Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών επί βιομηχανικού κτηρίου


Recommended Posts

Έχω ένα βιομηχανικό κτήριο με στέγη 79x14 m και κλίση γύρω στο 11%, και την διεύθυνση της πλευράς των 79m να συμπτίπτει με τον άξονα ΒΝ

Σκοπός είναι να "εγκατστησω" όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισχύ!

Έχω τις εξής ερωτήσεις :

1. Σε προγράμματα προσομοίωση βλέπω ότι όταν το αζιμούθιο είναι +-90moires όπως στην δικη μου περιπτώς όσο πιο κοντά πλησιάζω στις 0 μοίρες κλίση τόσο καλύτερη απόδοση πετυχαίνω, σκέφτομαι να τοποθετήσω τα panel με την κλίση της σκεπής δλδ 11% έχει κανεις να μου προτείνει κάτι καλύτερο?

2. Υπάρχει υπόλοιπο κάλυψης 700τ.μ. και ο ιδιοκτητης θέλει να το υλοποιήσει(ο μονος τρόπος είναι φτιάχνοντας ένα ~79x9 σε συνεχεια του ήδη υπάρχοντος ) για να τοποθετήσει και εκεί φ/β. Ξέρει κανεις αν θα υπάρχει πρόβλημα εάν καταθέσω μια αίτηση τώρα για την υφισταμενη στέγη και μια αίτηση μελλοντικά όταν υλοποιηθεί η προσθήκη? Η' αυτό δεν γίνεται και θα πρέπει να περιμένω να υλοποιηθεί πρώτα η προσθήκη και μετά να καταθέσω μια ενιαία αίτηση?

3. Ήθελα επίσης να ρωτήσω εάν αξίζει να κάνω παρέμβαση στο κτήριο και να υλοποιήσω ένα επίπεδο (με μεταλλική κατασκευή ) στο υψηλότερο σημείο της στέγης και να τοποθετήσω εκεί panel με απολύτως νότιο προσανατολισμό ή να πάω στην λύση των SOLYNDRA?

4. Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω κατά τον σχεδιασμό/χωροθέτηση των φ/β στην στέγη ποιος είναι ο ελάχιστος διάδρομος που πρέπει να άφηνα στα block των panel ώστε να είναι επισκέψιμα σε περίπτωση βλάβης , ή δεν απαιτείται κάτι τέτοιο?

 

Ευχαριστώ πολύ είμαι νέος συναδρεφος και είναι πρώτα φορα που αντιμετωπίζω τόσο μεγάλη στέγη (βιομηχανικό κτήριο)

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον,για αρχη θα σου ελεγα να μην αλλαξεις την κλιση της στεγης και να τοποθετησεις τα Φ/Β πλαισια με την υπαρχουσα κλιση.Δεν πεφτει πολυ η αποδοση και θα κερδισεις πολλα απο το μειωμενο κοστος εγκαταστασης.

Οσον αφορα το δευτερο ερωτημα σου αν το καταλαβα καλα ,δεν θα εχεις προβλημα να κανεις αιτηση παλι αργοτερααν μιλαμε για διαφορετικο κτιριο.

 

Edit.Δυσκολη η περιπτωση σου.Δεν εχω αντιμετωπισει τετοια μεγαλα μεγεθη σε βιομηχανικη στεγη...

Link to comment
Share on other sites

Έχω ένα βιομηχανικό κτήριο με στέγη 79x14 m και κλίση γύρω στο 11%, και την διεύθυνση της πλευράς των 79m να συμπτίπτει με τον άξονα ΒΝ

.....Ευχαριστώ πολύ είμαι νέος συναδρεφος και είναι πρώτα φορα που αντιμετωπίζω τόσο μεγάλη στέγη (βιομηχανικό κτήριο)

 

καλησπέρα

Γενικά δεν θα έχεις πρόβλημα στην επέκταση ΜΟΝΟ σε αυτή όμως. Δεν μπορείς να κάνεις καινούριο σε άλλο όνομα.

 

Όσον αφορά τη στέγη, είχα κι εγώ παρόμοια περίπτωση και πραγματικά συμβούλευα τον πελάτη μου να μη το κάνει αλλα αυτός προτίμησε να πάει στη λύση της μηχανικής στήριξης των πανελ ώστε να έρθουν σε νότιο προσανατολισμό (ακόμα δεν καταθέσαμε μέχρι να καταλάβει το πως θα γίνει αυτό). Στο www.ypeka.gr στις ΑΠΕ φωτοβολταϊκά θα δεις ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που σου λέει πόσες μοίρες κλίση ανάλογα με τον προσανατολισμό της στέγης και το ηλιακό δυναμικό. Θα σε συμβούλευα να ρίξεις μια ματιά εκεί και να επιλέξεις απο εκεί την κατάλληλη κλίση. Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον συνάδερφο που σου λέει να μην αλλάξεις το 11% αφού δεν είναι μακρυά απο το 0 που μάλλον εκεί θα καταλήξεις.

 

Παρέμβαση στο κτήριο = πολεοδομία.....άδεια.....εγώ δεν θα το προτιμούσα για καινούρια στέγη (προσθήκη) και εκ νέου κατασκευή εκει.....πολύ βαβούρα. Με αυτή τη λογική κάνε custom βάσεις και γύρνα τα κάθετα ώστε να έχουν Νότιο προσανατολισμό....απλά απο το μηδέν - 11% θα υπάρχει διαφορά στο μήκος στηριγμάτων της βάσης (αν καταλαβαίνω καλά το σχήμα της στέγης σου).

 

Νομίζω για την απόσταση ότι αν τα βάλεις παράλληλα στα 79μ δεν θα χρειαστεί να κάνεις άλλη σειρά...αλλά αν τα γυρίσεις κάθετα τότε θα έχεις περίπου 2-3μ απόσταση απο κάθε σειρά για να αποφεύγεις τισ σκιάσεις. Αυτός είναι αρκετός χώρος για να επισκέπτεσαι τον εξοπλισμό σου. Πάντως σκέψου καλό θα έιναι να υπάρχει και μια ασφάλεια γι αυτόν που θα χρειαστεί να ανέβει να κάνει συντήρηση (πχ μια μεταλική κατασκευή με μια σχάρα - διάδρομο όπου να μπορεί κάποιος να περπατάει να στηρίζεται και να ΔΕΝΕΤΑΙ όταν είναι στην στέγη και καθαρίζει - επισκευάζει).

 

Τα σχόλια ΠΑΝΤΑ καλοπροέρετα και οι απόψεις μου προσωπικές γιατι έρχονται απο δικές μου σκέψεις και ανησυχίες. Θα ήθελα τη γνώμη σου αν έχεις σκεφτεί κάτι ανάλογο.

 

Μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για τα SOLYNDRA? που τα βρίσκεις στην ελλάδα, που μπορώ να τα δω (αν και τα είδα σε μια έκθεση πρόσφατα) και τιμές ΑΝ ξέρεις??

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα

και εγώ κατέληξα στην ίδια λύση ! Δεδομένου ότι η στέγη είναι δίριχτη με καθάρη επιφάνεια για αναπτυξη Φ/Β 506τ.μ. ανα ρίχτη προχωρώ μια αίτηση για 100kWp δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση απαιτείται 7-10τ.μ./kWp

Το μονο αρνητικό ειναι ο προσανατολισμός ο οποιος θα είναι Ανατολικός και Δυτικός. Οσον αφορα την κλίση των πλαισιών θα μείνω στη κλίση της στεγής 11%(~6μοίρες) καθώς μια κλίση της τάξης των 0μοίρων θα μου αυξήσει την απόδοση μόλισ 1%

 

Οσον αφορα τα Solyndra και εγω τώρα ψαχνόμαι και μάλιστα προχωρώ ένα δώμα 10kW με αυτα. Είναι αμερικάνικα , θεωρούνται ως πάνελ με παθητικό tracking καθώς η γεωμετρία τους εξασφαλίζει η προσπιπτουσα ηλιακή ακτινοβολία να είναι κάθετα στον ημιαγωγό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης εκμεταλλεύονται και τις ανακλάσεις. Όσον αφορά τιμές δεν ειμαι και εγω πολύ σχετικός , αλλά φαντάζομαι θα είναι εφάμιλλες των ακριβών γερμανικών πάνελ(αλλά σκέψου ότι δεν απαιτούνται βάσεις ), ψαχνόμαι να βρω εισαγωγείς/αντιπροσώπους στην Ελλάδα έχω βρει μια γερμανική εταιρεία αλλα είναι λίγο αργοι....

 

τι πρόγραμμα χρησιμοποιείς συνάδερφε?

 

υπαρχουν πάρα πολλα για τα συγκεκριμένα χρησιμοποιήσα ένα οπεν της sma ονομάτι sunny design V1.54 , επειδη μόλις το κατέβασα και ήθελα να το δω πως είναι

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.