Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αγορά οθόνης υπολογιστή


dim

Recommended Posts

Μέσω της επιδότησης ΕΣΠΑ ονειρεύομαι και γω να πάρω οθόνη 24in. Αφού τις είδα σε διάφορα μαγαζιά άρχισε να με προβληματίζει το μέγεθος. Εκτός απ τη σχεδίαση, σε άλλες εργασίες πχ κείμενα, internet γενικά διάβασμα δλδ, μήπως η ανάλυση 1920χ1200 είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται να κολλάς στην οθόνη; Οπότε αν είναι να δουλεύεις σε 1680 ανάλυση μήπως είναι προτιμότερη η 22in; Τι γνώμη έχετε;

 

Οι οθόνες μου ήταν κατά σειρά EIZO 15, VIEWSONIC 17, EIZO 19 (να αναφέρω και τη CGA 4color που είχα το 90... ;) ). LG, Samsung δεν είχα ποτέ. Έχουν τεράστια διαφορά στην τιμή με την ΕΙΖΟ 2402, μιλάμε για 300 ευρω. Αξίζει;

Πάντα μιλάμε για ΠΟΛΛΕΣ ώρες μπροστά στην οθόνη οπότε η ποιότητα μετράει!

Link to comment
Share on other sites

Η οθόνη είναι, για μένα, το κυριότερο κομμάτι από το σύνολο όλων εκείνων που απαρτίζουν τον Η/Υ. Βλέπω ότι και εσύ έχεις τις ίδιες απόψεις και καλά κάνεις που το ψάχνεις. Τον Οκτώβρη 2008 κατέληξα, μετά την αναγκαία έρευνα, στην ASUS MK241H που ήταν κορυφαία, την εποχή εκείνη, στη διάσταση αυτή και ομολογώ ότι αξίζει τα λεφτά της. Τη δουλεύω σε ανάλυση 1600χ1024 για να την βλέπω από την (ικανοποιητική) απόσταση του 1μ. Οι 24" έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτεις μεγάλη επιφάνεια εργασίας για το AutoCad και τα προγράμματα επεξεργασίας φωτο και video και στον κειμενογράφο έχεις τη δυνατότητα να επεξεργάζεσαι δύο κείμενα ταυτόχρονα (copy, paste etc). Αυτές τις δυνατότητες τις έχεις , φυσικά, και σε μεγαλύτερες αναλύσεις αλλά σε αναγκάζουν, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, να πλησιάζεις πολύ την οθόνη.

 

Υπάρχουν στην αγορά πολλές καλές οθόνες και μάλιστα σε καλές τιμές και θα σε συμβούλευα να διαβάσεις 1-2 περιοδικά για computers που να έχουν έρευνα για οθόνες αυτού του μεγέθους. Αφού καταλήξεις στην οθόνη που θέλεις, θα μπεις στο skroutz.gr και θα βρεις το κατάστημα που την έχει στη φθηνότερη τιμή. Καλή αγορά :):)

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτές τις ίντσες που κοιτάζεις μεγαλύτερη σημασία έχει το panel που φοράει η οθόνη σου και όχι ο κατασκευαστής. Κατά κύριο λόγο οι 24άρες έχουν το φθηνό TN-Panel και αυτό για να μπορούν να πετύχουν χαμηλές και ελκυστικές τιμές.

 

Αν θέλεις κάτι σαφώς ανώτερο θα πρέπει να κινηθείς σε καλύτερο και ακριβότερο panel και μια καλή λύση είναι π.χ. η Dell UltraSharp 2408 που φοράει S-PVA Panel

 

http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=gr&l=el&s=pad&cs=RC1078530&sku=147256&pmha=6

 

Φυσικά, έχει και ανώτερο εξοπλισμό καθώς επευθύνεται σε επαγγελματίες με καλή ποιότητα πλαστικών και συναρμολόγηση.

Link to comment
Share on other sites

tablecopy.jpg

 

 

 

 

 

Τα δεδομένα προέρχονται από το μάθημα «Liquid Crystal Device Physics» που διδάσκεται στο School of Optics, UCF (http://lcd.creol.ucf.edu) από τον καθηγητή Shin-Tson Wu.

 

 

 

H κλίμακα στο σχέδιο είναι από 0-4. Το 0 είναι στο κέντρο της "αραχνοειδής παράστασης" ενώ το 4 στην άκρη του κάθε άξονα.

 

Ξεκινάμε λοιπόν�..

 

S-iPS= τύπος panel, Super - InPlane Switching

 

TN= τύπος panel, Twisted Nematic

 

PVA/MVA= τύπος panel, Patterned Vertical Alignment

 

ASV= τύπος panel, Sharp's Axial Symmetric View

 

VA= είναι η γωνία θέασης (view angle) κατά την οποία η σχέση αντίθεσης (contrast ratio) είναι μεγαλύτερη από 10 (στους δύο άξονες: οριζόντια και κάθετα). Παρουσιάζεται να είναι μικρότερη στις ΤΝ οθόνες και ταυτόσημη (μικρές διαφορές) στις υπόλοιπες.

 

RT= ο χρόνος απόκρισης (response time) των υγρών κρυστάλλων να μεταβούν από το μαύρο στο άσπρο (Rise Time) και από το άσπρο στο μαύρο (Decay Time/Fall Tiem). Την καλύτερη συμπεριφορά παρουσιάζουν οι ΤΝ οθόνες με χειρότερη εκείνη των MVA/PVA & ASV οθονών. Ενδιάμεση κατάσταση παρουσιάζουν οι S-IPS.

 

CO= η αντίθεση (contrast), όπως ήταν αναμενόμενο τις μεγαλύτερες τιμές δίνουν οι ASV, MVA/PVA ενώ τις μικρότερες οι ΤΝ & S-iPS

 

TR= Trasnmittance

 

IP= Παραμονή εικόνας (image persistence), εννοεί τη τάση της οθόνης να καθυστερεί την αλλαγή της εικόνας σε μια αλληλουχία εικόνων (μάλλον το gosting που αναφέρετε πάρα πολλοί εδώ). Αισθητά καλύτερα αποτελέσματα στις S-iPS οθόνες με όλες τις υπόλοιπες (MVA/PVA, TN, ASV) να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα.

 

CS= η χρωματική πτώση ανάλογα με την γωνία θέασης (color shift on view angle). Καλύτερες τιμές δίνουν οι TN & MVA/MPV με μικρή διαφορά να ακολουθούν οι S-iPS και οι ASV.

 

GS= η χρωματική πτώση στην κλίμακα του γκρι (color shift on gray scale). Καλύτερες τιμές δίνουν οι S-iPS με μικρή διαφορά να ακολουθούν οι TN, MVA/MPV & ASV.

 

UN= η ομοιογένεια (Uniformity) της φωτεινότητας σε διάφορες περιοχές της οθόνης.

 

Λοιπόν μελετήστε το και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!

 

 

 

----------------------------------------------------------------------

 

 

 

VA (γωνία θέασης) = όσο μεγαλύτερη τιμή τόσο το καλύτερο

 

RT (χρόνος απόκρισης) = όσο μικρότερος τόσο καλύτερος

 

CO (αντίθεση) = όσο μεγαλύτερη τιμή τόσο το καλύτερο

 

TR (Trasnmittance) = δεν γνωρίζω, διότι δεν κατανοώ τον όρο

 

IP (παραμονή εικόνας) = όσο μικρότερη τιμή τόσο το καλύτερο.

 

CS (χρωματική πτώση ανάλογα με τη γωνία θέασης) = όσο μικρότερη τιμή τόσο το καλύτερο.

 

GS (χρωματική πτώση στην κλίμακα του γκρι) = όσο μικρότερη τιμή τόσο το καλύτερο

 

UN (η ομοιογένεια της φωτεινότητας σε διάφορες περιοχές της οθόνης) = όσο μεγαλύτερη η τιμή τόσο το καλύτερο

 

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ= Ο χρόνος απόκρισης (response time) δεν είναι συγκρίσιμος μεταξύ διαφορετικών τύπων οθόνης.

Έτσι ενώ οι ΤΝ είναι οι ταχύτερες και ακολουθούν οι S-iPS και πιο πίσω οι MVA/PVA & ASV, οι απόλυτες τιμές τους δεν είναι συγκρίσιμες.

Δηλαδή δύο οθόνες διαφορετικού τύπου με χρόνο απόκρισης 25msec δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο (παράδειγμα οι S-IPS με 25msec είναι σαφώς γρηγορότερες από 25άρες MVA/PVA)

Επίσης ο χρόνος απόκρισης (typical) σε μια S-iPS είναι το άθροισμα του χρόνου απόκρισης από το άσπρο στο μαύρο και του μαύρου σε άσπρο (13+12=25msec)

Link to comment
Share on other sites

Πάρε μια LG με ΤΝ (κάτω από 200ευρώ μαζί με το ΦΠΑ) με zero pixel εγγύηση.

23άρα. http://www.lge.com/us/computer-products/monitors/LG-lcd-monitor-W2361V-PF.jsp

 

Θα δεις το φως το αληθινό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ψάχνω κάτι ιδιαίτερο, οπότε μιλάμε για πάνελ ΤΝ. Ο βασικός προβληματισμός είναι αυτό που λέει και ο ΜΑΚΑΡ, η μεγάλη ανάλυση μήπως δε βολεύει για κείμενα. Στις 22in πάω απευθείας ΕΙΖΟ S2202 219€ (αν και για την οθόνη δε θα σκεφτώ αν θα δώσω 50-100 ευρω παραπάνω. H S2402 όμως κάνει 518 η φθηνότερη, οπότε αν είναι να μη χρησιμοποιείς τη μέγιστη δυνατή ανάλυση, τότε προφανώς δεν αξίζει. Και δε μιλάμε για παιχνίδια.

Link to comment
Share on other sites

Nα επισημάνω ότι εάν το μόνο ζητούμενο είναι η μεγάλη επιφάνεια εργασίας, η καλύτερη λύση είναι 2 οθόνες, σύστημα dual screen με άλλα λόγια.

 

Παίρνεις 2 οθόνες και δουλεύεις άνετα, για παράδειγμα στην μία το σχεδιαστικό σου πρόγραμμα και στην άλλη το excel για τους υπολογισμούς.

 

Βασικό πλεονέκτημα 1: Η απόσταση από την οθόνη όπως και η ανάλυσή της είναι στα συνηθισμένα επίπεδα, άρα δεν χρειάζεται να "προσαρμοστεί" ο χρήστης.

Βασικό πλεονέκτημα 2: Επειδή τοποθετούνται δίπλα δίπλα, ουσιαστικά μιλάμε για μια περιοχή εργασίας μακρόστενη και οριζόντια [με αναλογία πλάτους/ύψους τουλάχιστον 2,5/1], έναντι στην 16:9 των πολλών ιντσών. Το να κουνάς το βλέμα [και το κεφάλι] κυρίως δεξιά αριστερά, αποφεύγοντας το παράλληλο πάνω κάτω, είναι πιο ξεκούραστο.

Βασικό πλεονέκτημα 3: Δεν χρειάζεται να μάθει κάτι νέο για την λειτουργία ο χρήστης... Απλά μπορείς να σύρεις παράθυρα από την μία οθόνη στην άλλη, δεν κάνει κάτι μαγικό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν το έχω ψάξει όσο οι συνάδελφοι οπότε απλά θα πω από προσωπική εμπειρία ότι Lacie, Eizo και Apple Cinema Display είναι οι πιο ξεκούραστες οθόνες που έχω συνατήσει στις πολλές ίντσες. Ιδίως οι δύο πρώτες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.