Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απόσταση οικοδομής εκτός σχεδίου από αιγιαλό


Recommended Posts

3 λεπτά πριν, Forma said:

......

Ακόμα, από ότι έχω καταλάβει, 1. η γραμμή αιγιαλού λειτουργεί σαν όριο απαλλοτρίωσης και διάκρισης δημόσιου - ιδιωτικού (άρα ότι βρίσκεται εντός αυτής αντιμετωπίζεται σαν δρόμος (όχι) ...

 

Link to comment
Share on other sites

Από παλαιότερο μήνυμα σε άλλη συζήτηση  "Το τμήμα του γεωτεμαχίου που περιλαμβάνεται στη ζώνη του αιγιαλού ανήκει στο δημόσιο και το τμήμα που περιλαμβάνεται στη ζώνη παραλίας είναι εν δυνάμει απαλλοτριωτέο." ισχύει αυτό @tetris ? Επίσης ο κ. Χαπιζάνης στο κείμενό του εδώ http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/DRASTHRIOTHTES/SEMINARIA/PALAIOTERA_SEMINARIA/Z_EKTAKTOS_KYKLOS_DECEMBER_07/chapizanhs.pdf αναφέρει: "α. Τα εκτός συναλλαγής (∆ηµόσια κτήση), που είναι ειδικότερα: 1. “Τα κοινά τοις πάσι” (θάλασσα, αέρας, νερό, κλπ.), που δεν εξουσιάζονται αλλά η πολιτεία ασκεί σε αυτά κυριαρχικά δικαιώµατα. 2. Τα κοινής χρήσεως ή Κοινόχρηστα που είναι κυρίως: Ö Αιγιαλός Ö Κοίτες αενάως ρεόντων υδάτων Ö Όχθες πλευσίµων ποταµών Ö Μεγάλες λίµνες και οι όχθες τους Ö ∆ρόµοι, πλατείες, πεζοδρόµια, σιδηροδροµικές γραµµές Ö Κήποι, άλση Ö Αρχαιότητες"...

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Εσύ αρχικά ρώτησες για την απόσταση γραμμής δόμησης ξενοδοχειακής εγκατάστασης από τη γραμμή αιγιαλού. Αυτή είναι 50 μ γενικώς με τις όποιες ειδικές διατάξεις για κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.

Η ζώνη του παλαιού αιγιαλού αποτελεί δημόσιο κτήμα (και εδώ υπάρχουν κάποια μαχητά κριτήρια αλλά είναι γενικώς δύσκολη η απόδειξη). Προφανώς η ζώνη του αιγιαλού από την οριογραμμή και προς τη θάλασσα δεν είναι ιδιωτική έκταση.

Link to comment
Share on other sites

Ναι Παύλο, πάντως από ότι αντιλαμβάνομαι συναρτήσει αυτού στα εκτός σχεδίου τελικά τα 50 μ. δεν αντιμετωπίζονται σαν τα 15 μ. από τα όρια όπου αυτά τα τελευταία αντιμετωπίζονται σαν ακάλυπτος και άρα εντός αυτών (50 μ.) δεν έχει εφαρμογή καμμιά διάταξη ΝΟΚ και δεν επιτρέπεται τπτ (αν και στις 2 περιπτώσεις η απόσταση από όριο αντιμετωπίζεται ως ΟΓ)... από την άλλη, το άρθρο 8 παρ. Ε.1 αναφέρεται σε κτίρια (Ε. Ειδικές διατάξεις και περιορισμοί. 1. Τα κτίρια των τουριστικών εγκαταστάσεων τοποθετούνται σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων τουλάχιστον από τη γραμμή αιγιαλού, όπως αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.) και άρα λογικά μπορούν να τοποθετηθούν πισίνες κλπ. και γενικά να εφαρμοστεί το άρθρο 17 του ΝΟΚ εντός των 50 μ. (?)...

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Δες αυτό το έγγραφο. Από τη γραμμή παραλίας και προς το κτίριο επιτρέπεται η κατασκευή πισίνας. Κατ αναλογία για τις τουριστικές εγκαταστάσεις τα 30 μ είναι 50 μ. Έχω και προσωπικά δει σε νεόδμητο ξενοδοχείο σε εγκεκριμένο δ. κάλυψης η πισίνα να είναι μέσα στην απόσταση των 50 μ από τη γραμμή αιγιαλού και εννοείται πισω από τη γραμμή παραλίας.

Εγγρ-59173/9-7-02 (ΔΟΚΚ) 
Κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής εντός της ζώνης των 30 μέτρων από τον αιγιαλό

Σχετ.: α) Το Εγγρ-2688/24-5-02 της διεύθυνσης ΠΕΧΩ Κεντρικής Μακεδονίας 
β) Το Εγγρ-3352/25-6-02 της διεύθυνσης ΠΕΧΩ Κεντρικής Μακεδονίας 
γ) Η από 4-6-02 (αρ. πρωτ. 58644) αίτηση Παρασκευής Σακογιάννη 
Σε απάντηση του (α) σχετικού σας πληροφορούμε ότι άποψη της υπηρεσίας μας η οποία έχει διατυπωθεί και σε παλαιότερα έγγραφα, είναι ότι η ζώνη των 30 μέτρων από την γραμμή του αιγιαλού λόγω του περιορισμού δόμησης θεωρείται πρασιά και ως εκ τούτου επιτρέπονται μόνο οι προβλεπόμενες από το Αρθ-17  του Ν-1577/85 (ΓΟΚ/85) κατασκευές, μεταξύ των οποίων είναι και η ασκεπής πισίνα, με την επιφύλαξη του Αρθ-23   του Ν-1337/83. 
Προϋπόθεση για την χορήγηση της οικοδομικής άδειας είναι ο έλεγχος από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της αρτιότητας και οικοδομησιμότητας του γηπέδου, η οποία ελέγχεται κατά τις διατάξεις του Αρθ-1   παρ.2α του ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/85) 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ
Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας
Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ)
Τμήμα: Β

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ερώτηση: πρό της ισχύος του Ν.Δ. 439/70 υπήρχαν :

-υποχρεωτικές αποστάσεις κτιρίων  από το όριο του αιγιαλού;

- υποχρέωση καθορισμού αιγιαλού για δόμηση σε ορισμένη απόσταση από τον αιγιαλό;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε περιοχή εκτός σχεδίου έχει καθοριστεί γραμμή αιγιαλού χωρίς  γραμμή παραλίας . Για την έκδοση Ο.Α. με απόσταση κτηρίου στα 30 μ από την γραμμή αιγιαλού ,  απαιτείται και ο καθορισμός γραμμής παραλίας ? .

Link to comment
Share on other sites

εύστοχη ερώτηση !!

Ο Νομοθέτης χάραξε την γραμμή αιγιαλού σε όλη την χώρα 

προκειμένου να διαφυλάξει το Δημόσιο Συμφέρων .

η γραμμή παραλίας θα καθορίσει και την αρτιότητα και πρέπει να χαραχθεί .

υπάρχει κάποια άλλη άποψη ? 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Την ίδια άποψη έχω κι εγώ δυστυχώς ότι απαιτείται και η χρονοβόρα χάραξη γραμμής παραλίας 🤢 . Ήλπιζα σε κάποιο ΄΄παραθυράκι΄΄ για έκδοση άδειας .

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, Kakos_lykos said:

εύστοχη ερώτηση !!

Ο Νομοθέτης χάραξε την γραμμή αιγιαλού σε όλη την χώρα 

προκειμένου να διαφυλάξει το Δημόσιο Συμφέρων .

η γραμμή παραλίας θα καθορίσει και την αρτιότητα και πρέπει να χαραχθεί .

υπάρχει κάποια άλλη άποψη ? 

Συμφέρει το Συμφέρων 

Συγνώμη προς όλους για το ορθογραφικό !!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.