Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δόμηση κάτω από γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ


Γιάννης

Recommended Posts

Συνάδελφοι διαβασα με προσοχή το τοπικ,αλλα δεν μου λυθηκαν κάποιες απορίες.

 

Κατα την συνταξη τοπογραφικου για φωτοβολταικα,ζητηθηκε να "χωριστει" σε αγροτεμαχιο μια εκταση 4 στρεμμάτων οπου θα τοποθετηθουν τα πανελς.

Μεσα απο το αγροτεμάχιο περναει γραμμη δεη υψηλής τασης (υψηλης,υπερυψηλης δεν γνωριζω τη διαφορα,ειναι οι κλασσικοι τεραστιοι πυλωνες).

Διαβασα σε δυο τρια ποστ πιο πανω,πως πρεπει να μεινει ζωνη δουλειας 20 ή 25 μετρων.

 

Χρειαζεται να ρωτησω ακριβώς στη δεη ή σε αλλη υπηρεσια,ωστε να χωρισω το τμημα αυτο των 4 στρεμματων,μεσα στο αγροτεμαχιο ή να δημιοργησω την ζωνη αυτη και να "Χωρισω" το τμηαμ των 4ρων στρεμματων σε οτι περισσευει?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Kane,

 

Κατάφερες τελικά να βρεις άκρη με αυτό το θέμα που αναφέρεις στο μήνυμά σου? Αντιμετωπίζς ακριβώς το ίδιο πρόβλημα τώρα σε ένα σχεδιασμό που κάνω για ένα φ/β πάρκο λίγο μεγαλύτερο. Για μένα είναι σημαντικό να ξέρω εκτός από τις αποστάσεις που τήρησες , αν η ΔΕΗ θέλει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στη γραμμή συνεχώς. Αυτό θα ήταν μεγάλο πρόβλημα από την άποψη της περίφραξης και της ασφάλισης του πάρκου.

 

Αν έβγαλες καμιά άκρη, ενημέρωσε σε παρακαλώ γιατι είναι μπερδεμένη ιστορία..

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Εγκ-56874/15854/161/81 Εγκ-161/81 Ε-161/81
"Χορήγησις οικοδομικών αδειών σε ιδιοκτησίες ευρισκόμενες
πλησίον γραμμών της ΔΕΗ".

Μετά το Εγγρ-5143/23-9-81 της ΔΕΗ που σας κοινοποιούμε για ενημέρωση, ορίζουμε ότι κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών σε ιδιοκτησίες ευρισκόμενες κοντά σε Γραμμή Μεταφοράς 66-150-400 ΚΥ της ΔΕΗ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έχουν απευθυνθεί στη ΔΕΗ (ΔΕΠΜ, Τομέα Συντηρήσεως Γρ. κ' ΥΣ Μεταφοράς οδ. Αγ. 'Αννης 70 Αιγάλεω) για καθορισμό όρων δομήσεως από πλευράς δουλείας διελεύσεως Γραμμών Μεταφοράς ων που δεν βρίσκονται κοντά στις ανωτέρω Γραμμές Μεταφοράς θα γίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα του φακέλλου σχετική δήλωση από τον μελετητή μηχανικό.

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 1981.


 

Εγκ-84543/16693/118/10-12-85 Εγκ-118/85 Ε-118/85
"Οικοδομικές άδειες σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται κοντά σε
γραμμές της ΔΕΗ".

Αναφερόμαστε στην παρ.1/ε του Αρθ-10 του από ΠΔ/23-1-85 (ΦΕΚ-49/Δ/85) με το οποίο τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε το από ΠΔ/3-9-83 "για τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών" (ΦΕΚ-394/Δ/83).
Στην παράγραφο αυτή μνημονεύεται μεταξύ άλλων ότι πρέπει στο τοπογραφικό διάγραμμα να απεικονίζονται οι εναέριες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης της ΔΕΗ που τυχόν διασχίζουν το ΟΤ. Επειδή η ανοικοδόμηση μπορεί να επηρεάζεται όχι μόνο όταν διασχίζεται το Οικοδομικό Τετράγωνο αλλά και όταν διέρχονται οι γραμμές κοντά σ' αυτό, επισημαίνουμε ότι η Εγκ-56874/15854/161/81 με την οποία έχουν δοθεί οδηγίες για την χορήγηση οικοδομικών αδειών σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται κοντά σε γραμμές της ΔΕΗ, δεν έχει καταργηθεί και παρακαλούμε για την εφαρμογή της".

 

Εγκ-45754/8764/62/9-7-87 Εγκ-62/87 Ε-62/87
Οικοδομικές άδειες σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται κοντά σε
γραμμές της ΔΕΗ.

Με αφορμή το Εγγρ-3568/87 της ΔΕΗ, σχετικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η έννοια δουλείας επί των ακινήτων που αναφέρονταν στο Αρθ-100 του ΓΟΚ/73 το οποίο δεν ισχύει σήμερα, δεν έχει αλλάξει με τις αντίστοιχες διατάξεις του Αρθ-25 του Ν-1577/85 "περί ΓΟΚ".
Ως εκ τούτου σας πληροφορούμε ότι οι Εγκ-161/81 και Εγκ-118/85 , δεν έχουν καταργηθεί και παρακαλούμε για την εφαρμογή τους.

 

 

Εγκ-42002/24-9-90 ΕΓΚ-42002/90
"Οικοδομήσεις σε ακίνητα που επηρεάζονται από Γραμμές Μεταφοράς
66 / 150 / 400 KV της ΔΕΗ".


'Υστερα από το υπ' αρ.Εγγρ-ΚΓΡΥΣ/Φ-280-1/4798/27-6-90 της ΔΕΗ σχετικά με έκδοση οικοδομικών αδειών σε ακίνητα που επηρεάζονται από γραμμές μεταφοράς 66/150/400 KV, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των Εγκ-161/81 , Εγκ-118/85 και Εγκ-62/87 , διότι από την μη εφαρμογή των σχετικών εντολών δημιουργούνται κατά την οικοδόμηση παραβιάσεις των προβλεπομένων διακένων ασφαλείας από τους αγωγούς των Εναερίων Γραμμών Μεταφοράς".

Edited by Manolis gon
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Εγγρ-5143/23-9-81   ΕΓΓΡ-5143/81
Γραμμές μεταφοράς 66 - 150 - 400 KV. Ανέγερση κτισμάτων με άδειες
οικοδομήσεως μέσα στη ζώνη δουλειάς διελεύσεως των
Γραμμών Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ΔΕΗ (αποστάσεις).

Αναφερόμαστε στην υπόθεση σχετικά με την οποία κατά τα ανωτέρω έγγραφα ΔΕΗ προς τις Υπηρεσίες Πολεοδομίας Αθηνών - Πειραιώς τα οποία σας έχουμε κοινοποιήσει (τότε Υπηρεσία Οικισμού του Υπουργείου Δημ. 'Εργων) και σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ανέγερση κτισμάτων με άδεια Οικοδομήσεως, μέσα στη ζώνη διελεύσεως των Γραμμών Μεταφοράς της ΔΕΗ, τα οποία αρκετές φορές δυστυχώς, παρεβίαζαν τους όρους δομήσεως που καθορίζονται από το καθεστώς δουλείας διελεύσεως που έχει συσταθεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση για κάθε Γραμμή Μεταφοράς. Συγχρόνως δε, τόσο ο Μηχανικός της οικοδομής, όσο και ο ιδιοκτήτης δηλώνουν ότι αγνοούσαν τελείως την ύπαρξη του θέματος αυτού τουναντίον, τις περισσότερες φορές ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι η Πολεοδομία τους χορήγησε άδεια Οικοδομήσεως, σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός.

2. Σημειώνουμε ότι η μη τήρηση των όρων δομήσεως που καθορίζονται από τη δουλεία των Γραμμών Μεταφοράς έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σε πολλές περιπτώσεις παραβιάσεων των επιτρεπομένων διακένων ασφαλείας προς τους ροηφόρους αγωγούς υψηλής τάσεως 66 - 150 - 400 ΚΥ πράγμα που προξενεί άμεσο κίνδυνο προκλήσεως ηλεκτρικών ατυχημάτων. Πέραν τούτου δημιουργούνται και άλλες δυσμενείς συνέπειες όπως ασφαλιστικά μέτρα για την κατεδάφιση των κτισμάτων που παραβιάζουν καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση κλπ.

3. Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε σκόπιμο να γίνεται μία υπόμνηση προς τους ενδιαφερομένους κατά την υποβολή της αιτήσεως για έκδοση Αδείας Οικοδομήσεως.

Μία πρόταση που κάνουμε είναι στην αίτηση για την έκδοση της άδειας να υπάρχει ειδική επισημείωση - έστω και με πρόσθετη σφραγίδα - ότι σε περίπτωση κατά την οποία το ακίνητο βρίσκεται κοντά σε Γραμμών Μεταφοράς (συγκεκριμένα μέσα στο διάδρομο δουλείας διελεύσεως πλάτους 20 μέτρων εκατέρωθεν και κατά μήκος του άξονα των ΓΜ 66 και 150 ΚΥ, συνολικό πλάτος διαδρόμου 40 μέτρα. Αντίστοιχα δε 25 και 50 μ. για τις ΓΜ 400 ΚΥ), ο αιτών θα πρέπει να απευθύνεται και στη ΔΕΗ για καθορισμό των όρων δομήσεως από πλευράς δουλείας διελεύσεως Γραμμών Μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος

4. Εφόσον συμφωνείτε με τα ανωτέρω παρακαλούμε να εκδόσετε σχετική Εγκύκλιο στις κατά τόπους Υπηρεσίες και Γραφεία Πολεοδομίας και τα άλλα όργανα που εκδίδουν 'Αδειες Οικοδομήσεως.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Το άρθρο 2 λέει:

"ιζ) Εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμού,
εντός απόστασης είκοσι (20) μέτρων από τον άξονα
διέλευσης αγωγών μεταφοράς υψηλής τάσης ρεύματος
άνω των 150 kW."
Έτσι δεν μπορεί να το τακτοποιήσεις.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι λέει : "..Εντός απόστασης.... από τον άξονα ...... άνω των 150 KW". Στη περίπτωση μου είναι 150 KW. Πιστέυω ότι μπορώ. Εκτός αν μου διαφεύγει κάτι!

Link to comment
Share on other sites

Η δική μου περίπτωση έχει ως εξής :

Υπάρχει μια αυθαίρετη ισόγεια κατασκευή σε εκτός σχεδίου περιοχή.Το οικόπεδο απέχει από τον άξονα της κολώνας υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. 50μ και τα καλώδια της Δ.Ε.Η. απέχουν καθ΄ύψος 70μ από το δώμα της ισόγειας οικοδομής.

Μπορεί να υπαχθεί στο Ν4178/13 ή υπάγεται στις εξαιρέσεις.
Link to comment
Share on other sites

Τα καλώδια της ΔΕΗ διέρχονται πάνω από αυθαίρετο.


Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Manolis gon

Edited by Manolis gon
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.