Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οιονεί μισθωτοί: Μισθοί νέων μηχανικών σε κατασκευαστικές εταιρίες


rainman

Recommended Posts

ο,τι και να λεμε μεταξυ μας, η αγορα βγαζει τις τιμες. εμεις μπορει να λεμε οτι τα 900 ευρω ειναι ξεφτιλα για εναν νεο μηχανικο, αλλα αμα ολοι οι νεοι μηχανικοι δεχονται να δουλεψουν με 1000, και ολοι οι εργοδοτες δεν δινουν παραπανω απο 800, και τελικα ολοι τα βρισκουν στα 900, τοτε αυτη ειναι η κοστολογηση της προσφορας ενος νεου μηχανικου σημερα στην Ελλαδα.

 

Επισης το να λεμε, "η ελλαδιτσα" κλπ δεν εχει νοημα, οποιος εχει αντερα μπορει να βρει αρκετες δουλειες στη Νιγηρια με μινιμουμ 7.000 το μηνα και αμαξι με οδηγο και σπιτι.

 

Εγω για να γινω για αλλη μια φορα κακος να πω οτι περυσι που εψαχνα για κοσμο και εδινα 1200 το μηνα καθαρα με αυστηρο ωραριο, 2-3 που μου αρεσαν στις συνεντευξεις εφευγαν παρεξηγημενοι οτι δινω λιγα. Μονο που τωρα μαθαινω οτι δουλευουν ολοι μεν (αφου ηταν καλοι οπως οντως τους ειχα κοψει) αλλα δουλευουν με 1000 καθαρα και χωρις ωραριο. Αρα οτι και να λεμε, η αγορα των μηχανικων αυτη τη στιγμη που ειναι πεσμενη, τοσο κοστολογει τη δουλεια ολονων. Οπως και η αγορα η γενικη αυτη τη στιγμη κοστολογει πχ την αξια των ακινητων ως υπερβολικη και γιαυτο δεν κουνιεται τιποτα.

 

disclaimer !!! Προσοχη για να μην αρχισουμε παλι αλλα και με αποκαλουν παλι μερικοι φασιστα, εκμεταλλευτη μικρων αθωων μηχανικων, βιαστη κορασιδων και αλλα κουλα που εχω ακουσει κατα καιρους, περιγραφω την κατασταση, δεν εκφερω αποψη ουτε προτεινω λυσεις ουτε σχολιαζω αιτιες.

Link to comment
Share on other sites

με 800 ευρώ υπάρχουν και άλλες δουλιές χωρις ευθύνες

με 14 μισθούς!!!!

και με πρόσληψη ως μισθωτός

 

την ταρίφα την καθορίζει το κόστος ζωής

έπεσε;;; όχι

οι μισθοί γιατί να πεσουν;

Link to comment
Share on other sites

σωστο αυτο που γραφεις στην αρχη myri - υπαρχουν κι αλλες δουλειες. Τοτε να τις κανουμε, γιατι οπως λεω και ξαναλεω, δεν υπαρχουν αρκετες δουλειες για μηχανικους στην Ελλαδα. Γιαυτο εχει πεσει το 1500αρι στα 800 για νεο μηχανικο. Γιατι δεν εχουν δουλειες οι εργοδοτες. Και γιατι εχουν ενα pool απο 10.000 νεους μηχανικους αντι για 1.000. Οποτε παμε στο στυλ "ο θανατος σου η ζωη μου". Και γιαυτο φταινε και η πολιτεια, και το ΤΕΕ. Και εμεις βεβαια.

 

Για το δευτερο επετρεψε μου να διαφωνησω. Γιατι τα υπερκερδη των επιχειρησεων ή των τραπεζων εξηγουν τη μιση ιστορια, αλλα οι μισθοι στην Ελλαδα σε σχεση με την παραγωγικοτητα και την ανταγωνιστικοτητα σε παγκοσμιοποιημενο περιβαλλον ήταν και ειναι ακομη υψηλοι. Η αμοιβη δεν εξαρταται απο το επιπεδο ζωης που θελω εγω να εχω, ή που εχω ήδη στην Ελλαδα επειδη τρελλαθηκανε ολοι εδω και 15 χρονια. Αλλα απο το ποσο εκτιμανε οι υπολοιποι οτι αξιζει η υπηρεσια μου. Δυστυχως ο καπιταλισμος αυτα εχει. Οποιος θελει να τα αλλαξει, ευτυχως στην Ελλαδα εχει ακομη επιλογη πολιτικη να κανει στο παραβαν (στις αλλες χωρες το καταργησανε το κοκκινο).

 

Επισης θελω να παρατηρησω οτι διακρινω στα λεγομενα σου μια εξισωση της δικης μας καταστασης με την γενικοτερη κατασταση, ενω για μενα ειναι τα πραγματα τελειως διαφορετικα για τους ελευθερους επαγγελματιες, τους εμπορους και τους επιχειρηματιες και τελειως διαφορετικα για τα 2 εκατομμυρια εργαζομενους στον ευρυτερο δημοσιο τομεα - που εχουν και το μεγαλυτερο μερος της ευθυνης για τα χαλια μας τα σημερινα.

 

Το οτι εσυ κι εγω ζουμε στο οριο και σκιζομαστε καθε μηνα να βγαλουμε 2 ή 3 χιλιαρικα γιατι αυτο ειναι το κοστος ζωης μας που εχει εκτοξευθει τα τελευταια χρονια απο τα χιλια και τα χιλια πεντακοσια ευρω μηνιαιως που ηταν, δεν εχει καμμια σχεση με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, που δουλεψουν-δεν δουλεψουν παιρνουν 1500, χωρις τα εκτος εδρας (αληθινα ή πετσινα), τις επιτροπες και τα "τυχερα" καθε ειδους και συχνοτητας, με δικαιωμα συνταξης στα 50 και στα 55 χρονια ζωης ή στα 25 χρονια εργασιας (μεχρι πριν λιγα χρονια οι υπαλληλοι της ΕΤΕ). Αληθεια, εσυ ποσους μηχανικους ή γιατρους ή δικηγορους συνταξιουχους ξερεις?

Link to comment
Share on other sites

μη μπερδευεις 2 συζητήσεις

το πόσο πληρωνόμαστε με το ποιός φταίει

 

πάντως δε φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, τουλάχιστον όχι κατ' αποκλειστικότητα

και κατά τη γνώμη μου είναι οι καλύτεροι πελάτες

και οι δημόσιοι και οι υπάληλοι γενικώς

 

εδώ φτάσαμε λόγω μάσας, όποιος ήταν φαγανός αυτός φταίει!!!!!

 

στη Γερμανία έχουν υψηλότερους μισθούς είναι όμως ανταγωνιστική χώρα

άρα δε μας φταίνε οι μισθοί

 

αναρωτήθηκε κανείς γιατί μας τσαμπουνάνε να πέσουν οι μισθοί;;

για να είμαστε (και καλά) πιο ανταγωνιστικοί > άρα να μειωθούν οι τιμές των προιόντων

ακούτε κανένα βιομήχανο που πανηγυρίζει να μιλά για το τελευταίο;;;

 

καταλαβαίνετε γιατί η ελέυθερη αγορά δε δουλέυει σωστά στην Ελλάδα;

 

για να δουλέψει το σύστημα πρέπει ο ελάχιστος μισθός να επαρκεί για να καταναλώνεις

αν δεν επαρκεί δε δουλεύει

 

υπάρχει και το άλλο σύστημα, το 3ο-κοσμικό

ο εργάτης πληρώνεται ίσα το φαί του

(οι συνθήκες το επιτρέπουν: πόλεμοι, βια, αμορφωσιά, πείνα, εμφύλιοι ...)

μπορούμε να πάμε εκεί;

 

και άμα πάμε, εμείς ως αρχιτέκτονες-μηχανικοί τι θα κάνουμε;;;

Link to comment
Share on other sites

........................................................

 

Επισης το να λεμε, "η ελλαδιτσα" κλπ δεν εχει νοημα, οποιος εχει αντερα μπορει να βρει αρκετες δουλειες στη Νιγηρια με μινιμουμ 7.000 το μηνα και αμαξι με οδηγο και σπιτι.

 

..................................................................

 

 

Πες μας και εμάς κύριε συνάδελφε που είναι αυτές οι δουλειές με 7,000 στη Νιγηρία για εμάς που έχουμε άντερα, γιατί δε νομίζω να ισχύει αυτο που λές!

Link to comment
Share on other sites

η Γερμανια εχει υψηλοτερους μισθους και παραμενει ανταγωνιστικη γιατι πουλαει πραγματα, απο υπηρεσιες μεχρι προιοντα σε ολον το κοσμο. Η ανταγωνιστικοτητα της δεν εχει να κανει με χαμηλη τιμη, αλλα με ποιοτητα και brand name. Που και αυτους δεν τους βλεπω πολυ καλα τωρα τελευταια, γιατι αμα φτιαξουν λιγο ποιοτητα οι Κινεζοι, δεν θα μεινει ρουθουνι στο Μοναχο, οπως δεν εμεινε στο Ντιτροιτ, στη Γαλλια, στην Ιταλια και στην Αγγλια με τους γιαπωνεζους απο το 1980 μεχρι σημερα.

 

Εδω στην Ελλαδα θελεις υψηλους μισθους για το απολυτο τ ι π ο τ α ? Τι πουλαει η Ελλαδα? Τιποτα δεν πουλαει. Αρα ανταγωνιστικη μπορει να γινει μονο αν πουλησει αυτο το ο,τι εχει (ηλιο, χωριατικη σαλατα, κακης ποιοτητας κρασι (τα καλα σταφυλια μας, πανε γαλλια χοντρικη), κακης ποιοτητας ξενοδοχεια, κακης ποιοτητας τεχνολογια και κακης ποιοτητας υπηρεσιες. Αρα αν θες να σωθεις, θα εισαι πιο φτηνος απο τον αλλον τον γερμανο, τον γαλλο, τον αγγλο, μπας και σε προτιμησει ο κακομοιρης ο δικος τους για διακοπες. Οπως γινεται δηλαδη στον τουρισμο μας εδω και 25 χρονια.

 

Τωρα για τις τιμες των προιοντων και το κοστος ζωης, φυσικα και εχεις δικιο. Εκει πεφτει η μεγαλη μασα. Γιατι δυστυχως myri υπαρχουν ΚΑΡΤΕΛ στα τροφιμα και στα ειδη πρωτης αναγκης που τα φερνουν 3 (αριθμος = τρια) εταιρειες πολυεθνικες στην Ελλαδα που δρουν ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ απο καθε μηχανισμο και θεσμο και εχουμε φτασει καθε μηνα να κανουν αυξησεις απο 1,20 στο 1,40 δηλαδη 15% με 20% ΤΟ ΜΗΝΑ για πλακα και δεν παιρνει χαμπαρι κανεις. Απλα απορουμε γιατι σουπερ μαρκετ απο 30 € την εβδομαδα τωρα δινουμε 200 €.

 

Η ελευθερη αγορα θελει αυτο που λες, να επαρκει ο μισθος για μια καταναλωση, αλλα θελει και ελεγκτικο μηχανισμο με...καρυδια, που να ριχνει προστιμο 1 και 2 εκατομμυρια ευρω για τη σαπια ντοματα ή για το καρτελ.

 

δεν θελω εγω το τριτοκοσμικο σεναριο γιατι σωστα λες οτι θα παμε εμεις κατα διαολου. Αλλα εδω εχουμε παει παραπανω απο οσο πρεπει. Οι καφετεριες δεν εχουν αδειασει απο το 2008 στη γειτονια μου, και βλεπω πααααρα πολυ κοσμο να ξυνεται αντι για να δουλευει, και οταν ρωταω που δουλευουν μου λενε στην ΤΡΑΜ ΑΕ. Δεν βλεπω συγκεντρωση, δεν βλεπω κουραση, δεν βλεπω επιθυμια ουτε πεινα για επιτυχια ουτε φιλοδοξια. Μυκονο θελουμε ολοι και φρεντο καπουτσινο.

Link to comment
Share on other sites

άρα δε φταίει ο μισθός > φταίει η ποιότητα

η λογική ό,τι αρπάξει ο κ@@@ος μας

 

άμα δεν μπορείς να είσαι ο πιο φτηνός μπορείς να αυξήσεις την ποιότητα

με δουλειά, όχι με καθισιό!!!

 

πολυεθνικές έχει παντού όμως και οι πολίτες έχουν και καταναλωτική συνείδηση και φυσικά υπάρχει και κράτος (δεν είναι όλοι οι πολιτικοί κλεφτες)

και δε μας φταίει μόνο η αισχοκερδια των επιχειρήσεων αλλά και το κράτος νομοθετεί στην ίδια φιλοσοφία του τ'αρπάζω (Μπιρμπιλονόμος, αυξήσεις βενίνης, ΦΠΑ κλπ)

 

Η ελευθερη αγορα θελει αυτο που λες, να επαρκει ο μισθος για μια καταναλωση, αλλα θελει και ελεγκτικο μηχανισμο με...καρυδια, που να ριχνει προστιμο 1 και 2 εκατομμυρια ευρω για τη σαπια ντοματα ή για το καρτελ.

άρα τελικά η φιλελευθερη αγορά χωρις κρατική παρέμβαση είναι άλλο ένα μοντέλο που καταρρέει

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ τουλάχιστον τραγικό ένας μηχανικός να πληρώνεται με 600 ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ να το δίνει αυτός...Μια φίλη μου στην πρώτη της δουλειά σε ένα μελετητικό γραφείο έπαιρνα τόσο, και μετά από ένα χρόνο τα πήγε στα 800 (σιγά ρε φιλέ, θα μπεις μέσα...)

ξοδέψαμε 5 τουλάχιστον χρόνια από την ζωή μας για να τελειώσουμε το Πολυτεχνείο...Κάποιοι συνέχισαν για master...Δεν μπορεί λοιπόν ο οποιοσδήποτε εργοδότης να μας φέρεται σαν να είμαστε εργάτες...

Και το τραγικό είναι ότι σε δουλειές εργοταξίου, υπεργολάβοι και εργολάβοι είναι τύποι δημοτικού (χωρίς να υπονοώ την μαθησιακή ικανότητα κανενός...) που έχουν μάθει την δουλειά εμπειρικά... Μαγκιά τους, αλλά ο απόφοιτος Πολυτεχνείου γνωρίζει τουλάχιστον θεωρητικά περισσότερα από αυτόν, αλλά ο υπεργολάβος του φέρεται σαν το τσουτ΄σεκι του... (μιλάω εκ προσωπικής πείρας, όταν στην εργασία μου ήρθε καινούριος υπεργοάβος που μόνο να σφουγγαρίσω δε μου είπε, σηκώθηκα και έφυγα...)

δουλειές δε θα υπάρχουν για 2-3 χρόνια, αλλά αυτό δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν εργοδότη να ισοπεδώσει κόπους και θυσίες χρόνων...

Link to comment
Share on other sites

αναρωτήθηκε κανείς γιατί μας τσαμπουνάνε να πέσουν οι μισθοί;;

για να είμαστε (και καλά) πιο ανταγωνιστικοί > άρα να μειωθούν οι τιμές των προιόντων

ακούτε κανένα βιομήχανο που πανηγυρίζει να μιλά για το τελευταίο;;;

 

καταλαβαίνετε γιατί η ελέυθερη αγορά δε δουλέυει σωστά στην Ελλάδα;

 

για να δουλέψει το σύστημα πρέπει ο ελάχιστος μισθός να επαρκεί για να καταναλώνεις

αν δεν επαρκεί δε δουλεύει

Μπράβο myri πολύ σωστά ξεχωρίζεις μία τόσο δυσδιάκριτη κατάσταση! Δεν πρέπει να τα εξισώνουμε όλα και να κρυβόμαστε πίσω από την ασπίδα περί ελεύθερης αγοράς. Ελεύθερη αγορά σημαίνει κι έλεγχος σε καρτέλ και μεσάζοντες, διαφορετικά πρόκειται για τεχνιέντως ελεύθερη αγορά. Δεν είναι δυνατόν να στενάζουν καταναλωτές και παραγωγοί και να μιλάμε για αγορά που βασίζεται στην ελευθερία με υπερκέρδη μεσαζόντων. Μπορεί ο κόσμος να συνεχίζει να καταναλώνει επειδή δανείζεται, τώρα που θα πάψει, λέτε να μη ξεσηκωθεί;

 

Μαγκιά τους, αλλά ο απόφοιτος Πολυτεχνείου γνωρίζει τουλάχιστον θεωρητικά περισσότερα από αυτόν, αλλά ο υπεργολάβος του φέρεται σαν το τσουτ΄σεκι του... (μιλάω εκ προσωπικής πείρας, όταν στην εργασία μου ήρθε καινούριος υπεργοάβος που μόνο να σφουγγαρίσω δε μου είπε, σηκώθηκα και έφυγα...)

δουλειές δε θα υπάρχουν για 2-3 χρόνια, αλλά αυτό δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν εργοδότη να ισοπεδώσει κόπους και θυσίες χρόνων...

Και γιατί δεν το γα*****ρισες επί τόπου να αντιληφθεί τι κάνει! Καλά και σηκώθηκες να φύγεις; Εγώ όταν είχα κόντρα με ένα που δε με άκουγε, είπα στο αφεντικό να τον διώξει, ή εγώ ή αυτός! Στο τέλος βέβαια προσπάθησε να με ηρεμήσει για το καλό του έργου και με έπεισε να μείνω και να συνεργαστώ. Αλλά όχι και να φύγω έτσι χωρίς τσαμπουκά! Ορισμένοι μπορεί και από κόμπλεξ να μην έχουν συνείδηση. Καθήκον μας είναι να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Αυτά τα λέω για να τα ακούω κι εγώ!

Link to comment
Share on other sites

.... που έχουν μάθει την δουλειά εμπειρικά... Μαγκιά τους, αλλά ο απόφοιτος Πολυτεχνείου γνωρίζει τουλάχιστον θεωρητικά περισσότερα από αυτόν, αλλά ο υπεργολάβος του φέρεται σαν το τσουτ΄σεκι του... (μιλάω εκ προσωπικής πείρας, όταν στην εργασία μου ήρθε καινούριος υπεργοάβος που μόνο να σφουγγαρίσω δε μου είπε, σηκώθηκα και έφυγα...)...

δε θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά σε αυτό εσύ φταίς

και το καταλαβαίνω πως την πάτησες την πρώτη φορά ... αλλά κακώς σηκώθηκες και έφυγες τη 2η

 

όταν το πράγμα φτάσει στη φάση ή εσύ ή το θρασυδειλο

προφανώς πρέπει να επικρατεί το εσύ

δεν είναι κακό και κανένα μπινελίκι

 

και αν θες τη γνώμη μου το μπινελίκι να το ριχνεις πριν η κατάσταση φτάσει στο όριο

στη 2η μ@@@κια (άντε να μην πω την 1η) για να καταλάβει αυτός που έχεις απέναντί σου πως δε σηκώνεις πολλά πολλά

πρέπει από την αρχή να του βάλεις τα όρια, όσο μαζεύεσαι τόσο απλώνεται

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.