Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποσοστό καθέτου ιδιοκτησίας


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

έχω ένα ερώτημα σχετικά με μια σύσταση καθέτου η οποία έχει γίνει σε ιδιοκτησία 1000 τ.μ βάσει συμβολαίου του 1989. Έχουν λοιπόν προσδιοριστεί ποσοστά για τις δύο καθέτους που δημιουργήθηκαν βάσει του ποσοστού του εμβαδού της κάθε καθετου στο μείζον οικόπεδο και συγκεκριμένα 40% για την κάθετη των 400 τ.μ και 60 % για την κάθετη των 600 τ.μ. Σήμερα επιδή η ιδιοκτησία έχει ενταχθεί σε εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο ο μελετητής με νεώτερη καταμέτρηση την εμφανίζει 950 τ.μ και εγώ έχω αναλάβει την εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος για τη μια απο τις δύο κάθετες. Το ερώτημα μου αφορά στο έαν θα πρέπει να διατηρήσω το εμβαδό ή το ποσοστό της κάθε καθέτου δεδομένου ότι το συνολικό οικόπεδο αλλάζει εμβαδό και ως εκ τούτου είτε θα αλλάξουν τα ποσοστά εάν διατηρήσω το εμβαδό της μιας από τις δύο καθέτους είτε θα αλλάξω τα εμβαδά αναλογικά ούτως ώστε να διατηρηθούν τα ποσοσστά. Ποιά απο τις δύο εναλλακτικές μου προτείνετε? επιπλέον είναι δυνατόν να διατηρήσω το ίδιο εμβαδό για την κάθετη και να μην αλλάξω το ποσοστό της, να διατηρήσω δηλαδή ένα ονομαστικό ποσοστό που προκύπτει από το παλαιό συμβόλαιο χωρίς να το υπολογίσω εκ νέου βάσει του διαφορετικού συνολικού εμβαδού.

 

ευχαριστώ θερμά

 

───────────────────────

Αναγράψτε την ειδικότητά σας στο προφίλ.

Link to comment
Share on other sites

manou

το οικόπεδο είναι πολεοδομικά ενιαίο,άρα τοπογραφικό διάγραμμα για μία απο τις καθέτους δηλ.ουσιαστικά για τμήμα του οικοπέδου δεν μπορεί να συνταχθεί

όπως έχουμε ξαναγράψει το θέμα της καθέτου δεν είναι πολεοδομικού χαρακτήρα τουλάχιστον όσον αφορά το νομικό μέρος του

κατά συνέπεια μπορείς

1. να ανασυντάξεις την κάθετη με βάση την νέα εμβαδομέτρηση

2. να μεταβάλλεις τα ποσοστά διατηρώντας το εμβαδό της μίας

είναι θέμα των συνιδιοκτητών

προσοχή όμως σε τυχόν υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

@manou

Συνεχίζοντας τις οδηγίες του ΘΕΟΧΑΡΗ, θέλω να παρατηρήσω ότι στο ενιαίο οικόπεδο των 1000 τμ επιβλήθηκε οπωσδήποτε εισφορά σε γη με την ένταξή του στο σχέδιο πόλης, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, ΔΕΝ μπορεί να είναι μόνον 50 τμ. Αν είσαι τοπογράφος (γράψτο στο προφίλ σου), πρέπει να βρεις την Πράξη Εφαρμογής και να ξακαθαρίσεις το εμβαδόν του ενιαίου οικοπέδου που απέμεινε μετά την ΠΕ, δηλαδή μετά τις εισφορές και την πιθανή ρυμοτόμηση.

 

Στο τελικό εμβαδόν έχεις τη δυνατότητα είτε να διατηρήσεις τα ποσοστά αποκλειστικής χρήσης που έχουν ήδη συμφωνήσει οι δύο συνιδιοκτήτες (40%, 60%) προσδιορίζοντας το νέο εμβαδόν του καθενός είτε να αλλάξεις τη σχέση με βάση την όποια ΝΕΑ συμφωνία θελήσουν να κάνουν οι συνιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, να θυμάσαι ότι το οικόπεδο είναι πολεοδομικά ενιαίο και οι συνιδιοκτήτες έχουν, απλά, την αποκλειστική χρήση των τμημάτων που τους αντιστοιχούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνεχίζοντας τις συμβουλές των εξαίρετων συναδέλφων, σου αναφέρω ότι η ποσόστωση που έχει γίνει (60-40%) είναι θέμα αστικής σύμβασης. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα πρέπει να μεταβάλεις το εμβαδόν τους κατά αυτή τη ποσόστωση. Απλά είθιστε να γίνεται ποσόστωση σε αναλογία εμβαδού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.