Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Οξειδωμένα σίδερα


marlad

Recommended Posts

Σε σχέση με τα οξειδωμένα σίδερα θα ήθελα να θέσω έναν προβληματισμό.

Πρόσφατα , με υπουργική απόφαση πολλά κτήρια μεταξύ των οποίων και πολυκατοικίες του μεσοπολέμου, τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας όπως είναι η πρώτη πολυκατοικία απο τον Κυπριανό Μπίρη (Ζαίμη-Μπουμπουλίνας) έτος 1930. Με τις πρόσφατες επιλογές, το υπουργείο φιλοδοξεί να μεταμορφώσει ολόκληρες γειτονιές στις παρυφές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (δίπλα σε υποβαθμισμένες περιοχές με έντονα σημάδια γκετοποίησης).

Όμοια έπραξε το υπουργείο και παλαιότερα για άλλα αξιόλογης αισθητικής έργα όπως τα διάφορα Ξενία και άλλα γνωστών αρχιτεκτόνων όπως τα σχολικά κτήρια του Πάτροκλου Καραντινού, οι κατασκευές του Νίκου Νικολαίδη κλπ. Μέχρι εδώ πολύ καλά και μπράβο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όμως πρέπει να σκεφτούμε πολύ, τι σημαίνει διατήρηση, ποιάς έκτασης επιθεωρήσεις και ελέγχους θα πρέπει να δούμε , παράλληλα τι θα εννοουμε ως επέμβαση αποκατάστασης εαν αυτό επαρκεί, η τι θα εννοούμε ως επέμβαση ενίσχυσης (όπως είναι βέβαιο) μέχρι ποιό βαθμό παρέμβασης θα γίνεται αποδεκτή η αλλοίωση της γεωμετρίας τους , των αναλογιών τους ...... Επίσης να σκεφτούμε ότι τα κτήρια αυτής της κατηγορίας με την κατά κανόνα λιγοστή φροντίδα, εξακολουθούν (και μετά τον χαρακτηρισμό τους) να βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές και να υπόκεινται στους κανόνες της φθοράς και τους νόμους της φύσης όπως η βαρύτητα, οι σεισμοί , η ενανθράκωση του σκυροδέματος και προ πάντων στις συνδυασμένες δράσεις υποβάθμισης.

Μήπως το θέμα έχει ωριμάσει ώστε να το δούμε κατά πρόσωπο , εννοώ σε σχέση με την δομική τους ακεραιότητα;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ Αποστολόπουλε, φυσικά δεν μπορώ να διαφωνήσω σε τίποτα από όσα αναφέρεις. Ειδικά περί των διατηρητέων και των κηρυγμένων εν γένη κτισμάτων με φορέα από Ω/Σ έχω ιδία πείρα των τραγικών καταστάσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο αποκαταστάτης σε ο,τι αφορά την κατάσταση οπλισμού / σκυροδέματος, καθώς και των ανυπέρβλητων εμποδίων που θέτει το -εσφαλμένο κατά την γνώμη μου- κανονιστικό πλαίσιο και οι ανάγκες από την ένταξη απαιτητικών χρήσεων. Το θέμα αγγίζει τον πυρήνα της φιλοσοφίας της αποκατάστασης: Ποιο υλικό τμήμα του κτηρίου ενσωματώνει την μνημειακότητα, τι είναι η μνημειακότητα, τι σημαίνει διατήρηση, τι αποκατάσταση... Δυστυχώς στον τομέα αυτό επικρατεί χάος και παραλογισμός. Και πάλι σε μεγάλο βαθμό λόγω θεσμικού πλαισίου, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης ανικανότητας των ακαδημαϊκών να διαμορφώσουν ένα επιστημονικό πλαίσιο... Να σημειώσω πάντως ότι στο εξωτερικό υπάρχει πλήθος επιτυχώς αποκατεστημένων μνημείων από Ω/Σ.

Link to comment
Share on other sites

φίλε αν αυτο που βλέπεις ειναι επιφανειακό σαν σκόνη είναι οκ

είναι αποτέλεσμα τις απότομης ψύξης του μετάλλου κατά την διαδικασία παραγωγής (θερμή έλαση---->απότομη ψύξη) για να αποκτήσει ο χάλυβας υψηλότερη αντοχή, που οδηγεί σε απότομη επιφανειακή οξείδωση, αυτό ονομάζεται καλαμίνα.Τώρα αν δεις οτι είναι μεγαλύτερη η διάβρωση δηλαδη το σίδερο έχει μεγάλους λεκέδες με σκουριά που πάει βαθια μπορεί να είναι κάτι χειρότερο, αλλά νομίζω οτι είναι το πρώτο.

Link to comment
Share on other sites

Mια φωτο αν ειχε ισως οι αποψεις να ηταν πιο αντικειμενικες...λετε λογια στον αερα χωρις να εχετε δει τα σιδερα...

Link to comment
Share on other sites

και βέβαια σε ερωτήσεις του αέρα οι απαντήσεις θα είναι του αέρα δεν νομίζω πως αν του λεγε κάποιος "ξήλωστα" θα το έκανε, γι' αυτό υπάρχει και ο επιβλέπων.

Link to comment
Share on other sites

αν και οι περισσότερες απαντήσεις ήταν ψύχραιμες, φανταστείτε τι πανικός θα έχει δημιουργηθεί ήδη στην οικοδομή....

το είπε ο άνθρωπος ότι "Έχω αναθέσει την επίβλεψη σε μηχανικό και μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός αυτό"

 

Δεν υπάρχει λόγος να απαντάει κανείς σε τέτοιες ερωτήσεις όταν δεν έχει στοιχεία.

Αλλά ακόμα και όταν έχει πρέπει να είναι πολύ φειδωλός στα στοιχεία που δίνει γιατί απευθύνονται σε μη τεχνικό κόσμο που λόγω αμάθειας κάνει την τρίχα τριχιά

Link to comment
Share on other sites

Άρη, επί της ουσίας κανείς δεν απάντησε στον φίλο μας. Απλά, του marlad μη ανταποκριθέντος επί δεκαήμερο μετά τις πρώτες αόριστες απαντήσεις, η συζήτησε στράφηκε γενικότερα και αόριστα στο θέμα της οξείδωσης του οπλισμού. Ήταν μια καλή ευκαιρία να πει ο καθένας την άποψή του...

Link to comment
Share on other sites

Αλέξη.

Ο ιδιώτης (όχι όλοι και ίσως όχι ο φίλος μας) μπορεί πολύ εύκολα να πανικοβληθεί και να φέρει την καταστροφή με το παραμικρό.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το έχεις ζήσει.

Είναι όπως όταν πας στον γιατρό και αγωνιάς....

 

Αυτό λοιπόν το παραμικρό ειπώθηκε.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Ευτυχώς που υπήρξαν και ήπιες απαντήσεις (νομίζω και από εσένα).

Αν θέλαμε να κάνουμε κουβέντα ας ανοίγαμε κάποιο άλλο θέμα στις επισκευές

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας τα ποστς πραγματικά βλέπω οτι ολοι καταλαβαίνουμε την σημασία της διάβρωσης. Σίγουρα σπίτια δεν θα πέσουν επειδή τα σίδερα τα πήραμε με την επιφανειακή σκουριά. Αυτο βεβαια κάτω απο το πρίσμα οτι έχουν τηρηθεί οι επικαλύψεις, τα καλούπια ειναι καθαρά και το σφράγισμα του σπιτιού είναι επιμελές. Τώρα το τι θα γίνει σε βάθος χρόνου είναι αρκετά πολύπλοκο και δεν μπορώ (προσωπική μου άποψη) να το ξέρουμε. Ξέρουμε απλά οτι η ενανθράκωση θα συμβεί με έναν ρυθμό απο 0.2-1 χιλιοστό ανα έτος (με την διαφορά να έχει να κάνει με τοποθεσία, κύκλους πλύσης, αρχική ποιότητα σκυροδέματος, βλέπε Ν/Τ, αντοχή, δόνηση, πεχα, κα). Εχουμε λοιπόν μια κατάσταση που σίγουρα σε βάθος χρόνου θα βγάλει προβλήματα. Τι προβλήματα, πόσα, πόσο σημαντικά κλπ είναι δουλεία της επιθεώρησης. Εαν γίνει σωστα και ακολουθήσει τις οδηγίες του ΚΑΝΕΠΕ ή Ευρωκώδικα 8 για τους χρόνους (ανα 8-10 χρόνια) τότε σίγουρα μπορούμε να έχουμε μια κατασκευή που δεν υποβαθμίζεται κρίσιμα και μπορεί με μικρό κόστος να τηρεί τις αρχικές προδιαγραφές κατασκευής/σχεδιασμού. Θα μου πείτε βρέθηκε ποτέ αστοχία απο διάβρωση? Δεν μπορώ να απαντήσω. Αυτό που ξέρω ειναι οτι τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά βρέθηκαν συνέργειες. Στην ερωτηση εαν είναι αναγκαίο να συντηρούμε τα σπίτια μας με τρόπο ώστε να μην αφήσουμε τις συνέργειες αυτές η απάντηση σαφώς είναι βέβαια. Είναι κάτι σαν τα φρούτα. Κανένας δεν μπορεί να αποδείξει οτι εαν δεν τρώμε φρούτα θα πεθάνουμε. Μπορόυμε ομως να αποδείξουμε οτι εαν τρώμε τότε έχουμε εναν σύμμαχο στην υγείας μας.

Link to comment
Share on other sites

Με την ευκαιρία της συζήτησης που άνοιξε για το θέμα και μιλώντας γενικώς.....

 

Αγαπητέ φίλε μου, νομίζω ότι ο παραλληλισμός σου με την λήψη η μη φρούτων είναι μάλλον ατυχής.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας για τις συνέπειες της διάβρωσης του σιδηρού οπλισμού στην δομική ακεραιότητα των κατασκευών δεν βασίζεται στους σημερινούς χάλυβες. Ήδη σχετικές είναι οι εμπειρίες που αποκομίσαμε σε αποκαταστάσεις κτηρίων απο Ω/Σ.

Επίσης, με το "ψαχτήρι" στον παγκόσμιο ιστό, βλέπουμε πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοιων αστοχιών (που οφείλονται στην διάβρωση απ'ευθείας η σε συνέργεια).

Αν μη τι άλλο...... εσύ γνωρίζεις απο κοντά την μηχανική συμπεριφορά ενός διαβρωμένου διφασικού (επι της ουσίας τριφασικού) χάλυβα όπως ο S500s η ο B500c (διαβρωμένος μέσα η έξω απο το σκυρόδεμα). Νομίζω ότι απο την θητεία σου στις επιθεωρήσεις με ενόργανες μετρήσεις όλο και κάτι σχετικό θα υπάρχει. Αστειευόμενος ... θα "συγχωρηθείς" όταν μας φέρεις φωτογραφίες νεώτερων (διαβρωμένων) χαλύβων . Αν θα προβάλλεις λόγους επαγγελματικής δεοντολογίας η απορρήτου .... φυσικά μπορούν να γίνουν "δεκτοί".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.