Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Γιάννης

Λιθόχτιστο - κέρδος δόμησης (αφαίρεση λιθοδομών)

Recommended Posts

Κάποιος εργολάβος έχει την πληροφορία ότι "άλλος" αρχιτέκτονας του έβγαζε άδειες με λιθόχτιστη κατασκευή και το πάχος του τοίχου (50-60 εκ.) το γλίτωνε από την δόμηση;

 

Ξέρει κανείς κάτι τέτοιο; Έχει κανείς την σχετική διάταξη;

 

Θα εκτιμούσα μια γρήγορη απάντηση γιατί πρέπει να ετοιμάσω κάποια προσχέδια....

Share this post


Link to post
Share on other sites

(παρ.3 άρθρ. 8 Ν.3044/2002,ΦΕΚ Α 197/27.8.2002)

Σε περίπτωση κατασκευής κτηρίων με εξωτερική τοιχοποιία από λιθοδομή πάχους πλέον ή ίσου των 0,50 μ., η καταλαμβανόμενη από την τοιχοποιία επιφάνεια δεν προσμετράται στη δόμηση (αλλά παίζει κάποιες πολεοδομίες να τη μετράνε στην κάλυψη γιατί εδώ το τοπίο είναι λίγο θολό).

 

Σε κάποιες περιοχές ισχύει και για τοίχους 40 εκ. αλλά πρέπει να ρωτήσεις.

 

 

* έντιτ: μετράει στην κάλυψη...

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ πολύ φίλε, το ψάχνω πολύ καιρό....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνάδελφοι γνωρίζει κάποιος τι ισχύει για κατοικία από πέτρα?

Υπάρχει κάποια ειδική νομοθεσία?

Κάπου είχα ακούσει ότι δεν μετράει όλο το εμβαδον της πέτρας στην δόμηση.

Επίσης με την θερμομόνωση τι ισχύει?

Και γενικά αν γνωρίζει κάποιος κάτι για τα κτίριο με πέτρα που πρέπει να γνωρίζω.

 

Ευχαριστώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο τοίχος από πέτρα (πάχους 50-60cm φερουσα τοιχοποιία) μετράει στην κάλυψη αλλά όχι στην δόμηση. Κοινώς σε ισόγειο δεν κάνει μία διαφορά. Επίσης πρέπει να είναι εμφανής μέσα έξω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ομολογώ πως με ενθουσίασε η ερώτησή σου ! Όσο αφορά τους συντελεστές , αυτό είναι απλό , κάτι θα γράφει ο Κανονισμός Θερμομόνωσης του '85 , αλλά το πώς ακριβώς γίνεται στην πράξη , θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Επίσης πρέπει να είναι εμφανής μέσα έξω.

 

Αυτό από που προκύπτει; Η νομοθεσία λέει μόνο ότι αφαιρείται από την δόμηση...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παλιοτερα δεν ισχυε αυτο και στην πραγματικοτητα σχεδον ολοι εκτιζαν τελικα με οπλισμενο σκυροδεμα και τοιχοποιια . Πριν απο 2περιπου χρονια , αν δεν απατωμαι , εφθασε εγκυκλιος σε ολες τις πολεοδομιες να βγαινουν φωτογραφιες του κτιριου πριν τα επιχρισματα για να ειναι εμφανης η κατασκευη και να αναγραφεται στην υπευθυνη δηλωση του μηχανικου .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγκύκλιος ΥΠΕΧΩΔΕ 41458/24/20.10.2003 : Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. 3 του Ν. 3044/02 (ΦΕΚ 197/Α) που αναφέρεται στην κατασκευή κτιρίων με εξωτερική τοιχοποιία από λιθοδομή.

 

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της εν θέματι διάταξης και έχοντας υπόψη, την εισηγητική έκθεση του νόμου, τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού, του ΓΟΚ/85, σας γνωρίζουμε ότι:

 

1. Η παρ. IB ιστ του άρθρου 7 του ΓΟΚ 85, εφαρμόζεται σε περιοχές εντός ρυμοτομικού σχεδίου, σε οικισμούς και σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε συνδυασμό με τα τυχόν ειδικότερα οριζόμενα από τα δ/τα και τους όρους δόμησης της κάθε περιοχής.

 

2. Στα κτίρια που ολόκληρη η εξωτερική τοιχοποιία τους κατασκευάζεται από λιθοδομή, αφαιρείται από το συντελεστή δομήσεως η επιφάνεια της τοιχοποιίας από λιθοδομή που έχει πάχος τουλάχιστον 50 εκατοστά.

 

3. Η διάταξη εφαρμόζεται για τοιχοποιία από λιθοδομή που είναι κτιστή κατά την έννοια του Κτιριοδομικού Κανονισμού και ειδικότερα των άρθρων 9 παρ. 1.2.1 και 5 παρ. 3 και εφόσον με την μελέτη εξασφαλίζεται ότι θα έχουν την απαιτούμενη αντοχή, είτε είναι φέροντες είτε όχι, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του κτιριοδομικού σε συνδυασμό με τις δ/ξεις του Ευρωκώδικα 6, σε περίπτωση κατασκευής φέροντα οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα.

 

4. Η διάταξη εφαρμόζεται για νέα κτίρια, που η άδεια τους εκδίδεται μετά την 27-8-02 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 3044/02, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο παροχής κινήτρων για την διατήρηση και ενίσχυση παραδοσιακών τεχνικών και για παλαιά υφιστάμενα κτίρια, μόνο στη περίπτωση που η τοιχοποιία αντικαθίσταται με λιθοδομή.

 

5. Στα κτίρια που εφαρμόζεται η διάταξη, θα αναγράφεται ρητά στον τίτλο της οικοδομικής άδειας, ότι πρόκειται για κτίριο με εξωτερική τοιχοποιία από λιθοδομή κατ εφαρμογή της παρ. 3 του αρ. 8 του Ν. 3044/02 και κατά την θεώρηση για ηλεκτροδότηση θα προσκομίζεται φωτογραφική απεικόνιση (πριν το τυχόν επίχρισμα) με δήλωση και υπογραφή του επιβλέποντος Μηχανικού, ότι αναφέρεται στην τοιχοποιία από λιθοδομή που κατασκευάσθηκε για το κτίριο της συγκεκριμένης άδειας.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους και ειδικά την συν. rena

Αντε να δω και με την θερμομόνωση τι θα κάνω τώρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.