Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διπλωματούχοι και πτυχιούχοι Μηχανικοί στην εργασία και στην εκπαίδευση


ctsivel

Recommended Posts

Συμφωνώ απόλυτα με το Laz_spy. Το γεγονός ότι απονέμοναται σε μια ειδικότητα δικαιώματα που δεν θα έπρεπε, έχει ως αποτέλεσμα στην άσκηση του επαγγέλματος με "εμπειρικό" περισσότερο τρόπο παρά επιστημονικό. Το έχω συνατήσει άπειρες φορές.

Για παράδειγμα. Εγώ ως ηλεκτρολόγος, αν πρέπει να κάτσω και να ασχοληθώ επαγγελματικά και με μηχανολογικά ζητήματα, ακόμα κι αν έχω ένα κάποιοι θεωρητικό υπόβαθρο, ΔΕΝ μπορώ να το κάνω με επιστημονικό τρόπο διότι είναι αδύνατον χρονικά να το πετύχω. Δηλαδή δεν μπορώ να ξέρω καλά και υποσταθμούς και τηλεπικοινωνίες και εσωτερικές εγκατάστασεις και μέση τάση και ηλεκτρική κίνηση και παραγωγή διανομής ενέργειας και πως λειτουργούν UPS, H/Z, M/Σ και ταυτοχρόνως να ξέρω σε βάθος και κλιματισμό και θέρμανση και μελέτης λεβητοστασίων και μηχανές εσωτερικής καύσης και και και και ...... Είναι πρακτικώς αδύνατον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και κάποιοι λιγοστοί που δεν θα το κάνουν. Αλλά γιατί να υπάρχουν ? Από τη στιγμή που για τον κλιματισμό και τη θέρμανση υπάρχουν μηχανολόγοι γιατί να ασχολούνται με αυτά τα θέματα οι ηλεκτρολόγοι ? Και αντιστρόφως, γιατί να υπογράφουν εγκαταστάσεις υποσταθμών μηχανολόγοι οι οποίοι ουδέποτε διδάχθηκαν το αντικείμενο.

 

Αλλά και πέρα από το αν το διδάχθηκαν λίγο ή πολύ, όταν κάποιος ασχολείται με ΟΛΑ, ΔΕΝ μπορεί να εμβαθύνει σε τίποτα. Είναι περισσότερο ένας εμπειρικός μηχανικός, ίσως ούτε καν αυτό. Διότι όταν ένας μηχανικός καλείται να λύσει ένα πρόβλημα ή να μελετήσει κάτι πρέπει να γνωρίζει θεωρία, εφαρμογή, υλικά, μηχανήματα και συστήματα στο εμπόριο, τιμές, καταλληλότητα αυτών για τη κάθε περίπτωση κλπ. Μα αυτό είναι αδύνατον να το ξέρει για ένα τεράστιο φάσμα εφαρμογών διαφορετικών ειδικοτήτων. Εγώ επί 13 χρόνια ασχολούμε με μελετοκατασκευες ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και ΠΑΛΙ έχω απορίες, κάποια πραγματα δεν τα γνωρίζω και είμαια πο αυτούς που ασχολούνται με το επάγγελμα. Είναι δυνατόν να είμαι ταυτόχρονα και σοβαρός μηχανολόγος και να ξέρω μοντέλα, μηχανήματα, αρχές λειτουργίας, τεχνολογίες κλπ ?

 

Δυστυχώς όμως σήμερα, με λιγοστές εξαιρέσεις, οι περισσότεροι μηχανικοί είναι αεριτζήδες. Φέρνει ο μηχανολόγος μια μελέτη ηλεκτρολογικών που την έβγαλε από την 4Μ και ούτε κι ο ίδιος ξέρει τι γίνεται. Αν του πεις για επιλεκτικότητα σε κοιτάζει σαν πρωτοετής φοιτητής, αν του πεις να σχεδιάσει αυτοματισμούς μεταγωγών με ρελλαί δεν έχει ιδέα ούτε τι είναι οι κλάσεις, ούτε τι ρελλαί, ούτε πως να ελέγξει αντοχές σε βραχυκυκλώματα, ούτε να προδιαγράψει με σοβαρότητα τίποτα... Γιαυτό φωνάζω ότι οι σημερινές μελέτες είναι για τα πανηγύρια, με εξαιρέσεις βέβαια.

 

Σίγουρα υπάρχουν και μηχανικοί που έχουν αφιερώσει χρόνο και κόπο και γνωρίζουν καλά και ζητήματα που δεν είναι της ειδικότητάς τους επειδή τυγχάνει να ασχολούνται με αυτά. Δεν είναι η γενική τάση όμως. Και το ερώτημα είναι, "πρέπει να αφιερώσουμε όλη μας τη ζωή για να μάθουμε να κάνουμε τη δουλειά μιας άλλης ειδικότητα ?" ... δηλαδή ο παθολόγος γιατρός πρέπει να είναι και καρδιοχειρούργος ή ουρολόγος ή γυναικολόγος ?

 

Για πιο λόγο ? Για πιο λόγο υπάρχουν ειδικότητες τότε ?

 

ΕDIT. Την άποψή μου για τις ευθύνες και γενικότερα για το "Τ"ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα την ξέρετε οι περισσότεροι. Μην την ξαναπώ γιατί φοβάμαι ότι κάποια στιγμη΄ δεν θα την γλυτώσω την κάρτα. :P

Link to comment
Share on other sites

Και μια οικονομική τοποθέτηση,καθώς το θέμα αφορά κυρίως τον κλάδο του ανταγωνισμού κ όχι τόσο την εκπαίδευση:

 

''My competitor is my friend and my client is my enemy'' είπε κάποτε ο σπουδαίος Head Director........

 

Αφού δεν επιτύχαμε να είμαστε Cartel-και καλά κάναμε διότι είναι παράνομο κ εκτός της νοοτροπίας του υγιούς ανταγωνισμού-θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τους κανόνες της αγοράς.Προς το σωστό βήμα κινείται κ το θεσμικό πλαίσιο με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών.

 

Αιτιολόγηση:

 

Με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών,πλησιάζουμε προς το μοντέλο του υγιούς ανταγωνισμού,άρα είμαστε σε θέση να ορίζουμε ΕΜΕΙΣ το average variable cost μας,πράγμα που μας φέρνει πιό κοντά στη μεγιστοποίηση του κέρδους μας,καθώς η καμπύλη της ζήτησης στην ελληνική αγορά των μηχανικών πλέον μπορεί να τμηθεί με την καμπύλη της προσφοράς.

 

Στο short-run equilibrium (στο οποιό βρισκόμαστε ΜΟΝΙΜΑ οι μικροί επαγγελματίες) τα τελευταία 7 χρόνια,ΔΕΝ μπορούμε να έχουμε κέρδη,καθώς δεν μπορούμε να συναντήσουμε την καμπύλη ζήτησης,με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε από το μοντέλο του ελεύθερου επαγγελματία κ να πηγαίνουμε περισσότερο προς το ολιγοπωλιακό μοντέλο.Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος να πάμε σε Long-Run Equilibrium και να ξεκινήσουμε να έχουμε κέρδη είναι ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!!!!!Αυτή τη στιγμή κ εδώ κ 7 χρόνια απλά όλοι καλύπτουμε τη συνθήκη marginal cost=average variable cost με αποτέλεσμα όλοι να καλύπτουμε τα πάγια έξοδά μας κ να έχουμε ζημίες!!!!!Ως αποτέλεσμα,οι ΑΤΕΙ όταν φωνάζουν,δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ευκαιρία που πάντα έψαχναν ΔΕΝ είναι η απελευθέρωση των δικαιωμάτων τους,ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Συγχρόνως,με την κατάργηση των ελαχιστων αμοιβών οι ΑΤΕΙ είναι σε πλεονεκτική θέση στο short-run equilibrium,καθώς μπορούν να εισχωρήσουν σε μια αγορά που τα barriers λόγω Γιουνανιστάν είναι απειροελάχιστα!!!!

 

Έτσι,σύμφωνα με τους κανόνες των επιχειρηματικών οικονομικών,εγώ νομίζω ότι ΑΕΙ κ ΤΕΙ οδηγούνται πλέον σε μεγαλύτερα κέρδη (αφού τα επαγγ.δικ/τα έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία κ έλεγχος ΔΕΝ υπάρχει),ΑΛΛΟ ΑΝ ΠΕΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ και οι υπηρεσίες μηχανικού έχουν τρομερά μεγάλη ελαστικότητα σε σχέση με το εισόδημα των πελατών!!!!!:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

 

Tζάμπα κουβεντιάζετε,όλα καλά πάνε,απλά η περίοδος είναι λάθος!!!!!!:lol::lol::lol:

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα είχε πολυ ενδιαφέρον να μας πουν νέοι συνάδελφοι , που ξεκίνησαν να εργάζονται τον τελευταίο χρονο ποιες ειναι οι αποδοχές τους (καθαρά/μεικτά).Για να διαπιστώσουμε προς τα που πάει το πράγμα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.