Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωρικά δεδομένα στο διαδίκτυο


Recommended Posts

Ιστοσελίδα της πολιτείας για ελεύθερα χωρικά δεδομένα (θα εμπλουτιστεί μελλοντικά με περισσότερα στοιχεία) Αποτελεί καλή αρχή

http://www.geodata.gov.gr/geodata/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=search&Itemid=1

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για την ενημέρωση σχετικά με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Στο στάδιο αυτό, παρατηρώ ότι το υλικό που διατίθεται σε ορισμένα υπουργεία είναι το ίδιο που μπορείς να βρεις στον αντίστοιχο φορέα. Η σημαντική διαφορά είναι ότι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορείς να τα βρεις μαζεμένα. Τα στοιχεία του ΟΚΧΕ σχετικά με τα όρια των ΟΤΑ με Καποδίστρια και Καλλικράτη, πιστεύω ότι θα βοηθήσουν όσους μηχανικούς ενδιαφέρονται γι' αυτά.

 

Ελπίζω και εύχομαι να εμπλουτιστεί γρήγορα η ιστοσελίδα με περισσότερους φορείς πχ Κτηματολόγιο και περισσότερο υλικό, κατά το πρότυπο του Εθνικού Τυπογραφείου, που, επί τέλους, ... άνοιξε τις πόρτες στο κοινό.

Link to comment
Share on other sites

Πάρα πολύ καλή προσπάθεια, με πλούτο πληροφοριών, επιτέλους!

Πλέον η προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει εδώ: http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=11115 δεν έχει πλέον νόημα. (ευτυχώς απο μια άποψη...)

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο σ' αυτό που προτείνεις, δεδομένου ότι είναι άλλο θέμα οι ΟΤΑ και άλλο οι πολεοδομίες. Μπορεί, αργότερα, να ληφθεί μέριμνα για τις υπηρεσίες αυτές, αλλά σήμερα είναι διαφορετικές, χωροταξικά, από τους νέους ΟΤΑ του Καλλικράτη.

Link to comment
Share on other sites

Απο Νοέμβριο όμως οι Πολεδομίες περνάνε στην αρμοδιότητα των Δήμων. Οπότε θα έχουμε άμεση συσχέτηση της χωρικής αρμοδιότητας πολεοδομίας με τα όρια κάθε δήμου. Απο αυτή την άποψη ο χάρτης που ξεκινήσαμε εδώ, δεν θα έχει πλεον χρησιμότητα.

Link to comment
Share on other sites

Βιάζεσαι πολύ.

Το Νοέμβριο γίνονται οι εκλογές και οι νέες αρχές εγκαθίστανται από 1.1.2011, οπότε λειτουργεί, θεωρητικά, και ο νέος νόμος.

 

Ναι, μεν, μεταβιβάζονται στους νέους δήμους οι πολεοδομικές αρμοδιότητες αλλά έχω πολλές επιφυλάξεις για το χρόνο που θα χρειαστεί για να οργανωθούν οι υπηρεσίες αυτές στους (πολλούς) νέους δήμους που δεν είχαν αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τώρα. Θεωρώ αδύνατο να λειτουργήσουν πολεοδομικές υπηρεσίες στους νέους δήμους από 1.1.2011.

 

Επομένως, ας έχουμε λίγη υπομονή, να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και, κυρίως, πόση παράταση θα δοθεί για τη λειτουργία αυτών, τουλάχιστον, των υπηρεσιών, που ενδιαφέρουν τους μηχανικούς.

Link to comment
Share on other sites

δεν βιάζομαι καθόλου... άλλοι αποφάσισαν...

 

το θέμα είναι ότι (κάποια στιγμή) οι πολεοδομίες θα αποτελούν αρμοδιότητα των δήμων. Οπότε θα έχουμε πλήρη ταύτιση των ορίων αρμοδιότητας κάθε πολεοδομίας με τη χωρική ενότητα του δήμου στον οποίο υπάγεται.

Συνεπώς δεν θα έχει πλεον λόγο ύπαρξης ο χάρτης που ξεκινήσαμε, για τον απλούστατο λόγο ότι τα γεωγραφικά όρια κάθε δήμου (και άρα κάθε πολεοδομίας) είναι πλέον προσβάσιμα μέσω του site geodata.gov

Link to comment
Share on other sites

το θέμα είναι ότι (κάποια στιγμή) οι πολεοδομίες θα αποτελούν αρμοδιότητα των δήμων

 

Τώρα, αρχίζουμε να συμφωνούμε.

Μέχρι να έρθει, όμως, αυτή η στιγμή, δεν ξέρεις και δεν ξέρω πόσα τέρμινα (όπως λέει και η χαρτορίχτρα) θα περάσουν και αν, τελικά, λειτουργήσουν αυτές οι υπηρεσίες στους δήμους γιατί, όπως θα γνωρίζεις, θα στελεχωθούν από το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στις πολεοδομίες. Το βρίσκεις, πρακτικά, εύκολο να διαλυθούν οι οργανωμένες (με τις όποιες ελλείψεις και προβλήματα) πολεοδομικές υπηρεσίες και οι συγκεκριμένοι (λιγοστοί) υπάλληλοι να μεταφερθούν στους νέους δήμους (?).

 

Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και, δυστυχώς, οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τις πολεοδομίες δεν το έχουν συνειδητοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

δεν το γνωρίζω αυτό, και δεν είναι η ουσία αυτών που έγραψα...

 

αυτό που λέω είναι απλό: απο την στιγμή που πλέον χωρική αρμοδιότητα πολεοδομίας = όρια δήμου, δεν υπάρχει λόγος απο μέρους μας να ταλαιπωρούμαστε να φτιάξουμε ένα χάρτη ο οποίος θα είναι ξεπερασμένος και ήδη υπάρχει ο ισοδύναμός του, άμεσα προσβάσιμος απο το κυβερνητικό site.

Link to comment
Share on other sites

Η ουσία είναι ότι ο χάρτης του forum περιέχει πληροφορίες (διευθύνσεις, τηλέφωνα κλπ) που δεν τις έχει και δεν τις παρέχει το κυβερνητικό site.

 

Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι, η δουλειά που έγινε πρέπει να διατηρηθεί, ως έχει, και ΟΤΑΝ και ΕΑΝ, τότε βλέπουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.