Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εμπειρίες από εργασία στο εξωτερικό


sundance

Recommended Posts

Το ότι ένας κλάδος σε μια χώρα έχει κάποιες παραπάνω παροχές ή διαφορετική νοοτροπία, δεν σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι κλάδοι στη χώρα αυτή είναι έτσι.

 

UK για παράδειγμα, όσους φίλους προγραμματιστές ξέρω έχουν πολύ χαλαρό ωράριο. Έλα ότι ώρα θες το πρωί, κάνε όσα lunch break θέλεις αλλά δούλεψε 8 ώρες συνολικά μέσα στη μέρα.

 

Από την άλλη όσους μηχανικούς ξέρω είμαστε στάνταρ ώρα το πρωί, 13:00 με 13:30 lunch break, αλλά το τι ώρα θα πάμε σπίτι παίζει ανάλογα με το πόση δουλειά έχουμε.

 

Δεν σημαίνει βέβαια πως ότι ξέρω εγώ είναι αντιπροσωπευτικό του τι συμβαίνει στην Αγγλία.

 

Άλλο παράδειγμα:

Τα μηχανουργεία κλείνουν παραπάνω μέρες για Χριστούγεννα, άρα και εμείς που είμαστε σε εταιρεία που στέλνει όλη την παραγωγή σε μηχανουργεία δεν έχουμε λόγο να είμαστε ανοιχτοί και κλείνουμε παραπάνω μέρες.

 

Δεν σημαίνει όμως ότι ένας μηχανολόγος σε άλλο κλάδο στην Αγγλία θα έχει την ίδια τύχη. Θα πάρει 2 μέρες τα χριστούγεννα, και 2 μέρες την Πρωτοχρονιά και 2 του μήνα θα είναι πίσω στη δουλειά.

Edited by rootbreaker
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 829
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

Προς επίδοξους μετανάστες: να ξέρετε ότι αυτοί που έχουν μεταναστεύσει πρόσφατα είτε θα εστιάζουν στα αρνητικά της χώρας που βρίσκονται , είτε θα δείχνουν κάποιον υπερμετρο ενθουσιασμό...η αλήθεια είναι σχεδόν πάντα κάπου στην μέση...

 

Επειδή αναφέρθηκε το παράδειγμα της Ολλανδίας , εχω να πω τα εξής. Εστειλα προσφατα cv σε μια εταιρεία που την θεωρώ κορυφαία στο είδος της και θέλω να ενταχθώ στο δυναμικό της. Βγάζει μια απίστευτη αγγελία με requirments πολύ δύσκολο να βρεθούν η οποία μου ταιριάζει γάντι.

Στέλνω cv και δεν με καλούν καν για συνεντευξη.

Ψάχνω linkedin να δω τα προσόντα αυτού/ης  που έχει ήδη την θέση (η πρόσληψη αφορούσε εναν ακόμη) και παρατηρώ ότι τα προσόντα του είναι λιγότερα από τα δικά μου ( εχοντας δουλέψει σε τρεις χωρες εξω , εχοντας δώσει αρκετές συνεντεύξεις, εχοντας κάνει coaching σε αρκετούς συναδέλφους επιτυχημένα, ξέρω πολύ καλα να κρίνω πλέον...).

Η μεγάλη μας διαφορά ότι το ΜΒΑ το εκανε Ολλανδία....

 

Γενικά από προσωπική εμπειρία οι Ολλανδοί είναι μακράν οι πιο ρατσιστές ανθ¨Ελληνες στην Ευρώπη ()....Παρόλο που μπορεί κάποιος να περνάει καλά εκει καλό είναι να το εχεις στην ακρη του μυαλού του....

 

Πολύ σωστά αυτά που γράφεις και συμφωνώ σε όλα.

 

Να σε ρωτήσω όμως μερικά πράγματα. Στο βιογραφικό η διεύθυνση σου και τηλέφωνο ήταν Ολλανδικά ή Ελληνικά; Διότι εγώ όταν ήθελα να βρω δουλειά στην Ολλανδία, έβαζα Ολλανδική διεύθυνση. Σκέψου το..λίγο δύσκολα δεν θα προσλαμβανες ή θα καλούσης για συνέντευξη έναν καλό μηχανικό από πχ Αίγυπτο στην Ελλάδα, αν έλεγε διεύθυνση Αιγύπτου;  

Παρεπιπτόντως που έκανες ΜΒΑ και που αυτός που προσλήφθηκε;

Εγώ κάνω το Executive ΜΒΑ στο RSM αυτή την περίοδο..

Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε ο ρόλος ήταν international kai αρκετά Sr , απλά το περισσότερο καιρό θα ήσουν based at headquarters/Αμστερνταμ.

 

Χαρακτiriστικά αναφέρονταν ότι native language is not a concern ή κάτι παρόμοιο, γενικά ήταν μια ιδιαίτερη θέση, που καλούσε applicants από παντού....με απαραίτητα τα Αγγλικα...

 

Στο ροτερνταμ εκανε το ΜΒΑ

 

Το ΜΒΑ το έκανα σε πανεπιστήμιο που βρίσκεται συνεχώς στα πρώτα 10 του κόσμου σταθερά και το ΜΒΑ αξιολογείται 3ο στην Ευρώπη, με συνεχή ανοδική πορεία....πίσω από LBS kai Insead. Η εμπειρία μας όμως απείχε πολύ πάρα πολύ και αυτό ήταν που με ενόχλησε, αν συνεβαινε το αντίθετο και apo Harvard να είχα ΜΒΑ δεν θα μου φαινόταν παράξενο που τον επιλέξανε..

 

Θα διαπιστώσετε (πιθανώς -μπορεί και όχι- ότι ανεβαίνοντας στην εταιρική ιεραρχία και οι θέσεις πληρώνονται καλύτερα και είναι ισχύος θα αντιμετωπίσετε ρατσισμό ακόμη και σε UK...) Αυτό το προσυπογράφουν συναδελφοι φίλοι και από Ελβετία...,

 

Συγχαρητήρια για το ΕΜΒΑ θεωρώ ότι η συνεχής επαγγελματική εξέλιξη είναι συνδυασμός ακαδημαικής μόρφωσης, εργασιακής εμπειρίας και ανθρώπινων σχέσεων..

 

Εγω πάσχω λίγο στο τελευταίο καθότι είμαι λίγο antisocial...., στα αλλά δύο το προσπαθώ..

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή σου λέω ψέματα; Αυτό είναι;

 

Θέλεις να μου πεις τι δραστηριότητες θέλει να κάνει η ξαδέρφη σου όπου θα κάναν την ζωή της λιγότερη μίζερη και δεν κάνει;

Ταβέρνες, σπορ, μουσική, θέατρα, μπαρ, φεστιβάλ, συναυλίες, φύση, εκδρομές, αραλίκια, διάβασμα, ταξίδια, wakeboarding, σπουδές, φιλίες, παιδικούς σταθμούς, τι θέλει να κάνει και δεν μπορεί δηλαδή;

 

Τέλεια, μερικές δικές μου απαντήσεις-ερωτήσεις.

 

Φυσικά θα βρεις και μ@λ@κές Ολλανδούς. Τα πειράγματα είναι μέρος της ζωής. Οι Ολλανδοί είναι άμεσοι και θα σου πουν την γνώμη τους σχεδόν πάντα. Το ίδιο κάνουν και κάναν πάντα και σε μένα. Αυτό που πολύ απλά πρέπει να κανείς, είναι να τους πειράξεις και συ. Ή να τους πιάσεις έναν έναν και να τους εξηγήσεις την κατάσταση.

Στην αρχή και εγώ τρελαινόμουν, αλλά όταν δεις και τα πειράγματα μεταξύ τους, τότε καταλαβαίνεις.

 

Εφόσον έπαιρνε λιγότερα, μπορούσε πολύ απλά να απεθυνθεί στην επιθεώρηση εργασίαs, και μέσα σε έναν μήνα θα έπαιρνε πίσω αναδρομικά όλη την διάφορα, θα έπαιρνε έξτρα 6 μήνες μισθού και θα έτρωγε χοντρό πρόστιμο ο εργοδότης για άνιση μεταχείριση εργαζόμενου. Το έχει κάνει αυτό μια φίλη μου στο Amsterdam από εργοδότη που που έκανε μαγκιές.

 

Οπότε δεν βλέπω ποιο είναι το ζήτημα.

 

Θέλει ψάξιμο σε όλα στην ζωή και η μετάφραση μιας κατάστασης ένας θα την κάνει θετικά, άλλος αρνητικά. Για αυτό υπάρχουν οι γνώμες.

 

Εγώ προσωπικά αν είχα τους ανθρώπους μου εδώ, δεν το συζητάω να έμενα για πάντα. 

Δϋο πράγματα: Πρώτον: Aυτή τη, με το συμπάθιο γελοία, δικαιολογία "δεν είμαστε αγενείς , είμαστε αμεσοι και λέμε αυτό που σκεφτόμαστε" τη χρτησιμοποιούν και οι γερμανοί κι έχω σιχαθεί να την ακούω εδώ που είμαι . Τα ίδια κάνουν κι εδώ, σε προσβάλλουν και μετά λενε "απλά είμαι ευθύς". Αφενός υπάρχει ένα όριο ανάμεσα στο πείραγμα και την προσβολή, αφ ετέρου μπορείς να πεις αυτό που σκέφτεσαι χωρίς να πεις κάτι μειωτικό για τον άλλο.

Δεύτερον, η ίση μεταχείριση του εργαζομένου είναι κάτι που , τουλάχιστον σε θεωρητικό βαθμό, έχει καθιερωθεί στο σύγχρονο δυτικό κόσμο. ΑΝ πρέπει να φτάσεις στο σημείο να γίνεις μπίλιες με τον εργοδότη σου στο δικαστήριο ή με επιθεωρητές εργασίας για να διεκδικίσεις αυτό το το θεωρητικά αυτονόητο, τότε προφανώς δε μιλάμε και για πολύ γαμάτη χώρα, ναι ?

edit λόγω απαράδεκτης ορθογραφίας

astranalysis +1

rootbreaker πολύ ωραία φωτό :D

Edited by Daron
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Daron, θα ξεκινησω απο το δευτερο.

 

Λες "ΑΝ πρέπει να φτάσεις στο σημείο να γίνεις μπίλιες με τον εργοδότη σου στο δικαστήριο......τότε προφανώς δε μιλάμε και για πολύ γαμάτη χώρα, ναι ?"

 

Αρα, κακός εργοδότης = κακή χώρα.., αυτο θελεις να πεις;

Ας το αντιστρέψουμε..

Ερχεται ο Χενκ απο Ολλανδια να δουλέψει στον Τασφαζογλου ΕΠΕ στην Αθήνα.. Ο Χενκ που μιλάει αγγλικά, δεν πληρώνεται στην ωρα του, δεν του κολλάνε ένσημα, φωνάζει επιθεώρηση εργασίας, και πεθαινει κατω απο μια γέφυρα..

 

Θα σου πω τωρα την δικη μου ιστορία για την δικη μου εταιρεία.. Παρκάρω το ολοκαίνουργιο τριών μηνών αυτοκίνητο της εταιρείας το Φλεβάρη του 2013 το οποίο το εχω για δικη μου χρήση στο Άμστερνταμ χειμώνα κ παω για μπυρακι με την τοτε κοπέλα μου, σημερα γυναίκα μου.. Γυρνάμε μετα απο κανα δίωρο κ το αμάξι έλειπε.. Ψάχνω απο δω, παιρνω τηλ μηπως το μάζεψαν κλπ τιποτα δεν ήξεραν αυτοι..Το κλέψανε..ειχα βάλει τον χαρτοφύλακα στο πορτ μπαγκάζια, καποιος είδε που τον έβαζα κ αποφάσισε να το ανοίξει..

Παιρνω τηλ την αστυνομία, την leasing εταιρεία, καλούν ταξί, με παει σε παράρτημα τους, μου δίνουν αλλο αμάξι κ οδηγάω πισω σπιτι..

Λεπτομέρεια..

Μεσα στον χαρτοφύλακα, ειχα το δευτερο κλειδί του αμαξιού......η ασφαλιστική εταιρεία λεει: εάν κλαπεί το αμάξι κ δεν παραδώσεις κ τα δυο κλειδιά, δεν το καλύπτει η ασφάλεια....αρα το πληρώνω εγω....

Δευτερη λεπτομέρεια, στην εταιρεία δούλευα μονο 8 μήνες...

Ερωτηση: μάντεψε τι έγινε;

 

 

Για το πρωτο που είπες, δεν νομιζω πως ειναι δικαιολογία, ουτε κανουν κατι ειδικό για να σου την σπάσουν. Απλα τους μάθανε να ειναι ετσι.. Εγω παλι μλκια απο Γερμανό δεν εχω ακούσει, απο Ολλανδούς ομως ναι..αλλα ειναι κ πως εκλαμβάνεις το τι σου λένε. Οταν πχ με ρωτάνε γιατι δεν συμφωνήσαμε με το μνημόνιο, τους λεω "μπες στο site της ECB, δες τα meeting minutes μεταξύ της IMF, ECB κ ελληνικής κυβέρνησης κ πες μου που μιλάνε για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Επισης να ξερεις πως η iMF εχει ιδιώτες επενδυτές κ αν δεις το site τους, θα δεις οτι η αποπληρωμή δανείων κατα 25% πληρώνεται σε χρυσο..αυτη τη στιγμή που μιλαμε στη Χαλκιδική, κοντα στην πόλη μου, μια εταιρεία απο τον Καναδά κανει εξόρυξη χρυσού...αλλα αυτα δεν τα δείχνουν τα ΜΜΕ της Ελλάδας, ουτε της Ολλανδιας κ χρησιμοποιούν την κρίση για να σας φορολογήσουν παραπανω, με την δικαιολογία οτι τα δίνουν στην Ελλαδα, αλλα αυτα τα χρήματα, τα παιρνουν οι τρόικα.. " αν μιλήσεις εξηγώντας, κ σκεφτείς οτι κ αυτοι παραπληροφορούνται οπως κ εμεις, το βλέπεις λιγο πιο ανάλαφρα..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε ο ρόλος ήταν international kai αρκετά Sr , απλά το περισσότερο καιρό θα ήσουν based at headquarters/Αμστερνταμ.

 

Χαρακτiriστικά αναφέρονταν ότι native language is not a concern ή κάτι παρόμοιο, γενικά ήταν μια ιδιαίτερη θέση, που καλούσε applicants από παντού....με απαραίτητα τα Αγγλικα...

 

Στο ροτερνταμ εκανε το ΜΒΑ

 

Το ΜΒΑ το έκανα σε πανεπιστήμιο που βρίσκεται συνεχώς στα πρώτα 10 του κόσμου σταθερά και το ΜΒΑ αξιολογείται 3ο στην Ευρώπη, με συνεχή ανοδική πορεία....πίσω από LBS kai Insead. Η εμπειρία μας όμως απείχε πολύ πάρα πολύ και αυτό ήταν που με ενόχλησε, αν συνεβαινε το αντίθετο και apo Harvard να είχα ΜΒΑ δεν θα μου φαινόταν παράξενο που τον επιλέξανε..

 

Θα διαπιστώσετε (πιθανώς -μπορεί και όχι- ότι ανεβαίνοντας στην εταιρική ιεραρχία και οι θέσεις πληρώνονται καλύτερα και είναι ισχύος θα αντιμετωπίσετε ρατσισμό ακόμη και σε UK...) Αυτό το προσυπογράφουν συναδελφοι φίλοι και από Ελβετία...,

 

Συγχαρητήρια για το ΕΜΒΑ θεωρώ ότι η συνεχής επαγγελματική εξέλιξη είναι συνδυασμός ακαδημαικής μόρφωσης, εργασιακής εμπειρίας και ανθρώπινων σχέσεων..

 

Εγω πάσχω λίγο στο τελευταίο καθότι είμαι λίγο antisocial...., στα αλλά δύο το προσπαθώ..

Καλα συμβαίνουν κ αυτα, μην σε παιρνει απο κατω..γενικα κ ολλανδικά να λένε οτι ζητάνε, αν ειναι πολυεθνική δεν τρέχει τιποτα. Ο αδερφός μου δουλεύει σε εταιρεία κολοσσό στο Eindhoven κ η εταιρεία μεσα εχει προσευχήτηριο για διάφορες θρησκείες, άμα εχει ποδόσφαιρο αγώνες παραγγέλνουν πίτσες κ κάθονται ολοι μαζι, κανει συναυλίες κ πάρτυ για το προσωπικό κλπ κλπ..

Στο bocconi ή στο HEC ήσουν μηπως;

Link to comment
Share on other sites

Daron, θα ξεκινησω απο το δευτερο.

 

Λες "ΑΝ πρέπει να φτάσεις στο σημείο να γίνεις μπίλιες με τον εργοδότη σου στο δικαστήριο......τότε προφανώς δε μιλάμε και για πολύ γαμάτη χώρα, ναι ?"

 

Αρα, κακός εργοδότης = κακή χώρα.., αυτο θελεις να πεις;

Ας το αντιστρέψουμε..

Ερχεται ο Χενκ απο Ολλανδια να δουλέψει στον Τασφαζογλου ΕΠΕ στην Αθήνα.. Ο Χενκ που μιλάει αγγλικά, δεν πληρώνεται στην ωρα του, δεν του κολλάνε ένσημα, φωνάζει επιθεώρηση εργασίας, και πεθαινει κατω απο μια γέφυρα..

 

Δηλαδή η συλλογιστική σου είναι : H Ελλάδα είναι πορνείο από άποψη εργασιακών συνθηκών. Η Ολλανδία δεν είναι (αρκεί να είσαι Ολλανδός,  αλλιώς μπορεί και να σε πληρώσουμε λιγότερο, μπορεί και να σε απορρίψουμε αν στείλεις CV και είσαι qualified επειδή δεν είσαι ο Χενκ από Ολλανδία). 'Αρα η Ολλανδία είναι σουπερ, επειδή δεν είναι μπουρδέλο σαν την Ελλάδα.   Δε σε καταλαβαίνω ρε φίλε. Τέλος πάντων επειδή δε με νοιάζει και πολύ τι είναι η Ολλανδία και επειδή όσα λες είναι το καθαρά δικό σου bias, δε το συνεχίζω.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή η συλλογιστική σου είναι : H Ελλάδα είναι πορνείο από άποψη εργασιακών συνθηκών. Η Ολλανδία δεν είναι (αρκεί να είσαι Ολλανδός,  αλλιώς μπορεί και να σε πληρώσουμε λιγότερο, μπορεί και να σε απορρίψουμε αν στείλεις CV και είσαι qualified επειδή δεν είσαι ο Χενκ από Ολλανδία). 'Αρα η Ολλανδία είναι σουπερ, επειδή δεν είναι μπουρδέλο σαν την Ελλάδα.   Δε σε καταλαβαίνω ρε φίλε. Τέλος πάντων επειδή δε με νοιάζει και πολύ τι είναι η Ολλανδία και επειδή όσα λες είναι το καθαρά δικό σου bias, δε το συνεχίζω.

Όχι δεν είπα αυτό, από που συμπεραίνεις αυτό; Αυτό που λέω είναι πως ένας κακός εργοδότης δεν κάνει τον κανόνα, ούτε η υπεργενίκευση είναι σωστή. Αυτό που λέω είναι ότι στην Ολλανδία οι εταιρείες-εργοδότες είναι πιο τυπικές, κάτι το οποίο εξαρτάται και από το μέγεθος της εταιρείας.

Επειδή κάποιος πιστεύει ότι είναι qualified για μια θέση από τη δική του οπτική γωνιά, δεν σημαίνει πως ο HR ή η εταιρεία το βλέπει αυτό με τον ίδιο τρόπο.

 

Αυτά που λέω είναι το δικό μου bias και είναι η δική μου εμπειρία. Δεν σημαίνει πως για όλους είναι το ίδιο. Εγώ προσωπικά η πρόοδος που έκανα στην Ελλάδα σε 5 χρόνια δουλειάς, εδώ την έκανα σε 1 χρόνο. Αυτό λέει πολλά σε μένα. Αλλά μην παρεξηγηθούμε, πρέπει να θέλεις να το κανείς και πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός.

 

Και για να γίνω ξεκάθαρος, ο μόνος λόγος που γράφω σε αυτό το thread είναι για να βοηθήσω αυτόν που το έχει πάρει ήδη απόφαση να φύγει και δεν ξέρει πως να ψαχτεί, να κάνει τα σωστά βήματα σε περίπτωση που έρθει εδώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλα συμβαίνουν κ αυτα, μην σε παιρνει απο κατω..

 

Δεν με παίρνει από κάτω χαχχα ούτε και από "πάνω" εχω "ψηθεί" αρκετά πλέον.

 

Ξαναλέω άλλη μια φορά και το απευθύνω και σε σένα , όσοι βγαίνουν στο εξωτερικό είτε θα ενθουσιαστούν είτε θα εστιάσουν στα αρνητικά, εσύ βρίσκεσαι στην πρώτη κατηγορία και είσαι τυχερός γι αυτό, εχω γνωρίσει αρκετούς τέτοιους συμπατριώτες μας, καποιοι δε μου έχουν δώσει την εντύπωση ότι βρίσκονται υπο την επηρρεια mdma.

Επιπλέον (ξανα) το πως βλέπει καποιος τα πράγματα εξαρτάται από το προηγούμενο status του στην Ελλάδα, οικονομικό και επαγγελματικο.

Ενας επαγγελματίας που ήταν π.χ. αρχιμηχανικός γεφυράς στην Εγνατία και σκαει Ολλανδία και εχει προιστάμενο Ολλανδό μικρότερο σε ηλικία και με ουτε τις μισές γνωσεις ΥΠΟΦΕΡΕΙ ακόμη και αν πληρώνεται καλά και η θέση του είναι καλή...Αντιθέτως κάποιος που δουλευε στην μπαρμπα μητσος επε και τα εργα που εβλεπε ήταν τραγικά από ποιότητα και μεγεθος, πληρωνόταν όποτε γουσταρε ο μπαρμπα μήτσος και "ετρωγε" και καμια χριστοπαναγία αν μπαρμπα μήτσος ξυπνούσε στραβά , όταν πάει στην Ολλανδία τα αστειάκια του Ολλανδού και τα πικρόχολα σχόλια δεν τον αγγιζουν και αισθάνεται βασιλιάς. Να μην το επεκτείνω και σε αλλες πτυχές νομιζω εγινε αντιληπτό..

 

Συμφωνούμε όλοι πάντως ότι τα πάντα είναι σχετικά. Πάντως τα success story γενικά δεν βοηθάνε το thread γιατί δεν ανταποκρίνονται στον Μ.Ο.

 

off topic

 

θυμαμαι εναν τύπο που είχε μπει στο φορουμ και εγραφε για ενα απιθανο success story και όλα τα προβατα ρωτούσαν πως θα γίνουν και αυτοί millionairs. To success story παίζει ισχυρά να ήταν και μούφα....

 

 

keep walking....

Edited by astranalysis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.