Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διηρημένη ιδιοκτησία


kwstas

Recommended Posts

Ξέρει κανεις να μου εξηγήσει τον όρο ''Αυτό το τμήμα του οικοπέδου αποτελεί μία αυτοτελή και ανεξάρτητη διηρημένη κάθετη ιδιοκτησία με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρετου σε ολο το οικοπεδο 330/1000..." .

Εγώ ήξερα, οτι η κάθετη ιδιοκτησια δεν εχει ποσοστα εξ αδιαιρετου στο αρχικο οικοπεδο. Τι ισχυει λοιπον? Ευχαριστω πολυ!

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας. Το αρχικό οικόπεδο υφίσταται ως έχει. Η διαφορά είναι ότι με τον ορισμό κάθετης ιδιοκτησίας ο κάθε ιδιοκτήτης έχει συγκεκριμένο τμήμα του οικοπέδου στην κατοχή του. Έτσι μπορεί για παράδειγμα να χτίσει χωρίς τη συγκατάθεση του συνιδιοκτήτη. Το πόσο μπορεί να χτίσει εξαρτάται από το ποσοστό συνιδιοκτησίας, το τί υπάρχει ήδη χτισμένο και άλλους παράγοντες.

Για τί δουλειά ακριβώς σε ενδιαφέρει;

Link to comment
Share on other sites

Συγγνωμη, δεν το κατάλαβα. Εγω γνωριζω τα εξης:

1. Απλή κάθετη ιδιοκτησία

2. Συνθετη καθετη ιδιοκτησία (δηλ καθετη και οριζοντια μαζι)

3. Οριζόντια ιδιοκτησία

 

Στα δύο πρωτα υπάρχει δηλαδή πάντα ποσοστό συνιδιοκτησιας στο ολο το οικόπεδο? Επίσης ο ορος ''διηρημένη'' μπαίνει πάντα μπροστά από τον όρο ''κάθετη''? Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωσή σου είναι διηρημένη κάθετη ιδιοκτησία. Η χρησιμότητά του είναι για παράδειγμα όταν το συνολικό οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ τα οικόπεδα στα οποία χωρίζεται, το καθένα από μόνο του δεν είναι.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ρωτώντας αν ο όρος διηρημένη μπαίνει πάντα μπροστά από τον όρο κάθετη.

Link to comment
Share on other sites

Ποσοστό συνιδιοκτησίας στο όλο οικόπεδο υπάρχει σε όλες τις συνιδιοκτησίες.

Ο όρος "διηρημένη" κανονικά είναι λανθασμένος. Παραπέμπει σε κατάτμηση και όχι σε σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας. Αλλά οι παλιότεροι συμβολαιογράφοι ( και μερικοί νέοι ) το γράφουν γιατί το θέλουν να το βλέπουν γραμμένο στο συμβόλαιο οι ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Νόμιζα ότι η υπαρξη του ορου ''διηρημενη'' χαρακτηρίζει διαφορετικά μια καθετη ιδιοκτησια απο τα μην υπηρχε καθόλου.

Ευχαριστω πολυ παιδια! Προσπαθω να καταλάβω τι έκανε ο ερμος ο πατερας μου το 1987 με τα ξαδερφια του στο οικοπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτησω και εγω κατι....;

σε οικοπεδο (απο συμβολαιο συστασης οριζοντιασ ιδιοκτησιας) αναφερει γα τους δυο ιδιοκτητες ισογειο στον ενα, οροφος στον αλλο ΚΑΙ ποσοστο συνιδιοκτησιας εξ'αδιαιρετου στο οικοπεδο και κοινοχρηστους 500/1000.

αν το ισογειο ειναι 68τ.μ. και ο οροφος 68τ.μ. απο τα υπολοιπα 100τμ που ειναι η δομηση

1.πόσο μπορει να κτησει ο καθενας;

2.παιζει ρολο τιο λεει ο πινακας κατανομης;

3. θα πρεπει να δωσει εγκριση και ο αλλος ιδιοκτητης;

Link to comment
Share on other sites

Σε περιπτωσεις που υπαρχει υπολοιπο συντελεστη ειναι σκοπιμο (νομιζω και υποχρεωτικο πλεον) να καθοριζεται η θεση των μελλοντικων κτισματων/επεκτασεων με τα ποσοστα συνιδιοκτησιας που τους αναλογουν. Αυτα ολα μπαινουν και στους πινακες και ο καθενας παει και χτιζει εκει που του αντιστοιχει οτι του αντιστοιχει χωρις προβλημα. Φυσικα και παιζει ρολο ,τον βασικο ο πινακας κατανομης ποσοστων συνιδιοκτησιας.

 

Τωρα αν δεν υπαρχει τετοια προβλεψη ο καθενας δικαιουται να κτισει κατα το ποσοστο του επι του υπολοιπου του σ.δ. και της καλυψης. Αλλα ως προς τη θεση , επειδη το οικοπεδο ετσι οπως το περιγραφεις gio ειναι σκετο εξ'αδιαιρετου που σημαινει οτι σε σε καθε απειροστο τμημα του οικοπεδου ειναι συνιδιοκτητες και οι δυο, χρειαζεται συμφωνη γνωμη και του αλλου.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Αυτο το "υπαρχουν ποσοστα συνιδιοκτησιας'' στο ολο το γεωτεμαχιο στην περιπτωση της καθετης συνιδιοκτησιας τι σημαινει νομικα? Οτι ναι μεν εγω χτιζω στο κομματι μου χωρις να ρωτησω τον αλλο, αλλα ο αλλος εχει δκαιωματα στον ακαλυπτο μου? Δηλαδη μπορει να νεμεται τα δεντρα μου και τον περιβαλλοντα χωρο μου? Σας παρακαλω βοηθηστε με να καταλαβω...Ευχαριστω...

Link to comment
Share on other sites

Στην περιπτωση αυτη kwstas ο καθενας εχει αποκλειστικη χρηση στο τμημα του γεωτεμαχιου που του αντιστοιχει απο την καθετη.

 

Αν ειναι συσταση μονο οριζοντιου ιδοικτησιας ή σκετο εξ'αδιαιρετου χωρις συσταση καθετης ο ακαλυπτος ανηκει και χρησιμοποιειται απο ολους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.