Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δόμηση κάτω από γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ


Γιάννης

Recommended Posts

Όπως και να 'χει οι όροι δόμησης δίνονται από τη ΔΕΗ.

Σχετικές με το θέμα είναι οι εγκύκλιοι 161/1981 - 118/1985 - 62/1987 - 42002/1990.

Για τον τρόπο μέτρησης υπάρχει το έγγραφο 5143/1981 που ορίζει ότι οι αποστάσεις μετρώνται από τον άξονα των γραμμών μεταφοράς και προτείνεται να είναι 20μ για τα 66KV και τα 150KV και 25μ για τα 400KV. Για χαμηλότερες τάσεις οι αποστάσεις που δίνουν είναι σημαντικά μικρότερες.

Κατά τη γνώμη μου - αν υπάρχει η δυνατότητα - οι αποστάσεις αυτές δεν πρέπει να εξαντλούνται επειδή η επίδραση των ακτινοβολιών στον άνθρωπο δεν είναι θέμα που έχει ερευνηθεί πλήρως. Δηλαδή νομίζω ότι οι αποστάσεις αυτές είναι για προστασία των γραμμών από τον άνθρωπο παρά για το αντίστροφο.

 

Συνοπτικά:

1. Είναι υποχρεωτικό στην τοπογραφική μελέτη να απεικονίζονται όλες οι γραμμές μεταταφοράς ηλεκτρισμού.

2. Είναι υποχρεωτικό να υποβάλλεται το αίτημα στη ΔΕΗ (ή στον όποιον διαχειριστή του δικτύου) και να δίνονται οι αποστάσεις ασφαλείας κατά περίπτωση. Ωστόσο ορισμένες Πολεοδομίες δέχονται ως de facto απόσταση τα 20μ από τον άξονα, για τα 150KV.

3. Η γη στην οποία βρίσκεται ο πυλώνας δεν αποτελεί ιδιοκτησία του οικοπεδούχου (απαλλοτρίωση). Ο διάδρομος των 40μ (για τα 150KV) αποτελεί "δουλεία διελεύσεως γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος".

4. Αν τα καλώδια περνάνε σε πολύ μεγάλο ύψος είναι πιθανόν από κάτω να σου επιτρέψουν ορισμένες δραστηριότητες ή διέλευση ή/και κατασκευές.

 

Όλα τα παραπάνω προέρχονται από έρευνα στη Δομική, στη ΝΟΜΟΣ και από τηλεφωνική συζήτηση με αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΗ.

 

Γενικά επιβεβαιώνω όσα γράφει ο Γιάννης παραπάνω.

Πιστεύω να σε βοήθησα να ξε-μπλεχτείς...

 

Ρε παιδιά ποιος της έχει αυτές τις εγκυκλίους να μας τις περάσει και σ'εμάς?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γαι αδεια δεν ξερω αν χρειαζεται...Παντως χρειαζεται μεγαλη προσοχη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Πριν μερικους μηνες στην πολη μου βρηκαν τραγικο θανατο 2 αλλαδαποι απο ηλεκτροπληξια κατα τη διαρκεια οικοδομικων εργασιων...Κ το τραγικο (οχι ποιο τραγικο απο το θανατο των εργατων)....Ο μηχανικος-επιβλεπων ειχε υπογραψει την πρωτη του αδεια...

Link to comment
Share on other sites

μεγάλη ατυχία.

Ο ιδιοκτήτης πάντα βιάζεται, η ΔΕΗ πάντα αργεί, ο μηχανικός δεν μπορεί να είναι πάντα στο έργο, οι εργάτες είναι αλλού για αλλού και να τι γίνεται

Link to comment
Share on other sites

Και τι να κανουμε δλδ φιλε Αρη....Να χανει τη ζωη του ο καθε μεροκαματιαρης ή να παμε κ μεις φυλακη επειδη η ΔΕΗ ...(αντε μην πω...) ή επειδη ο ιδιοκτητης βιαζεται......Οταν ειναι να πληρωσουν κανεις δεν βιαζεται....Μονο να περασει το δικο τους τους νοιαζει...Εχω τσακωθει πολλες φορες κ με μαστορες και κυριως με ιδιοκτητες που προσπαθουν να κανουν αυθαιρεσιες με το αντιστοιχο τιμημα....

Link to comment
Share on other sites

Προφανως μιλαμε για καλωδια μεσης τασης. Οι πυλωνες υψηλης τασης δεν μετακινουνται, ουτε χτιζεται σπιτι απο κατω.

 

Στην περιπτωση λοιπον της μεσης τασης απορω γιατι επιτρεπουν στη ΔΕΗ να περναει τις γραμμες μεσα απο το οικοπεδο του καθενος, εντελως αυθαιρετα, για να συντομευσει τις διαδρομες της, τη στιγμη που μπορει να τοποθετησει τις γραμμες σε κοινοχρηστους χωρους (πανω απο δρομους, πεζοδρομια κτλ). Με ποιο δικαιωμα μια εταιρια περναει τα καλωδια πανω απο ιδιωτικο χωρο εντελως αυθαιρετα, χωρις να πληρωνει ενοικιο στους ιδιοκτητες του οικοπεδου.

 

Απ τη στιγμη που η αγορα ειναι ελευθερη εδω και πολλα χρονια, απ τη στιγμη που η ΔΕη αυξανει το τιμολογιο της οποτε θελει, πιστευω οτι ειναι καιρος να αρχισει και η ΔΕη να σεβεται τις περιουσιες του κοσμου και ειτε να πληρωνει ενοικιο στον ιδιοκτητη για να περασει τα καλωδια πανω απ το οικοπεδο (οταν δεν γινεται αλλιως) ειτε να τα περναει απο κοινοχρηστους χωρους και να πληρωνει ενοικιο στο δημο ή νομαρχια (οπου τελως παντων ανοικει ο καθε χωρος). Γιατι η ΔΕη να προστατευεται ωστε να μας τα παρει και ταυτοχρονα να προστατευεται ωστε να μην δινει τιποτα;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Λέγεται Ζώνη Δουλείας αν δεν κάνω λάθος. Γνωρίζει τελικα κάποιος αν θα πρέπει ο ιδιοκτητης να πάρει άδεια απο την ΔΕΗ;

 

Τώρα το είδα το θέμα. Πραγματι κάποιος να μας τα δώσει αυτα. Εψαξα στο ιντερνετ και δεν τα βρήκα. που ειναι οι εγκύκλιοι;

 

Η παρ. 3 του άρθρου 6 του Π.Δ 1224/81 αντικαταστάθηκε εξολοκλήρου με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ΠΔ 118/06 και προβλέπει ότι στην περίπτωση που άνωθεν ή πλησίον του οικοπέδου διέρχεται γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας τάσεως μεγαλύτερης των 66000 Volt, επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία πρατηρίου αρκεί μόνον οι αντλίες ή οι διανομείς να βρίσκονται εκτός του διαδρόμου δουλείας διελεύσεως των γραμμών μεταφοράς. Σας επισημαίνουμε ότι αναφερόμαστε όχι σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά σε δίκτυα μεταφοράς και μάλιστα τάσης άνω των 66 kV. Ο διάδρομος δουλείας έχει εύρος (πλάτος) ίσο προς:

- είκοσι (20) μέτρα εκατέρωθεν του άξονα για γραμμές Υψηλής Τάσεως 150.000 Volt και - εικοσιπέντε (25) μέτρα εκατέρωθεν του άξονα για γραμμές Υπερυψηλής Τάσεως 400.000 Volt.

Εφόσον κρίνετε τις αποστάσεις οριακές θα πρέπει να συνυποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα θεωρημένο από την αρμόδια Υπηρεσία της Δ.Ε.Η, που είναι η Διεύθυνση Συστήματος Μεταφοράς ( Τομέας Ιδιοκτησιών & Δουλειών της ΔΕΗ - Αγίας ’ννης 70 122 41 Αιγάλεω Αττικής τηλ. 210-3492571, 3492169, 3461384). Για κάθε δουλεία υψηλής τάσης υπάρχει στην Υπηρεσία αυτή οριζοντιογραφία και κτηματολογικό διάγραμμα. Στο διάγραμμα που θα χορηγήσει η ΔΕΗ θα απεικονίζεται ο διάδρομος δουλείας της γραμμής μεταφοράς. Ο ίδιος διάδρομος δουλείας θα απεικονίζεται και στο τοπογραφικό διάγραμμα που υποβάλλεται για την ίδρυση του πρατηρίου, ώστε να μπορεί να πιστοποιείται ότι η τοποθέτηση των αντλιών ή διανομέων γίνεται εκτός αυτής της ζώνης (διαδρόμου δουλείας). Με την ευκαιρία σημειώνεται ότι η δόμηση κάτω από δουλεία υψηλής τάσης επιτρέπεται υπό όρους, ανάλογα με το ύψος της γραμμής και το ύψος της κατασκευής (πρατηρίου, πλυντηρίου, στεγάστρου κ.ά.) που πρόκειται να ανεγερθεί. Πρέπει όμως να υποβληθεί στην ΔΕΗ συγκεκριμένο αίτημα, δηλαδή για ποια γραμμή αναφερόμαστε, αφού δεν ισχύουν τα ίδια για όλες τις δουλείες, καθώς επίσης και το ύψος της κατασκευής που είναι επιθυμητό να δημιουργηθεί, ώστε η ΔΕΗ να ελέγξει το ύψος διέλευσης της γραμμής. Σε μερικές περιπτώσεις είναι ακόμη δυνατή και μικρή υπερύψωση της γραμμής, ώστε και η κατασκευή να πραγματοποιηθεί αλλά και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ενδεικτικά Απόφαση με την οποία συνιστάται δουλεία για διέλευση γραμμής Υ.Τ. βλέπετε στο 6.3 του παραρτήματος.

http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=717&id=&tid=717

 

 

Επειδη εχει αναπτυχθει το θέμα και εδω καλό θα ήταν να ενωθουν μεταξύ τους απο κάποιο υπευθυνο. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Γνωρίζει κανεις εαν θα πρέπει να πάρω και την εγκριση της ΔΕΗ για να οικοδομησω σε οικοπεδο όπου το καλωδιο τάσης 150kv δεν παιρνάει μέσα απο το οικοπεδο μου αλλα παραλληλα με το οριο μου και ακριβως στο οριο μου (ο υπολογισμός με το μάτι). Το καλώδιο παιρνάει απο κοινόχρηστο χώρο πλάτους 15-20μ (πρεπει να είναι η απόσταση που θέτει ο νόμος για να μπορεσεις να οικοδομήσεις ετσι δεν είναι;) H αφου δεν παιρνάει μέσα απο το οικοπεδο μου μπορώ να μην ζητησω την εγκριση απο την ΔΕΗ;

 

παιδια κανεις που να γνωρίζει?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

μηπωσ καποιοσ συναδελφοσ γνωριζει αν υπαρχει νομοθεσια ή νομολογια σχετικα με την τηρηση συγκεκριμενων αποστασεων δομησησ απο γραμμεσ υψηλησ τασησ τησ δεη, σε εκτοσ σχεδιου περιοχεσ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.