Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΤΣΜΕΔΕ] Απλήρωτες εισφορές και πρόβλημα στην έκδοση βιβλιαρίου


balios

Recommended Posts

Καλησπέρα,

ειμαι καινούργιος μηχανικός (απο το Μάρτιο Θεωρούμαι μέλος του ΤΕΕ με αριθμό μητρώου) και ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα

Έχω τελειώσει μηχανικός υπολογιστών και απο τον γενάρη εχω προσληφθεί στο τμήμα μηχανογράφησης μιας επιχείρησης με σύμβαση βοηθου αναλυτη προγραμματιστή(οχι μηχανικου δηλαδη).Επειδή και τυπικά δεν ήμουν μηχανικός μεχρι το Φλεβάρη δεν ζήτησα να έχω αλλη σύμβαση ωστόσο είχα αναφερει στο λογιστή ότι ειμαι μηχανικός και ότι σε μερικούς μηνες θα είχα και επισημα αριθμό μητρωου ΤΕΕ περιμένοντας ότι θα γίνει η αλλάγη της συμβασης μου

σε ΣΣΕ μηχανικού.

Ωστοσο μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν μου έχουν αλλάξει τη σύμβαση,με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζω πρόβλημα με τις εισφορές μου στο ΤΣΜΕΔΕ

Είχα μιλήσει με το λογιστη σχετικα με την μεταπήδηση μου απο το ΙΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ και αυτος με παρέπεμψε στον προιστάμενο του τμηματος μου(ο οποιος δεν ειναι μηχανικος αλλα εχει τελειωσει πληροφορικη) ο οποιος αποφεύγει να μου απαντησει για τον αν θα μου πληρωνουν ΤΣΜΕΔΕ

Οι πρωτες εισφορές απο το ΤΣΜΕΔΕ πρεπει να ταχτοποιηθουν σε λιγες μέρες και ετσι οπως εχουν τα πραγματα θα τις καλύψω απο την τσεπη μου.

Στο ΤΣΜΕΔΕ μου είπαν οτι πρεπει να βγαλω και βιβλιάριο απο τη στιγμή που ξεκινήσω να πληρώνω τις εισφορές στο ΤΑΜΕΙΟ και να καταθέσω μια υπευθυνη δήλωση οτι δεν ανήκω σε άλλο ταμείο

Αυτο που θέλω να ρωτήσω είναι οτι άν εγω πληρώσω τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ αυτοί μετά θα μπορούν να καταθέσουν εισφορές στο ΙΚΑ για μένα όπως κάναν τοσο καιρό,

Το ρωτάω αυτό γιατι αν δεν μπορέσουν να πληρώνουν εισοφορές στο ΙΚΑ για μένα θα βρεθουν προ τετελεσμένου γεγονότος και αναγκαστικά υποθέτω θα πρέπει να μου πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ.

Δεν ξέρω τι να κάνω

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να πάς σε κάποιον λογιστή να σου τα εξηγήσει.

Επίσης σαφως και θα πρπει να σου πληρωσουν το ΤΣΜΕΔΕ. Βασικο ταμειο θα εχεις το ΤΣΜΕΔΕ αλλα θα πληρωνουν και ενα μικρο ποσοστο (4% νομιζω) στο ΙΚΑ. Η μεταφοπρα μπορει να γινει και πρεπει να γινει διοτι θα πληρωνεις εσυ (όπως και τωρα ) την νυφη.

Να τους πεις οτι σου ζητανε την αλλαγη απο το ΤΣΜΕΔΕ.

και φυσικα πρεπει να βγαλεις βιβλιαριο.

Link to comment
Share on other sites

@balios

 

Καλησπέρα,καταρχάς αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να δηλώσει η εταιρεία την πρόσληψη σου στο ΤΣΜΕΔΕ.Δεν έχει λόγο να μην το κάνει και δεν την επιβαρύνει κάτι αφού οι εισφορές είτε στο ΙΚΑ είτε στο ΤΣΜΕΔΕ είναι πάνω κάτω οι ίδιες.Θα έχεις πρόβλημα μόνο εαν σε έχουν προσλάβει με τον βασικό μισθό σαν υπάλληλο γραφείο και όχι με τον αντίστοιχο του μηχανικού.Από εκει και πέρα η διαδικασία είναι η εξής:σε δηλώνει η εταιρεία και από την ημέρα της πρόσληψης σου πρέπει να πληρωσει τοΤΣΜΕΔΕ και εαν στο μεταξύ έχει πληρώσει και ΙΚΑ για το ίδιο διάστημα να ζητήσει επιστροφή εισφορών.Στην δική μου περίπτωση δηλωσαν αυθαιρετα ημερομηνία πρόσληψης την ημερα που τους πήγα το χαρτί και μου πλήρωσαν την ασφάλεια από εκεί και πέρα,ενώ αναγκάστηκα να πληρωσω εγώ τους δύο πρώτους μηνες και γενικά από φίλους έχω ακούσει ότι δεν βγάλαν άκρη με τα αναδρομικά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλημέρα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος να μου

απαντήσει τι ισχύει απο νομικής πλευράς για αυτό το θέμα

 

Η περιπτωση μου ειναι η εξης

Ειμαι αποφοιτος Μηχανικός Υπολογιστων μέλος του ΤΕΕ απο το Μαρτιο του 2009

Τον ιανουάριο του 2009 έπιασα δουλεία στο τμήμα Μηχανογράφησης καποιας

εταιριας.Επειδή μέχρι εκείνο το διάστημα δεν είχα τυπικα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος η πρόσληψη έγινε με σύμβαση βοηθού αναλυτή προγραμματιστή

και ασφάλεια στο ΙΚΑ.

Ωστοσο απο τότε μέχρι και τώρα δεν έχει αλλαξει κάτι ούτε στη σύμβαση μου ούτε στην ασφάλεια μου με αποτέλεσμα είναι να έχω πολλά προβλήματα(χρωστούμενες εισφορες κτλ)

Το θέμα είναι οτι μετά απο καποιες συζητήσεις ο προιστάμενος μου μου είπε τον οκτώβρη τελικά ότι θα με βάλουν στο ΤΣΜΕΔΕ και άρα θα μου αλλάξουν και τη σύμβαση

(η αλήθεια είναι οτι και γω δεν το πίεσα απο την αρχή το θέμα λόγω του ότι σαν πρώτη δουλεια ήμουν κάπως ψαρωμένος).

Απο τότε έχω μιλήσει με το λογιστή γύρω στις 7-8 φορες και όλο μου λεει δικαιολογίες πολύ πιθανον να βαριέται να ασχοληθει με το θέμα τέλοσπαντων απο ότι καταλαβαινω δεν δίνει σημασία και με έχει γραμμενο.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι αν αυτοί είναι νομότυποι ως προς εμένα

αν δηλάδή το ότι με απασχολούν με κάποιου είδους σύμβαση (όχι μηχανικού απλα αποφοίτου πληροφορικης) είναι καθόλα νόμιμο οπότε δεν τους καίγεται καρφί επειδή εγώ δεν μπορώ να διεκδικίσω τιποτα παραπάνω.

Δεν έχω σκοπό να κάνω καταγγελία της συμβασης απλά ήθελα να δω αν ισχύει κάτι τέτοιο στην περίπτωση μου

(Σημειωτέων κανένας στο τμήμα δεν έχει πτυχίο μηχανικου ειναι όλοι απόφοιτοι πληροφορικής ΑΕΙ-ΤΕΙ ακόμα και ο προιστάμενος και όταν τους ανέφερα για ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ με κοιτούσαν σαν εξωγηινο μέχρι που με ρώτησε ο προιστάμενος αν γίνεται να έχω ΙΚΑ)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα

 

Απο 03/2009 είμαι και τυπικά μηχανικός (Μηχανικος Η/Υ) έχοντας αριθμό μητρώου μέλους

ωστόσο επειδή στην εργασία μου ξεκίνησα να δουλεύω πριν πάρω την άδεια ασκήσεως επαγγελματος (01/2009) με είχαν καταχωρημένο όχι με σύμβαση μηχανικού αλλά με σύμβαση αποφοίτου πληροφόρικής και ασφάλεια ΙΚΑ.

Ωστόσο η σύμβασή μου και κατα συνέπεια οι εισφορές άργησαν να αλλάξουν

και τελικά μου μετατρέψαν την σύμβαση μου αρα και τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ σε αυτή του μηχανικού απο 01/01/2010.

Ωστόσο όταν πρίν απο ένα μήνα πήγα να ρωτήσω στο ΤΣΜΕΔΕ για εκδοση βιβλιαρίου μου είπαν ότι ναι μεν η εταιρία που δουλεύω με είχε δηλώσει σαν απασχολούμενο σε αυτήν μηχανικό ωστόσο δεν είχαν τακτοποιηθει οι εισφορές μου.Ρωτώντας το λογιστή της εταιρίας για το τι γίνεται μου είπε ότι η εταιρία απο αρχές του έτους καταβάλει κανονικά της εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ ωστόσο δεν έχουν καταβληθεί τα ωφειλόμενα απο το 2009 γιατι θέλει μία διαδικασία καταβολής τους μέσα απο το site του ΤΣΜΕΔΕ την οποία δυσκολεύεται να καταλάβει και απο το ΤΣΜΕΔΕ δεν τον βοηθουν.Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να βγάλω βιβλιάριο ποίος ξέρει να μου πεί που βρίσκεται η αλήθεια και τί μπορώ να κάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μα όπως λες κι εσύ ο ίδιος, ο εργοδότης σου δεν σε είχε ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ, συνεπώς για το ΤΣΜΕΔΕ θεωρείσαι ελεύθερος επαγγελματίας και οφείλεις να καταβάλεις εισφορές ως τέτοιος. Για να εκδόσεις βιβλιάριο+συνταγολόγιο προαπαιτούμενη είναι η εξόφληση των οφειλών.

Link to comment
Share on other sites

Στο ΤΣΜΕΔΕ γενικά έχεις δυο επιλογές.

 

1. Να δηλώσεις ελεύθερος επαγγελματίας και να πληρώνεις μόνος σου τις εισφορές

 

2. Να δηλώσεις μισθωτός (υπάλληλος) και να τις πληρώνει ο εργοδότης (δεν είμαι σίγουρος αν πληρώνεις και εσύ ένα ποσοστό, δεν το έχω δοκιμάσει το σπορ)

 

Τι από τα δύο δήλωσες;;;

Link to comment
Share on other sites

Είμαι δηλωμένος εξαρχής σαν μισθωτος.Επειδή δεν μπορώ να για ποιο διάστημα εχουν καταβληθει εισφορες και για ποιο οχι αυτό που ξέρω είναι ότι οι εισφορές για το 2009 (που η εταιρία με είχε στο ΙΚΑ ενώ ταυτόχρονα ετρεχε το ΤΣΜΕΔΕ ) δεν έχουν καταβληθει ενώ απο το νέο έτος έχουν καταβληθεί κανονικά.Στο πρόγραμμα της μισθοδοσιας έχουν βάλει να φαίνεται ημερομηνία ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ την κανονική ημερομηνία Μάρτιος 2009.

Δηλαδή δεν με δηλώσαν στο ΤΣΜΕΔΕ ότι με προσλάβαν απο 01/01/2010 οπότε και έγινε η αλλαγή στις καταστάσεις τη εταιρίας απο ΙΚΑ σε ΤΣΜΕΔΕ αλλά δηλώσαν την κανονική ημερομηνία

Δεν ξέρω αν έχω γίνει απόλυτα κατανοητος

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν έχω γίνει απόλυτα κατανοητος

 

Να σου πω την αλήθεια, κάτι δεν πιάνω, αλλά δεν είμαι ειδικός μιας και δεν υπήρξα ποτέ μισθωτός. Κάποιος συνάδελφος με πείρα θα σου απαντήσει πιο σίγουρα. Κάνε ένα κόπο και αναζήτησε παλιότερα thread...κάπου θα έχει συζητηθεί κάτι παρόμοιο. Ρίξε και μια ματιά στην ιστιοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ. Όταν ενημερωθείς, καλό θα ήταν να πεταγόσουν και από κει ή πάρτους κανά τηλ.

 

Υποθέτω πάντως ότι δεν σε έχουν δηλώσει στο ΤΣΜΕΔΕ σαν μισθωτό για το 2009. Λέγοντας μισθωτό εννοώ μισθωτό μηχανικό (εισφορές σε ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ), όχι υπάλληλο γραφείου (μόνο ΙΚΑ).

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω πάντως ότι δεν σε έχουν δηλώσει στο ΤΣΜΕΔΕ σαν μισθωτό για το 2009. Λέγοντας μισθωτό εννοώ μισθωτό μηχανικό (εισφορές σε ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ), όχι υπάλληλο γραφείου (μόνο ΙΚΑ).

κατά 99.9% αυτό έχει γίνει. και μάλλον σε πιάσανε ψαρωμένο σαν νέο και δεν ήξερες και εσύ.προσοχή με τα ταμεία γιατί εδώ σου βγάζουν πανοκούκια ακόμα και όταν πληρώνεις κανονικά όχι να υπάρχουν και εκκερεμότητες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.