Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη Ισχύος Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης


gior35

Recommended Posts

Όπως το καταλαβαίνω εγώ: υπολογίζεις ψυκτικά φορτία για όλη την κατοικία/ες απλώς αν θες επιλέγεις να ψύξεις μόνο 50%, οπότε τόσες μόνο Α.Θ. όσες απαιτούνται για να καλύψεις τις αντίστοιχες ανάγκες. Εφόσον όμως υπολογίζεις τα ψυκτικά φορτία για το σύνολο γιατί να μην πληρωθείς όλη τη μελέτη; Λέω τώρα...

 

Την μελέτη την κάνεις κανονικά, άσχετα εαν είσαι υποχρεωμένος να καλύψεις μόνο το 50% του ψυκτικού φορτίου.

 

Το θέμα της ψύξης των κατοικιών είναι προς διευκρίνιση. Διότι όχι μόνο κανονικά θα πρέπει να γίνει μελέτη αλλά να γίνει και επίβλεψη. Επίσης θεωρητικά κατά την επίσκεψη του ενεργειακού επιθεωρητή θα πρέπει να ελεγχθούν εαν τα αναφερόμενα στην μελέτη κλιματιστικά έχουν τοποθετηθεί ώστε να εκδοθεί το απαραίτητο ενεργειακό πιστοποιητικό.

 

Είναι όμως απαραίτητη η τοποθέτηση των κλιματιστικών στις νέες κατοικίες? Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου εως τώρα ΝΑΙ. Αλλά πιθανολογώ ότι θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος γι αυτό γιατί προβλέπεται ξεσηκωμός των ιδιοκτητών ή κατασκευαστών.

 

Αναμένουμε και γι αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Σωστός SeNNinhA για την επίβλεψη και βέβαια την τοποθέτηση των ΚΜ. Με τη ευκαιρία χίλια ευχαριστώ κι από μένα για την πολύπλευρη συνεισφορά σου σ' αυτό το forum.

Ερώτηση προς όποιον συνάδελφο γνωρίζει κάτι από σχετικές διευκρινήσεις σε ημερίδα ή σεμινάριο:

Αν σε υφιστάμενο πενταώροφο κτίριο (ισόγειο, πατάρι ισογείου + τέσσερις όροφοι κατοικίες) με άδεια του 1978, με κύρια χρήση κατοικίες, αλλάζω χρήση στο ισόγειο, το πατάρι του και σε τμήμα του υπογείου, από κατάστημα (γενικώς) σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο), απαιτείται ΜΕΑ; Κι αν ναι μόνο για το τμήμα εκείνο που αλλάζει χρήση ή για όλο το κτίριο; Και θα πρέπει να μου βγαίνει Β' κατηγορίας τουλάχιστον;

Η εγκύκλιος (νόμος πλέον) στην παράγραφο 10 μιλά για όλο το κτίριο (όπως το καταλαβαίνω): "10. Σε κάθε περίπτωση αλλαγής χρήσης κτιρίου στο σύνολό του και επειδή επηρεάζεται σημαντικά η ενεργειακή συμπεριφορά του, ανεξάρτητα από το αν η οικοδομική του άδεια εκδόθηκε προ ή μετά την έναρξη ισχύος του ΚΕΝΑΚ απαιτείται η υποβολή και θεώρηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου."

Ωστόσο στην πολεοδομία του Δήμου Αμαρουσίου είπαν στον αρχιτέκτονα ότι απαιτείται και ΜΕΑ. Δεν του διευκρίνισαν όμως το γιατί και για ποιο πράγμα. Επειδή εκεί ο μηχ/γος τρέχει και έχουν και λίγες μέρες την εβδομάδα που δέχονται, μπας και ξέρει κανείς κάτι σχετικό; Είχε τεθεί και σε αυτό http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=20891 το thread ένα ίδιο θέμα αλλά ήταν στα Τοπογραφικά-Χωροταξικά και δεν δόθηκε συνέχεια.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

H πρόβλεψη ψύξης στις οικίες είναι υπέρ των ιδιοκτητών.

 

Το κόστος μελέτης+επίβλεψης+αγοράς+εγκατάστασης ανά διαμέρισμα που θα γίνει μελέτη και εγκατάσταση από την κατασκευή θα είναι μικρότερο από το κόστος αγοράς+εγκατάστασης για το κάθε διαμέρισμα μετά την πώληση.

 

Σε μια πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα και 3 κλιματιστικά ανά διαμέρισμα σίγουρα ο κατασκευαστής θα πετύχει πολύ καλύτερη τιμή ανά μονάδα απ'ότι κάποιος για ένα μόνο διαμέρισμα. Άλλη τιμή για 60 και άλλη για 3.

Link to comment
Share on other sites

Δεν απαιτείται η εγκατάσταση στα σπίτια, απλά ο επιθεωρητής θα ελέγξει τη μελέτη και θα θεωρήσει κι αυτός ότι κι ο μελετητής. Αν όμως έχει γίνει εγκατάσταση τότε θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι και τόσο σίγουρο αυτό. Τι COP έχει χρησιμοποιηθεί για κάθε κλιματιστικό στην ενεργειακή μελέτη ώστε να βγει το κτίριο Β' και τι COP θα πάρεις υπόψην σου σαν ενεργειακός επιθεωρητής? Και πως θα υπογράψει ο επιβλέπων την μελέτη κλιματισμού ότι εφαρμόστηκε αφού κάποιος άλλος αμέσως μετά θα βεβαιώσει ότι δεν εφαρμόστηκε τελικά? Καταλαβαίνεις το πρόβλημα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω μπερδευτεί τελείως...

 

1) ΝΟΜΙΚΑ είναι υποχρεωτική η εκπόνηση μελετών θέρμανσης ΚΑΙ ψύξης βάσει της τροποποίησης του άρθρου 25 του κτιριοδομικού για κτίρια άνω των 50τμ;

2) ΝΟΜΙΚΑ είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση των αντίστοιχων συστημάτων θέρμανσης ΚΑΙ ψύξης στα κτίρια αυτά;

3) ΠΡΑΚΤΙΚΑ και ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ (προκειμένου να βγει Β μια νέα κατοικία) είναι υποχρεωτική η εκπόνηση των παραπάνω μελετών ΚΑΙ εγκατάσταση όλων αυτών;

 

Γιατί αν έστω και ένα από τα παραπάνω ισχύει τότε πρέπει να γίνουν...

 

Μετά από την παρακολούθηση της γνωστής ημερίδας περί ΚΕΝΑΚ στο ΤΕΕ άκρη δεν έχω βγάλει! Έλεος δηλαδή... Κανείς δεν ξέρει τίποτα!!

 

Επίσης, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πολύ συνοπτικά αν με καλύπτουν 2-3 απλά κλιματιστικά (με σχετικά υψηλό COP) για μια κατοικία 65τμ για ψύξη ΚΑΙ για θέρμανση (Κλιματική ζώνη Β); Ή αν απαιτείται ολοκληρωμένο Σύστημα Αντλίας Θερμότητας; Και γιατί;

Link to comment
Share on other sites

Μόλις διάβασα την απόφαση για την τροποποίηση του άρθρου 25

 

"1. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 25 της απόφασης 3046/304/89, προστίθεται νέα παράγραφος 3. ως εξής: «3. Για τα κτίρια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν.

3661/08 (ΦΕΚ Α΄ 89), όπως εκάστοτε ισχύει, απαιτείται η υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσής του, καθώς και δήλωση επίβλεψης των εργασιών αυτών»

Link to comment
Share on other sites

...ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και .....

 

 

Ακριβώς εκεί είναι και η απορία μου. Οταν λεμε προβλέπονται τι εννούμε ? Πότε και σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτική μια μελέτη θέρμανσης και πότε κλιματισμού ?

Link to comment
Share on other sites

Eγω οπως το καταλαβαινω θελει και ψυξη και θερμανση σε ολα τα κτηρια...

 

Ας μας πουν οι συναδεφλοι ΜΜ : Εγω δειχνω μελετη κλιματισμου με ψυξη και θερμανση.... Γτα να κανω και μελετη θερμανσης???

Link to comment
Share on other sites

σε κλιματικές ζώνες >Β σαφώς και μια Α.Θ. μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τα θερμικά φορτία.

Εκτός αυτού σε περιοχές που υπάρχει και παροχή καυσίμου αερίου είναι και αντιοικονομική λύση.

Επιπλέον: αυξάνεις πολύ την παροχή ρεύματος ,δεν μπορείς να παρασκευάσεις ΖΝΧ, και πολλά πρακτικά προβλήματα του τύπου: στο μπάνιο τι θα βάλεις αερόθερμα!!!! και άλλα περίεργα.

Ας φανταστούμε μια πολυκατοικία η οποία θα θερμαίνεται ΜΟΝΟ με τοπικά Α/C είναι σαφές ότι αυτό το κατασκεύασμα δεν θα το επέτρεπε κανένας συνάδελφος.

Ο ΚΕΝΑΚ το αναφέρει ρητά: για θέρμανση το κτίριο αναφοράς έχει ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.