Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας


Recommended Posts

Και μόνο διαβάζοντας κανείς τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των συναδέλφων καταλαβαίνει την κόλαση που ζούμε καθημερινά: η κάθε πολεοδομία έχει τους δικούς της νόμους. Άλλο ισχύει στην μια πολεοδομία και άλλο στην άλλη. Έχουμε συναντήσει βέβαια και πιο ακραίες περιπτώσεις: άλλο να εφαρμόζει ο ένας υπάλληλος και άλλο ο άλλος της ίδιας πολεοδομίας!

Κανονικά, η απάντηση στην ερώτηση των συναδέλφων “ξέρει κανείς τι δικαιολογητικά χρειάζονται για …” θα ήταν η αναφορά ενός νόμου ή μιας εγκυκλίου. Οι συνάδελφοι όμως δίνουν απαντήσεις του τύπου “εμένα μου ζήτησαν αυτά’’ ή “ρώτα καλλίτερα την πολεοδομία’’. Και καλά κάνουν. Γιατί εδώ που φτάσαμε κανένας μας δεν μπορεί πια να πει με βεβαιότητα τι μπορεί να ζητήσει η κάθε πολεοδομία.

Δεν ξέρω αν συμβαίνει μόνο στην δικιά μας πολεοδομία ή είναι κάτι γενικότερο, αλλά μέρα με τη μέρα όλο και κάποιο καινούργιο δικαιολογητικό θα “ανακαλύψουν” ότι χρειάζεται να ζητούν, με αποτέλεσμα να κοντεύουμε να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε, αλλά το χειρότερο, να μην είμαστε ποτέ σίγουροι αν μια δουλειά που αναλάβαμε θα την φέρουμε σε πέρας ή θα σκαλώσει σε κάποια νεώτερη ερμηνεία του νόμου από τον υπάλληλο που θα το χειριστεί.

Οι άδειες μικρής κλίμακας είναι χαρακτηριστική περίπτωση του αλαλούμ που υπάρχει:

• άλλοι ζητούν κανονικό τοπογραφικό και άλλοι δέχονται απόσπασμα του ρυμοτομικού

• άλλοι απαιτούν το κτίριο να είναι νόμιμο και άλλοι όχι

• άλλοι ελέγχουν την αρτιότητα του οικοπέδου και άλλοι όχι

• άλλοι ζητούν κατόψεις και άλλοι όχι

• άλλοι ζητούν τεχνικές εκθέσεις και άλλοι όχι

• άλλοι……..

Γιατί όμως γίνεται αυτό; Τόσο ασαφής είναι ο νόμος; Ή οι υπάλληλοι δεν τον διαβάζουν και λειτουργούν και αυτοί εμπειρικά όπως και οι συνάδελφοι που ρωτούν στο forum και ρωτούν και αυτοί άλλους συναδέλφους τους τι κάνουν;

Και αν ο νόμος είναι σε κάποια σημεία του ασαφής, τόσο δύσκολο θα ήταν να τεθούν ερωτήματα στο υπουργείο και να δοθούν απαντήσεις έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία εφαρμογή του για όλες τις πολεοδομίες όλης της χώρας;

Οι άδειες μικρής κλίμακας έγιναν για να ξεμπλοκάρουν οι πολεοδομίες και να μην αναλώνονται με τις απλές περιπτώσεις έτσι ώστε να διεκπεραιώνουν πιο γρήγορα τις σοβαρές. Η γραφειοκρατική όμως αγκύλωση των υπηρεσιών δεν μπόρεσε να το δεχτεί. Εξουσία είναι αυτή. Έτσι εύκολα δεν εγκαταλείπεται. Και άρχισαν: φέρε τοπογραφικό να δούμε αν το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, κάνε νομιμοποίηση αν το κτίριο είναι παλιό και δεν έχει άδεια, φέρε κατόψεις να δούμε τι διαρρυθμίσεις θα γίνουν, φέρε βεβαίωση από το δασαρχείο να δούμε μήπως είναι δασική έκταση αυτή που θα περιφραχθεί, φέρε βεβαίωση της αρχαιολογίας μήπως τα παλούκια της περίφραξης χαλάσουν τίποτα αρχαία, φέρε υδραυλική μελέτη αν με την διαρρύθμιση αλλάζεις τη θέση του μπάνιου, φέρε κατόψεις και όψεις της στέγης για να δούμε ότι διατηρείται η ίδια μορφή, φέρε και φέρε και φέρε…. Και σε τι διαφέρει τότε από κανονική άδεια; Μόνο στο ότι δεν μπορείς να ζητήσεις νόμιμη αμοιβή. Και τι θα ζητήσεις; Θα ξέρεις από την αρχή τι θα αντιμετωπίσεις για να συμφωνήσεις την αμοιβή;

Ας δούμε και όμως τι λέει ο νόμος και που είναι οι «τρύπες» του που δίνουν πάτημα στους υπαλλήλους:

 

ΑΡΘΡΟΝ-1

1. Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας χωρίς έκδοση άδειας δόμησης, εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις και τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα οποία γίνονται δεν βρίσκονται σε δάσος, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο, σε περιοχή απολύτου προστασίας, σε κοινόχρηστο χώρο, σε κτίρια που δεν έχουν μη διανοιγμένη παρόδια στοά και δεν είναι ρυμοτομούμενα ή στατικά επικίνδυνα .

Εφόσον θίγονται δικαιώματα συνιδιοκτησίας, εξασφαλίζεται η σχετική συναίνεση με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

2. Οι εργασίες εκτελούνται μετά από σχετική Έγκριση Εργασιών, που χορηγείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον υποβληθούν :

α) αίτηση των ενδιαφερομένων, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους, τα στοιχεία του ακινήτου και περιγραφή των εκτελούμενων εργασιών,τα συνημμένα στοιχεία,

β) οι εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών (αρχαιολογίας, δασαρχείου, ΕΠΑΕ, ΥΠΠΟ, κλπ) που απαιτούνται κατά περίπτωση,

γ) τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στην επόμενη παράγραφο,

δ) βεβαίωση ή αντίγραφο δήλωσης κτηματολογίου, ή αντίγραφο τοπογραφικού ή άλλου σχεδίου, εφόσον δεν προσδιορίζεται η θέση του ακινήτου με τη διεύθυνση.

 

 

Φράσεις που δίνουν πάτημα για άσκηση γραφειοκρατικής εξουσίας: “εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις”, “ δάσος”, “ρέμα”, “αιγιαλός” , “παραλία”, “καθορισμένος αρχαιολογικός χώρος”, “περιοχή απολύτου προστασίας”, “κοινόχρηστος χώρος” , “ρυμοτομούμενα ή στατικά επικίνδυνα”.

 

Και πιο κάτω:

 

ΑΡΘΡΟΝ-2

…….

3. Αρμόδιος υπάλληλος της Πολεοδομικής Υπηρεσίας, αφού ελέγξει τα δικαιολογητικά, σφραγίζει την αίτηση με την ένδειξη "Έγκριση Εργασιών", με τον ίδιο αριθμό και την ημερομηνία υπογραφής, με χρονική ισχύ έξι (6) μηνών, και με δυνατότητα παράτασης μία φορά, για έξι (6) μήνες ακόμη.

 

Η φόρα όμως κόπηκε με εγκύκλιο:

 

«2. Για την χορήγηση της Έγκρισης Εργασιών εξετάζεται και ελέγχεται η αίτηση - δήλωση των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα 1, στην οποία επισυνάπτονται τα σχετικά δικαιολογητικά, και οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν κατά περίπτωση:

-για τις εκτός σχεδίου περιοχές ότι δεν βρίσκονται σε δάσος, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε περιοχή απολύτου προστασίας, και

-για τις εντός σχεδίου περιοχές ότι δεν βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο, και δεν γίνονται σε κτίρια που έχουν μη διανοιγμένη παρόδια στοά, ή σε κτίρια που είναι ρυμοτομούμενα ή στατικά επικίνδυνα.»

«5. Δεν απαιτούνται και δεν ελέγχονται στοιχεία αρτιότητας των οικοπέδων ή των γηπέδων, ή στοιχεία νομιμότητας των κτιρίων, δηλώνονται όμως με σαφήνεια τα σχετικά στοιχεία του ακινήτου στην αίτηση. Επίσης δεν απαιτούνται φορολογικές ή άλλες κρατήσεις.»

 

 

Που υπάρχει ασάφεια; Εκτός και αν θεωρούν –όπως το δημοσίευμα του ΤΕΕ http://library.tee.gr/digital/m2009/m2009_makri.pdf - ότι η εγκύκλιος αυτή καταστρατηγεί τον νόμο. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι για να μην εφαρμόζεται μια εγκύκλιος θα πρέπει να ανακληθεί. Διαφορετικά πρέπει να εφαρμοστεί. Ή κάνω λάθος; Και εν πάση περιπτώσει, όσοι θεωρούν την εγκύκλιο παράνομη θα έπρεπε εδώ και τόσα χρόνια κάτι να έκαναν: ένα έγγραφο με όλες τις απορίες ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα. Τίποτα όμως δεν έκαναν. Και έλυσαν το ζήτημα ο καθένας από μόνος του ανάλογα με το τι κατέβασε η κούτρα του. Γι’ αυτό και όλο αυτό το αλαλούμ. Δεν νομίζεται ότι πρέπει να κάνουμε κάτι;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα...είμαι νέος μηχανικός και θέλω την βοήθειά σας.....

ένα φιλικό μου πρόσωπο έχει ένα κουρείο που βρίσκεται στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας. Θέλει να κάνει ανακαίνηση και συγκεκριμένα θέλει την υπάρχουσα τζαμαρία να την μεγαλώσει σε όλο το μήκος της εισόδου καθώς και να γκρεμίσει ένα μικρό στηθέο που βρίσκεται εξωτερικά πανω στο πεζοδρόμιο:

1.Για να βγάλω άδεια εργασιών μικρής κλιμακας πρέπει να δηλώσω κάτι στο ΙΚΑ?(δεν έχω την παραμικρή ιδέα)....

2. Μου είπαν πως πρέπει να δηλώσω στη πολεοδομία τις εργασίες ως αλλαγή της όψης?ισχύει κάτι τέτοιο?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον γίνονται επεμβάσεις στην όψη, θα πρέπει να γίνει αλλαγή όψεων, αυτό είναι αλήθεια.

Δεν νομίζω να καλύπτεσαι με μικρής κλίμακας.

Link to comment
Share on other sites

Κατά νόμο, αλλάζει το κούφωμα, αλλάζει το άνοιγμα -> αλλαγή όψης.

Για καλύτερα ρώτα την οικεία διεύθυνση πολεοδομίας.

Link to comment
Share on other sites

Προς pvoulellis:

 

Α) ως προς το ΙΚΑ

Καλό θα ήταν γενικά πρώτα να ανατρέχει κανείς στην νομοθεσία ώστε να διαμορφώνει προσωπική και τεκμηριωμένη άποψη. Διαφορετικά κινδυνεύει να γίνει ένας «εμπειροτέχνης» μηχανικός που μαθαίνει ρωτώντας από δω και από κει. Διαβάζοντας την νομοθεσία αποκτούμε και τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίζουμε το περίφημο «τέρας της γραφειοκρατίας».

Για το ερώτημά σας πρέπει να ανατρέξετε στην Απόφαση Φ21/2930 ΤΗΣ 10/24.11.1992 (ΦΕΚ 686 Δ΄) που θα βρείτε σε πολλά site (π.χ. http://www.insoft.gr/ika97.htm). Αν μετά την ανάγνωση εξακολουθείτε να έχετε απορίες θέστε τις. Πιστεύω όμως ότι δεν θα έχετε.

 

Β) ως προς το αν η εργασία καλύπτεται με άδεια μικρής κλίμακας.

Οι εργασίες που καλύπτουν οι άδειες μικρής κλίμακας καταγράφονται συγκεκριμένα και με σαφήνεια στην εγκύκλιο 13 με την οποία έγινε η κοινοποίηση της Απόφασης Υφ/γού ΠΕΧΩΔΕ οικ.5219/3-2-2004 (ΦΕΚ 114/Δ) που αφορά τις άδειες μικρής κλίμακας. Τόσο την Απόφαση όσο και την Εγκύκλιο την βρίσκετε εύκολα στο διαδίκτυο (π.χ. http://www.psdmh-chania.gr/attachments/004_egkyklios_13.pdf ). Διαβάστε ποιες εργασίες καλύπτει η άδειας μικρής κλίμακας. Η δικιά σας είναι η περίπτωση 3: Αντικατάσταση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα. Αν δεν αλλάξει το άνοιγμα αρκεί η άδεια μικρής κλίμακας. Αλλά και η διαφορά κατά 10 cm που λέτε είναι κατά την γνώμη μου αμελητέα. Πες ότι έκανε ένα λάθος ο αλουμινάς. Τι θα έκανες; Θα γύριζες την βιτρίνα πίσω;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

.......Κανονικά, η απάντηση στην ερώτηση των συναδέλφων “ξέρει κανείς τι δικαιολογητικά χρειάζονται για …” θα ήταν η αναφορά ενός νόμου ή μιας εγκυκλίου. Οι συνάδελφοι όμως δίνουν απαντήσεις του τύπου “εμένα μου ζήτησαν αυτά’’ ή “ρώτα καλλίτερα την πολεοδομία’’. Και καλά κάνουν. Γιατί εδώ που φτάσαμε κανένας μας δεν μπορεί πια να πει με βεβαιότητα τι μπορεί να ζητήσει η κάθε πολεοδομία.

Δεν ξέρω αν συμβαίνει μόνο στην δικιά μας πολεοδομία ή είναι κάτι γενικότερο, αλλά μέρα με τη μέρα όλο και κάποιο καινούργιο δικαιολογητικό θα “ανακαλύψουν” ότι χρειάζεται να ζητούν, με αποτέλεσμα να κοντεύουμε να ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε, αλλά το χειρότερο, να μην είμαστε ποτέ σίγουροι αν μια δουλειά που αναλάβαμε θα την φέρουμε σε πέρας ή θα σκαλώσει σε κάποια νεώτερη ερμηνεία του νόμου από τον υπάλληλο που θα το χειριστεί.

και να συμπληρώσω πως στο τέλος κάποιοι δε βγάζουν καθόλου άδεια προκειμένου να μη μπλέξουν

 

βρε παιδιά ακόμη και για κλιματιστικό δεν ξέρεις αν θα πάρεις έγκριση, οπότε δεν μπαίνω καν στον κόπο να προτείνω σε άνθρωπο να πάρει έγκριση

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ναι είναι δυνατόν, από Πολεοδομία σε Πολεοδομία και γενικά από Υπηρεσία σε Υπηρεσία, να ζητούν ότι αυτοί θέλουν γιατί έτσι αυτοί καταλαβαίνουν τον κάθε Νόμο, εγκύκλιο κ.α.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.