Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στο ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ το σχέδιο ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΜΜΜ


Recommended Posts

TEE

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

15 Ιουλίου 2010

 

 

Οι πρυτάνεις των Πολυτεχνείων, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και οι εκπρόσωποι των Επιστημονικών Φορέων δεν θα συμμετάσχουν σε βεβιασμένο και προσχηματικό διάλογο για την επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ

 

Την αντίθεσή τους τόσο επί της ουσίας του περιεχομένου διατάξεων των Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για την επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ, όσο και για τη διαδικασία που ακολουθείται για άλλη μια φορά, τόσο σημαντικά νομοθετήματα και Π.Δ. να προωθούνται εσπευσμένα μέσα στο καλοκαίρι, εκφράζουν οι πρυτάνεις των Πολυτεχνείων και οι Επιστημονικοί Φορείς της χώρας με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου και τον υφυπουργό κ. Γιάννη Πανάρετο

Όπως επισημαίνουν, πέρα από το γεγονός ότι άλλες από τις προβλέψεις των Σχεδίων πρέπει να αποσυρθούν και σε άλλες πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, είναι αδύνατον να μελετηθούν και να διατυπωθούν παρατηρήσεις και να επιλυθούν θέματα σε αυτό το διάστημα, τη στιγμή που τα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια κλείνουν και πολλά εξ αυτών αλλάζουν Διοικήσεις. Για το λόγο αυτό δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συζήτησή τους στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 19 και 20 Ιουλίου, καλώντας όλους τους Εκπροσώπους και των υπόλοιπων Πανεπιστημίων να ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Επίσης καλούν το υπουργείο να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συζήτησης σε ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ πριν το Σεπτέμβριο.

Ολόκληρη η επιστολή, που υπογράφουν οι πρυτάνεις του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης, του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Ζέρβας και εκ μέρους των Επιστημονικών Φορέων οι Πρόεδροι Θεόδωρος Μαρκόπουλος του ΓΕΩΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος του ΤΕΕ, Δημήτρης Παξινός της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Αθανάσιος Κατσίκης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Μανώλης Καλοκαιρινός, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαγιωνάς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Βλαχάκης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Γεώργιος Αρβανίτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και Πελοπίδας Καλλίρης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, έχει ως εξής:

«Για πρώτη φορά λάβαμε γνώση των Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για την επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ στη συγκεκριμένη τους μορφή, στην οποία καλούνται να τα συζητήσουν σε κοινή συνεδρίαση τα ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ στις 19 και 20 Ιουλίου.

Δεδομένου ότι, πέραν αυτών που θα πρέπει να αποσυρθούν, συγκεκριμένες προβλέψεις τους είναι ασαφείς, ερευνητέες και χρήζουν πολλών διευκρινίσεων, μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αποστέλλονται (και μόνο στους Πρυτάνεις) την Τρίτη το απόγευμα για να συζητηθούν σε συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα.

Είναι αδύνατον να μελετηθούν, να διατυπωθούν παρατηρήσεις και να επιλυθούν θέματα σε αυτό το διάστημα, τη στιγμή που τα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια κλείνουν και πολλά εξ αυτών αλλάζουν Διοικήσεις. Συνεχίζεται έτσι η παράδοση δεκαετιών σημαντικά νομοσχέδια και ΠΔ που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά κάθε άλλο παρά αποτελούν και αποκλειστική αρμοδιότητά του, να προωθούνται μέσα στο καλοκαίρι.

Γνωρίζουμε τη μονομερή, εκτός πραγματικών και νομικών δεδομένων, δέσμευση της ηγεσίας του Υπουργείου προς τους Προέδρους των ΤΕΙ, αλλά θεωρούμε ότι καμία αναστολή υλοποίησης αυτής της δέσμευσης δεν επέρχεται αν αναβληθεί η συζήτηση για μετά τις θερινές διακοπές. Πολύ περισσότερο όταν στο χρονικό διάστημα αυτό μπορούν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ουσιωδών συγκλίσεων, μπορεί δηλαδή να αποφευχθεί η υποβάθμιση Πανεπιστημίων, Επιμελητηρίων, των μελών τους, η επιπλέον απαξίωση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Αυτή η μονομερής δέσμευση του ΥΠΕΠΘ προς τους Εκπροσώπους των ΤΕΙ είναι τόσο ακραία, ώστε έχει αφήσει ειδικά τα Επιμελητήρια, κατά νόμο συμβούλους του, να ενημερώνονται μέσα από την προσωπική ιστοσελίδα του Υφυπουργού. Για μια σειρά προβλέψεις που επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη δομή τους, όχι μόνο δεν ενημερώθηκαν, αλλά ούτε καν κλήθηκαν στη συνεδρίαση, σε ένα όργανο στο οποίο θεσμοθετημένα συμμετέχουν, σε μια κορύφωση της αντιδεοντολογικής αντιμετώπισής τους από το Υπουργείο.

Δηλώνουμε ότι δεν θα συμμετέχουμε σε συζήτηση η οποία θα καταλήγει σε προτάσεις την ερχόμενη Δευτέρα και καλούμε όλους τους Εκπροσώπους και των υπόλοιπων Πανεπιστημίων να ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Επίσης καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συζήτησης σε ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ των υπόψη σχεδίων Π.Δ. πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, γιατί ούτως ή άλλως θα πρέπει να διευρυνθεί η σύνθεσή τους με τους εκπροσώπους όλων των Επιστημονικών Φορέων, αλλά να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα, ώστε να υπάρξουν Σχέδια Π.Δ., που δε θα εναντιώνονται στις επιβαλλόμενες ριζικές μεταρρυθμίσεις».

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε gbazdan, έχει κάποια σχέση το κείμενο με τα "επαγγελματικά ΜΜΜ";

Με αυτήν την φράση εννοείς τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μεταλλειολόγων Μηχανικών;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, έχει σχέση γιατί στις 19-20 ιουλίου θα περάσει από ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ το προσχεδιο ΠΔ για τα επαγγελματικά των Μηχ. Μεταλ. Μεταλλουργών.....

 

Αλλά μαζί με αυτό είναι αλλα 23 ΠΔ για ΤΕΙ...;)

Link to comment
Share on other sites

Το Σχέδιο ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μεταλλειολόγων Μηχανικών έχει αναρτηθεί σε

ξεχωριστό θέμα, από τον συνάδελφο sirus.

Link to comment
Share on other sites

δεν είναι μόνο το ΤΕΕ αλλά όλοι οι πρυτάνεις και οι επιστημ. φορείς της χώρας...

 

Καλά το ΤΕΕ. Οι οδοντίατροι και φαρμακοποιοί να έχουν λόγο στα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών ΤΕ, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται

Link to comment
Share on other sites

Εμ δεν κατάλαβες. Φυσικά στο ΣΑΠΕ ΔΕΝ συμμετέχει ο δικηγορικός σύλλογος, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί κτλ Απλά τους γράφει το ΤΕΕ στην ανακοίνωση έτσι για το μπούγιο.

Link to comment
Share on other sites

Η Ολομέλεια του ΣΑΠΕ αποτελείται από τα εξής μέλη:

 

Τον Πρόεδρο.

Ανά ένα εκπρόσωπο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των Διοικουσών Επιτροπών όλων των Πανεπιστημίων.

Δύο εκπροσώπους των φοιτητών των Πανεπιστημίων, οριζόμενους από την ΕΦΕΕ ή υποδεικνυόμενους από το σύνολο των εκπροσώπων των φοιτητών στα Πρυτανικά Συμβούλια όλων των Πανεπιστημίων.

Έναν κοινό εκπρόσωπο του κάθε είδους προσωπικού που υπηρετεί στα Πανεπιστήμια, οριζόμενο από κοινού από τα αντίστοιχα συνδικαλιστικά όργανα που λειτουργούν σε πανελλαδική βάση.

Τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ).

Έναν εκπρόσωπο της ΟΛΜΕ.

Έναν εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ.

Έναν εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Έναν εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ.

Έναν εκπρόσωπο του ΣΕΒ.

Έναν κοινό εκπρόσωπο των Επαγγελματικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Έναν κοινό εκπρόσωπο των επιστημονικών σωματείων.

Ανά ένα εκπρόσωπο κάθε πολιτικού κόμματος που συμμετέχει στο Ελληνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έναν εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οριζόμενο από την ΚΕΔΚΕ.

Έναν εκπρόσωπο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οριζόμενο από την ΕΝΑΕ.

Τρεις προσωπικότητες με ιδιαίτερες γνώσεις ή εμπειρία στα ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο ευθύνης του ΣΑΠΕ, που ορίζονται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

 

@Stayros: Ανάλογη είναι και η σύνθεση του ΣΑΤΕ.... έτσι οπως καταλαβαίνεις ΈΧΟΥΝ λόγο... τώρα αν είναι σωστό αυτό ή όχι, είναι άλλο θέμα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.