Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόσταση από δρόμο (εντός οικισμού)


Recommended Posts

Έχει τεθεί το ίδιο ερώτημα στο παρόν θέμα αλλά δεν είχε απαντηθεί οπότε το επαναφέρω. Σε οριοθετημένο οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων προβλέπεται απόσταση από όρια 0 ή 2,5 μέτρα και 3,0 μέτρα γραμμή δόμησης από δρόμο. Στο σχήμα που επισυνάπτω ποια απόσταση πρέπει να ληφθεί υπόψη, τα 3,00 μέτρα από τον δρόμο και ας παρεμβάλλεται άλλη ιδιοκτησία στο μεταξύ και το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα το κτίριο να απέχει 0,50 μέτρο από το όριο, τα 2,50 από το όριο του οικοπέδου ή μπορεί να εφάπτεται του ορίου του οικοπέδου και ας είναι σε απόσταση μικρότερη των 3, 00 μέτρων από το δρόμο δεδομένου ότι το τμήμα αυτό του οικοπέδου δεν είναι σε επαφή με τον δρόμο; 

Drawing1-Model.pdf

Edited by Van_pan
Link to comment
Share on other sites

Η γραμμή δόμησης αφορά το οικόπεδο που είναι παρόδιο και δεν είναι απαραιτήτως 3 μ. Αν ο δρόμος χαρακτηρίστηκε ως κύριος δημοτικός είναι 3 μ λόγω μέτρων ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας (ΠΔ 209/98). Όμως με απόφαση Νομάρχη και σε περιπτώσεις που ο δρόμος δεν είναι κύριος δημοτικός μπορεί να έχει θεσπιστεί ελάχιστη απόσταση γραμμής δόμησης σε οικισμούς (πχ 2 μ), ακόμη και βάσει απόφασης οριοθέτησης. Στην περίπτωσή σου και για το επίμαχο τμήμα παρεμβάλλεται ιδιοκτησία, άρα η απόσταση γραμμής δόμησης απασχολεί αυτήν που είναι παρόδια και όχι την δική σου. Οπότε, αν θέλεις να τοποθετήσεις οικοδομή  στο τμήμα αυτό θα λογάριαζες τις αποστάσεις αναφορικά με τα πλάγια όρια. Αν όμως τοποθετήσεις την οικοδομή νοτιοδυτικά, εκτός τμήματος που εφάπτεται με όμορη ιδιοκτησία, τότε έχεις και την επιβολή απόστασης γραμμής δόμησης σύμφωνα με τα παραπάνω. Νομίζω αυτό που λέω είναι και το πλέον λογικό.

Link to comment
Share on other sites

Τα 3,0 μέτρα προβλέπονται απο το ΦΕΚ οριοθέτησης χωρίς να γίνεται όμως διάκριση για παρόδια ή όχι ιδιοκτησία αλλά και εμένα αυτό μου φαίνεται ως το πιο λογικό. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου!

Link to comment
Share on other sites

Οπότε είναι ξεκάθαρο πως δεν ασχολείσαι με το αν ο δρόμος είναι κύριος ή όχι. Έχεις τα 3 μ από την απόφαση και την εφαρμόζεις στο παρόδιο τμήμα του οικοπέδου. Η γραμμή δόμησης  έχει να κάνει με την απόσταση που θα τηρήσει η οικοδομή από το δρόμο. Οι υπόλοιπες είναι πλάγιες αποστάσεις (Δ=2,50 ή 0,00). Καλή συνέχεια.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Γνωρίζετε ποια είναι η υποχρεωτική απόσταση κτιρίου από δημοτική οδό (όχι κύρια) σε οριοθετημένο οικισμό <2000 κατοίκων με οικόπεδο >500μ2? Στο ΠΔ 209/98 προσδιορίζεται ως ελάχιστη απόσταση τα 3μ αλλά για κύρια δημοτική οδό. Σε περίπτωση που η οδός δεν είναι κύρια, τι ισχύει?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων, σε οικόπεδο >500 τ.μ., υπάρχει πρόσωπο επί δύο πλευρών του οικοπέδου σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους 6μ. Πρόκειται δηλαδή για τμήμα του οικοπέδου που αφέθηκε σε κοινή χρήση με συμβολαιογραφική πράξη και επικυρώθηκε με Νομαρχιακή απόφαση. Βγήκε οικοδομική άδεια πριν αρκετά χρόνια, όπου το κτίριο τοποθετήθηκε σε απόσταση 4μ από αυτό το πρόσθιο όριο. Στην πραγματικότητα όμως κατασκευάστηκαν αυθαίρετες κατασκευές μέσα σε αυτήν την απόσταση των 4μ (αποθήκη και μετακίνηση του κτιρίου της άδειας). Έχω μπερδευτεί με την απόσταση από το πρόσθιο όριο του οικοπέδου και ποια αυτή πρέπει να είναι για να δω αν οι αυθαιρεσίες έχουν υπέρβαση δ. Καμία γνώμη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.