Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εμπειρίες από εργασία στο εξωτερικό


sundance

Recommended Posts

Παρόλο που δεν έχω εργασιακή εμπειρία στο ΗΒ, τείνω να συμφωνήσω με τους συναδέλφους που είπαν ότι οι παχυλοί μισθοί στο ΗΒ είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Πέρασα μια περίοδο όπου έψαχνα διαρκώς για δουλειά στο ΗΒ, θεωρώντας ότι εκεί θα ζήσω το όνειρό μου ως μηχανολόγος μηχανικός αλλά και ως άνθρωπος. Με γοήτευσαν τα μεγάλα νούμερα των αγγελιών εργασίας και αποφάσισα να κάνω την προσπάθεια. Γρήγορα ήρθαν τα πρώτα τηλεφωνήματα από τους recruiters που εξέφραζαν το ενδιαφέρον τους για το βιογραφικό μου. Κανόνισα συνέντευξη σε μια μεγάλη βρετανική εταιρεία, για τη θέση του intermediate mechanical design engineer.

Μέχρι να έρθει η ημέρα της συνέντευξης έπεσα με τα μούτρα στο να κάνω έρευνα για τις συνθήκες ζωής εκεί. Και κυρίως για τα πάγια έξοδα. Απογοήτευση... Καταρχάς τα χρήματα που αναφέρονται στις αγγελίες αφορούν μικτό ετήσιο εισόδημα. Κάτι που σημαίνει ότι -χονδρικά- τα λεφτά που θα παίρνεις στο χέρι θα είναι Χ-30%. Για παράδειγμα εάν το μικτό ετήσιο εισόδημά σου είναι 30.000 λίρες, τα λεφτά που θα σου μένουν, πριν καν ξεκινήσεις να αγοράσεις την πρώτη τσίχλα από το περίπτερο, θα είναι περίπου 21.000 λίρες. Αν το διαιρέσεις με το 12, θα σου βγει ένας μηνιαίος μισθός της τάξης των 1.750 λιρών. Από αυτά τα λεφτά θα πρέπει να αφαιρέσεις το ενοίκιο, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 λιρών το μήνα για ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ χώρο. Αν είσαι κοντά στο Λονδίνο το νούμερο θα ξεπεράσει εύκολα τις 600 λίρες. Τη λέξη "κοινόχρηστο" την έβαλα με κεφαλαία διότι θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για πολιτισμένο κράτος του δυτικού κόσμου να στοιβάζει ανθρώπους και οικογένειες που δεν έχουν καμία φιλική ή συγγενική σχέση μεταξύ τους σε ένα χώρο μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους.

------Εδώ κάνω ένα stop διότι ακούω το κινητό μου να χτυπά. Είναι κάποιος recruiter από το ΗΒ. Εννοείται ότι αγνοώ το τηλεφώνημα και συνεχίζω να γράφω-----

Μείναμε στις 1750 λίρες το μήνα. Μείον 500 λιρούλες για το ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ νοίκι, πάμε στις 1250 λίρες. Από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρέσεις γύρω στις 100 λίρες για το council tax (κάτι σαν τα δικά μας δημοτικά τέλη), άλλες περίπου 300 λίρες για λογαριασμούς (τηλεόραση, ρεύμα, τηλέφωνο κτλ).

Τί μας μένει; 850 λίρες τσέπη.

Aααα ξέχασα... υπάρχει και η ανάγκη της τροφής εκτός των άλλων. Βάλε κι άλλες 200 λίρες το μήνα για αγορές από -φθηνά εννοείται- supermarkets για είδη διατροφής.

Τί μένει τώρα; 650 λίρες τσέπη.

Τί μπορείς να κάνεις με 650 λίρες το μήνα στην Αγγλία; Να πας για ένα φαγητό; Να πας για μια μπύρα; Nα αγοράσεις μια κολώνια; Να πας μια βόλτα το ΣΚ στο Λονδίνο ή κάπου αλλού; Όλα αυτά μαζί (2-3 φορές το μήνα) και τίποτα περισσότερο.

Καλωσορίσατε στη Γη της Επαγγελίας.

Υ.Γ. Εννοείται πως αν ήμουν ανεργος ή χωρίς προοπτικές στην Ελλάδα, θα δεχόμουν να μεταναστεύσω στην Αγγλία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 829
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

£30,000 μεικτά = £23,780 καθαρά

-£600 ενοίκιο για να ζεις μόνος σου σε flat (studio / 1 bedroom) κοντά στο κέντρο. Ας πούμε από midlands και πάνω επειδή για Λονδίνο ούτε καν.

-£98 @ month council tax για Band B,  μόνος. 

-£200 φαγητό.

£1083.66 καθαρά τον μήνα

- βγάλε εισιτήρια, μεταφορικά, διασκέδαση, αγορές σε λογικά πλαίσια, λογαριασμούς.

= ie, £500 το μήνα για αποταμίευση.

Κάπου τόση είναι η αμοιβή ενός μηχανικού με 3-4 χρόνια εργασιακής εμπειρίας από το UK για θέσεις late assistant/early engineer 3-4 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. 

 

1 ώρα πριν, TeoMV said:

Καλωσορίσατε στη Γη της Επαγγελίας.

  • Αν σου φαίνονται λίγα, μπορείς να αναζητήσεις υψηλότερες θέσεις.
  • Για παράδειγμα, αν ψάξεις στο site του Transport for London αναζητούν Διευθυντές αυτό τον καιρό χωρίς εργασιακή εμπειρία από το ΗΒ. :D

 

Edited by Earl
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Tα χρήματα όχι απλώς δεν είναι λίγα, είναι πάρα πολλά! Αλλά στο τέλος καταλήγεις να χρηματοδοτείς την βρετανική οικονομία. Κάτι που προσωπικά το θεωρώ γενικώς και ειδικώς κατάντημα.

Το θέμα είναι πως αν κάποιος κάνει αποταμίευση 501 "λίρες", ή ακόμη και 50 "λίρες" στην Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος να ξενιτευτεί για να κάνει αποταμίευση 500 λιρών. Αν όμως είναι άνεργος ή χαμηλά αμειβόμενος στην Ελλάδα, τότε η λύση του εξωτερικού είναι μονόδρομος. Οι 500 λίρες βέβαια που προτείνεις για το πακέτο "εισιτήρια, μεταφορικά, διασκέδαση, αγορές σε λογικά πλαίσια, λογαριασμούς" είναι θεωρώ κάπως αισιόδοξο ως νούμερο. 

Εν κατακλείδι, η εργασία στο ΗΒ δεν είναι δρόμος που οδηγεί σε "πλουτισμό", όπως πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν. Και δε θα μπορούσε να είναι. Αυτή ήταν και η ουσία της δημοσίευσής μου και όχι να προσβάλλω όσους ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.   

Edited by TeoMV
Link to comment
Share on other sites

Aυτα ειναι γνωστα φιλε τεο. Θεωρω πολυ "δυσκολη" χωρα την αγγλια οσον αφορα ηλικιες 30++. Ειναι ταμαμ για 20αρηδες που θελουν να αποκτησουν σοβαρη εμπειρια

Γερμανια Δανια Ελβετια Αυστρια πολυ πανω σε επιπεδα ζωης

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Κανα δυο πράγματα κ από εμένα :

- Δεν επιβεβαιώνω , τουλάχιστον μισθολογικά, την άποψη μη chartered = senior technician . Ειδικά σε μικρότερες εταιρείες . Σίγουρα είναι πολύ καλό εργαλείο , αλλά το μην είσαι chartered δεν σε κάνει αυτόματα να θεωρείσαι technician

- η Αγγλία είναι αρκετά δύσκολη χώρα για ζευγάρια με παιδιά σε ηλικία παιδικού σταθμού .Αν είναι μεγάλα έχεις την προσαρμογή στο σχολείο κτλ . Αν είναι μικρά (<4) , έχεις έξοδα παιδικού σταθμού . Τα οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα . Πολύ συχνά  , κάποιος παρατάει τη δουλειά για ένα χρονικό διάστημα έως να μεγαλώσουν τα παιδιά . Ψυχολογικά και οικονομικά , η πιο δύσκολη φάση στην Αγγλία κατά την άποψη μου . 

- αντιλαμβάνεστε ότι ένα ζευγάρι μηχανικών ( ας πούμε ) 30 χρόνων χωρίς παιδιά , είναι πολύ καλύτερα οικονομικά ( και κοινωνικά ίσως ) από ένα ζευγάρι ίδιας ηλικίας , εμπειρίας κτλ αλλά με παιδιά ηλικίας ας πούμε 1-4 χρονων. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι για έναν σολο μηχανικό εκτός Λονδίνου ( το θεωρώ απλησίαστο ) το οικονομικό δεν βγαίνει . Πλούσιος δεν θα γίνεις άμεσα , αλλά αναλόγως την φάση μπορεί να είσαι αρκετά άνετος .

- ο καθένας ψάχνεται και κυνηγάει αυτό που πιστεύει τον γεμίζει περισσότερο . Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε όλοι . 

- ένα μεγάλο θέμα είναι τα παιδιά ( για όποιον έχει , η θέλει ) . Εδώ υπάρχει διάσταση απόψεων. Άλλος λέει ότι τα παιδιά είναι καλύτερα να μεγαλώσουν στην Ελλάδα . Μερικοί τα στέλνουν το καλοκαίρι στους παππούδες . Ας μιλήσουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν παιδιά να μας πούνε την γνώμη τους . Εγώ αυτό που χαίρομαι στην Αγγλία ( μικρή , σχετικά , επαρχιακή πόλη ), είναι το ότι Υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός . Δεν καπνίζουν μέσα , δεν παρκάρουν σε ράμπες για ανάπηρους , η οδήγηση είναι πολύ λιγότερο επιθετική και άλλα πράγματα που δείχνουν σεβασμό . Κ πανω από ήλιο , θάλασσα και καφέ , εγώ σκέφτομαι σε ποιο μέρος το παιδί μου α) θα γίνει καλύτερος άνθρωπος και β) θα έχει περισσότερες ευκαιρίες στη ζωή του . Δεν είναι σε καμμία περίπτωση όλα ρόδινα στην Αγγλία - πουθενά δεν είναι . Δεν έχουν όμως και όλοι δικό τους σπίτι στην Ελλάδα 

- Τέλος , θεωρώ ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αξιοπρέπεια στη δουλειά στην Αγγλία ( μιλάω για μηχανικούς ) . Και το αντικείμενο είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον κατά την άποψη μου .

Edited by sofopc
  • Thanks 1
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

On 7/2/2019 at 8:17 ΜΜ, TeoMV said:

Tα χρήματα όχι απλώς δεν είναι λίγα, είναι πάρα πολλά! Αλλά στο τέλος καταλήγεις να χρηματοδοτείς την βρετανική οικονομία. Κάτι που προσωπικά το θεωρώ γενικώς και ειδικώς κατάντημα.

 

Ίσως εγώ να μην το καταλαβαίνω σωστά συνάδελφε οπότε αν είμαι λάθος, διόρθωσε με.

Εαν ζεις και εργάζεσαι σε μια Χ χώρα πληρώνεις φόρους, ψωνίζεις και ξοδεύεις τα λεφτά σου στη χώρα που ζεις και εργάζεσαι. Άρα ενισχύεις την οικονομία της χώρας αυτής. Αυτό για ποιο λόγο είναι κατάντια? 

Edited by rootbreaker
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η Αγγλία δυστυχώς έχει ξεκάθαρα κουλτούρα χαμηλών μισθών - για τους μηχανικούς τουλάχιστον. Σε άλλους τομείς δεν γνωρίζω. Φυσικά αν κάποιος επενδύσει σε ακίνητα σίγουρα θα είναι σε άλλο επίπεδο. 

Σαν Πολιτικός Μηχανικός στο Λονδίνο αρχική μισθοί κινούνται 25 - 30κ μικτά το χρόνο. 35κ με 3-5 χρόνια εμπειρία. Διορθώστε με αν κάνω λάθος.

Γερμανία - Αυστρία 40 - 50κ για απόφοιτο πανεπιστημίου. 55κ+ με 3 χρόνια εμπειρία. Με ελαφρά υψηλότερη φορολογία όμως φθηνότερα ακίνητα. Μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει την χαοτική διαφορά στο επίπεδο των μισθών. 

Και εγώ το βρίσκω στενάχωρο να ζητούν τέτοια δίδακτρα τα πανεπιστήμιο στο UK για ένα Master και μετά να υπάρχουν αυτοί οι μισθοί...

 

Edited by dragonver
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι,

Όποιος νομίζει οτι θα έρθει στην Αγγλία και με το καλημέρα θα πάρει πολλά λεφτά, πλανάται πλάνην οικτράν. Το εύχομαι ολόψυχα, αλλά είναι δύσκολο εκτός αν είναι κάποιος με βαρύ βιογραφικό ήδη. Το ξεκίνημα συνήθως είναι χαμηλό. Αλλά αν αποδείξεις πράγματα, πάρεις γνώσεις και φτιάξεις βιογραφικό με επιτεύγματα, τότε θα τα πουλήσεις και μάλιστα πολύ καλά. Εδώ θα συμμετάσχεις σε σοβαρά έργα, θα διαχειριστείς χρήματα, θα έχεις ευθύνες και θα δουλέψεις σε υψηλά standards. 

Οι μισθοί των μηχανικών συρρικνώνονται και το ξέρουμε όλοι. Ως επαγγελματίας, τι προτιμάς; Να κάνεις υπομονή, να μη βάζεις στην άκρη στην αρχή αλλά να χτίζεις βιογραφικό ώστε να το εξαργυρώσεις στο μέλλον; Ή να μη βάζεις στην άκρη και να είσαι Ελλάδα με έργα που είναι μετρημένα στα δάχτυλα και ελάχιστη προοπτική; Προσωπικά τον πρώτο μου χρόνο είναι ζήτημα αν έβαλα στην άκρη £400. Έκανα υπομονή όμως και ο χρόνος δούλεψε υπέρ μου. Δεν πλούτισα, αλλά έχω μια πολύ αξιοπρεπή ζωη, μένω Λονδίνο και συγκατοικώ με τη κοπέλα μου. Άνετα όμως θα έμενα και μόνος μου. Τα λεφτά έρχονται, απλά θέλει υπομονή, βιογραφικό και κυνήγι. Δεν χαρίζονται. Και αν σου δώσουν πολλά λεφτά, οι απαιτήσεις και οι ευθύνες αλλάζουν ἀρδην.

Κατάντια είναι που η Ελλάδα πλέον έχει πρόβλημα γιατί φεύγει επιστημονικό προσωπικό και μένουν πίσω με τους συνδικάλες να κάνουν δουλειά και τους βετεράνους συνταξιούχους. Εδώ πληρώνω φόρους με χαρά, γιατί βλέπω υποδομές, οργάνωση και σοβαρό κράτος. Και όπως έχω πει σε Αγγλάρες, αν θέλετε να με πετάξετε έξω λόγω Brexit τότε φεύγω αύριο το πρωί. Θα πάω σε άλλη χώρα να δουλέψω με χαρά. Και τότε να δω ποιος θα χάσει χρήματα από τους φόρους που πληρώνω και την συνεισφορά μου σε νέους Αγγλάρες φοιτητές και μηχανικούς που διαχειρίζομαι και αναπτύσσω.

Με παιδιά είναι δύσκολο εδώ, αλλά θέλει πολύ δουλειά. Τα έξοδα πάνε στον Θεό. Ειδικά στο Λονδίνο είναι καταστροφή. Πολλοί μετακομίζουν έξω από Λονδίνο ή ακόμα και επαρχία. Άλλοι φέρνουν γονείς από Ελλάδα, άλλοι δουλεύουν από το σπίτι και πάει λέγοντας. Υπάρχουν λύσεις.

Κάποιος έγραψε οτι η Βρετανία είναι υπερβολικά υπερτιμημένη, δεν αξίζει και οτι σε σύγκριση με άλλες χώρες τη βάζει στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καν συζήτηση εδώ. Εκτός αν στην Ελλάδα υπάρχουν έργα, επενδύσεις, ανάπτυξη, σοβαρή φορολογία στον ελεύθερο επαγγελματία, σοβαρά πανεπιστήμια, σοβαρή βιομηχανία, προοπτική, αξιοκρατία και δεν το ξέρω. Γιατί εδώ τουλάχιστον τα βλέπω από το 2012 που ήρθα. Και ως λαός, έχουν πολλά ελαττώματα αλλά είναι αρκετά ευφυής. Η εξυπνάδα δεν είναι προνόμιο μόνο των Ελλήνων.

Edited by AAlex
Επιπλέον πληροφορία σε απάντηση προηγούμενου post.
  • Like 1
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Εγώ επίσης θα σχολιάσω ότι ναι, μεν είναι κατάντια να συγκατοικούν άνθρωποι διαφορετικών οικογενειών στο ίδιο σπίτι, αλλά είναι κατάντια δική τους, όχι του κράτους (του αγγλικού εν προκειμένω). Δε καταλαβαίνω δηλαδή σε τι φταίει το κράτος που οι άνθρωποι το κάνουν αυτό. Δε τους στοίβαξε υποχρεωτικά, μόνοι τους πήγαν και στοιβάχτηκαν.

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 2/5/2019 at 4:34 ΠΜ, georgios_m said:

Εγώ επίσης θα σχολιάσω ότι ναι, μεν είναι κατάντια να συγκατοικούν άνθρωποι διαφορετικών οικογενειών στο ίδιο σπίτι, αλλά είναι κατάντια δική τους, όχι του κράτους (του αγγλικού εν προκειμένω). Δε καταλαβαίνω δηλαδή σε τι φταίει το κράτος που οι άνθρωποι το κάνουν αυτό. Δε τους στοίβαξε υποχρεωτικά, μόνοι τους πήγαν και στοιβάχτηκαν.

Ποιά άλλη λύση υπήρχε? Αν εσύ πχ έμενες στην Αθήνα στο ενοίκιο και σου έλεγαν κάποια στιγμή ότι σε όλη την Αθήνα το ενοίκιο είναι στα 1200€ θα ήταν κατάντια σου που δε βγάζεις τόσα για να μείνεις?

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.