Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αιγιαλός και παραλία


Recommended Posts

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Μία ερώτηση σε όσους έχουν εμπειρία:

Η οικοδομή τοποθετείται σε συγκεκριμένη απόσταση από τον ΑΙΓΙΑΛΟ, άσχετα με το αν βρίσκεται ή όχι εντός ζώνης ΠΑΡΑΛΙΑΣ;

Το μοναδικό κριτήριο είναι δηλαδή η απόσταση από το όριο του αιγιαλού;

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. 
 

Αν εχω ενα κτημα 4 στρεμματα εκτος σχεδιου
και η ζωνη μεταξυ γραμμη αιγιαλου και παραλιας είναι 1 στρεμμα

είμαι αρτιος και οικοδομησιμος??

Βάλε τόνους στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα στο forum.

Είχα τηλέφωνο συμβουλευτικής φύσεως για την παρακάτω περίπτωση.

Υπάρχει γήπεδο εκτός σχεδίου σε νησί, παραλιακό. Δεν έχει γίνει καθορισμός αιγιαλού αλλά υπάρχει η προσφάτως θεσμοθετημένη ΠΟΑ (Προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού). Στην περιοχή υπάρχει λειτουργούν κτηματολόγιο από το 2006.

Ο ιδιοκτήτης δεν ενδιαφέρεται να χτίσει αλλά θέλει να μεταβιβάσει. Ένας μηχανικός έκανε τοπογραφικό για την ιδιοκτησία, το οποίο είναι σχεδόν ταυτόσημο με τα όρια του γεωτεμαχίου στο κτηματογραφικό διάγραμμα. Σε αυτό δηλαδή υπάρχει συμφωνία και δεν υπάρχει η ανάγκη γεωμετρικών μεταβολών.

Όμως, ένα μεγάλο τμήμα του γηπέδου τέμνεται από την ΠΟΑ. Ο υπεύθυνος του τοπικού κτηματολογικού γραφείου λοιπόν, δεν δέχτηκε την καταχώριση της πράξης και ζήτησε να περαστεί δικαίωμα του δημοσίου στο τμήμα πέραν της ΠΟΑ. Όλα αυτά βέβαια με επιφύλαξη διότι δεν έχω ασχοληθεί ακόμα προσωπικά με την περίπτωση.

Στην ουσία δηλαδή, είπε ότι λόγω φόρτου δεν το κάνει αυτό πλέον η υπηρεσία αλλά οι ιδιώτες μηχανικοί λίγο λίγο όταν προκύπτει μία τέτοια περίπτωση. (!!)

Το ερώτημά μου λοιπόν είναι, αν ο καθορισμός της ΠΟΑ λειτουργεί όντως σαν "ξύρισμα" των ιδιοκτησιών σε μία ενδεχόμενη μεταβίβαση. Έχουν δίκιο ή κάτι δεν έχουν καταλάβει σωστά? Αν ισχύει αυτό, θα πρέπει η ΠΟΑ να περαστεί σε όλα τα λειτουργούντα κτηματολόγια σαν απαλλοτρίωση. Είναι όμως σωστό αυτό?

Υ.Γ. η ΠΟΑ είναι πολύ αυστηρή και αφαιρεί μεγάλο τμήμα του γεωτεμαχίου. Αλλά και η υπόδειξη του γηπέδου σχεδόν μπαίνει μέσα στη θάλασσα. Αν γινόταν καθορισμός αιγιαλού και παραλίας πιστεύω ότι θα προέκυπτε μία ενδιάμεση γραμμή.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σε όλους στην ομάδα,

θα ήθελα να ρωτήσω μήπως μπορεί κάποιος συνάδελφος να με βοηθήσει στο εξής

Έχω παραλιακό γήπεδο σε εκτός σχεδίου περιοχή, εντός ζώνης 500μ. , με επιφάνεια 2050μ2 (συμβόλαιο προ του 1970 - με τοπογραφικό που το αναφέρει ως άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση ως εντός ζώνης) και ταυτόχρονα  έχει και πρόσωπο σε επαρχιακή οδό (ΦΕΚ επαρχιακής οδού του 1956). Έχει γίνει χάραξη αιγιαλού τα έτη 1983 και 1998 σε δύο φάσεις και έγινε και χάραξη παραλίας. Το οικόπεδο έχει πρόσωπο σχεδόν 50μέτρα και βάθος περίπου 40μέτρα με πρόσωπο στην επαρχιακή οδό η οποία βρίσκεται σχεδόν όλη εντός αιγιαλού πλέον.  Για την έκδοση άδειας δόμησης πρέπει να παραχωρηθούν (τμήμα παραλίας) περίπου 350μ2 και απομένουν στο γήπεδο 1700μ2. Μπορεί να θεωρηθεί άρτιο και οικοδομήσιμο το γήπεδο? Σαν γήπεδο μεγαλύτερο των 1200μετρων με πρόσωπο σε επαρχιακή οδό ? δεδομένου πως πλέον μεταξύ γηπέδου και επαρχιακής οδού υπάρχει η παραλία? 

 

Link to comment
Share on other sites

Γηπέδο που "ρυμοτομείται" από τη ζώνη παραλίας μπορεί να χάσει την αρτιότητά

του. Χρόνος δημιουργίας του είναι η ημερομηνία δημοσίευσης σε ΦΕΚ της

απόφασης του Υπ. Οlκονομlκών, που επικυρώνει την έκθεση και το διάγραμμα του

αιγιαλού και παραλίας, χωρίς να απαιτείται άλλη διαδlκασια για την κήρυξη της

απαλλοτρίωσης. Εμπράγματα δικαιώματα lδιωτών, επί ακινήτων της παραλfας,

απαλλοτριώνονται λόγω δημόσιας ωφέλειας με τις δ/ξεις απαλλοτριώσεων λόγω

ρυμοτομίας (άρθ.7παρ. 2 Ν.2977/07, ΝΣΚ 567/02 και ΝΣΚ 374/03

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, πριν ένα χρόνο έγινε (η δημοσίευση) της γραμμής αιγιαλού. Ο μηχανικός που έκανε την αποτύπωση, δεν εφάρμοσε σωστά το όριο ιδιοκτησίας του πελάτη μου και έβαλε το όριο ιδιοκτησίας του αρκετά πιο μακρυά από την ακτογραμμή.

Το αποτέλεσμα ήταν να ορισθεί γραμμή παραλίας, η οποία συμπεριλαμβάνει μεγάλο τμήμα της ιδιοκτησίας του και μάλιστα και ολόκληρη την κατοικία του!

Επισήμανση:  η γραμμή της παραλίας την περιλαμβάνει (αφού το τμήμα αυτο θεωρήθηκε ως αγνώστου ιδιοκτήτη) και όχι η γραμμή του αιγιαλού (όπου τότε δεν θα μπορούσα να κάνω πολλά).

Υπάρχει κάποια προθεσμία από τη δημοσίευση του αιγιαλού, όπου μπορώ να ζητήσω επαναχάραξη; Έχει ξανακάνει κάποιος; Στην Κτηματική δεν σηκώνουν τηλέφωνα...

Link to comment
Share on other sites

Η απαίτηση για την χάραξη γραμμής παραλίας, προ της οικοδόμησης, ισχύει από πολύ παλιά (πριν το 1940) για εντός, εκτός σχεδίου ή σε οικισμό, οπότε, αν δεν πρόκειται για μνημείο, δύναται να απαλλοτριωθεί ως αυθαίρετο εντός ζώνης παραλίας.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα τη γνώμη και τη γνώση σας στο παρακάτω θέμα καθώς είμαι ηλιακιακά νέος μηχανικός.

Το 1997, καθορίστηκαν οι οριογραμμές αιγιαλού και παραλίας, σε εκτός σχεδίου παραλιακή περιοχή. Εκτός Natura, χωρίς ΣΧΟΑΑΠ κ.λπ.

Γήπεδο 4 στρεμμάτων περιλαμβάνει περί τα 800 τ.μ. ζώνης παραλίας του 1997, ενώ διαθέτει πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο πλάτους 25 μ.

Απαλλοτρίωση για τη ζώνη παραλίας δεν συντελέστηκε.

Διαβάζοντας την υπ' αριθμ. 374/2003 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, καταλαβαίνω πως οι ζώνες παραλίας, για τις οποίες έχει παρέλθει 3τία από το καθορισμό τους χωρίς να έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση - αποζημίωση, θεωρούνται αυτοδικαίως ανακληθείσες με την προϋπόθεση τα παραπάνω ίσχυαν έως την ημερομηνία έκδοσης του Ν.2971/2001.

Άρα, θεωρείται αυτοδικαίως ανακληθείσα η ζώνη παραλίας που ορίστηκε το 1997 και ο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλώσει τα 4 στρέμματα κατά την κτηματογράφηση αγνοώντας τον παλαιό καθορισμό της ζώνης παραλίας ?

Επιπλέον, στα 4 στρέμματα υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί οικοδομική άδεια ή υπάρχει υποχρεώση για χάραξη νέας ζώνης παραλίας ?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Πριν πάμε στο φλέγον θέμα της παραλίας, πες μας πως τεκμηριώνεται η κοινοχρησία του δρόμου που αναφέρεις; Είναι αναγνωρισμένος προ 23 με απόφαση Κεντροποιημένης ή δημοτικός με ΦΕΚ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.