Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπόγειο-εξαίρεση από την ανάληψη σεισμικών δυνάμεων


 

Recommended Posts

στο υπογειο η αναληψη της σεισμικης δρασης γινεται απο τα πλευρικα τοιχωματα.γιατι ομως στη προσομοιωση θετουμε την επιρροη της σεισμικης δρασης απο τη διεπιφανεια της οροφης του υπογειου και πανω?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θεωρουμε το υπογειο σαν στερεο σωμα, δεν υπαρχει σχετ. μεταθεση της οροφης του προς τη βαση του, και οι μαζες που ταλαντωνονται ειναι απο το υπογειο και πανω. Σχετικο το σχολιο Σ.3.4.2[1] του ΕΑΚ.

Μιλαμε παντα για το υπογειο με τις προϋποθεσεις του αντισεισμικου οχι την αρχιτεκτονικη του εννοια.

Link to comment
Share on other sites

συμφωνω αλλα κανονικα δεν θα επρεπε να μπει πανω απο τη διεπιφανεια που λαμβανονται υπ'οψη οι σεισμικες δρασεις και ουσιαστικα τοποθετωντας τις οριζοντιες δεσμευσεις ουσιαστικα επιτυγχανουμε αυτη την ιδιοτητα(δηλαδη τη μηδενικη μεταθεση της οροφης)?

 

ετσι δεν θα ηταν σωστοτερο αφου θα συμπεριλαμβανονταν και οι οποιες σεισμικες δυναμεις.

Link to comment
Share on other sites

υπαρχει κατι σχετικο να μελετησω,για να καταλαβω τη λογικη εξαιρεσης των υπογειων απο σεισμικες δρασεις?

 

αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι αφου η σεισμικη δυναμη αναλαμβανεται στην ουσια απο τα τοιχωματα υπογειου,αυτη δημιουργει καποια ενταση.

πως λαμβανεται υπ'οψην στη οπλιση των τοιχωματων υπογειου αφου αυτα εξαιρουνται απο τη σεισμικη δραση?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για να θεωρήσουμε ότι ενδεχόμενες πλαστικές αρθρώσεις θα εμφανιστούν στην οροφή υπογείου και όχι στην θεμελίωση, θα πρέπει ο λόγος της επιφάνειας των ανοιγμάτων κάθε πλευράς του υπογείου προς την συνολική επιφάνεια της πλευράς να είναι μικρότερος του 20%.

Τότε θεωρούμε ότι η στάθμη του υπογείου είναι παγιωμένη, διαφορετικά, θα πρέπει να υπολογισθεί κανονικά και να υπολογίσουμε στη στατική μας επίλυση n+1 ορόφους.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

το συγκεκριμένο ποσοστό από που προκύπτει;

 

για να εξαιρέσεις το υπόγειο από την διαστασιολόγηση σε σεισμικές δυνάμεις (κακώς χρησιμοποιείται ενίοτε η φράση "για να εξαιρέσεις το υπόγειο από την ανάληψη σεισμικών δυνάμεων", διότι το υπόγειο αναλαμβάνει σεισμικές δυνάμεις) απαιτείται υψηλής αμεταθετότητα λόγω της οποίας ουσιαστικά παγιώνεται η οροφή του υπογείου και σε συνδυασμό με την παγιωμένη στάθμη των θεμελίων δημιουργείται μία πάκτωση η οποία αφήνει "ανενεργά" τα φέροντα στοιχεία του υπογείου.

 

Αυτό επιτυγχάνεται όταν βεβαίως τα περιμετρικά τοιχεία εγκιβωτίζουν την κάτοψη ακόμα και όταν υπάρχει μία ανοικτή πλευρά στο υπόγειο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το συγκεκριμένο ποσοστό από που προκύπτει;

Η διατύπωση του κανονισμού δεν είναι ακριβώς έτσι όπως την παραθέτει ο συνάδελφος ΛΑΜΠΡΟΣ, πάντως σε κάθε περίπτωση θα βρείς τα στοιχεία που ζητάς για το συγκεκριμένο ποσοστο στα σχόλια του ΕΚΩΣ 14.3.1 (ορισμός αμεταθετότητας πλαισίων).

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν πολλές προσομοιώσεις για το υπόγειο. Οι μισές θεωρούν δεσμευμένη τη στάθμη της οροφής υπογείου για μετακίνηση στον επίπεδο της, τη στάθμη ισογείου ως αρχή ανάπτυξης της τέμνουσας (με ανάλογο διάφραγμα) και της ακαμψίας των τοιχωμάτων υπογείου ανάλογα. Οι άλλες μισές θεωρούν και ην στάθμη οροφής υπογείου ως διάφραγμα και άρα υποβιβάζουν την στάθμη ανάπτυξης της τέμνουσας στο υπόγειο, και τοποθετούν τα ανάλογα προσομοιώματα στα τοιχώματα υπογείου. Ποιό είναι ποιό ρεαλιστικό ???? Εχουμε αρχίσει με τον iovo μια τέτοια συγκριτική μελέτη στο ΝΕΧΤ. Οταν έχουμε κάποιοα αποτελέσματα θα σας τα γνωστοποιήσουμε..

 

Μην κάνετε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum. Παράθεση κάνετε όταν θέλετε να κάνετε αναφορά σε τμήμα μιας δημοσίευσης ή να απαντήσετε σε δημοσίευση παλιότερη από την αμέσως προηγούμενη. Αντί για κλικ στη λέξη "παράθεση" κάντε κλικ στη λέξη "απάντηση" στο τέλος της ιστοσελίδας.

Ευχαριστώ, Χάρης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.