Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Πράξη κατάτμησης σε οικόπεδο εκτός σχεδίου


xoxos

Recommended Posts

Καταρχάς ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά μου άλλαξε το ραντεβού ο συμβολαιογράφος. Ο συμβολαιογράφος είναι αν όχι ο καλύτερος, από τους καλύτερους της πόλης, ο οποίος αντικαθιστά και τον υποθηκοφύλακα. Ήμουν τυχερός καθώς ο συγκεκριμένος συμβολαιογράφος έκανε τα χαρτιά για το χωράφι που είναι δίπλα στο δικό μου και όπως είχα αναφέρει ποιο πριν πουλήθηκε πρόσφατα. Μου ξεκαθάρισε πως το σπίτι είναι πέρα για πέρα νόμιμο και πως αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση. Τώρα όσο για το χωράφι και το σπίτι μαζί μου είπε πως αν το πάρω θα πρέπει να ξέρω ότι έχει κάποια προβλήματα (Δεν μπορώ να πάρω δάνειο και να το βάλω υποθήκη, Ίσως δεν μπορώ να βάλω φωτοβολταϊκά, αν και η πολεοδομία μου ξεκαθάρισε πως δεν κοιτάνε την αρτιότητα για τα φωτοβολταϊκά και πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης πως δεν θα μπορώ να το πουλήσω εύκολα) αλλά παρόλα αυτά μου ξεκαθάρισε πως αν μπει στο σχέδιο πόλεως τότε αυτομάτως και χωρίς κάποια διαδικασία από την πλευρά μου γίνετε άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

Τώρα όσο αφορά το διπλανό χωράφι που πουλήθηκε (άνοιξε τον φάκελο και το είδαμε) μου είπε πως οι αγοραστές ήξεραν για όλα τα προβλήματα αλλά το αγόρασαν και αυτοί σε χαμηλή τιμή για να το έχουν σαν επένδυση για το μέλλον. Επίσης στο τοπογραφικό έγραφε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο και με προέτρεψε οπωσδήποτε αν το πάρω ότι θα πρέπει να γράφει και στο δικό μου και όχι να μην γράφει τίποτα.

 

───────────────────────────────────────────

Παράβαση Κανόνα 8 περί άσκοπης παράθεσης. Τηρούμε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Chilon

Link to comment
Share on other sites

@xoxos

Όπως είπε και ο erling , κανένας δεν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ανέγερσης του σπιτιού. Το πρόβλημα υπάρχει στην παράνομη κατάτμηση, η οποία, με βάση τις σημερινές πληροφορίες, έγινε από τον ίδιο, που εσύ τον εκθειάζεις ως σούπερ συμβ/φο αλλά εγώ διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες, από το γεγονός ότι συνέπραξε στη σύνταξη ενός τουλάχιστον από τα συμβόλαια της παράνομης κατάτμησης. Για το λόγο αυτό, κατά την άποψή μου, σου λέει ότι αν το αγοράσεις θα έχεις προβλήματα. Το βασικό ερώτημα που θα του έβαζα εγώ είναι: "εσύ θα το αγόραζες;" Είμαι βέβαιος πως όχι. Τέλος, έχω να παρατηρήσω ότι, ο συμβ/φος δεν υποδεικνύει τι πρέπει να γράψει ο τοπογράφος ή άλλος μηχανικός στην υπεύθυνη δήλωση του τοπογραφικού διαγράμματος.

 

Η αγορά ή όχι ενός χωραφιού, όπως το συγκεκριμένο, είναι μία τελείως υποκειμενική υπόθεση και στηρίζεται, αποκλειστικά και μόνον, σε κριτήρια που διάφοροι άνθρωποι αξιολογούν διαφορετικά. Την απόφαση θα την πάρεις μόνος σου, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι, έχει μεγάλο ρίσκο η αγορά ενός ακινήτου που είναι γνωστό, εκ των προτέρων, ότι έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα, με μοναδική προσδοκία την ένταξή του στο σχέδιο πόλεως για να εξαλειφθούν τα μειονεκτήματα αυτά.

 

Ο Θεός να σε φωτίσει στην τελική σου απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

και να συμπληρώσω ότι για την παράνομη κατάτμηση εμπεριέχονται ποινικές κυρώσεις (άρθρο 4 ν 651/77 , αρθρο 3 παρ 17 ν 2242/94) για συμβολαιογράφο΄, δικηγόρο , μηχανικό , μεσίτη και όσοι μεσολαβούν στις πράξεις αυτές (χρηματική ποινή ίση με την αξία του γηπέδου και φυλάκιση από τρείς μήνες ως ένα έτος)

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ο νόμος 651/77 για τους συμβολαιογράφους προβλέπει μόνο πειθαρχικές ενώ για όλους τους άλλους ποινικές ευθύνες!

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται συνάδελφε gmd, εννοείται!! Οι νόμοι συντάσσονται από τη Βουλή*.

Το 60% και πάνω ... είναι δικηγόροι!! Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει???

 

* Βουλή λεγόταν.... θεωρώ πως πρέπει να αλλάξει πλέον ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ..... Ας το λέμε "Πρωτεκτορείο", "Εφαρμοστεία" ""φερεφωνείο" ή ότι άλλο πλέον αποδίδει τη πραγματικότητα.... αλλά ΟΧΙ ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για ένα νόμο, στον οποίο, εμείς οι τοπογράφοι, αναφερόμαστε πολύ συχνά.

 

Στο άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 651/77 αναφέρεται ότι:

Αρθρον 4.- 1. Οστις μεταβιβάζει κυριότητα μέρους ή του όλου γηπέδου κατά παράβασιν των απαγορεύσεων του άρθρου 16 και της παραγρ. 1 του άρθρου 20 του από 17.7/16.8.1923 Ν. Δ/τος "περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών" και της παραγρ. 2 του άρθρου 2 του Ν.Δ. 690/48 "περί συμπληρώσεως των "περί σχεδίων πόλεων διατάξεων", τιμωρείται δια φυλακίσεως τριών μηνών έως ενός έτους και δια χρηματικής ποινής ορίζεται ίση προς την αξίαν του μεταβιβαζομένου γηπέδου και ουχί κατωτέρα των πεντήκοντα χιλιάδων δραχμών. Με τας αυτάς ποινάς τιμωρούνται και οι μεσίται ως και οι μεσολαβούντες εις τας πράξεις ταύτας.

"Επίσης, με τις αυτές ποινές τιμωρούνται και οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν, οι δικηγόροι που παρίστανται, οι υποθηκοφύλακες που μεταγράφουν συμβόλαια, κατά παράβαση της ώς άνω απαγορεύσεως, καθώς και οι μηχανικοί που συντάσσουν τεχνικά σχέδια προσαρτώμενα στα ώς άνω

συμβόλαια".

 

***Το εντός " " εδάφιο προστέθηκε με την παρ.17 του άρθρου 3 του

Ν.2242/1994 (Α 162)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι εγώ ανέφερα εν περιλήψει το άρθρο 5 παρ 3 του Ν651/77 που λέγει επί λέξει:

"3. Ο κατά παράβασιν της διατάξεως ταύτης συντάσσων συμβόλαιον συμβολαιογράφος υπέχει την κατά τας κειμένας διατάξεις πειθαρχικήν ευθύνην."

 

Τώρα αφού 17 χρόνια μετά θυμήθηκαν ότι εκτός ακόμα και από τους "ραδιοπειρατές κλπ διαφημιστές" των οικοπέδων με φως, νερό και τηλέφωνο και πολλές πολλές δόσεις, μάλλον έχουν ποινικές ευθύνες και κάποιοι πιό άμεσα εμπλεκόμενοι, το μόνο που μπορώ να πώ είναι, κάλλιο αργά παρά ποτέ και πάντα τέτοια.

 

ΥΓ: Τώρα γιατί, απ΄όταν ήμουν νέος άκουγα ότι, 3 πράγματα δεν θα άρεσε σε κανένα μας να δεί πως φτιάχνονται, δλδ το σαπούνι, τα λουκάνικα και οι νόμοι, ίσως πρέπει να αποδωθεί στη κακιά μας μοίρα...

Link to comment
Share on other sites

Να μην είμαστε απαξιοτικοί για τους νόμους γιατί οι συγκεκριμένες διατάξεις φρενάρισαν τα φαινόμενα παράνομων κατατμήσεων Εχουν πέσει στα χέρια μου <ρυμοτομικά διαγράμματα> με αγροτεμάχια των 500 τ.μ. της δεκαετίας του 70 ουκ ολίγα που αποτελούσαν την πρώτη ύλη για την δημιουργία αυθαιρέτων

Link to comment
Share on other sites

Το φαινόμενο της αυθαίρετης κατάτμησης της γης σε "αγροτεμάχια" των 250-300 τμ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '60, παράλληλα με την εκδηλωμένη ανάγκη του εγκλωβισμένου στις μεγαλουπόλεις εργαζόμενου για δεύτερη κατοικία σε παραθαλάσσιες, κυρίως, περιοχές. Η αυθαίρετη κατάτμηση φούντωσε πάρα πολύ και ξέφυγε από κάθε έλεγχο σε σημείο που το κράτος, καθυστερημένο ως συνήθως, έκανε τις συνήθεις (πρώτες) σπασμωδικές κινήσεις, με την έκδοση νόμων όπως πχ 410/68, 651/77 κλπ. Η κατάσταση περιορίστηκε μεν, αλλά η αυθαίρετη κατάτμηση συνεχίστηκε, ειδικά στην Αττική, οπότε το 1979 εκδόθηκαν τα πρώτα πδ (επί Μάνου) για την αύξηση του ελάχιστου εμβαδού κατάτμησης, που έφτασε τα 20 στρεμ. (!!!). Τα μέτρα αυτά ξεπεράστηκαν, βέβαια, από ορισμένους επιτήδειους "οικοπεδάδες", μεσίτες και επίορκους συμβ/φους, που συνέχισαν τη βιομηχανία της αυθαίρετης κατάτμησης γης, συντάσσοντας συμβόλαια σε άλλους νομούς (!!!).

 

Για το λόγο αυτό, τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν, μεταγενέστερα, οι αρχικοί νόμοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.