Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρχεται η δραχμή ;


parist43

Recommended Posts

το ερώτημα ειναι μπορουμε να εχουμε το ιδιο (σκληρο) νομισμα με την Γερμανία?ειναι σε ωφελος μας η σε βαρος μας?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 165
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Είμαστε πολύ μικροί και το κόστος του να μας βοηθήσουν είναι πολύ μικρότερο από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για όλη την Ευρώπη αν χρεωκοπήσουμε ή αποχωρήσουμε από τη ζώνη του ευρώ.

 

Είναι σίγουρο ότι το πάρτι τελείωσε , έρχονται δύσκολα χρόνια, ετοιμαστείτε να γυρίσουμε 20 χρόνια πίσω όσον αφορά τις καταναλωτικές μας συνήθειες, αν θέλουμε να επιβιώσουμε σα χώρα. Αναγκαστικά θα μπει και κάποια τάξη στα δημόσια οικονομικά.

 

Πρέπει να καταλάβουν όμως οι υποστηρικτές αυτής της άποψης (όχι μόνο εσύ, όλοι), ότι τα παραπάνω αποτελούν οξύμωρο σχήμα! "Είμαστε πολύ μικροί, συμμετέχουμε ελάχιστα στο ΑΕΠ της Ε.Ε., αλλά παρ'όλα αυτά οι συνέπειες της χρεωκοπίας μας θα είναι τεράστιες"! Αν οι συνέπειες της χρεωκοπίας μας είναι τεράστιες, είμαστε σε θέση ισχύος. Αν έχουν λίγο μυαλό (και δεν είναι απλά "πληρωμένοι" και βαλτοί αυτοί που εκλέξαμε να μας σώσουν) μπορούν και οφείλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. Εϊναι εντελώς αδιάφορο το αν θα μας πουν "καλά παιδιά" ή "επαίτες" ή "απατεώνες". Δεν υπάρχει ηθική στο χρήμα και την οικονομία. Πέρα από την κακοδιαχείριση παίχτηκαν και παίζονται άσχημα παιχνίδια από αρκετά καθάρματα.

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από την κακοδιαχείριση παίχτηκαν και παίζονται άσχημα παιχνίδια από αρκετά καθάρματα
.

τα οποια ουδεποτε μαθαινουμε!

Link to comment
Share on other sites

Πάρη δες το αλλιώς, μπορεί η μαρίδα/μικρομέτοχοι να κάθονται ως ισότιμοι εταίροι με τους καρχαρίες/μεγαλομετόχους στο ίδιο τραπέζι, και μάλιστα να ζητάνε συνδιοίκηση, όταν το καταστατικό ορίζει ότι τις αποφάσεις τις παίρνουν οι μεγαλομέτοχοι;

Με άλλη προσέγγιση το σκληρό νόμισμα απαιτεί σκληρή παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, κάτι που νομίζω δεν διαθέταμε ποτέ ή δεν διαθέτουμε πιά εδώ και πολλά χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

υποτιθεται οτι το "σκληρο" νομισμα σε προστατευει απο αποτομες αναταραξεις τυπου υποτιμηση, πληθωρισμος κλπ

 

το θεμα ειναι, υπηρχε ενα κριτηριο για να μπεις στο ευρω, το οικονομικο. δηλαδη επρεπε ολοι να πιασουν καποια νουμερα οικονομικα για να αποτελειται το συνολο απο "παρεμφερους μεγεθους" οικονομιας (ως προς την υγεια, οχι το μεγεθος)

 

λιγο η κοροιδια, λιγο οι τρομερες ποιοτικες (σε αντιθεση με τις ποσοτικες) ανομοιοτητες, λιγο η υφεση και τα κυματα απο την χρηματοοικονομικη θυελλα του 2008, και τωρα τρωμε τη σουπα. και δεν υπαρχουν τα "εργαλεια" της παλιας σχολης για να κανεις Α Μ Ε Σ Ε Σ κινησεις για διορθωση.

 

Οποτε ή κανεις ο,τι λενε οι συνθηκες, δηλαδη πουλας τα ομολογα σου στους "φιλους" σου σε ο,τι τιμη προκυπτει η ζητηση (δηλαδη ρισκαρεις ωστε να χρεωκοπησει η Ελλαδα σε 15 χρονια (γιατι αυτο σημαινει το 6,5% σε απανωτες εκδοσεις)) ή πουλας τρελα και μιλας για ΔΝΤ και αντιο ζωη οπως την ξερετε Ελληναρες μου που ζειτε απο το δημοσιο (δηλαδη σχεδον οι μισοι) αλλα αμα δεν εχουν οι μισοι ξαφνικα να καταναλωσουν, δεν θα εχουμε και οι αλλοι μισοι πελατες. Αρα αντιο τουτι φρουτι οταν ερχονται τετοιου ειδους παγωματα στην αναπτυξη και στην αγορα.

 

editQ απαντω στο ερωτημα του παρη, οσο εγραφα εγραψαν αλλα οι αλλο φιλοι

Link to comment
Share on other sites

και το ερώτημα δεν ειναι φιλολογικο ,γιατί τα δυσκολα δεν τελειωσαν αλλα μαλλον ερχοντε.με αλλα λογια η βρισκουμε τι φταιει (που το ξερουμε) και το διορθωνουμε (πολυ χλωμό) η ακολουθουν πολυ πιο δυσκολα.

ΥΓ συμφωνω με qmd και Howard_roak

Link to comment
Share on other sites

, είμαστε σε θέση ισχύος.....αρκετά καθάρματα.

 

Το ότι έχουμε μικρό μέγεθος π.χ. 2% δε σημαίνει ότι στάση πληρωμών της Ελλάδας δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στο υπόλοιπο 98%.

Δηλαδή αν στην ελληνική αγορά φαληρίσει μια τράπεζα με 2-3% μερίδιο αγοράς οι υπόλοιπες τράπεζες θα είναι μια χαρά???Η θα γίνει της μουρλής?

 

Ψάξε λίγο στο internet να δεις ποιοι έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και πόσο.

Θυμίζω επιπρόσθετα ότι η ΕΚΤ δέχεται ως ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να χορηγεί ρευστότητα στις ευρωπαικές τράπεζες ( χθες και η σχετική απόφαση παράτασης η οποία έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία)

 

Στάση πληρωμών της Ελλάδος οδηγεί την αξία των ελληνικών ομολόγων - έστω και πρόσκαιρα- στα τάρταρα.

Αυτό από μόνο του σα γεγονός μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε όσους έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

Για τις ελληνικές τράπεζες δεν το συζητάμε...τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση.

 

Τις ακριβείς συνέπειες στην ευρωπαική οικονομία αν θα είναι μικρές ή μεγάλες δεν μπορεί κάποιος να τις προβλέψει με ακρίβεια, δεν θα είναι απλό πράγμα όμως.

 

Υπό αυτήν την έννοια ναι, είμαστε σε θέση ισχύος. Η μάλλον για να το πω καλύτερα, επειδή η έκφραση είναι λάθος, έχουμε ακόμη κάποια διαπραγματευτική δύναμη.

Όμως από την άλλη πλευρά οι συνέπειες μιας στάσης πληρωμών για εμάς στην οικονομία μας και στην κοινωνία γενικότερα θα είναι τόσο μεγάλες που το να λες "βοήθησε με γιατί θα χρεωκοπήσω και θα την πατήσεις " είναι σα να έχουμε ανέβει στην ταράτσα και να απειλούμε να πέσουμε .

Και αυτό οι άλλοι το ξέρουν και παζαρεύουν αναλόγως.

Ισχυρή ένδειξη για αυτό ήταν η "μπλόφα" που κάναμε με το ΔΝΤ. Τα μέτρα που πήραμε τώρα σε σχέση με τα ΄μέτρα που θα αναγκαστούμε να πάρουμε αν προσφύγουμε στο ΔΝΤ είναι τίποτα.Δεν το ξέρουν οι εταίροι μας ??Το ξέρουν καλύτερα από εμάς...

 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι προς το συμφέρον όλων - και το δικό τους - να μας βοηθήσουν. Ταυτόχρονα όμως θα μας γδάρουν και θα μας μαστιγώσουν δημόσια για παραδειγματισμό.....

 

Με άλλη προσέγγιση το σκληρό νόμισμα απαιτεί σκληρή παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, κάτι που νομίζω δεν διαθέταμε ποτέ ή δεν διαθέτουμε πιά εδώ και πολλά χρόνια.

 

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό, το έγκλημα των κυβερνήσεων που πέρασαν για μένα είναι ότι δεν έριξαν το βάρος ακριβώς εκεί.

Είναι εύκολο να λέγεται (όπως το ακούω συνέχεια) για "τα λαμόγια που φάγανε τα λεφτά" αλλά η ουσία είναι αυτή ακριβώς.Δεν έγινε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για να στηριχθούν και να αναπτυχθούν κλάδοι με προστιθέμενη αξία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σχήματα ανταγωνιστικά παγκοσμίως.

Και το "έγκλημα του χρηματιστηρίου" ΄για εμένα ήταν ότι σπαταλήθηκαν πόροι της οικονομίας που θα μπορούσαν αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά να έχουν αλλάξει το μέλλον της Ελλάδας.

Και σε αυτό εκτός από τους πολιτικούς μας έχουν μεγάλες ευθύνες και οι Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες , που για μένα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων φάνηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

και τωρα που ειμαστε στο κατώφλι του ΔΝΤ ,με την ευροζώνη τι γίνεται?θα παραμείνουμε στο ευρώ η θα γυρίσουμε στη δραχμή?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.