Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αναθεώρηση οικοδομικής άδειας


Elenus Rufus

Recommended Posts

καλημέρα Παύλο

γιατί να χρειάζεται αναθεώρηση από τη στιγμή που δεν απαιτούνται εγκρίσεις από άλλους φορείς??

 

Πρόκειται καθαρά για απλή ενημέρωση φακέλου και σ' αυτό πρέπει να επιμείνει ο Βλάσης

ακόμη και αν η ΥΔΟΜ, του λέει άλλα

Φυσικά και ο στόχος θα πρέπει να είναι η ενημέρωση και όχι η αναθεώρηση. Στα πλαίσια της συζήτησης μας παραθέτω την παρ. 3 του άρθρου 6 ν. 4030 στην οποία αναφέρεται ότι :

Αν τροποποιηθούν τα διαγράμματα ή αρχιτεκτονική μελέτη ή μεταβληθούν ριζικά οι λοιπές μελέτες, ή αν απαιτούνται εγκρίσεις από άλλους φορείς, η έγκριση και η άδεια δόμησης αναθεωρούνται μέσα στο χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης.

 

Οπότε, σύμφωνα με τα παραπάνω. Στην εγκεκριμένη μελέτη θέρμανσης έχουμε καυστήρα, λέβητα, σώματα καλοριφέρ στην οικοδομή. Θέλουμε να αλλάξουμε σε αντλία θερμότητας, κατάργηση σωμάτων  και εφαρμογή συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης. 

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα αυτό δεν θα αποτελέσει κατά την Υ.ΔΟΜ ριζική αλλαγή μελέτης?

Αν όχι και εγώ τάσσομαι υπέρ της ενημέρωσης της άδειας.

Αν όμως η μελέτη θεωρείται ότι αλλάζει ριζίκα τότε τείνω προς αναθεώρηση όπως προανέφερα. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της αναθεώρησης. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 494
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω πως αυτή η παράγραφος έρχεται σε αντίθεση με την παρ. 9 (και αυτή μιλάει για τροποποιήσεις) και στην ουσία την καταργεί.

Διότι πως κάποιος θα πει ότι δεν είναι τροποποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης όταν από ένα διαμέρισμα με 3 Υ/Δ και 1 μπάνιο θα κατασκευαστούν 2 Υ/Δ ,μπάνιο και WC;

Τι είναι τελικά τροποποίηση μίας μελέτης;

Τι σημαίνει ριζική αλλαγή μελέτης;

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τελικά θα πάμε για ενημέρωση. Είπα κι εγώ!

Ελπίζω κι ο ελεγκτής δόμησης να είναι normal...!!!

Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους για τις σαφείς απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Κύριοι καλησπέρα. Ξεκινάμε την κατοικία μας σε εναμιση μηνα. ωραιες εποχές! τεσπα

Η άδεια μας ειναι του 2009 για μονοκατοικία (ισόγειο και υπόγειο).

δεν έχει προβλεφθεί γκαράζ στο υπόγειο, παράθυρα περισσότερα στο υπόγειο, μετατόπιση παραθύρων και κάποια νεα παράθυρα στο ισόγειο.

θα γίνει μόνωση εξωτερική αντί της δικέλυφης και ενδοδαπέδια θέρμανση αντι των καλοριφέρ.

για αυτές τις αλλαγές είπε η μηχανικός οτι κατα την εκτέλεση των εργασιών θα κάνουμε αναθεώρηση.

 

άραγε πόσο να ναι το κόστος?

 

για το γκαράζ ξέρω οτι θα απαιτηθεί και κάποια μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι η άδεια που έχετε είναι ΠΡΟ ΚΕΝΑΚ. Αν απαιτηθεί τροποποίηση και νέα μελέτη για το υπόγειο, η νέα άδεια είναι ΜΕΤΑ ΚΕΝΑΚ!!!

Τεράστια διαφορά!!! Τα υπόλοιπα θα σας τα πει ο μηχανικός σας, που εμπιστευτήκατε! Υπάρχουν τρόποι να αποφύγετε κάποια έξοδα με απλή ενημέρωση αντί για αναθεώρηση.

Το γνωρίζω από δουλειά μου που "τρέχω" αυτή τη στιγμή. Εξαρτάται όμως από την πολεοδομία της περιοχής σας και το πόσο "γάτος" είναι ο μηχανικός σας.

Και ο μηχανολόγος που πάντα τον "πετάτε" έξω, είναι αυτός που καλείται να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά"!

Λέτε να το κάνει δωρεάν, που πήρε τη δουλειά από τον πολιτικό μηχανικό με 70% έκπτωση, ενώ ο πολιτικός μηχανικός σας είπε 50% για να βγάλει και από τη δουλειά άλλου???

Και τώρα που τον έχετε ανάγκη? ("Λίθον ον απεδοκίμασαν οι οικοδομούντες...") Γιατί δεν λέγατε από την αρχή τι θέλατε? Συνήθως, όταν στραβώσει κάτι...στραβά συνεχίζει και πληρώνετε συνεχώς... Έτσι είναι η ζωή!

Όταν ολοκληρωθεί με το καλό το σπίτι σας θα με θυμηθείτε! Θα κάνετε και δροσισμό δαπέδου? Θα βάλετε και FCUs? Και όλες οι μελέτες στο "τζαμπέ"? Μακάρι...

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ελεος συνάδελφε. Και εγώ κάνω στατικές μελέτες για άλλους (αρχ,πολ,μηχ,τοπ) αλλά δεν κανω έτσι...

Πέρισυ έχασα δυο άδειες από μηχανολόγους και ο ένας μου έφερε τη στατική μελετη (δεν ήξερε ότι είχα παίξει και εγώ στο παιχνίδι).

Ήθελα ρευστό και το έκανα. Αν δεν ήθελα δεν θα το έκανα...

Βγήκα εδω και αρχισα να λέω διάφορα;

Δεν υπαρχει λόγος να ανάβουν τα αίματα...

Link to comment
Share on other sites

Οικοδομική άδεια ήταν σε ισχύη μέχρι τον Αυγουστο του 2011 και σύμφωνα με το αρθρο 29 πήρε παράταση ισχύος τρια χρόνια μέχρι τον Αυγουστο του 2014.

Σήμερα πήγα στην πολεοδομία για αναθέωρηση. Η αναθεώρηση αυτή περιλαμβάνει τροποποιήσεις σχεδίων αρκέτες ώστε να επιβάλλεται αναθεώρηση.

Στην πολεοδομία μου είπαν οτι η παράταση ισχύος ισχύει μόνο αν δώσουμε ακριβώς τα ίδια σχέδια χωρίς καμμία αλλαγή. Ισχύει αυτό?

Η αναθεώρηση γνωρίζω ότι μπορεί να περιλαμβάνει και αλλαγή σχεδιών.

 

 

Κατά τη διάρκεια ισχύος της άδειας και για το υπόλοιπο του χρόνου ισχύος της απαιτείται και επιβάλλεται αναθεώρηση και στις πιο κάτω περιπτώσεις: 

Aλλαγή ή παραίτηση του επιβλέποντος το έργο μηχανικού. 

Aλλαγή τίτλου ή ονόματος στο οποίο εκδόθηκε η άδεια. 

Mερική ή ολική τροποποίηση της αρχιτεκτονικής ή στατικής ή και των υπόλοιπων μελετών με ή χωρίς αλλαγή του περιτυπώματος του κτιρίου αλλά χωρίς αύξηση του συντελεστή δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την έκδοση της άδειας και του όγκου του κτιρίου. 

Aύξηση του συντελεστή δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την έκδοση της άδειας. 

Aύξηση του όγκου της οικοδομής 

Aλλαγή της χρήσης του κτιρίου. 

 

Ευχαριστώ πολύ

Μεταφέρθηκε στο παρόν.

yian

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Μήπως στα προς αναθεώρηση σχέδια παρουσιάζεις διαφορετικά (όπως κατασκευάστηκαν) σχέδια χωρίς αυτά να είναι ίδια με τα σχέδια των αρχικών μελετών. Εννοώ στη περίπτωση που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες. 

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

οικ άδεια που εκδόθηκε Μάρτιο 2010 προ ΝΟΚ έχει ισχύ μέχρι Μάρτιο 2014 

δεν έχει εκτελεσθεί καμία εργασία

ερωτώ. αναθεωρείται για άλλα 4 χρόνια με τις προϊσχύουσες διατάξεις του ΓΟΚ συντάσσοντας μόνο ΚΕΝΑΚ ;

 

ρωτάω την γνώμη σας επειδή ακούγεται  ότι πρέπει να ακολουθηθούν και οι νέοι όροι δόμησης του ΝΟΚ

όσον αφορά την κάλυψη και δόμηση κλπ

Link to comment
Share on other sites

σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 5α του ΝΟΚ οι άδειες που δεν έχουν λήξει έως την 1-3-2011 λαμβάνουν παράταση ισχύος για τρία χρόνια από τη λήξη τους. Άρα, η άδειά σου λήγει το Μάρτιο του 2017.

 

 

Εγκ-60764/18/12  (ΔΟΚΚ) Εγκ-18/12 

 

Α) Ισχύουσες Οικοδομικές άδειες οι οποίες εκδόθηκαν με βάση το ΠΔ/13-7-93 (ΦΕΚ-795/Δ/93) προ της 1-3-2012 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν-4030/11 ) και δεν είχε αρχίσει η εκτέλεση εργασιών πριν την ανωτέρω ημερομηνία, αναθεωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-6 Ν-4030/11, εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο εκδόθηκαν (αρχικό έντυπο οικοδομικής άδειας, προσκομιζόμενες μελέτες και άλλα δικαιολογητικά, ειδικότητες Μηχανικών μελετητών κλπ). 

Β) Ισχύουσες Οικοδομικές άδειες οι οποίες εκδίδονται με βάση το ΠΔ/13-7-93 (ΦΕΚ-795/Δ/93) μετά την 1-3-2012 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν-4030/11 ) αναθεωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-6 Ν-4030/11, εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο εκδόθηκαν (αρχικό έντυπο οικοδομικής άδειας, προσκομιζόμενες μελέτες και άλλα δικαιολογητικά, ειδικότητες Μηχανικών μελετητών κλπ) εφ' όσον δεν αυξάνονται τα πολεοδομικά μεγέθη τους (Κάλυψη, ΣΔ, ΣΟ). 
Γ) Ισχύουσες Οικοδομικές άδειες οι οποίες εκδόθηκαν με βάση το ΠΔ/13-7-93 (ΦΕΚ-795/Δ/93) και είχε αρχίσει η εκτέλεση των εργασιών πριν την 1-3-2012 αναθεωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ/13-7-93 (ΦΕΚ-795/Δ/93). Αν ωστόσο η αναθεώρηση αφορά προσθήκη εφαρμόζεται το Αρθ-6 του Ν-4030/11. 
Δ) 'Οπου στο Αρθ-6 Ν-4030/11 αναφέρεται ο όρος "'Αδεια Δόμησης", για την εφαρμογή των ανωτέρω νοείται ο όρος "Οικοδομική 'Αδεια". 
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.