Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εμπειρίες από εργασία στο εξωτερικό


sundance

Recommended Posts

@ mechatrOn: Παρακάμπτω το εμπρηστικό σου σχόλιο για ΤΕΙ κλπ και  προχωρώ στην ερώτηση: Βλέπω οτι δεν απασχολείσαι άμεσα στο αντικείμενο της Μηχανολογίας, και λες οτι πήγες στην Ολλανδία διατεθειμένος ακόμα και να φλιπάρεις burgers. Να υποθέσω οτι έψαξες εργασία ως μηχανολόγος και δεν βρήκες στην Ολλανδία? Εϊναι δηλαδή δύσκολη η αγορά εργασίας για τον κλάδο στην Ολλανδία? Ειδικά αν κάποιος δεν ξέρει τη γλώσσα? Ή μήπως αυτό που κάνεις είναι και αυτό που ήθελες? 

 

Αν και απευθύνεσαι στον mechatrOn ήθελα να πω ότι 1ον Δεν νομίζω πως είναι εμπρηστικό το σχόλιό του καθώς αναφέρεται σε ανθρώπους που εμμένουν να κάνουν διαχωρισμούς τύπου "ΤΕΙ-ΑΕΙ" ενώ στην Ολλανδία στην οποία δραστηριοποιείται δεν ξεκινάει με handicap όπως θα ξεκινούσε εδώ και του δίνονται ευκαιρίες να αποδείξει το τί αξίζει. 2ον εργάζεται ως μηχανολόγος αφού είπε ότι είναι μάλιστα Lead Consultant (στο εξωτερικό τα μελετητικά-συμβουλευτικά γραφεία αναφέρονται ως Consultancies). Αν κάνω λάθος διορθώστε με κι εγώ καινούργιος είμαι στα "ξένα"  :smile:

Edited by project.breeze
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 829
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@ mechatrOn: Παρακάμπτω το εμπρηστικό σου σχόλιο για ΤΕΙ κλπ και  προχωρώ στην ερώτηση: Βλέπω οτι δεν απασχολείσαι άμεσα στο αντικείμενο της Μηχανολογίας, και λες οτι πήγες στην Ολλανδία διατεθειμένος ακόμα και να φλιπάρεις burgers. Να υποθέσω οτι έψαξες εργασία ως μηχανολόγος και δεν βρήκες στην Ολλανδία? Εϊναι δηλαδή δύσκολη η αγορά εργασίας για τον κλάδο στην Ολλανδία? Ειδικά αν κάποιος δεν ξέρει τη γλώσσα? Ή μήπως αυτό που κάνεις είναι και αυτό που ήθελες? 

 

Γειά σου Daron,

 

Το σχόλιο μου δεν είναι καθόλου εμπρηστικό και ο project.breeze νομίζω πως το τοποθέτησε ορθότατα. :)

Πως συμπεραίνεις πως δεν απασχολούμε άμεσα στο αντικείμενο της μηχανολογίας;

Κάνω R&D το οποίο έχει να κάνει με καύση, μετάδοση θερμότητας, μηχανική ρευστών, DOE, είμαι Lean Six Sigma Green Belt, και έχω κάνει δύο πατέντες (software/hardware) για τον πελάτη μου.

 

Το νόημα δεν είναι αν θα φλιπάρεις burgers, αλλά αν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις, αν προυπόθεση είναι να φλιπάρεις burgers πρώτα.

 

Ήρθα Άμστερνταμ ένα δεκαήμερο να τσεκάρω αν η χώρα μου κάνει το κλικ πρώτα και να προσπαθήσω να κάνω μια συνεντευξη. Συμπλήρωνα βιογραφικά σε σουπερ μαρκερ, σε πωλητήρια, πήγα σε ελληνικές ταβέρνες και ούτω καθεξής. Από κωλοφαρδία, γνώρισα έναν άνθρωπο όπου 6 μήνες μετά, έγινε ο manager μου. Πέρασα συνεντευξεις, απέτυχα και όπως είναι λογικό όταν επιμένεις, πέτυχα. Από την στιγμή που μπήκα στην εταιρεία, έκανα ότι θα έκανε ένας έξυπνος άνθρωπος ο οποίος έμαθε να επιβιώνει στην ζούγκλα, και προσγειώθηκε σε ένα πολύ οργανωμένο περιβάλλον.

 

Σε γενικές γραμμές η γλώσσα δεν είναι υποχρεωτικό πράγμα, ασχέτως αν οι εταιρείες το ζητάνε. Οι Ολλανδοί μιλάνε πολύ καλά Αγγλικά, και είναι εξαίρεση αυτοί που δεν τα μιλάνε.

Υπάρχουν εταιρείες που τα πάνε καλά και άλλες που δυσκολεύονται. πχ. η ASML ζητάει 1000 άτομα αυτή την στιγμή και προτιμάει ΝοτιοΕυρωπαίους επειδή ξέρει ότι είναι εργατικοί. Η Bosch είναι πιο συντηρητική σε αυτό το κομμάτι. Θα προσπαθήσω στις επόμενες μέρες να γράψω πιο πολλές λεπτομέρειες.

 

Η Ολλανδία αυτό που ζητάει είναι άτομα εξειδικευμένα. πχ. στην Ελλάδα ο μηχανικός ξέρει από θέρμανση, κλιματισμό, εξαερισμό, ηλιακά, ενδοδαπέδιες, ΒΟΜ, διαπραγματεύσεις με πελάτες, κλπ. Εδώ αν σε πάρει μια εταιρεία, θέλει να ξέρεις από θέρμανση μόνο. Θα αναρωτηθεί ο Έλληνας, γιατί; Δεν είναι καλό να ξέρεις από όλα και τα πάντα; Η απάντηση είναι όχι (για τους Ολλανδούς)

Γιατί; Επειδή όταν αυτοί θα σε πάρουν να εξελιξεις ένα προϊόν θέρμανσης, πχ λέβητας φ.αερίου, θα πρέπει να ξέρεις ότι ο design engineer σχεδιάζει τα εξαρτήματα, μιλάει με προμηθευτές, κάνει τα BOM, ανοχές, κλπ κλπ και ο development engineer κάνει το product development, δηλαδή τεστς σύμφωνα με τα ευρωπαικά στάνταρ, αναλύσεις των αποτελεσμάτων, προτάσεις, κλπ. Στην Ελλάδα επειδή δεν έχουμε βιομηχανία, αυτοί οι κύκλοι εργασιών, απλά δεν υπάρχουν ή δεν είναι ευρέως γνωστοί. Οπότε αν αυτοί ζητάνε σχεδιαστή, θέλουν να είσαι σχεδιαστής, να ξέρεις από πλαστικά και άλλα υλικά, καλούπια κλπ.Γενικά αυτό σε μεγάλες εταιρείες, χωρίς να αναλύσω άλλες ειδικότητες .

 

Στην δική μου περίπτωση, ευτυχώς έχασα μια συνεντευξη για team leader και ξεκίνησα από κάτι σχετικά απλότερο και τεχνικό, διότι αυτό μου έδωσε χρόνο να προσαρμοστώ στην νέα κουλτούρα, να βελτιώσω τα αγγλικά μου που ήταν τραγικά (δεν έχω καμία πιστοποίηση) και φυσικά τώρα είναι εντάξει, και να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Τίποτα δεν είναι ιδανικό, εμείς φτιάχνουμε τον εαυτό μας. Στην αρχή στο φαγητό όταν όλοι μιλάνε ολλανδικά και εσύ καλά καλά δεν μπορείς να μιλήσεις για την πολιτική της χώρας σου ή να καταλάβεις πως σε βλέπουν, τραβάς απαλεψιές.

Μετά απο μερικούς μήνες όμως καταλαβαίνεις ότι είναι πλακατζήδες, ότι σε κάποια θέματα είναι πεζοί και ότι είναι άσχετοι από κουλτούρα φαγητού. Ταυτόχρονα όμως συνειδητοποιείς το πόσο σε βοηθάνε, το πόσο επενδύουν σε σένα, το πόσο θέλουν να έχεις work-life balance, να είσαι ευχαριστημένος και μαθαίνεις κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η ομαδική δουλειά. Διότι αν σαν άτομο μπορείς να δουλέψεις 1, σαν ομάδα δουλεύεις 10 και μαθαίνεις να συνυπάρχεις σε ένα δυναμικό περιβάλλον.

 

Ξέρω πως αυτά ίσως να ξενίζουν ή να φαντάζουν κάπως, αλλά αυτή είναι η δική μου σύντομη περιγραφή για την κατάσταση. Τους χρωστάω πολλά και τους ευγνωμονώ για ότι έχει κάνει αυτή η χώρα σε μένα. Να μην πω το ότι το έτος 2012, είχα επιστροφή από την εφορία τους χρήματα, όσο 3 μηνιάτικα ελλάδας, επειδή δεν δούλεψα όλο το έτος. Ελπίζω να κάλυψα τις ερωτήσεις που είχες.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Έκανα λάθος !!! Kοιτάω τώρα το forum σαν ανθρωπος από το laptop k οχι από το σmartphone που διάβαζα πεταχτά. Είχα στο μυαλό μου παλιότερο ποστ του mechtrOn όπου συζητούσαμε για το HR στις εταιρίες και είχα συγκρατήσει με λάθος τρόπο οτι δουλεύει σε τμήμα HR.

Καλά, χωρίς Ολλανδικά και με τραγικά Αγγλικά, όπως λές πως βρήκες την πρώτη σου δουλειά ευθής εξαρχής? Τόσο χαλαροί είναι?

 

edit: Μια που αναφέρεις την ASML, τι μικρός που είναι ο κόσμος.... Προσωπική εμπειρία: Eίχα προσέγγιση από την εν λόγω εταιρία που ποτέ δεν προχώρησε επειδή βρήκα την δουλειά που έχω μέχρι σήμερα. Ο μισθός που δίνανε ήταν αστείος και το τσέκαρα με φίλη μου γέννημα- θρέμμα Ολλανδέζα.  Άρα ο λόγος που προτιμούν τους Νότιους Ευρωπαίους ίσως είναι το φτηνότερο εργατικό δυναμικό, και όχι η εργατικότητα όπως θα μας άρεσε να πιστεύουμε

Edited by Daron
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν πειράζει..   :)

 

Είναι χαλαροί γενικά, αν κάνεις για την δουλειά. Κοίτα είχα αγγλικά καλής συνεντευξης, επειδή εστίασα σε αυτό για 2-3 μήνες.

Είχα μερικές αποτυχημένες συνεντεύξεις όπου βελτιώνα ότι είχα κάνει αρνητικά στις προηγούμενες και το ένα έφερε το άλλο.

 

Για junior σχεδιαστής ή test engineer δίνουν 2.000-2.100 καθαρά. Καλά είναι για αρχή. Για ποιο senior θέσεις δεν ξέρω.

Και αν παρεις το 30% rulling, πας στα ~2.500. Καλά είναι. Σιγά μην μας πάρουν και π@@λειχίες επειδή ήρθαμε.. :) (ζητώ συγνώμη για την 'κακή' λέξη..ο δαίμων του πληκτρολογίου)

 

Και ναι σίγουρα είμαστε φτηνότεροι κάπως, αλλά δεν σε αντιμετωπίζουν υποβιβαστικά ποτέ. Όπως καλή ώρα που κάνουμε εμείς. Επίσης, αν αδικηθείς σε κάτι, πας σε δικαστήριο στο άψε σβήσε και η υποθεσή σου λύνεται μέσα σε 1-2 μήνες, ανταμοίβεσαι και ο άλλος τιμωρείται. Οπότε ανισότητες είναι περιορισμένες.

Edited by mechatr0n
Link to comment
Share on other sites

Mechatron,

 

Για το φτηνό εργατικό δυναμικό, καταθετω εμπειρια απο ιδιοκτήτη εργοςταςιου που είπε πως θα βοηθήσει την Ελλαδα φέρνοντας στην Σαουδικη Αραβια Ελληνες με διδακτορικο και μάστερ για θέσεις χειριστών με 1,200 ευρώ το μηνα. Και προτού δεχτώ επίθεση με πυρηνικά όπλα απο τους συναδέλφους, θα πω οτι μπήκε τέτοια αγγελία στην Ελλαδα το 2012 και εκανα αιτηςη 150 άτομα τέτοιου βεληνεκούς.

 

Νομιζω οτι το χρήμα ειναι συνάρτηση γνωσης, ικανότητας, record απο πρότζεκτ, ποςο καλα πουλάς τον εαυτό σου και ανάγκης της εταιρίας. Καθαρα ατομικά χαρακτηριστικά δηλαδη και λιγότερο εθνικότητα. Και τέλος, εδω τουλάχιστον οι εργολάβοι πληρώνονται πολυ καλύτερα απο τους μόνιμους. Συνάδελφος μου Τούρκος (μέγιστος μηχανικός) παίρνει £400 τη μερα και ειναι εργολάβος. Δε συζητάω καν οτι οι Data Architects παίρνουν διπλάσια και βάλε.

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετω τα νέα και παλαιά μέλη του φόρουμ. Έχω την τύχη να σας γράφω απο Σουηδία όπου δόξα τω θεω βρήκα δουλειά πριν απο 6 μήνες ζώντας με δανεικά εδώ για περίπου 10 μήνες πριν. Απο εργασικό περιβάλλον ενταξει όπως τα φανταζεσται οι ιδανικές συνθήκες εργασίας χωρίς πίεση αλλά με σύστημα.

Ο καιρός είναι το μόνο ζόρι όπου οι χειμώνες είναι κρύοι και σκοτεινοί και γενικά δεν παλεύεται να μην βλέπεις ουρανό ή ήλιο για 4 και πλέον μηνες..

Κόστος ζωής όχι ιδιαίτερα απαγορευτικό και οι μισθοί σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Γενικά σαν ανθρώπινο δυναικό μετράμε, γιατί το 90 τοις εκατό των μηχανικών εδώ προέρχονται απο σχολές 3ετούς εκπαίδευσης το οποίο εδω πέρα τους αρκεί.

Link to comment
Share on other sites

Pano,

 

Όπως εισαι πιάσε πληκτρολόγιο και δώσε περιγραφή της χώρας να δούμε τι γινεται εκει. Εργασία, καθημερινότητα, βιομηχανία, κοινωνικό κράτος, κλπ.

 

Το εκανε ο Daron για Γερμανία, θα το κανει ο Mechatron οπου να ναι για Ολλανδία, δώσε φώτα για Σουηδία!

Link to comment
Share on other sites

Πήρα την απόφαση να ανέβω όταν άκουσα απο πολλούς να ζητητιέται οτι υπάρχει έλλειψη μηχανικών στην Σουηδία και ενοείτε όχι μόνο πολιτικών.

Είναι γενικώς όμορφη περιποιημένη χώρα με ιδιαίτερη κουλτούρα και ήσυχους ανθρώπους. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς ανεβαίνωντας επάνω ειναι η παντελής αδιαφορία τους για κάθε είδους επίδειξη ή ακριβή αγορά. Εκτός στοκχόλμης οι άνθρωποι ντύνονται πολύ απλά με σουηδικές μάρκες ως επι το πλείστον. nike mercedes και ορθομαρμαρώσεις δεν θα δείτε πουθενά. Γενικώς είναι πρώτα της πρακτικότητας και μετά της αισθητικής αν και το design τους με τις καθαρες άσπρες γραμμές με ενθουσιάζει.

 

Έχει σαν χώρα σταθερό νομικό πλαίσιο και φορολογικό σύστημα. Το μόνο που ίσως αλλάζει ανα κυβέρνηση είναι ελαφρώς οι συντελεστές φορολόγησης που είναι γενικά υψηλοί. Εδώ η βουλή τους μοιάζει να παράγει έργο και όχι φούμαρα καθώς όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα ή δυσλειτουργία ψηφίζετε νόμος για την αντιμετώπισή του.

Και τα υπόλοιπα ίσως λίγο πολύ γνωστά, άπειρη ποδηλατόδρομοι, όρια ταχύτητας που τηρούνται ευλαβικά, καθαρές και άνετες πολείς με παντού πράσινο. Γενικά το μόνο που δεν θα σου λείψει στη Σουηδία είναι τα δάση οι λίμνες και το πράσινο. Εξαιρετικό μέρος για να μεγαλώσει ένα παιδί (αν εξαιρέσεις την έλλειψη ηλιακού φωτός το οποίο αναπληρώνουν στα παιδάκια με συμπληρώματα βιταμίνης D.).

 

Ίσως στο μέλλον παρουσιαστεί πρόβλημα απο τον αριθμό των μεταναστών που έχουνε μαζέψει. Αν και οι πιο πολλοί εντάσσονται κανονικά αφού πρώτα μάθουν την γλώσσα δωρεάν κτλ. Γενικά μου έδωσε την εντύπωση οτι είναι πιο εύκολο γραφειοκρατικά να είσαι σύριος πρόσφυγας παρά νόμιμος μετανάστης εντός EU.

Τεράστια ποσά ξοδέυονται για να ζουν οι πρόσφυγες με έξοδα διαμονής και φαγητού, σε πολλές περιπ΄τωσεις η δουλειά για έναν μετανάστη εκτός EU δεν είναι αναγκαία.

 

Κοινωνικό κράτος με πλήθος επιδόματα και βοηθήματα προς τους γονείς πληρωμένες άδειες, σχεδόν δωρεάν παιδικοί σταθμοί επισκέψεις στον οδοντίατρο μέχρι 18 χρονών κτλ. Όμως το σύστημα υγείας δεν είναι το δυνατό τους σημείο με τους έλληνες γιατρούς να υπερέχουν σε γνώσεις και σε εμπειρία κατά κράτος.

 

Σιγά σιγά το σοσιαλιστικό κράτος φθήνει και κανουν την εμφάνιση τους ιδιωτικές εταιρίες χωρίς προφανή λόγο μάλλον το κεφάλαιο φτάνει και σε αυτούς σιγα σιγά. Οι παλαιότεροι λένε πόσο παράδεισός ήταν παλαιότερα το 80 και πόσο χαλάει χρόνο με το χρόνο. Πάντως η σύγκριση με την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει.

 

Πρώτο και κύριο μέλημα κάποιου που θα ανέβει είναι η εκμάθηση της σουηδικής, το θεωρούν οι ίδιοι πολύ σημαντικό.

Δουλέυω σε τεχνική εταιρία με 35 άτομα προσωπικό και εκπονώ στατικές μελέτες για μονάδες παραγωγής ενέργειας απο βιοκαύσιμα όπως είναι τα περισσότερα εργαστάσιά τους.

Έχω 10 χρόνια εμπερία μόνο απο ελλάδα και κυρίως απο αυτά που κάνουμε όλοι άδειες, τοπογραφικά, αυθαίρετα κτλ...

 

Ο καθαρός μισθός είναι περί τα 2700 ευρώ τον μήνα. Έξοδα ενοικίου για διαμέρισμα 80 τ.μ. 750 ευρώ και οτι φαγητό ξοδέψω. Επειδη ανέβασα γυναίκα και παιδάκι είναι ζόρικα στην αρχή αλλά σε κανα χρόνο πιστευω θα έχουν στρώσει τα πράγματα.

Γενικά ευχαριστημένος αλλά μου έλειψε έντονα το κλιμα της ελλάδας φέτος. Ελπίζω σε καμια 5 ετία αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά να κατέβω ελλάδα..εγω που άκουγα μόνο ξένα τραγούδια τώρα το έχω γυρίσει στα ελληνικά άστα...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Pano,

 

Καταρχήν σε ευχαριςτω πολυ για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μου.

 

Απο οτι καταλαβαίνω, η γλώσσα ειναι mandatory. Αν ομως δεν την ξερεις, βρίσκεις δουλεια; Η εκμάθηση προφανώς θα έρθει μετα με ιδιαίτερα μαθήματα.

 

Η βιταμίνη D μου ακούστηκε λίγο περίεργα, αλλα και εδω εχω ακουςει οτι παίρνουν. Όποτε πάσο. Όσον αφορά τα ελληνικά τραγούδια, καταλαβαίνω. Πλεον ο Καζαντζιδης εχει γινει πιο επίκαιρος και απο τον Μαζωνάκη!

 

Απο Χημική βιομηχανία τι γινεται; Πως ειναι τα πραγματα;

Edited by AAlex
Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τη βιταμίνη D όντως ισχύει.

 

Φίλος γιατρός που είχε δουλέψει Σουηδία μου είχε πει πως το συνταγογραφούσε σχεδόν καθημερινά.

 

Και εμένα πάντως μου έκανε εντύπωση όταν το πρωτοάκουσα.

 

Γενικά τα περιστατικά κατάθλιψης λόγω έλλειψης ηλιακού φωτός είναι αρκετά στις βόρειες χώρες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.