Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θερμοκρασία λειτουργίας μόνωσης πάνελ πολυουρεθάνης


mechpanos

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Φτιάχνω ένα project για εναλλαγή θερμότητας (καυσαέρια-καθαρός αέρας), και είμαι στην φάση επιλογής/προμήθειας κάποιων υλικών. Κατόπιν συζήτησης με τον μηχανικό που μελέτησε το έργο, μου πρότεινε για τους αγωγούς αέρα, να χρησιμοποιήσω πάνελ πολυουρεθάνης.

Εγώ υπολόγιζα, να κατασκευάσω αγωγούς από λαμαρίνα και να τους μονώσω με 8ρι πάπλωμα πετροβάμβακα, πυκνότητας 100kg/m3.

Αν και για τον πετροβάμβακα έχω βρει ότι έχει θερμοκρασίες λειτουργίας 650, 800, εως και 1000 οC, για τα πάνελ πολυουρεθάνης δεν έχω βρει κάτι ανάλογο.

Από ότι γνωρίζω, όλα τα υλικά χάνουν τις θερμομονωτικές ιδιότητές τους από μια θερμοκρασία και μετά, κάπου βρήκα μια αναφορά για 100 oC αλλά τίποτα συγκεκριμένο.

 

Στην περίπτωση αυτή δεν με καλύπτει σαν υλικό, αφού υπάρχουν σημεία όπου θα κυκλοφορούν καυσαέρια θερμοκρασίας 300 και 200 oC, ενώ ο τελικός αέρας θα έχει θερμοκρασία κοντά στους 100oC. Αν αυτή είναι η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας της μόνωσης του πάνελ, δεν με καλύπτει καθώς οι απώλειες θα είναι μεγάλες.

 

Θα ήθελα, αν γνωρίζει κανεις να με πληροφορήσει πάνω σε αυτό, καθώς οι αντιπρόσωποι των πάνελ ξέρουν μόνο ό,τι γράφουν τα προσπέκτους (και φυσικά, αυτό δεν το γράφουν!)

 

Αν έχει κάποιος κανέναν πίνακα/διάγραμμα συντελεστών θερμομόνωσης συναρτήσει της θερμοκρασίας (σαν αυτόν που επισυνάπτω), θα μπορούσε να μου τον στείλει;

post-10425-131887242986_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε αντιστοιχο πρόβλημα που ειχα πριν απο καποιους μηνες μιλησα με ολες τις εταιριες πανελ πολυουρεθανης και οι μονοι που απαντησαν ηταν απο την arkhon και τον μακρη. Στον Μακρη θα σου προτεινουν πετροβαμβακα αλλα εαν ρωτησεις στη τεχνικη υποστηριξη της arkhon θα σου στειλουν τον πινακα/διαγραμμα που ζητας, νομιζω οτι ειναι 300 C βαθμοι αλλα ρωτα καλυτερα. www.arkhon.gr η πολυουρεθανη εχει το μισο κοστος απο τον πετροβαμβακα και 50% ισχυροτερο συντελεστη θερμομονωσης. Για ψυκτικους θαλάμους ειναι αριστη για (εναλλαγη θερμοτητας) δεν γνωρίζω

 

─────────────────────────────────────────────────────

Συμπληρώστε την ειδικότητά σας, μέσω της επεξεργασίας προσωπικών στοιχείων (πίνακας ελέγχου).

Chilon

Link to comment
Share on other sites

Φίλε nzaka, το πάνελ πολυουρεθάνης θα ήταν ιδανικό, όμως μιλώντας με κατασκευαστή που έφτιαχνε αποκλειστικά τέτοια πάνελ (δεν θυμάμαι ακριβώς αυτή την στιγμή ποιος ήταν, γιατί κι εγώ είχα μιλήσει με αρκετούς), μου έδωσε θερμοκρασία 100 βαθμούς. Μου είπε από εκεί και πέρα η πολυουρεθάνη αρχίζει και διαλύεται! (όχι δηλαδή ότι χάνει μόνο τις θερμομονωτικές τής ιδιότητες, που ρωτούσα εγώ!).

Η κατασκευή τελικά έγινε από λαμαρίνα 2,5 χιλιοστά και θα επενδυθεί όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, με πάπλωμα πετροβάμβακα.

Πάντως θα ρωτήσω, έτσι για να έχω το διάγραμμα στην διάθεσή μου για την επόμενη φορά...

Αν είναι όντως έτσι, θα είχα γλιτώσει σίγουρα 15 ημέρες χρόνο και μεροκάματα, ίσως και περισσότερο...τέλος πάντων δεν γίνεται τίποτα τώρα!

 

εδίτ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ πολύ πάντως για το ενδιαφέρον και τις πληροφορίες! να είσαι καλά!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Όπως πάντα στην αρχή κάθε ποστ μου αναφέρω για να μην παρεξηγηθώ ότι εκπροσωπώ εμπορική εταιρία. Το κάνω πάντα για να μην κατηγορηθούμε ότι κάνουμε δόλια διαφήμηση. Αγαπητέ mecpanos σου απαντάω λοιπόν παρακάτω:

 

Ο συντελεστης θερμοπερατότητας (k) = (W/m² Celsius)

Οπότε έχουμε:

  • Πάχος πάνελ 80mm k=0,24
  • Πάχος πάνελ 100mm k=0,19
  • Πάχος πάνελ 1200mm k=0,16
  • Πάχος πάνελ 140mm k=0,14
  • Πάχος πάνελ 160mm k=0,12
  • Πάχος πάνελ 180mm k=0,11
  • Πάχος πάνελ 200mm k=0,10

Σε καμμία περίπτωση το πάνελ πολυουρεθάνης δεν καταρέει στους 100 βαθμούς κελσίου!! Σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαική οδηγία ΕN EN 13501 Fire classification of construction products and building elements της οποίας η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 2007 τα πάνελ πολυισοκυανίου ή αλλιώς πάνελ πολυισοκυανουρέιτ (έχω αναρτήσει άλλο ποστ για αυτά τα πάνελ ) κατηγοροιοποιούντε στην κατηγορία Bs2d0. Η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία θεσπίστηκε το 2002 και το 2007 έγινε η τελευταία της αναθεώρηση. Αντικατέστησε δε την παλιά γερμανική οδηγία DIN 4102

Τι σημαίνει Bs2d0?

Το B σημαίνει ότι έχει κορυφαία δείκτη αντοχής στη θερμότητα (Υπάρχει δείκτεις D & F οι οποίοι είναι σαφώς υποδιέστεροι και έφλεκτοι). Το s2 σημαίνει μεσαία εκπομπή καπνού κατά την καύση (Υπάρχουν οι δείκτες s1 & s3 οι οποίοι αντίστοιχα είναι ελάχιστη εκπομπή καπνού και μεγάλη εκπομπή καπνού). Το d0 σημαίνει αν κατά την καύση του προϊόντος πέφτουν για την ακρίβεια της μετάφρασης από την αγγλική "σταλάζουν" σταγόνες φωτιάς (φανταστείτε της σταγόνες της ηλεκτοκόλησεις). Το d0 είναι ο κορυφαίος δείκτης που σημαίνει ότι για να σταλάξουν τέτοιες σταγόνες φλεγόμενου υλικού θα πρέπει να έχουμε έκθεση φωτιάς επάνω στο πάνελ για περισσότερο από 600 δευτερόλεπτα (Υπάρχουν και οι συντελεστές d1 & d2 που είναι σαφώς υποδιαίστεροι σε συμπεριφορά). Αν μιλήσουμε για melt down time στα 600 sec τότε με αέρια 300 βαθμών , είναι τουλάχιστον αστείο να λέμε ότι το υλικό δεν θα ανταποκριθεί...

Εκτιμώντας με τη λογική ο χώρος στα 600 δευτερόλεπτα λογικά θα έχει εκκενωθεί. Κρίμα που δεν διάβασα το ποστ νωρίτερα!

Στη διαθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση!

 

*****

 

Παρακαλω δείτε τους κανόνες συμμετοχής, ειδικά τον έβδομο:

"....Απαγορεύονται στην "υπογραφή" μας οι παραπομπές (σύνδεσμοι) σε προσωπικές ιστοσελίδες που σχετίζονται με την επαγγελματική δραστηριοποίηση των μελών."

miltos

Edited by miltos
Διαγραφή διαφήμισης
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα...Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον, αν και σχεδόν 2 χρόνια μετά...

Μήπως γνωρίζεις συνάδελφε, μέχρι ποια θερμοκρασία η πολυουρεθάνη διατηρεί αυτές τις θερμομονωτικές ιδιότητες;

Να το έχω υπόψη για μελλοντική χρήση, γιατί κατά καιρούς χρειάζεται να μονώσουμε εξωτερικά διάφορους τύπους μηχανημάτων θερμοκρασίας και συνήθως χρησιμοποιούμε υαλοβάμβακα ή πετροβάμβακα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει βιβλιογραφία μέχρι πόσους βαθμούς μπορούν να διατηρήσει η πολυουρεθάνη τους δείκτες k. Το μόνο σίγουρο είναι ότι o αφρός πολυουρεθάνης έχει melt down point 300 βαθμούς εώς 400 αναλόγως τον δείκτη ακαυστότητας του και ο αφρός πολυισοκιανίου έχει 600 βαθμούς melt down.

Link to comment
Share on other sites

Εντάξει μέχρι να λιώσει όμως έχω την εντύπωση ότι έχει χάσει προ πολλού τις θερμομονωτικές της ιδιότητες... νομίζω ότι τις διατηρεί σχεδόν σταθερές, εως τους 100 βαθμούς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.