Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έναρξη Ισχύος Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης


gior35

Recommended Posts

Συμφωνώ με την ερμηνεία που δίνετε στην Υ.Α. αλλά :

 

Από τη στιγμή που δια νόμου είναι υποχρεωτική η θεμελιακή γείωση σε όλα τα κτήρια, δεν θα πρέπει να γίνει ηλεκτρολογική μελέτη; Ποιος θα πιστοποιήσει ότι πράγματι κατασκευάστηκε και η αντίσταση γείωσης είναι αρκούντως μικρή, ώστε να ρευματοδοτηθεί το κτήριο από την Δ.Ε.Η.; Και εν πάση περιπτώσει η ηλεκτρολογική εγκατάσταση αφορά την ασφάλεια των χρηστών του κτηρίου και θα έπρεπε να δινόταν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν........

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ σε αυτό όπως συμφωνώ και στο ότι ΟΛΕΣ οι μελέτες θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές.

 

ΑΛΛΑ η θεμελιακή γείωση ΔΕΝ έχει να κάνει με τον ΚΕΝΑΚ. Άρα η συζήτηση επ' αυτού είναι μια εντελώς άλλη συζήτηση και δεν έχει σχέση με την Ενεργειακή Μελέτη.

 

Όπου τα ηλεκτρολογικά ήταν απαραίτητη μελέτη μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Δεν ακυρώνονται οι προηγούμενες διατάξεις.

 

Λέει σαφώς η υπουργική απόφαση:

"..... απαιτείται η

υποβολή και όλων των μελετών ηλεκτρομηχανολογικών

εγκαταστάσεων που προβλέπονται στο κτίριο και είναι

απαραίτητες για την εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής

απόδοσής του...."

 

Δεν καταργούνται δηλαδή όσες μελέτες υπήρχαν σαν απαραίτητες (εκτός της θερμομόνωσης) αλλά απλά προστίθενται και κάποιες ακόμη.

 

Όσον αφορά τα ηλεκτρολογικά, σαφώς και τα θεωρώ απαραίτητα παντού αλλά προς το παρόν εξακολουθούν να μην απαιτούνται για περιπτώσεις κατοικιών όπου και μέχρι σήμερα δεν ήταν απαραίτητα.

 

Βέβαια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα απαιτούνται και αυτά αλλά είπαν να μας βάλουν σιγά σιγά στα βαθιά.

Link to comment
Share on other sites

Είναι κατι που εχει υπωθει ανεπισημα. Το Εθνικο Αστεροσκοπειο εχει συμβολαιο υποστηριξης και αναβάθμισης του λογισμικού ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ για 2 χρόνια απο όσο ξέρω οπότε κολλάει. Αλλα εάν σκεφτείς ότι μέχρι το 2020 είμαστε υποχρεωμένοι απο την Ε.Ε. να πάμε σε κτίρια μηδενικής κατανάλωσης, εύκολα καταλαβαίνεις ότι ο σημερινός ΚΕΝΑΚ είναι απλά η αρχή πολυ πιο αυστηρών προδιαγραφών. Και το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ θα ενσωματώσει επιπλεον παραμέτρους υπολογισμού (το EPA-NR/ED τις εχει standard) τις οποίες σε αρχικό στάδιο έχουν απενεργοποιησει για χάριν ευκολίας. Αυτό είναι 100% σίγουρο. Όπως ότι ενώ τώρα η κατανάλωση του ανελκυστήρα δεν υπολογίζεται στα Ηλεκτρικά φορτία, προσεχώς θα υπολογίζεται κανονικά όπως και τα ηλεκτρικά φορτία των κατοικιών.

Link to comment
Share on other sites

Στους υπολογισμούς σον ΚΕΝΑΚ λαμβάνεται υπ'όψιν η ισχύς των ηλεκτρικών συσκευών/εξοπλισμού για τον υπολογισμό της ενεργειακής του απόδοσης (ΤΟΤΕΕ 20701 , πίνακας 2.8 ) με βάση τυπικές τιμές.

 

Υποθέτω αυτές οι τιμές είναι του κτιρίου αναφοράς, αν δεν έχουμε την ηλεκτρολογική μελέτη πρέπει να δεχτούμε αυτές.

 

Αν στην μελέτη καλύψετε το 100% της παραγωγής ΖΝΧ με ηλιακούς θερμοσίφωνες (χωρίς ηλεκτρική αντίσταση) και boiler ίσως να μην χρειάζεται η ηλεκτρολογική μελέτη. Στην πράξη πάντα υπάρχουν και ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες ή ηλιακοί με ηλεκτρική αντίσταση.

 

Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να έχουμε στην μελέτη του ΚΕΝΑΚ δεδομένα ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης (θερμοσίφωνες, καλοριφέρ, κτλ) χωρίς την αντίστοιχη ηλεκτρολογική μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

@SeNNinhA: Για τη στέγη, σύμφωνα με αυτά που παρέθεσες, και τα οποία τα είχα διαβάσει κι εγώ αλλά οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές και χάνεσαι μέσα στις 100αδες σελίδες... , μπορώ να θερμομονώσω την κεκλιμένη επιφάνεια της στέγης και μόνο αυτή χωρίς να θερμομονώσω την πλάκα. Αυτό δεκτό. Το αντίθετο μπορώ να το κάνω; Βάσει του αναλυτικού τύπου για τον υπολογισμό του συνελεστή θερμοπερατότητας οριζόντιας οροφής κάτω από μη θερμομονωμένη στέγη υπάρχει και αυτή η περίπτωση.

 

@SeNNinhA, terry & sdim: Όσον αφορά στην μελέτη ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ο υπάλληλος της νομαρχίας για τις αμοιβές (ο οποίος παρεπιπτόντως δεν ξέρω αν είναι μηχανικός!) προφανώς έλαβε υπόψη του την εγκύκλιο καθώς η άδεια πρωτοκολλήθηκε μάλλον 22/11 (θα το διευκρινίσω και αυτό την Δευτέρα). Οπότε η ΥΑ δεν ισχύει και απαιτείται μόνο ΜΕΑ και ότι προβλέπονταν προ ΥΑ και προφανώς η εγκύκλιος δεν έχει ισχύ από μόνη της όσον αφορά στην τροποποίηση του άρθρου 25, σωστά;

 

Παρόλα αυτά μου ζήτησε ΟΛΕΣ τις μελέτες (θέρμανση, ψύξη και ηλεκτρολογικά).

 

Αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πάω στην πολεοδομία να τους μιλήσω γενικότερα να δω τι ακριβώς θέλουν και θα έχω μαζί μου εγκύκλιο και ΥΑ μπας και βγάλουμε άκρη...

Link to comment
Share on other sites

Η ΤΟΤΕΕ εχει τους τυπικούς πίνακες για το κτίριο αναφοράς αλλα προς το παρόν δεν μπορείς να είσαγεις δεδομένα ηλεκτρικών καταναλωσεων στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ γιατί δεν υπολογιζονται για την ενεργειακη κατανάλωση των κατοικιών ούτε για το κτίριο σου ούτε για το κτίριο αναφοράς. Ούτε και μπορείς να είσαγεις δεδομένα για συσκευές πουθενά αλλα το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ απλά θεωρεί σαν δεδομένα τα του πίνακα και για το κτίριο σου και για το κτίριο αναφοράς.

 

Η ηλεκτρική αντίσταση του θερμοσιφωνα υπολογίζεται στην κατανάλωση για την παραγωγή ΖΝΧ κατευθείαν και δεν βγαίνει απο την μελέτη ηλεκτρικών

Link to comment
Share on other sites

Φρέσκια ενημέρωση:

 

Το ΥΠΕΚΑ θα εκδοσει μέχρι το τέλος της χρονιάς τις πρώτες διευκρινιστικές εγκυκλίους που θα λύνουν τα περισσότερα απο τα ερωτήματα σας σχετικά με τις μελέτες του ΚΕΝΑΚ και το ποτέ και ποιες απαιτούνται όπως και το ποτέ απαιτείται ΚΕΝΑΚ ή όχι. Δεν θα λυθούν όλες οι απορίες πιθανά αλλα οι βασικές και συνήθεις. Επειδή είναι αδύνατο να απαντώνται ερωτήματα ένα προς ένα και να υπάρχουν εκατοντάδες διευκρινιστικές εγκυκλίου γι αυτο και η καθυστέρηση (μεταξύ άλλων βέβαια).

 

Οποίος θέλει στέλνει τα ερωτήματα του με email (θα τα βρειτε στην σχετική σελίδα του ΤΕΕ κεντρικής & δυτικής Θεσσαλιας) γιατί μαζεύονται και στέλνονται επίσημα στο ΥΠΕΚΑ. Οτι απαντήσεις θα υπάρχουν θα αναρτώνται στην ίδια σελίδα μαζί με τα ερωτήματα

 

Οπότε λίγο υπομονή μάλλον. Άλλωστε γιορτές έρχονται, τι να κάνουμε, θα περιμένουμε.

Link to comment
Share on other sites

Να δω τι θα πούνε σε αυτούς που τα δάνειά τους λήγουν τέλους του έτους και πρέπει να ξανακάνουν την διαδικασία. Οι άχρηστοι ε οι άχρηστοι....

Αλλά τι τους νοιάζει αυτούς.

Αι σιχτίρ......

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.