Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δόμηση κάτω από γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ


Γιάννης

Recommended Posts

Η γη στην οποία βρίσκεται ο πυλώνας δεν αποτελεί ιδιοκτησία του οικοπεδούχου (απαλλοτρίωση).

Πως ακριβώς ορίζονται τα όρια απαλλοτρίωσης?

Δηλ. είναι ακριβώς η βάση του πυλώνα ή απαλλοτριώνεται και ζώνη γύρω από τη βάση?

Link to comment
Share on other sites

1. Οι διαστάσεις της απαλλοτρίωσης καθορίζονται με την Απόφαση που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και σίγουρα περιλαμβάνεται και κάποια ζώνη γύρω από τη βάση. Γνωρίζω περίπτωση 11*11, περίπτωση 12*12 και περίπτωση 13*13. Άρα ζητάς από τη ΔΕΗ την Απόφαση για την περιοχή που σε ενδιαφέρει.

2. Το "κοντά" είναι κάτι σχετικό, όπως φαίνεται από την εγκύκλιο 161/1981. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στο τοπογραφικό της άδειας είναι υποχρεωτική η απεικόνηση των γραμμών μεταφοράς.

3. Για το θέμα των δραστηριοτήτων που επιτρέπονται έξω από τον κύλινδρο των 40μ αλλά μέσα στη ζώνη των 40μ της προβολής του κυλίνδρου στο έδαφος, σίγουρα μόνο η ΔΕΗ μπορεί να απαντήσει.

 

ΕΓΓΡ-5143/81 ΔΕΗ (από τη "Δομική"):

"Αναφερόμαστε στην υπόθεση σχετικά με την οποία κατά τα ανωτέρω έγγραφα ΔΕΗ προς τις Υπηρεσίες Πολεοδομίας Αθηνών - Πειραιώς τα οποία σας έχουμε κοινοποιήσει (τότε Υπηρεσία Οικισμού του Υπουργείου Δημ. 'Εργων) και σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ανέγερση κτισμάτων με άδεια Οικοδομήσεως, μέσα στη ζώνη διελεύσεως των Γραμμών Μεταφοράς της ΔΕΗ, τα οποία αρκετές φορές δυστυχώς, παρεβίαζαν τους όρους δομήσεως που καθορίζονται από το καθεστώς δουλείας διελεύσεως που έχει συσταθεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση για κάθε Γραμμή Μεταφοράς. Συγχρόνως δε, τόσο ο Μηχανικός της οικοδομής, όσο και ο ιδιοκτήτης δηλώνουν ότι αγνοούσαν τελείως την ύπαρξη του θέματος αυτού τουναντίον, τις περισσότερες φορές ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι η Πολεοδομία τους χορήγησε άδεια Οικοδομήσεως, σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός.

2. Σημειώνουμε ότι η μη τήρηση των όρων δομήσεως που καθορίζονται από τη δουλεία των Γραμμών Μεταφοράς έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σε πολλές περιπτώσεις παραβιάσεων των επιτρεπομένων διακένων ασφαλείας προς τους ροηφόρους αγωγούς υψηλής τάσεως 66 - 150 - 400 ΚΥ πράγμα που προξενεί άμεσο κίνδυνο προκλήσεως ηλεκτρικών ατυχημάτων. Πέραν τούτου δημιουργούνται και άλλες δυσμενείς συνέπειες όπως ασφαλιστικά μέτρα για την κατεδάφιση των κτισμάτων που παραβιάζουν καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση κλπ.

3. Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε σκόπιμο να γίνεται μία υπόμνηση προς τους ενδιαφερομένους κατά την υποβολή της αιτήσεως για έκδοση Αδείας Οικοδομήσεως.

Μία πρόταση που κάνουμε είναι στην αίτηση για την έκδοση της άδειας να υπάρχει ειδική επισημείωση - έστω και με πρόσθετη σφραγίδα - ότι σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε Γραμμών Μεταφοράς (συγκεκριμένα μέσα στο διάδρομο δουλείας διελεύσεως πλάτους 20 μέτρων εκατέρωθεν και κατά μήκος του άξονα των ΓΜ 66 και 150 ΚΥ, συνολικό πλάτος διαδρόμου 40 μέτρα. Αντίστοιχα δε 25 και 50 μ. για τις ΓΜ 400 ΚΥ), ο αιτών θα πρέπει να απευθύνεται και στη ΔΕΗ για καθορισμό των όρων δομήσεως από πλευράς δουλείας διελεύσεως Γραμμών Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος

4. Εφόσον συμφωνείτε με τα ανωτέρω παρακαλούμε να εκδόσετε σχετική Εγκύκλιο στις κατά τόπους Υπηρεσίες και Γραφεία Πολεοδομίας και τα άλλα όργανα που εκδίδουν 'Αδειες Οικοδομήσεως. "

 

Εγκύκλιος 161/1981 (από τη "Δομική"):

"Μετά το Εγγρ-5143/23-9-81 της ΔΕΗ που σας κοινοποιούμε για ενημέρωση, ορίζουμε ότι κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών σε ιδιοκτησίες ευρισκόμενες κοντά σε Γραμμή Μεταφοράς 66-150-400 ΚΥ της ΔΕΗ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έχουν απευθυνθεί στη ΔΕΗ (ΔΕΠΜ, Τομέα Συντηρήσεως Γρ. κ' ΥΣ Μεταφοράς οδ. Αγ. 'Αννης 70 Αιγάλεω) για καθορισμό όρων δομήσεως από πλευράς δουλείας διελεύσεως Γραμμών Μεταφοράς ων που δεν βρίσκονται κοντά στις ανωτέρω Γραμμές Μεταφοράς θα γίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα του φακέλλου σχετική δήλωση από τον μελετητή μηχανικό. "

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Προσωπική μου άποψη είναι πως ο χώρος είναι ακατάλληλος για γραφεία, καταστήματα ή κατοικία. Όσον αφορά την αποθήκη το σίγουρό είναι πως δε θα πρέπει να υπάρχει μόνιμο προσωπικό γιατί οι γραμμές υψηλής τάσης είναι καταστροφικές για την υγεία!!! Η λευχαιμία και ο καρκίνος θερίζουν κοντά σε τέτοιες περιοχές και αυτό θα πρέπει να το τονίζουμε στους πελάτες μας. Δεν είναι τυχαίο που η αξία της γής σε τέτοιες περιοχές είναι ιδιαιτέρο χαμηλή.

 

Δεν χρειάζεται να μας τα πει ο νομοθέτης αυτά τα πράγματα. Συνάδελφοι, ας είμαστε προσεκτικοί.

Link to comment
Share on other sites

Λιγο εξω απο την Αθηνα εκει που αρχιζουν οι αποθηκες και οι βιοτεχνιες ειδα παρα πολλα τετοια κτισματα ακριβως κατω απο γραμμη 150KV, και αποσταση αγωγων με στεγη με το ματι λιγοτερο απο 10 μετρα(και ισως πολλα λεω). Πως εχτισαν αυτοι :?:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πέρα από το θέμα της "σκέτης" απόστασης του έργου από τις γραμμές της ΔΕΗ, πρέπει να λάβεις και υπόψη και ότι τα ανυψωτικά μηχανήματα πρέπει να έχουν ελάχιστες αποστάσεις από τις γραμμές. Εμπειρικά η ελάχιστη απόσταση είναι 25 μέτρα, θα δω και τη νομοθεσία.

 

Σκέψου κατά τη διάρκεια της κατασκευής να σηκώσει μπούμα η πρέσα σκυροδέματος ή να σηκώσει το βελόνι ένας γερανός/παπαγάλος κοντά στις γραμμές της ΔΕΗ, ειδικά σε βροχερή μέρα. Ο Τεχνικός Ασφάλειας (αν υπάρχει και είναι ευσυνείδητος) θα τραβάει τα μαλλιά του.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι δυνατόν να οικοδομηθεί το οικόπεδο κάτωθεν της γραμμής υψηλής τάσης ; Μήπως πιο πέρα ; Μήπως όλο το οικόπεδο είναι άχρηστο ;

Link to comment
Share on other sites

Έτσι είναι . Μας ενσωμάτοσαν κιόλας ! :)

 

Μπορώ και εγώ να επιβεβαιώσω τις τρεις παραπάνω εγκυλίους . Απλά απορούσα διότι ένα τέτοιο σημαντικό θέμα το βρήκα να καλύπτεται μόνο από εγκυκλίους και κανένα ισχυρότερο νομοθέτημα (π.χ. Προεδρικό Διάταγμα κτλ) .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.