Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαίωμα υπογραφής για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων


Recommended Posts

@cna

2) Δεν βλέπω που οι τεχνικές εκθέσεις άπτονται στην ουσία του ΓΟΚ. Δεν μιλάμε για υπολογισμό οπλισμού ούτε για στατική επάρκεια. Δεν χρειάζεται καν γνώση του ΓΟΚ σε απλή περίπτωση. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται καν μηχανικός να βεβαιώσει την επάρκεια της κατασκευής, τουλάχιστον στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Μία απλή διαίρεση πραγματικών αριθμών υπάρχει εμβαδόν/ΣΔ, ύλη 5ης δημοτικού. Οι περιβόητοι όροι δόμησης αναγράφονται ως ΦΕΚ στο τοπογραφικό το οποίο συνυποβάλλεται. Μία απλή αντιγραφή.

 

Δεν είπε κανείς ότι το αντικείμενο είναι δύσκολο υπολογιστικά. Αλλά απαιτεί ξεκάθαρη γνώση ορισμένων βασικών αρχών και κανονισμών που, όσο αυτονόητα και να φαίνονται στους συνάδελφους που υπογράφουμε αρχιτεκτονικά, πίστεψέ με ΔΕΝ είναι καθόλου αυτονόητα για πολλούς συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Πόσο μάλλον για ιδιοκτήτες-μη μηχανικούς.

Και πέραν του διαδικαστικού, είναι και θέμα αρχής. Και ο γιατρός δε συντάσσει ιατρική έκθεση (συγχωρέστε για την ανακρίβεια πάνω στο αντικείμενο του ιατρού) όταν δίνει εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί να υπογράψει και ο περιπτεράς, επειδή είναι μια απλή παράγραφος κειμένου και μια υπογραφή.

 

Και για του λόγου το αληθές, και μόνο που επικαλείσαι τον ΓΟΚ για υπολογισμό οπλισμού και στατική επάρκεια...

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα... είμαι ΑΤΜ και ήθελα να μάθω αν πρέπει ο μηχανικός να πληροί κάποιες προϋποθέσεις για να κάνει τακτοποίηση ημιυπαίθριων...σεμινάριο κλπ

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι γεια σας.

Είμαι Μηχανολόγος Π.Ε. και ρώτησα την Πολεοδομία μου αν δέχονται από την ειδικότητα αυτή υπογεγραμμένες τις Τεχνικές Εκθέσεις και μου είπαν: "Αν είναι για το δικό σας Η/Χ θα το δεχθούμε, αλλά αν το κάνετε για άλλους δεν το δεχόμαστε"!!!

Τηλεφωνώ σε φίλο που δουλεύει σε άλλη Πολεοδομία και μου λέει ότι στην Πολεοδομία του δεν δέχονται Τεχνικές Εκθέσεις από Μηχανολόγους.

Τηλεφωνώ στο Τ.Ε.Ε και μου λένε επίσης ότι οι Μηχανολόγοι δεν έχουν δικαίωμα.

Επειδή δεν μπορώ να καταλάβω πως συνάγεται κάτι τέτοιο μια και:

α) στον Ν.3843/2010, στο Άρθρο 5, παρ. 2.β αναφέρει «Η δήλωση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση μηχανικού», χωρίς να διευκρινίζει. Απ’ ότι ξέρω και οι Μηχανολόγοι συγκαταλέγονται σε αυτή τη συνομοταξία…

β) στην Εγκύκλιο 8/15-06-2010 του Υ.ΠΕ.Κ.Α., στην παρ. 3 γράφει το πεφωτισμένο «Οι αιτήσεις συνοδεύονται…και από αμοιβή μηχανικού (οποιασδήποτε ειδικότητας, που έχει δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας». Τέτοιου δικαιώματος στερούνται όλοι οι μηχανικοί, συμπεριλαμβανομένων και των Μηχανολόγων, μια και τις οικοδομικές άδειες τις εκδίδουν οι Πολεοδομίες.

Έτσι, απευθύνθηκα και στην Ένωση Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων μήπως και έχουν κάτι εκείνοι να μου πουν. Επειδή, δεν τους έχουν προκύψει ενοχλήσεις ως τώρα (παραδόξως!!!) δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα αλλά ξέρουν ότι κάποιες Πολεοδομίες δέχονται τις Εκθέσεις και από Μηχανολόγους. Μου είπαν ότι θα το διευκρινίσουν και θα ξαναμιλήσω μαζί τους σε 2 μέρες οπότε και θα μοιραστώ μαζί σας ότι μου πουν.

Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι παράλογο να ερμηνεύουμε αυθαίρετα μια βλακώδη διατύπωση σε μια εγκύκλιο, για να εξαιρέσουμε συναδέλφους μηχανικούς από το εν λόγω αντικείμενο.

Αν και προσωπικά θεωρώ ότι το θέμα δεν υφίσταται καν, μια και ο Νόμος (που αναφέρεται στον όρο «μηχανικός» χωρίς διακρίσεις) κατισχύει της εγκυκλίου (που είναι και λανθασμένα διατυπωμένη), η αρμόδια τοποθέτηση του Υ.ΠΕ.Κ.Α. μετά την παρέμβαση του συλλογικού οργάνου των Μηχ. Ηλ. είναι μάλλον ότι καλύτερο για να λήξει το θέμα μια και καλή.

Link to comment
Share on other sites

Κι αν η νέα τοποθέτηση του ΥΠΕΚΑ είναι αρνητική απέναντι στους μηχανολόγους αναλαμβάνεις να αποζημιώσεις όλους τους ιδιοκτήτες που θα έχουν υποβάλλει αιτήσεις με τεχνικές εκθέσεις μηχανολόγων, οι οποίες θα καταστούν άκυρες;

 

Ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ να δω μηχανικούς, μιλάω γενικά και όχι μόνο προς την συνάδελφο, να ασπάζονται τη λογική του "έλα μωρέ μια τεχνική έκθεση είναι". Οι ιδιώτες δικαιολογούνται, τους συναδέλφους πώς να τους δικαιολογήσω;

Link to comment
Share on other sites

Ετσι είναι όμως... μια απλή τεχνική έκθεση είναι... που ένας συνάδελφος μηχανολόγος μπορεί -και ειδικά αν έχει πρόσβαση σε πρόγραμμα αμοιβών- να συντάξει...

Εγώ ερωτώ... Θα πιανόταν το χέρι αυτού που έγραφε το νόμο να γράψει ξεκάθαρα τις ειδικότητες; Γιατί δεν ξεκαθαρίστηκε αυτό - ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ- σε μετέπειτα εγκύκλιο;

Link to comment
Share on other sites

.............Επειδή δεν μπορώ να καταλάβω πως συνάγεται κάτι τέτοιο...............

 

Διάβασε σχετικά: post #8 , σtην αρχή του θέματος αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Οι δημοσιεύσεις για το Τ.Ε.Ε. μεταφέρθηκαν σε σχετικό θέμα.

Οι δημοσιεύσεις γενικού σχολιασμού των εγκυκλίων και του δικαιώματος υπογραφής για την διαδικασία

τακτοποίησης μεταφέρθηκαν σε σχετικό θέμα, όπου θα συνεχιστεί -ενδεχομένως- αυτή η ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.