Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δουλεία διόδου σε κάθετη ιδιοκτησία


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά!

Θέλω λίγο τη βοήθειά σας.

Έχω μια περίπτωση σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας, η οποία φαίνεται στο σχήμα που επισυνάπτω. Με τη σύσταση γίνονται τρία τμήματα των π.χ. 400 τ.μ. Τα δύο από αυτά δεν έχουν προσπέλαση, οπότε σκέφτομαι να γίνει δουλεία διόδου. Τα ερωτήματα μου είναι τα εξής:

1) Τα οικόπεδα Α και Β περιγράφονται μαζί με το τμήμα της δουλείας? (δηλ ΕΑ,Β=400τ.μ.) ή εκτός του τμήματος της δουλείας? (Θεωρώ πως στις ιδιοκτησίες Α και Β υπάρχει και το τμήμα της δουλείας κατά την περιγραφή και εξαγωγή των κορυφών του οικοπέδου).

1) Το τμήμα της δουλειάς για το οικόπεδο Α και το Β λαμβάνεται υπόψη στο συντελεστή δόμησης και στον συντελεστή κάλυψης η αφαιρείται? (Δηλ με Σ.Δ. 0.5 η δόμηση είναι 200 τ.μ. ή λιγότερη & με Σ.Κ. 0.4 η κάλυψη είναι 160 τ.μ. ή μικρότερη.)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Η συνολική έκταση (Α+Β+Γ) θεωρείται ενιαία, πολεοδομικά, και ως τέτοια εμφανίζεται όχι μόνο στα τδ που συντάσσονται γι' αυτήν αλλά και σε όλες τις αντίστοιχες συμβολαιογραφικές πράξεις. Με βάση τη συμβολαιογραφική πράξη σύστασης της κάθετης, ο κύριος κάθε τμήματος, με ποσοστά συνιδιοκτησίας επί της συνολικής έκτασης, έχει ΜΟΝΟΝ την αποκλειστική χρήση του συγκεκριμένου τμήματος. Επομένως, η δουλεία διόδου, που θα συσταθεί, αναγκαστικά, για να έχουν επικοινωνία με τον ΚΧ τα τμήματα Β και Γ, θα επιβληθεί επί των αντίστοιχων τμημάτων Α και Β και το εμβαδόν της διόδου στα τμήματα Α και Β ανήκει στα τμήματα αυτά. Συνεπώς, τα τμήματα της δουλείας στα τμήματα Α και Β περιλαμβάνονται στο εμβαδόν των αντίστοιχων τμημάτων της κάθετης, αλλά οι υπολογισμοί για κάλυψη και ΣΔ γίνονται επί του εμβαδού του συνολικού οικοπέδου και ΟΧΙ του κάθε τμήματος. Αυτό, βέβαια, είναι και το μειονέκτημα της κάθετης, γιατί οι αποκλειστικοί χρήστες των επί μέρους τριών τμημάτων δεν κτίζουν ταυτόχρονα, συνήθως, και είναι δυνατόν να "ριχτεί" όποιος κτίσει τελευταίος και οι άλλοι έχουν υπερβεί τα αναλογούντα σ' αυτούς ποσοστά επί των πολεοδομικών μεγεθών.

 

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για την πρόσβαση σε οχήματα έκτακτης ανάγκης (Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κλπ) αλλά και σε οχήματα που είναι απαραίτητα για την ανέγερση οικοδομής (φορτηγά, μπετονιέρες κλπ) πρέπει να προβλεφθεί ανάλογο πλάτος της διόδου. Με κατάλληλη αναζήτηση, θα βρεις αρκετό υλικό στο forum για το θέμα αυτό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,σχετικά με τη δουλεία διόδου και απο την εμπειρία που διαθέτετε θα ήθελα να με διαφωτίσετε σε ενα ζήτημα που παραθέτω παρακάτω.Πρόκειται λοιπόν για ένα οικόπεδο που έχω έκτασης 3825τ.μ αλλά όπως προκύπτει είναι 3560τ.μ αυτή η μείωση προήλθε λογω όμορων οικοπέδων.1ο ερώτημα πως θα διεκδικίσω τα μέτρα που μου αναλογούν;Επίσης υπάρχει ένα τυφλό οικόπεδο στο ανατολικό μέρος του οικοπέδου μου ο ιδιοκτήτης του οποίου ζητάει δίοδο.Υπάρχουν επίσης και άλλοι δρόμοι που οδηγούν σε δημόσια οδό απλά απο το δικό μου οικόπεδο είναι ο πιό σύντομος.Ενδεικτικά να αναφέρω οτι απο το οικόπεδο μου είναι 20 μέτρα και απο αλλού είναι 70 μέτρα.Εάν θα διεκδικίσει δουλεία διόδου θα δικαιωθεί;Επίσης αυτά τα 20 μέτρα είναι κοινό όριο με ομορο οικόπεδο απλά αυτό είναι περιφραγμένο το δικό μου δεν είναι,εάν δικαιωθεί θα διεκδικίσει λοιπόν δουλεία διόδου μόνο από το δικό μου οικόπεδο ή κατά το ήμισυ μεταξύ του δικού μου και του όμορου

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

Επειδή τα οικόπεδα εντός σχεδίου σπανίζει να έχουν εμβαδόν 4 στρεμ. περίπου, θα εννοείς, μάλλον, ακίνητο (αγροτεμάχιο ή άλλο) εκτός σχεδίου. Εάν είναι έτσι η κατάσταση, πρέπει να απευθυνθείς σε ένα τοπογράφο της εμπιστοσύνης σου και, αφού του δώσεις όλα τα σχετικά στοιχεία, θα απαντήσει στα ερωτήματά σου σχετικά με τη μείωση του εμβαδού. Εάν πράγματι διαπιστωθεί ότι οι όμοροι ιδιοκτήτες έχουν καταλάβει τμήματα από το ακίνητό σου, τότε έχεις δύο επιλογές. Τη διεκδίκηση 1) με συζήτηση (που δεν φέρνει εύκολα αποτελέσματα) και 2) με αγωγές (που είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη). Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείς δικηγόρο.

 

Το θέμα της δουλείας διόδου αντιμετωπίζεται είτε με συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών των ακινήτων είτε με προσφυγή στη δικαιοσύνη, οπότε ο προσφεύγων πρέπει να υποστηρίξει και αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Μacar για την απάντηση!Το 1ο σκέλος πίστεύω είναι ξεκάθαρο αν και προφανές.Το 2ο σκέλος δεν δίνεις μία ξεκάθαρη απάντηση θα ήθελες κάποιες περεταίρω πληροφορίες;

 

Ναι,έχεις δίκιο είναι αγροτεμάχιο το οποίο με κάποιο νόμο του 86' μετετράπηκε σε οικόπεδο και εχω χτίσει ήδη

 

Απλά για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται θέλω να κάνω περίφραξη και δεν ξέρω που είναι τα όρια μίλησα και με τοπογράφο εμπιστοσύνης ο οποίος είναι μπακάλης στυλ,να φανταστείς δεν εχει τραβήξει προβολές και μετράει μόνο με μεζούρα.Αλλά ενταξει σε αυτό το κομμάτι θα βρώ άκρη το άλλο με καιει αν ξέρεις κατι παραπάνω θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα

Ευχαριστώ

 

Εγώ δεν θέλω να παραχωρήσω δίοδο.Από την εμπειρία σου ποιός συνήθως δικαιώνεται αυτός που προσφεύγει ή ο ιδιοκτήτης.Σαν γενικό κανόνα ανεξάρτητα με την περίπτωση

Link to comment
Share on other sites

Να ξεκινήσουμε από την αρχή...

 

@ΜΑΚΑΡ, μήπως δεν έχει νόημα η δουλεία στην περίπτωσή του (μέσα στο ίδιο οικόπεδο); Μήπως θα έπρεπε με κανονισμό να ορίσει την κοινή χρήση για το τμήμα του δρόμου;

 

@gentile85, κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί τι θα αποφασιστεί στην περίπτωσή σου. Αρμοδιότερος πάντως θα είναι ο δικηγόρος, τον οποίο ούτως ή άλλως θα χρειαστείς. Γενικώς, ελλείψει εναλλακτικής πρόσβασης η δουλεία θεωρείται δεδομένη.

Link to comment
Share on other sites

@ΜΑΚΑΡ, μήπως δεν έχει νόημα η δουλεία στην περίπτωσή του (μέσα στο ίδιο οικόπεδο); Μήπως θα έπρεπε με κανονισμό να ορίσει την κοινή χρήση για το τμήμα του δρόμου;

 

Μα ... είναι η κλασσική περίπτωση του ορισμού της δουλείας διόδου. Το οικόπεδο θεωρείται ενιαίο, πολεοδομικά, αλλά τα τρία τμήματα της κάθετης ΠΡΕΠΕΙ να έχουν πρόσβαση (επικοινωνία) με ΚΧ και αυτό επιτυγχάνεται μόνον με τη σύσταση δουλείας διόδου.

Link to comment
Share on other sites

ΟΚ, ίσως απλώς δεν μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση. Ο ενδοιασμός μου εξάλλου έχει να κάνει με το νομικό κομμάτι: Στον Αστικό Κώδικα φαίνεται ότι η δουλεία αφορά σε ανεξάρτητα ακίνητα και στον περιορισμό των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του κυρίου που υποχρεώνεται (έναντι τιμήματος βεβαίως) σε παραχώρηση δουλείας διόδου. Εντός του αυτού ακινήτου, όπου οι συνιδιοκτήτες είναι συγκύριοι και μόνο η αποκλειστική χρήση ρυθμίζεται με την διανομή, έχω την εντύπωση ότι το θέμα θα έπρεπε να ρυθμιστεί διαφορετικά και όχι ως δουλεία. Αλλά δεν έχω σχετική εμπειρία και, μια που δεν είμαι δικηγόρος, μπορεί και να κάνω λάθος...

Link to comment
Share on other sites

Alexispap, είναι ακριβώς όπως τα λέει ο MAKAP. Κάθετες "πανταχώθεν αποκλεισμένες" από άλλες κάθετες, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε ΚΧ, δικαιούνται δουλείας διόδου.

Τώρα κατά πόσο μπορεί συνιδιοκτήτης να αρνηθεί να επιτρέψει τέτοια δουλεία, θεωρώ οτι προφανώς μπορεί, αλλά αν το θέμα πάει σε δικαστήριο, η απόφαση θα είναι υπέρ της δουλείας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.