Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε δώμα


Recommended Posts

Stayros, επειδή είμαι σε αυτό το σημείο, η εφορεία ζήτησε έναρξη από την Νομαρχεία όταν της πήγε τα συμφωνητικά ο επενδυτής. Όμως αφού τα έσοδα είναι αφορολόγητα (συμψηφισμός μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ) πως ζητά η εφορεία άδεια από τη Νομαρχεία;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Θέλω να βάλω ένα Φ/Β σε ένα δώμα. Το περίγραμμα του κτιρίου στο δώμα οριοθετείται με κάγκελο. Όμως έξω από το κάγκελο συνεχίζει το δώμα για να καλύψει τη βεράντα. Εκτείνεται περίπου 1.7μ έξω από το κάγκελο. Στα όρια του δώματος υπάρχει ένα μικρό τειχάκι 20cm.

 

Μπορώ να εκμεταλλευτώ αυτόν το χώρο για το Φ/Β; Και αν ναι περιμετρικά από το δώμα πως πρέπει να διαμορφώσω το στηθαίο ώστε να είναι σύννομο και να μην σκοτωθεί και κανένας βέβαια...

 

Για το τμήμα αυτό ρώτησε πολιτικό μηχανικό, όχι μόνο για τον συντελεστή δόμησης αλλά και για την αντοχή σε περίπτωση σεισμού.

 

Τα πάνελ μπορεί να μην είναι υπερβολικά βαριά, αλλά το βάρος τους (πάνελ+βάση), η ανεμοπίεση (σε κτίρια εκτεθιμένα σε δυνατό αέρα) καθώς και οι τρύπες για να τοποθετηθούν καταπονούν το μπετό.

Ίσως δεν υπάρχει ικανοποιητικός οπλισμός ή αν είναι παλιά η κατασκευή. Θα πρέπει να σου πει το ΟΚ ένας πολιτικός μηχανικός πριν τα τοποθετήσεις.

Link to comment
Share on other sites

@sdim Πιστεύω πως δε θα τοποθετήσω κάτι έξω από το περίγραμμα του κτιρίου, απλώς θέλω να εκμεταλλευτώ αυτό το χώρο ως το 1m απόσταση από το στηθαίο.

 

@ΑντΒακ συγνώμη για να καταλάβω η εφορεία ζήτησε έναρξη τι; Εργασιών; Δεν είχε εξ αρχής η επιχείρηση; Μήπως ήθελε να προσθέσει ΚΑΔ πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας;

Link to comment
Share on other sites

Αν κατάλαβα καλά, η εφορεία σου λέει: αφού εσύ -πολύ μικρή επιχείρηση- θέλεις να βάλεις στα έξοδά σου τη φ/β εγκατάσταση και να έχεις ότι φορολογικό συνεπάγεται' τα έσοδά σου που είναι; Γι' αυτό πήγαινε στη Νομαρχεία να ανοίξεις αυτή τη δραστηριότητα.

Έλα όμως που στο πρόγραμμα αυτό δεν υφίστανται, για τον κύριο του φ/β συστήματος, φορολογικές υποχρεώσεις για την διάθεση της ενέργεια αυτής στο Δίκτυο.

Οπότε, με δεδομένο ότι δηλώνει το έξοδο αυτό η επιχείρηση στα έξοδά της, πως αντιμετωπίζεται φορολογικά;

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα. Αν μπορείς πες πως εξελίσσεται η υπόθεση αυτή γιατί είμαι περίεργος να μάθω τη συνέχεια. Πάντως μου φαίνεται δημοσιοϋπαλληλική μ@%$#*α και όχι πρόβλημα...

Link to comment
Share on other sites

@sdim Πιστεύω πως δε θα τοποθετήσω κάτι έξω από το περίγραμμα του κτιρίου, απλώς θέλω να εκμεταλλευτώ αυτό το χώρο ως το 1m απόσταση από το στηθαίο.

 

Ακόμα και εντός περιγράμματος του κτιρίου να τα τοποθετήσεις, αν είναι πάνω σε πρόβολο χρειάζεται προσοχή. Σκέψου τον πρόβολο σαν τμήμα του κτιρίου το οποίο δένει μόνο στην μία πλευρά του πάνω στο κτίριο και η άλλη πλευρά είναι στον αέρα χωρίς κολώνες.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Αγαπητοί συνάδερφοι,

 

Προσπαθώ να καταλάβω ποιο είναι το μέγιστο ύψος ενός Φ/Β που μπορεί να κατασκευαστεί σε ένα δώμα.

 

Για τον λόγο αυτό οι καθ' όλα "ευγενικοί" υπάλληλοι της πολεοδομίας μου υπέδειξαν μετά κόπων και βασάνων ότι ισχύει το άρθρο 16 του ΓΟΚ 2000. Παρ' όλα αυτά παρακαλώ να με βοηθήσετε στα παρακάτω:

 

-Γνωρίζετε ποιες είναι οι εγκύκλιοι/αποφάσει που συμπληρώνουν αυτό το άρθρο;

-Επίσης θα με βοηθήσετε πάρα πολύ εάν έχετε έναν πρακτικό τρόπο ή σκαρίφημα όπου φαίνεται ο υπολογισμός του ιδεατού στερεού.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά σας!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας είμαι καινούργιος στο φόρουμ και θα ήθελα της βοήθεια σας σε κάποια θέματα που αφορούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αρκετών KW σε βιομηχανική στέγη.

 

1. υπάρχει κάποιος νόμος ή κανόνας ο οποίος να σε υποχρεώνει να τηρείς κάποιες αποστάσεις μεταξύ των πάνελ; εκτός από τα 50cm που πρέπει να τηρούνται από το περίγραμμα της στέγης! :confused:

 

2. αν δεν υπάρχει τέτοιος νόμος που να σε υποχρεώνει να τηρείς κάποια απόσταση μεταξύ των πάνελ, εάν σε μία αρκετά μεγάλη στέγη που χωράει μεγάλη ποσότητα από πάνελ και η τοποθέτηση αυτών γίνεται το ένα δίπλα στο άλλο (αφού δεν υπάρχει σκίαση κ ακολουθούμε τη κλίση της στέγης), μήπως θα πρέπει κατά την εγκατάσταση να μένει κάποιος διάδρομος προσέγγισης στα πάνελ σε περίπτωση βλάβης??

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Στον νόμο δεν θυμάμαι να λέει πουθενά για απόσταση 0.5 m από το περίγραμμα της στέγης είτε πρόκειται για βιομηχανική είτε για οικιακή.

Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά για απόσταση μετααξύ των πάνελ. Σε ότι πάντως αφορά τον διάδρομο αυτό είναι θέμα του καθενός καιαν θεωρεί ότι χρειάζεται για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση μπορεί να αφήσει λίγο χώρο

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος επιβάλλει στην περίμετρο να υπάρχει κενό. 1μ εσωτερικά από το στηθαίο, για λόγους ασφαλείας.

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=8226

 

Μεταξύ των panel επίσης επιβάλλεται να υπάρχει κενό ανά σειρά, όχι λόγω της νομοθεσίας αλλά λόγω σκίασης. Αν ένα μέρος του πάνελ σκιάζεται όχι μόνο θα έχει σημαντικά μειωμένη απόδοση αλλά υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του.

Αν θυμάμαι καλά υπολογίζουμε την απόσταση ώστε να μην σκιάζεται από τις 9-10 το πρωί έως και το απόγευμα.

 

Αν η κλίση της στέγης είναι αυτή που θέλουμε για τα πάνελ, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε κολλητά αλλά για τον καθαρισμό τους θα χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και μεγάλη προσοχή.

Αν πάει κάποιος έξυπνος με μια συνηθισμένη βούρτσα/λάστιχο να τα καθαρίσει και πατήσει πάνω τους το πιθανότερο είναι να σπάσουν.

Αν δεν καθαρίζονται τακτικά η απόδοση μειώνεται κατακόρυφα με τον χρόνο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.