Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Βουτιά» για τον κύκλο εργασιών στον τομέα των υπηρεσιών


nikmmech

Recommended Posts

...Αρα δεν βλέπω γρήγορη λύση στο πρόβλημα , ενώ πρέπει να υπάρξει και εξορθολογισμός των τιμών οικοπέδων και ακινήτων γιατί δεν μπορεί να ζητάνε οι οικοπεδούχοι 50 % αντιπαροχή παντού και τα 3000 ευρώ το τμ να ζητείται σχεδόν σε όλη την Αθήνα . Οπως και να το κάνουμε υπάρχουν μεγάλες και αντικειμενικές διαφορές σε όλες τις περιοχές .

 

Κατά την γνώμη μου, αυτή είναι μια από τις σοβαρότερες αιτίες για την δημιουργία ουσιαστικά μιας μίνι φούσκας ακινήτων που έχει διαμορφωθεί και στην Ελλάδα. Όσο και αν αποφεύγουμε να το λέμε, δεν παύει να είναι γεγονός στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν είναι δυνατόν με τις σημερινές (αλλά και πριν 5 χρόνια) αμοιβές των Ελλήνων, να απαιτείται δαπάνη 250.000 € για ένα νεόκτιστο μια σταλιά. Είναι άλλωστε φανερό και από το ύψος των ενοικίων των κατοικιών, που αποδεικνύει το παράλογο από άποψη επενδυτικής σκοπιμότητας.

 

Βέβαια, η αντιμετώπιση αυτού που εντοπίζει ο ΒΑS είναι το ευκταίο, αλλά δε νομίζω και το εφικτό, τουλάχιστον σε λογικά πλαίσια με βάση την τωρινή οικονομική δυνατότητα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Πολύ φοβάμαι ότι η προσέγγιση του μέσου ιδιοκτήτη οικοπέδου "να εξασφαλίσω και τα εγγόνια μου", θα αποτελέσει και την ταφόπλακα στην κατάσταση στον κτηματομεσιτικό τομέα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Το πρόβλημα συνάδελφοι είναι ότι το κόστος της γής έχει γίνει ανελαστικό , ενώ και το κόστος κατασκευής έχει τεράστιες αυξομειώσεις που δεν μπορείς να προβλέψεις .

 

Βέβαια δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος η απόδοση του ακινήτου σχετικά με το ενοίκιο γιατί και σε αυτό έχουμε δεί διαχρονικά τεράστιες αυξομειώσεις .

 

Οταν εγώ το 1985 πλήρωνα στην Νέα Σμύρνη γιά καινούργιο διαμέρισμα 80 τμ 26000 δραχμές με τιμή πώλησης 40.000 δρχ το τμ , σημαίνει ότι σήμερα με 3000 ευρώ το τμ το ενοίκιο θα ήταν 2100 ευρώ . Αυτό συνέβαινε τότε γιατί υπήρχε κρατική παρέμβαση στις αυξήσεις των παλαιών ενοικίων και οι ιδιοκτήτες κράταγαν ανοίκιαστα τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή προσφορά .

 

Σήμερα που είναι ελεύθερα η μεγάλη προσφορά κρατάει τα νοίκια χαμηλά .

 

Η αγορά ενός σπιτιού δεν ήταν ποτέ φτηνή υπόθεση .

Πρέπει όμως να υπάρξει ορθολογισμός .

Δηλαδή στα Μεσόγεια με επάρκεια αδόμητης γης και το επιπλέον κόστος μεταφοράς στην Αθήνα έπρεπε να προσφέρουν χαμηλή αξία σπιτιών , κάτω από 1800 ευρώ /τμ .

 

Αντίθετα και εκεί οι τιμές είναι υψηλές . Το ίδιο έπρεπε να ισχύει σε περιοχές με τεράστιους ΣΔ , πάνω από 2,4 η 3 .

 

Αυτά ακόμα δεν τα βλέπουμε και όσο δεν γίνονται θα έχουμε πρόβλημα .

 

Γιά την Χαλκίδα και το παραλιακό οικόπεδο , θα πω το εξής .

Η αξία της γής καθορίζεται απόλυτα από την τοποθεσία της .

Αν αυτό είναι ένα από τα τελευταία παραλιακά οικόπεδα , μπορεί η τιμή να είναι λογική . Αν υπάρχουν πολλά ίδια παραλιακά τότε είναι παράλογη .

 

Το πρόβλημα όμως δεν το δημιουργούν τα καλά οικόπεδα , αλλά τα μέτρια και τα προβληματικά που νομίζουν ότι είναι καλά .

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω γιατί τα ρίχνετε όλα στην τιμή του οικοπέδου...

 

Όλα αυτά τα χρόνια έβλεπα κατασκευαστές να ζουν πλουσιοπάροχα φτιάχνοντας ένα τριώροφο το χρόνο, εργολάβους με Cayenne, μαστόρους να τα βγάζουν πέρα με 15 μεροκάματα το μήνα κτλ κτλ.

 

Η αγορά των ακινήτων πέρασε μια άνθηση υπερβολική. Όλοι βγάλαμε...Από τη σημερινή κατάσταση, προσωπικά, δεν ελπίζω να γυρίσουν τα πράγματα στην "προ κρίσης" κατάσταση. Ελπίζω να σοβαρευτούν και να σταθεροποιηθούν σε μια "λογική" κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί τα ρίχνουμε όλα στην τιμή του οικοπέδου λοιπόν .

 

Μήπως γιατί μέσα σε 10 χρόνια η γη εξαπλασίασε η και δεκαπλασίασε την τιμή της , ακριβώς γιατί είναι είδος εν ανεπαρκεία , μιά και το κράτος δεν μερίμνησε περί του αντιθέτου ?

Το ότι στην 10ετία το διαμέρισμα δηλαδή οικόπεδο , κόστος κατασκευής και κέρδος του "κακού" εργολάβου ανέβηκε "μόλις" 50-80 % , μας δείχνει ότι δεν φταίει το κόστος της γής ?

 

Αφού όλοι αυτοί οι κατασκευαστές που ξέρεις ζούν πλουσιοπάροχα φτιάχνοντας ένα τριόροφο το χρόνο , γιατί δεν έγινες και εσύ κατασκευαστής ?

 

Στο κάτω-κάτω είσαι και μηχανικός και είναι και μέρος της δουλειάς σου .

 

Κανείς δεν λέει ότι δεν κερδίζει ένας κατασκευαστής .

Κερδίζει όπως και κάθε επιχειρηματίας , είτε φτάχνει σπίτια , είτε παπούτσια , είτε σουβλάκια , αλλά όχι και να δαιμονοποιούμε και τους κατασκευαστές .

 

Καθαρός δημοσιογραφικός λαικισμός .

 

Φιλικά πάντα .

Link to comment
Share on other sites

Ώπα BAS με παρεξήγησες...Είμαι λίγο-πολύ εκτός του συγκεκριμένου κλάδου, οπότε τα σχόλιά μου μπορεί να θεωρηθούν αφελή ή ίσως και κακόβουλα...καμία τέτοια πρόθεση.

 

Τώρα, γιατί δεν έγινα κατασκευαστής...πολλοί οι λόγοι...επιλογές...ποτέ δεν ξέρεις, νέοι είμαστε ακόμα...ο χρόνος θα δείξει...κτλ κτλ

 

Πάντως, θες να πεις ότι το πρόβλημα με τη φούσκα (και όχι μίνι-φούσκα) των ακινήτων οφείλεται αποκλειστικά στην αξία της γης;

Link to comment
Share on other sites

για διαμερισματα με δυο κρεβατοκαμμαρες, σαλονι, κουζινα

 

στο νοτιο λονδινο με τους μαυρους και τα μαχαιρωματα, τιμη 1500 εως 2500 ευρω ανα μετρο.

 

στο ανατολικο λονδινο και στο canary wharf που θεωρειτα και λιγο της μοδας (τυπου γκαζι), τιμες απο 2000 εως 4000 ευρω ανα μετρο.

 

στο δυτικο και βορειο λονδινο (μεσαιο-λαικες γειτονιες στο βορειο λονδινο και κυριλε γειτονιες στο δυτικο τυπου χαμστεντ, ολα τα w2 κλπ) απο 6000 εως 15000 το μετρο.

 

Μιλαμε για Λονδινο. Την χρηματοοικονομικη πρωτευουσα του κοσμου. Την νουμερο δυο πολη στον πλανητη μετα τη Νεα Υορκη. Μια πολη που προσφερει στους κατοικους της τα παντα (εκτος απο καλα δημοσια σχολεια για να λεμε ολη την αληθεια). Μια απο τις πιο ακριβες πολεις στον πλανητη.

 

Σας θυμιζουν τιποτα οι τιμες? Για βαλτε αναλογες περιοχες στην Αθηνα και θα δειτε οτι ειμαστε παρα πολυ κοντα. Και προσπαθειστε μετα να μου το εξηγησετε.

 

Ειμαστε η μοναδικη χωρα που ο developer εβγαζε 100% απο καθε δουλεια. Εβαζε 1 μυριο, επαιρνε 2, με το 1 αγοραζε το επομενο οικοπεδο και εκτιζε την νεα οικοδομη, εβγαζε αλλο 1, κλπ κλπ.

 

Ποτς εγκέν αφτό? Να σας πω εγω: οι τραπεζες διναν δανειο το 120% του καθε ακινητου και "ελατε να παρετε και επιπλοδανειο με 9% για τα επιπλα σας με το καλο!", οι εκτιμητες των τραπεζων το ειχαν ριξει στην αυτοικανοποιηση αφου ειχαν εντολη απο τις τραπεζες να μην δημιουργουν τωρα προβληματα και λεγαν ναι ναι αξιζει το διαμερισμα στην Αργυρουπολη που βλεπει την κουζινα του απεναντι με τα σωβρακα κρεμασμενα 3500 το μετρο, οι αγοραστες λεγανε "με δανεικα θα το παρω αρα στα τετοια μου" και ολοι χαρουμενοι.

 

Σιγα σιγα πηραν τον δρομο τους οι τιμες, ξυπνησαν και οι οικοπεδουχοι και θεωρησαν οτι θα λυσουν ολα τους τα προβληματα απο το χωραφι του παππου (που ολοι μαθανε και βριζαν τον παππου που δεν αγορασε τη μιση γειτονια το 1960 που ειχε λεφτα απο τα χρονια στα καραβια/στο εργοστασιο/στους καρπους κλπ) και αρχισαν να ζητανε τα παλαβα. Οι κατασκευαστες τα εδωσαν και παγιωσαν μια κατασταση στα υψη.

 

Και τωρα που δεν δινει λεφτα ο ΑΡΧΙΚΟΣ ΦΤΑΙΧΤΗΣ που παραλογιστηκε και αρχισε να δινει λεφτα χωρις καμμια λογικη σε ασχετους ανθρωπους που δεν καταλαβαιναν τι εκαναν, παγωσε η αγορα, οι δοσεις με τα κυμαινομενα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ και τα σπιτια θα χαθουν, οι εργολαβοι δεν χτιζουν και κανεις δεν αγοραζει, αφου ουτε δανειο μπορει να παρει ουτε δικαιολογειται πια το 3000 ανα μετρο αφου ξαφνικα τα λεφτα εχουν αλλη σημασια.

 

Και εχουμε τους συμπαθεις οικοπεδουχους που εχουν μεινει στις τιμες του 2005 και καθονται και κοιτανε τις μαντρες τους. Αμα πουλησουν πλην 10 προνομιακων οικοπεδων με θεα θαλασσα, κεντρικο location κλπ, εγω θα γραφω καθε μερα στο φορουμ ποσο μακακας ειμαι.

 

Η Ελλαδα πλην νησιων επρεπε να εχει τιμες τυπου απο 1500 εως 5000, οχι απο 3000 εως 10000. Οπως η Σερβια, η Βουλγαρια, η Ρουμανια, η Αλβανια κλπ. Οχι οπως το Λονδινο, το Παρισι, το Μιλανο και η Ρωμη.

 

Αλλα στις αλλες χωρες, ο developer δεν βγαζει ΠΟΤΕ πανω απο 20% με 40% κερδος. ΠΟΤΕ. Γιαυτο και το development θεωρειται συντηρητικη μπιζνα και με απαιτηση μεγαλων κεφαλαιων προκειμενου να βγει χρημα ουσιαστικο λογο μεγεθους, οχι λογω υπερβολικου ποσοστου κερδους.

 

Ολα λαθος τα καναμε. Για μενα υπευθυνος ομως δεν ειναι αυτος που πουλαγε (κι ας ηταν απληστος) γιατι του τα δινανε, οχι θα ελεγε? Ο αγοραστης φταει μερικως γιατι και αυτουνου του τα δινανε και ειναι δυσκολο να πεις οχι στο χρημα (κι ας ερχεται απο πισω και ο μαυρος που τρεχω-τρεχεις κλπ που λεει το ανεκδοτακι). Για μενα υπευθυνος ειναι αυτος που ανοιγοκλεινει τη βρυση απο το 0 στο 100000 και μετα ξανα στο 0 χωρις λογικη και μετρο ουτε πριν ουτε τωρα και μας εχει παρει ολους στον λαιμο του. Οπως εχει παρει εξαλλου και ολους τους Ελληνες στο λαιμο του ο κυριος υπευθυνος, δηλαδη το τραπεζικο συστημα.

Link to comment
Share on other sites

+110000 howard_roark

 

απλα να προσθεσω οτι σε ολες τις δουλειες ο ελληνας θελει να βγαλλει κερδος 100% και απο τον πρωτο χρονο.....ξενοδοχειακες μοναδες με τιμες υπερλουξ ξενοδοχειου παντου.....εστιατορεια που νομιζεις οτι εχουν 2 και 3 αστερια μισελεν......νυχτερινα μαγαζια που νομιζεις οτι με τις τιμες που σου σερβιρουν δοκιμαζεις κρασια συγκεκριμενων σοδειων και ουισκι μαλτ συγκεκριμενςη χρονιας.....

 

πες μου σε τι ειμαστε λογικοι στις τιμες μας σε αυτην την χωρα γιαναμαστε και στην κτηματαγορα....

 

α ναι στον μισθο του μηχανικου !!!! 650 ευρω με τα παντα μεσα !!!

Link to comment
Share on other sites

ε καλα και εδω δεν ειμαστε λογικοι..οταν θελουμε ελαχιστη αμοιβη 1300 για ενα τοπογραφικο για ενα οικοπεδακι 100τμ στη κατω κωλοπετεινιτσα.......και οταν αυτο συμβαινει με νομο του κρατους

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά καταχωρημένο από cv98019

Πάντως, θες να πεις ότι το πρόβλημα με τη φούσκα (και όχι μίνι-φούσκα) των ακινήτων οφείλεται αποκλειστικά στην αξία της γης;

 

Δύσκολο ερώτημα .

 

διάβασε εδώ την ανάλυση και θα συνεχίσω

 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12930&subid=2&pubid=33819147

 

Λοιπόν διαφωνώ κάθετα με αυτές τις αναλύσεις και τις γενικότητες περί "φούσκας" .

 

Το πρόβλημα των ακινήτων στην Ελλάδα δεν είναι φούσκα , αλλά η κατάργηση των διαφορών ανάμεσα στις περιοχές .

Δηλαδή περιοχές με διαφορές τιμών 100 % πρίν 10 χρόνια , μειώθηκαν στο 20 % η και λιγότερο μετά το 2005 .

 

Αυτό είναι το πρόβλημα .

 

Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να υπολογίσουμε και να πουλήσουμε την αξία των ακινήτων μας .

Η έρευνα μιλάει γιά την αξία της Δ. Αρεοπαγίτου .

Αν αυτός ο δρόμος ήταν στην Ζυρίχη , πόσο θα τον πούλαγαν οι ελβετοί ?

 

Να είσαι σίγουρος όχι λιγότερο από το διπλάσιο του Μονακό .

 

Σε όλες τις περιοχές τις ακριβές τι βλέπεις ?

Σκάφη και πλούσιους . Στην Δ. Αρεοπαγίτου βλέπεις την Ακρόπολη .

 

Σκέψου να ήταν η Χαλκίδα με τον πορθμό του Ευρίπου στην Ελβετία η στις ΗΠΑ . Θα ήταν παγκόσμια πρώτος τουριστικός προορισμός .

 

Ο κόσμος θα πλήρωνε 20 η και 50 ευρώ εισιτήριο γιά να σταθεί πάνω στην Γέφυρα την ώρα που γυρίζουν τα νερά .

 

Απλά δεν ξέρουμε τον θησαυρό που κατοικούμε .

Οταν μας τον πάρουν και μας τον νοικιάζουν θα το καταλάβουμε .

 

Τώρα γιά την αξία της γής , θα σου πώ το εξής .

 

Ποιά είναι η αξία της γής στην Νεβάδα , στο Τέξας η στο Οχάιο ?

Στο Μόναχο 8 χλμ από το κέντρο της πόλης , στον απέραντο κάμπο , μιά εταιρεία έκτιζε 1.000.000 τμ κατοικίες . Τι αξία γής να είχαν εκεί ?

 

Ενώ εδώ ? Η θάλασσα και τα βουνά μέσα στα πόδια σου . Το κλίμα ιδανικό .

Ηλιοφάνεια . Ιδανικός τόπος . Με ποιόν να τον συγκρίνεις .

 

Απλά είμαστε εμείς φτωχοί και είναι και η τιμή της γής ακόμα χαμηλή .

 

Λένε στην έρευνα ότι είμαστε στην 75 η θέση γιά να ζείς .

Αν μιλάς γιά την Πατησίων , μάλλον είμαστε χαμηλότερα .

 

Αν μιλάς όμως γιά το Χαλάνδρι , την Κηφισιά , την Γλυφάδα , την Βούλα κλπ , μάλλον είμαστε στην πρώτη 5άδα .

 

Γιά μένα το επίπεδο της Αθήνας είναι άνετα στην πρώτη δεκάδα .

 

Εχω επισκευτεί όλη την Δυτική και πρώην Ανατολική Ευρώπη .

 

Εκεί τα χειρότερα τους είναι χειρότερα από τα δικά μας και τα καλύτερα τους , λιγότερο καλά από τα δικά μας .

 

Λίγο να αγαπάγαμε τον τόπο μας περισσότερο .

 

Βλέπεις τελικά ότι τα περί φούσκας είναι περσσότερο φιλοσοφική συζήτηση παρά πραγματική , μιά και τα δεδομένα ποικίλουν .

Link to comment
Share on other sites

Σωστα αυτα ,ομως ειχε υπαρξει υπερβολη.

Οι τραπεζες εκαναν τα αδυνατα δυνατα να δωσουν δανειο στον οποιοδηποτε,και κατασκευαστης εγινε ...οποιος ασχετος μπορεις να φανταστεις...........

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.