Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια γεώτρησης από Πολιτικό Μηχανικό


MIKE_MERSEY

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να θέσω το εξής ερώτημα: Έχει ο πολιτικός μηχανικός το δικαίωμα να σφραγίσει μελέτη γεώτρησης και γενικά να αναλάβει την έκδοση της άδειας; Αν ναι παρακαλώ να με παραπέμψετε στη σχετική νομοθεσία. Κάλεσα στο τμήμα επαγγελματικών θεμάτων του ΤΕΕ και μη γνωρίζοντας μου πρότειναν να αναφερθώ στην διεύθυνση υδάτων της περιοχής μου (πράγμα που το θεωρώ παράλογο, εφ' όσον το ΤΕΕ είναι αρμόδιο για αυτά τα θέματα και όχι η Δ.Υ). Εν' τέλη πήγα στην διεύθυνση υδάτων και οι υπάλληλοι αντιμετώπισαν το θέμα με περιφρόνηση πιστεύοντας πως προσπαθώ να παραβιάσω τα δικαιώματα άλλων ειδικοτήτων όπως γεωλόγων και μηχανολόγων.

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια γεώτρησης για να εκδοθεί απαιτεί:

-ΜΠΕ

-Γεωλογική έκθεση

-Τοπογραφικό εξαρτημένο (ΕΓΣΑ)

 

Φρονώ ότι απαιτείται κάτοχος μελετητικού πτυχίου κατηγορίας 27 για την ΜΠΕ, γεωλόγος για την έκθεση και τοπογράφος ή πολιτικός μηχανικός για το εξαρτημένο τοπογραφικό

+ ότι άλλο ζητάει.

 

Απίστευτο ότι το ΤΕΕ δεν δίνει τέτοιες απαντήσεις!!!

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς για ένα τόσο απλό θέμα, μπλέκονται πράγματι τόσες πολλές ειδικότητες...Προσωπικά δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με την αδειοδότηση, οπότε δεν μπορώ να σου πω σίγουρα. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι ένας πολ. μηχ., με στοιχειώδεις γνώσεις γεωλογίας, περιβαλλοντικών και τοπογραφίας, μπορεί άνετα να συντάξει τις απαιτούμενες μελέτες.

1. Σίγουρα σε όλες τις υπηρεσίες, θα έχεις διαπιστώσει ότι για να υπογράψεις περιβαλλοντικά, σου ζητάνε το 27, οπότε αν δεν το έχεις πρέπει να βρεις κάποιον άλλο...εύκολο.

2. Όσον αφορά τα γεωλογικά, αν αυτός που θα ελέγξει τη γεωλογική έκθεση είναι γεωλόγος, μάλλον θα χρειαστεί πάλι να βρεις κάποιον να την υπογράψει...ομοίως εύκολο

3. Για τα υπόλοιπα δεν πιστεύω να σε ταλαιπωρήσουν

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μιλάμε για υδρογεωτρήσεις (κρίνοντας από την αναφορά στην Δ.Υ.) που έχουν άμεση συνάφεια με την υδρογεωλογία (την οποία χρωστάω...:rolleyes:) άρα λογικά για την κατηγορία 20: Μελέτες και Έρευνες Γεωλογικές Υδρογεωλογικές και Γεωφυσικές. Απ΄όσο ξέρω οι πολ.μηχ. έχουν δικαίωμα για 1,2,6,8,10,11,13,16,21,27 (βλ. εδώ)

 

Γενικά βασικές γνώσεις γεωλογίας και κυρίως υδρογεωλογίας (μαζί με κάποιο παράδειγμα μελέτης αν έχεις πρόσβαση) θα πρέπει να σε καλύπτουν από αυτήν την πλευρά. Ιδίως δε αν υπάρχουν και άλλες γεωτρήσεις στην περιοχή που αντλούν από το ίδιο υδροφόρο στρώμα, τότε μπορείς να τις αξιοποιήσεις για μετρήσεις των σχετικών μεγεθών (αποφεύγοντας ίσως και το κόστος δοκιμαστικών αντλήσεων και δειγματοληπτικών γεωτρήσεων - κατά την κρίση σου πάντα).

 

κατά τα άλλα ότι είπε και ο cv98019 και ο Γιάννης.

 

 

ΥΓ: καλώς σας ξαναβρήκα!

Link to comment
Share on other sites

Αν και ξεφεύγουμε...

Από εδώ: http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/neoi_mixanikoi

 

Γ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

Το Π.Δ.541/78 διακρίνει, ανάλογα με το κύριο περιεχόμενό τους, τις τεχνικές μελέτες σε 26 κατηγορίες, και το Π.Δ.256/98 συμπληρώνει το Π.Δ.541/78 και προσθέτει και την κατηγορία 27.

Οπότε οι 27 κατηγορίες μελετών είναι:

1. Χωροταξικές - Ρυθμιστικές.

2. Πολεοδομικές - Ρυμοτομικές.

3. Οικονομικές

4. Κοινωνικές

5. Οργανώσεως και Επιχειρησιακής Ερευνας

6. Αρχιτεκτονικές Κτιριακών Εργων.

7. Ειδικές Αρχιτεκτονικές

8. Στατικές Μελέτες

9. Μελέτες Μηχανολογικές - Ηλεκτρολογικές - Ηλεκτρονικές.

10. Μελέτες Συγκοινωνιακών Εργων.

11. Μελέτες Λιμενικών Εργων.

12. Μελέτες Μεταφορικών Εργων.

13. Μελέτες Υδραυλικών Εργων.

14. Ενεργειακές Μελέτες.

15. Μελέτες Βιομηχανιών.

16. Μελέτες Τοπογραφίας.

17. Χημικές Μελέτες και Ερευνες.

18. Χημικοτεχνικές Μελέτες.

19. Μεταλλευτικές Μελέτες και Ερευνες.

20. Μελέτες & Ερευνες Γεωλογικές, Υδρογεωλογικές & Γεωφυσικές.

21. Γεωτεχνικές Μελέτες & Ερευνες.

22. Εδαφολογικές Μελέτες και Ερευνες.

23. Μελέτες Γεωργικές.

24. Μελέτες Δασικές.

25. Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρων και Εργων Πρασίνου.

26. Μελέτες Αλιευτικές.

27. Περιβαλλοντικές Μελέτες.

 

Καμία ειδικότητα μηχανικών δεν εξαιρείται από την επόνηση Μελετών Περιβάλλοντος, αρκεί να έχουν μελετητικό πτυχίο στην κατηγορία 27 με τίτλο «Περιβαλλοντικές Μελέτες».

 

Οι μηχανικοί μπορούν να γραφτούν σε μέχρι δύο κατηγορίες από τις εξης για κάθε ειδικότητα:

1.Αρχιτέκτονες από τις κατηγορίες 1,2,6,7,8,27

2.Πολιτικοί μηχανικοί >> 1,2,6,8,10,11,13,16,21,27

3.Μηχανολογοι μηχανικοί >> 5,9,12,14,15,27

4.Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί >> 9,14,15,27

5.Ηλεκτρονικοί >> >> 9,15,27

6.Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι >> 9,14,15,27

7.Τοπογράφοι μηχανικοί >> 1,2,10,13,16,27

8.Χημικοί μηχανικοί >> 15,17,18,27

9.Μεταλλειολόγοι-Μεταλλουργοί >> 15,19,27

10.Ναυπηγοί, Ναυπηγοί Μηχανολόγοι 9,12,15,27

11.Δομοστατικοί 6,8,27

 

Η αναφορά αυτή δεν είναι δεσμευτική και δεν ορίζεται από το νόμο. Μηχανικοί μπορούν να εγγραφούν και σε άλλες κατηγορίες αν αποδειγμένα έχουν σπουδές ή εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο αυτων.

Link to comment
Share on other sites

ολα αυτα που λενε οι συναδελφοι ισχυουν για τα δημοσια εργα. για τα ιδωτικα νομιζω οτι δεν υπαρχουν τετοια...αν λεω λαθος ας με διορθωσετε

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε, το προηγούμενο ποστ αφορά τις κατηγορίες μελετών δημοσίων έργων. ΑΛΛΑ, αν ασχοληθείς ποτέ με περιβαλλοντικές μελέτες, έστω και για ιδιώτη, όχι για δημόσιο έργο, σε οποιαδήποτε υπηρεσία και να δώσεις τη μελέτη θα σου ζητήσουν να έχεις το 27. Χωρίς αυτό δεν το δέχονται...

Από αυτά που έχω δει πάντως, αυτή η αυστηρότητα υπάρχει μόνο για το 27...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ισχύει ναι αλλά Αυστηρότητα ως προς τους τύπους βέβαια για την κατηγορία 27 και τα ιδιωτικά έργα καθώς μελετητές της συγκεκριμένης κατηγορίας μπορεί να γίνουν ΟΛΟΙ οι μηχανικοί αλλά και ο κάθε πικραμένος (...μέχρι και επιστημών της θάλασσας και επιστημών πολιτισμού!).

Αντιθέτως στις λίστες των συναδέλφων cv98019 και mred-akias για τις κατηγορίες μελετών που μπορούμε να γραφτούμε προσθέτω τη δική μου ειδικότητα. Μηχανικοί Περιβάλλοντος: ΜΟΝΟ την 27!

Και να μην ξεχνάμε πως δασολόγοι, γεωπόνοι, γεωλογοί κ.α. έχουν δικαίωμα σε περισσότερες από μία κατηγορίες, ανάλογα το αντικείμενο τους.

 

Το μήνυμα μου προς ενημέρωση όλων των συναδέλφων μηχανικών για την κατάφωρη αδικία... (...είμαστε συνάδελφοι και πληρώνω και εγώ εισφορές, αλλά από δικαιώματα τηρούν σιγήν ιχθύος όλοι οι αρμόδιοι και το ΤΕΕ)

Link to comment
Share on other sites

Επειδή ακριβώς είναι ένα τόσο απλό θέμα μια γεώτρηση, δεν έχουμε καμία υποβάθμιση,μείωση στα υπόγεια υδατικά αποθέματα! Και άλλωστε, σιγά, δεν υπάρχει τίποτα πιο απλό απο το περιβάλλον γιατί δεν ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ απο τίποτα και ειναι ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ σε οποιαδήποτε παρέμβαση απο την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.