να πάρει τα πράγματά του, έτσι, χωρίς επιχείρημα. Γι αυτό και ο σημερινός ιδιοκτήτης θέλει να του κάνει ένα εξώδικο για να τα απομακρύνει.

 

nilescrane: Όχι ο χώρος είναι διαμορφωμένος ανάμεσα στην πλάκα του ισογείου και την στάθμη θεμελείωσης (βλέπε απάντηση erling). Ασφαλώς και η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά έχω την εντύπωση οτι είναι αρκετά απλό το να αντιπαραβάλεις την πραγματικότητα με την οικοδομική άδεια και να πιστοποιήσεις τι δεν έχει γίνει σύμφωνα με την άδεια.

 

erling: Συνενοήθηκα με τον δικηγόρο και του είπα αυτό ακριβώς που λές κι εσύ "νομίζω πως η μόνη βεβαίωση που μπορείς να δώσεις, είναι πως ο χώρος αυτός δεν είναι στα θεωρημένα εγκεκριμένα σχέδια που σου παραδόθηκαν" και του είπα πως απο εκεί και πέρα είναι δική του δουλεια, και μου είπε πως μια τέτοια βεβαίωση είναι αρκετή.

 

Πως τιτλοφορείται το έγγραφο αυτό; Βεβαίωση; Ιδιωτική Πραγματογνωμοσύνη; Τεχνική Έκθεση Αυτοψίας;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.