Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δουλεία διάβασης


Recommended Posts

Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την περίπτωση της δουλέιας διάβασης...

Σε κάποια τοπογραφικά έχω δει να ονομάζεται ως "δουλεία διάβασης" και σε κάποια άλλα "ιδιωτική διάβαση".

 

(α) Είναι και τα δύο σωστά (ως νομικοί όροι???).

(β) Πρέπει να αναγράφεται υπερ ποιου είναι?, δηλαδή μόνο ποιος επιτρέπεται να περνάει?

(γ) Επίσης, υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία?

(δ)Τέλος, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου με ρώτησε αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάτος που πρέπει να αφήσει, δηλαδή εαν η νομοθεσία προβλέπει κάτι σχετικό ή το πλάτος αποτελεί καθαρά συμφωνία ανάμεσα στους όμορους ιδιοκτήτες.

 

Ευχαριστώ... :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εγώ έχω δει μόνο τον όρο "Δουλεία Διόδου" η οποία ακολουθεί το ακίνητο. Σύμφωνα με το Άρθρο 25 οι δουλείες (εντός σχεδίου και σε οικισμούς) απαγορεύονται ή καταργούνται, πλην της μοναδικής δουλείας διόδου. Ακόμη σύμφωνα με το άρθρο 1012 Α.Κ. «Υποχρέωση παροχής διόδου. Αν ακίνητο στερείται την αναγκαία δίοδο προς το δρόμο, έχει δικαίωμα ο κύριός του να απαιτήσει δίοδο από τους γείτονες έναντι ανάλογης αποζημίωσης.»

 

Δεν γνωρίζω όμως αν υπάρχει νομοθεσία σχετικά με το πλάτος. Φαντάζομαι ότι θα ακολουθεί το ελάχιστο πλάτος οριζόντιων διαδρόμων προσπέλασης στους χώρους στάθμευσης για τα ευθύγραμμα τμήματα, ήτοι 2.25μ, αλλά αυτό δεν μπορώ να το βεβαιώσω.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το Άρθρο 25 οι δουλείες (εντός σχεδίου και σε οικισμούς) απαγορεύονται ή καταργούνται, πλην της μοναδικής δουλείας διόδου.

 

Στο ακίνητο που με ενδιαφέρει ο ιδιοκτήτης μου λέει πως οφείλει Δουλεία Διόδου στο Βόρειο τμήμα του οικοπέδου 2,5μ. καθώς και στο νότιο άλλα 2,5μ. Δηλαδή έχει δύο (2) δουλείες διόδου. Το ακίνητο είναι εντός των ορίων οικισμού προ του 23. Επίσης, ο ιδιοκτήτης μου είπε πως οι δουλείες υπάρχουν από παλιά....

Σύμφωνα με το Άρθρο 25 η μία από τις δύο δουλείες είναι παράνομη???

Τι μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης????

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν είναι παράνομη (τουλάχιστον όχι με βάση αυτό το άρθρο, δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη νομοθεσία). Το άρθρο με το "πλην της μοναδικής δουλείας διόδου" εννοεί πως αυτό είναι το μοναδικό είδος δουλείας που δεν καταργείται. Όχι οτι η δουλεία διόδου πρέπει να είναι μία και μοναδική.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Τελικά ποια είναι η (νομική ή και ουσιαστική) διαφορά μεταξύ των εννοιών :

(α) "δουλεία διόδου" και

(β) "ιδιωτική διάβαση"

Το ρωτάω επειδή τόσο καιρό τις θεωρούσα έννοιες ταυτόσημες, ωστόσο μετά από επισκεψή μου σε Πολεοδομία ο εκεί υπάλληλος μου είπε ότι είναι διαφορετικές έννοιες και θα πρέπει να προσέχω τι χρησιμοποιώ κατά περίπτωση...

Υπάρχει όντως διαφορά???

Link to comment
Share on other sites

Ιδιωτική : Λωρίδα γης ιδιόκτητη, αγορασμένη από άλλο γεωτεμάχιο.

Δουλεία: Λωρίδα γης δια μέσου της οποίας έχει δικαίωμα να διέρχεται ο έχων το δικαίωμα και η οποία δεν ανήκει στη κυριότητά του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

καλησπέρα. σε εκτός σχεδίου έκταση π.χ 50.000τ.μ. που υπάρχει ακίνητο με οικοδομική άδεια, τμήμα της έκτασης πχ. 1000τ.μ. δόθηκε σε κοινή χρήση για την εξυπηρέτηση άλλου ακινήτου και έγινε συμβολαιογραφική πράξη. στη νέα άδεια που εκδόθηκε από πολεοδομία για επέκταση το γήπεδο παραμένει ως έχει χωρίς να αφαιρείται το τμήμα που δόθηκε σε κοινή χρήση....κανονικά δεν πρέπει να αφαιρεθεί ή προβλέπεται κάτι άλλο για τις δουλείες?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πότε παύει να ισχύει η δουλεία διάβασης? Έχω παλιό τοπογραφικό (2009) που ορίζει δουλεία διάβασης σε άλλη μερίδα για πρόσβαση σε ακίνητο αλλά σήμερα υπάρχει διαμορφωμένος δρόμος που δίνει πρόσβαση από την άλλη μεριά.

Έχει ισχύ ακόμα δουλεία?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.