Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικών διαγραμμάτων


Recommended Posts

Χρηση συνυπογραφης τοπογραφικου διαγραμματος απο Αρχιτεκτονα μηχ και Πολιτικό μηχ. δυναται να γίνει? Εννοω φυσικά τοπογραφικού διαγραμματος εξαρτημενο σε Ε.Γ.Σ.Α.87. Κάνω την ερωτηση αφου στον αρχιτεκτονα επιτρεπεται η συνταξη τοπογραφικού αλλα όχι η εξάρτηση και στον πολιτικό μηχ επιτρέπονται όλα.

Link to comment
Share on other sites

Επίσημη απάντηση του Συλλόγου Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών στη Δ/νση Πολιτικής Γης, Εγγείων Βελτιώσεων και Υδατικών Πόρων, Τμήμα Τοπογραφήσεων και Απαλλοτριώσεων (Πρώην Τοπογραφική Υπηρεσία) ΝΑ Λαρίσας.

 

Βλ. http://www.megaupload.com/?d=2SGOUQ4C

 

 

Χαρακτηριστικό το σημείο που δεν επιτρέπονται τα τοπογραφικά από Αρχιτέκτονα, παρά μόνο αν τα μέτρησε με μετροταινία! Επίσης, από ΤΕΙ μπορούν να κάνουν τοπογραφικά μέχρι ορισμένο μέγεθος, αλλά χωρίς τριγωνισμό ή ΜΕΤ... Οι δασολόγοι δεν επιτρέπεται να κάνουν τοπογραφικά.

 

Παρακαλώ όσους συναδέλφους βλέπουν τοπογραφικά που καταστρατηγούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, να το αναφέρουν στο σύλλογο.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΕΝΗΜΕΡΩΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

 

""Άρθρο 222 Δασικού κώδικα (Ν.Δ. 86/69)

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ Α' : Γενικαί διατάξεις αφορώσαι εις δασοτενχικά έργα

'Αρθρο 222: Μελέτη και εκτέλεσις

1. Η μελέτη και εκτέλεσις τοπογραφήσεων, χωροσταθμήσεων και πάσης φύσεως τεχνικής εργασίας διευθετήσεως χειμάρρων, διαχειρίσεως και εκμεταλλεύσεως

δασών, αναδασώσεων, φυτωρίων, περιφράξεων, δασικών μεταφορικών

εγκαταστάσεων, δασικής οδοποιίας................

Εις τους διαγωνισμούς δια την δι' εργολαβίας μελέτην ή εκτέλεσιν των ως άνω

δασοτεχνικών εργασιών γίνονται δεκτοί και δασολόγοι, έχοντες ειδικόν πυχίον

εργολήπτου δασικών έργων, χορηγούμενον παρά του Υπουργού Γεωργίας""

 

Αγαπητοί συνάδελφοι δεν είπαν μια μέρα ξαφνικά οι δασολόγοι ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τα τοπογραφικά διαγράμματα. Οι δασολόγοι για τρια περίπου απο τα πέντε έτη σπουδών υφίστανται εκπαίδευση μηχανικού (τοπογραφία -οικοδομική -οδοποία -υδραυλική-στατική κλπ.) άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό για να ανταποκρίνονται σε τεχνικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Απασχολούνται με αυτό που στην Αμερική και στην ευρώπη αναφέρεται ως Forest enginnering και στο εξωτερικό με το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών ονομάζονται forester engineers.

Συστήνουν τεχνικές εταιρίες οι οποίες εγγράφονται στο ΤΕΕ και παρέχουν κυρίως υπηρεσίες μηχανικού σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Αυτό για τους φύλους που πέρα από τον τίτλο δεν γνωρίζουν την ουσία της ειδικότητας η οποία για την ιστορία ξεκίνησε από το ΕΜΠ ως ειδίκευση των πολιτικών μηχανικών.

 

Αυτα δεν λέγονται βέβαια για να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία των τοπογράφων στην εκπόνηση τοπογραφικών διαγραμμάτων για πολεοδομικούς οικοδομικούς και ευρύτερης σημασίας έργων σκοπούς.

 

TO KNOW YOUR LIMMITS

 

Αποκομα απο διαφήμιση Αμερικάνικου Παναπιστημίου..

 

Forest Engineer

Description

There is no denying the importance of forest-related industries to the economy

Forest engineers direct construction, installation, and use of structures, equipment, and road or rail systems. They are also concerned with removal of logs from timber area. They decide on loading points and storage areas, and plan the transportation routes to access these areas. They also plan and build campsites, loading docks, bridges and culverts, equipment shelters, and water and sewage systems.

 

────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Οι αρχιτέκτονες δεν έχουν δικαίωμα να συντάσουν τοπογραφικά. Με το ίδιο σκεπτικό συνάδελφε ας συνυπογράφουν ΑΤΜ και ΠΜ σε τοπογραφικά οποιαδήποτε ελεύθερου επαγγελματία επιθυμεί να κάνει αυτήν την εργασία.

 

KOVI προφανώς και γνωρίζετε το ΦΕΚ 297Α/2000 περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού στο οποίο τα επαγγελματικά δικαιώματα των Δασολόγων πέραν των άλλων αφορούν μ ό ν ο ν τη σύνταξη δασικών χαρτών και όχι τοπογραφικών διαγράμματων.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ νομίζω ότι οι Δασολόγοι δεν μπορούν να συντάξουν τοπογραφικά διαγράμματα πέραν των περιπτώσεων που αναφέρεται ο κ. KOVI και δασικών χαρτών αφού το τοπογραφικό διάγραμμα περιέχει και άλλα στοιχεία πέραν της αποτύπωσης (δηλ. 651/77-1337/83) όπου απαιτούνται και άλλες γνώσεις Πάντως να επιβεβαιώσω για τις γνώσεις των δασολόγων σε γεωδαιτικές γνώσεις και γνώσεις οδοποιίας και γενικά σε θέματα τοπογραφίας αφού το διαπίστωσα σε συνεργασία που είχα με δασολόγο που είχε τελειώσει στην θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο)

Link to comment
Share on other sites

Οι αρχιτέκτονες δεν έχουν δικαίωμα να συντάσουν τοπογραφικά. Με το ίδιο σκεπτικό συνάδελφε ας συνυπογράφουν ΑΤΜ και ΠΜ σε τοπογραφικά οποιαδήποτε ελεύθερου επαγγελματία επιθυμεί να κάνει αυτήν την εργασία.

 

KOVI προφανώς και γνωρίζετε το ΦΕΚ 297Α/2000 περί ασκήσεως του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού στο οποίο τα επαγγελματικά δικαιώματα των Δασολόγων πέραν των άλλων αφορούν μ ό ν ο ν τη σύνταξη δασικών χαρτών και όχι τοπογραφικών διαγράμματων.

 

 

Αγαπητέ συνάδελφε

Οι περιπτώσεις του ν.ΦΕΚ 297Α/2000 είναι αυτές που αναφέρονται και στο άρθρο του δασικού κώδικα που είναι σε ισχύ.

Παρουσιάζονται οι περιπτώσεις των έργων και υπηρεσιών που έχει αρμοδιότητα ο δασολόγος χωρίς να αναφέρονται οι επιμέρους μελέτες που απαιτούνται για την εκπόνηση του συγκεκριμένου δασοτεχνικού έργου καθότι αυτές αντιμετωπίζονται (και αντιμετωπίζονταν) στο σύνολό τους από το δασολόγο υπάλληλο του δασαρχείου ή ιδιώτη μελετητή και αυτό λαμβάνει χώρα για πάνω από μια 100ετία τώρα και δεν είναι εφεύρημα των τελευταίων ετών.

Για παράδειγμα μια μελέτη δασικής οδοποιίας η αποχέτευση των ομβρίων της οδού, η μελέτη απαιτούμενων οχετών και τυχόν διευθετήσεις ρεμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον ίδιο το δασολόγο. Το ίδιο και η τοπογραφική εργασία του έργου.

Αυτό ξενίζει πολλούς συναδέλφους μηχανικούς από τότε που όλη έχουμε μπει σε μια ενιαία μελετητική ομπρέλα (μητρώο), αλλά αυτός είναι ο κανόνας στις δασικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

Οι μηχανικοί που έχουν συνεργαστεί με δασολόγους γνωρίζουν την γνώση, την επάρκεια και την ποιότητα της δουλειάς τους στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως αναφέρει και ο κ. Γεώργιος Μιχαήλ έχουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία να αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα θέματα που έχουν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζουν.

Τελευταία κάποια ανακάλυψαν ότι οι ιδιώτες δασολόγοι εκπονούν τοπογραφικά διαγράμματα (όπως κάποιοι παλαιότερα είχαν ανακαλύψει ότι κάνουν διευθετήσεις ρεμάτων ) και άρχισαν να έχουν πρόβλημα με αυτό, ενώ δεν έχουν πρόβλημα οι δασολόγοι στις δασικές υπηρεσίες να ελέγχουν και να θεωρούν τα τοπογραφικά τους διαγράμματα.

Σε αυτές τις αντικειμενικά δύσκολες εποχές χρειάζεται περισσότερη συνεννόηση και διεπιστημονική συνεργασία να είναι προς όφελος όλων των επιστημόνων και όχι μονόπλευρες συντεχνιακές απαιτήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι στα πλαίσια της διεπιστημονικής συνεργασίας φαντάζομαι εννοεί.

 

Δεν είπε ότι τοπογράφοι, δασολόγοι υπογράφουν τα ίδια (μελέτες, διαγράμματα κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Από πότε δασολόγοι και τοπογράφοι γίναμε "συνάδελφοι";

 

 

Aγρονόμοι , δεν είστε ;

Έ κάποια σχέση έχουν οι αγρoί με τα δάση ; :):):)

Link to comment
Share on other sites

Και εσείς "Πολιτικοί" δεν είστε; Μήπως δε θα έπρεπε να έχετε την παραμικρή δραστηριότητα εκτός πόλεων; 8-)

Link to comment
Share on other sites

Το πολιτικοί προέρχεται από το πολίτες για να ξεχωρίζουμε από τους στρατιωτικούς μηχανικούς

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.