Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΠΑΕ και δικαίωμα ελέγχου


Recommended Posts

Συναδελφοι, ποτε εχει το δικαιωμα ,ο πολεοδομος υπαληλος, που εξεταζει τον φακελο σου , να σε παει στην ΕΠΑΕ γιατι δεν του αρεσει που εχεις βαλει Η/Χωρο στην κατοψη του διαμερισματος??????

Θα τρελαθω με το θρασος αυτων που νομιζουν οτι η πολεοδομια τους ανηκει ...Τελοσπαντων επειδη θα παρεκτραπω και θα πω πραγματα που δεν θελω αν γνωριζεται κατι πειτε μου παρακαλω.

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

ΥΠΕΧΩΔΕ 31252/1530/20.5/29.5.1987 (ΦΕΚ 482 Δ'): Σύσταση, σύνθεση και λειτουργία Επιτροπών Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.)

 

6. Αρμοδιότητες:

 

Η πρωτοβάθμια Ε.Π.Α.Ε. ασκεί έλεγχο στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

α) Για μερική ή ολική κατεδάφιση, επισκευή, προσθήκη και κάθε είδους οικοδομική εργασία για κτίρια που βρίσκονται σε ιστορικά κέντρα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς ή παραδοσιακά κτίρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων.

 

Ο έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαίος ακόμα και για κατασκευές ή εργασίες που δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.

 

β) Για μερική ή ολική κατεδάφιση, επισκευή ή προσθήκη σε κάθε κτίριο που κατά την κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας μπορεί να χαρακτηριστεί διατηρητέο ή βρίσκεται σε άμεση σχέση με κτίριο που έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

 

γ) Για κατασκευές σε οικισμούς που έχουν χαρακτηρισθεί με απόφαση Νομάρχη, σύμφωνα με το από 24.4.1985 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ 181/Δ), όπως τροποποιήθηκε με τα από 20.8.85 (ΦΕΚ 414/Δ) και από 14.2.87 (ΦΕΚ 133/Δ) Π.Δ/τα, ως αξιόλογοι ή ενδιαφέροντες, ανεξάρτητα από τα λοιπά χαρακτηριστικά τους.

 

δ) Για κτίρια εκτός σχεδίου που ανεγείρονται κατά μήκος εθνικών και επαρχιακών οδών ή κατά μήκος δημοτικών ή κοινοτικών οδών που οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε ζώνη 500 μ. από τη θάλασσα.

 

"ε) Για κτίρια που ανεγείρονται σε τόπους που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ή ως ιστορικοί ή σε οικόπεδα που έχουν άμεση σχέση με διατηρητέο κτίσμα" (τροποπ. της μέσα σε""περ. ε' της παρ. 6 του άρθρου 1 με την απόφ. 28743/364 της 3.3/14.3.1989, ΦΕΚ 187 Β').

στ) Για κτίρια, που έχουν όψη σε πλατείες, σε δρόμους πλάτους μεγαλύτερου ή ίσου των 20 μ. ή ανεγείρονται σε δρόμους με στοές και σε δρόμους και σε ζώνες ιδιαίτερης για την πόλη σημασίας κατά την κρίση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας.

 

ζ) Για κτίρια που έχουν οψη σε παραλιακές οδούς, εγκεκριμένες ή όχι, σε άλση ή σε χώρους που έχουν καθορισθεί από το ρυμοτομικό σχέδιο σαν "ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" ή βρίσκονται μέσα σε αυτές.

 

η) Για όλα τα ειδικά κτίρια.

 

θ) Για διαμορφώσεις πλατειών, πεζοδρόμων, ελεύθερων χώρων και για κάθε είδους αντικείμενα ή στοιχεία που τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους, είτε η κατασκευή απαιτεί οικοδομική άδεια, είτε όχι, εκτός από τις περιπτώσεις μελετών και έργων που συντάσσονται ή και εκτελούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων.

 

ι) Για κτίρια που ανεγείρονται σε ζώνες δόμησης που καθορίζονται σε εκτός σχεδίου περιοχές με ειδικά διατάγματα. ι

α) Για όλες τις περιπτώσεις που προβλέπονται από το Ν. 1577/85 ή από ειδικές διατάξεις.

ιβ) Για περιπτώσεις έντασης κατά της κρίσης της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας που γίνεται σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 3 του Ν. 1577/85 ή για όσες περιπτώσεις παραπέμπτονται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

 

Έχει τροποποιηθεί όμως με την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με αριθ. 51871/1053/88 (ΦΕΚ-511 Δ') που δεν έχω.

 

Δηλαδή όποτε θέλει η πολεοδομία στέλνει τον φάκελο στην ΕΠΑΕ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ.

Από ότι καταλαβαίνω ο κάθε υπάλληλος πολεοδόμος έχει δικαίωμα να σε παραπέμψει ακόμα και αν δεν του αρέσει η φάτσα σου...Μάλιστα....

Link to comment
Share on other sites

ak2, δεν μπορεί να στείλει έτσι απλά τον φάκελο στην ΕΠΑΕ.

Πρέπει να έχει συγκεκριμένο λόγο.

Στην περίπτωσή σου, ποιος είναι ο λόγος?

 

 

υ.γ. άσχετο. Έχει βρει κάποιος τον ορισμό για το τι είναι "ειδικό κτήριο" ?

Link to comment
Share on other sites

@ erling

Νομίζω ειδικό κτίριο είναι ότι δεν είναι κατοικία(δηλ. κτίρια γραφείων, επαγγελματικά κτίρια, νοσηλευτήρια, δημόσια κτίρια κλπ.)

Link to comment
Share on other sites

τι παρατηρηση θα σου γραψει ή σου έχει ήδη γράψει στο φύλλο ελεγχου ο ελεγκτης συνάδελφε? γνωριζεις?

 

δεν μπορει να εχει γραψει παρατηρηση απλα για υπαρξη ΗΧ, θα γελασουνε και στην επιτροπη μαζι του, στο κατω κατω ο ΓΟΚ υπαργορευει προδιαγραφες για ΗΧ αλλα οχι προδιαγραφες για τοποθετηση αυτων ή οχι. Πες εσυ στην ΤΕ οτι το κανεις για βιοκλιματικους λογους. αλλα μαλλον κατι αλλο συμβαινει. για πες μας περισσοτερα ή στειλε πμ

Link to comment
Share on other sites

ak2 μήπως είσαι Θεσσαλονίκη? Εκεί έχω ακούσει πως στέλνουν τους η/χ στην ΕΠΑΕ, γιατί δεν δέχονται μεγαλύτερο βάθος από 2,80μ νομίζω.

 

υ.γ. Ευχαριστώ arcgeo, αλλά ορισμό δεν έχω βρει πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

μήπως ισχύει ακομη ο ορισμός του ΓΟΚ 73;;;

 

http://www.michanikos.gr/downloads.php?do=file&id=893

ΑΡΘΡΟΝ-8 Ειδικά κτίρια

1. Ειδικά κτίρια καλούνται τα ως εκ του προορισμού των αμιγώς χρησιμοποιούμενα δι' άλλην χρήσιν πλην κατοικίας εξαιρέσει της κατοικίας του τυχόν υπηρετούντος προσωπικού.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.