Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατασκευαστικό ερώτημα: Άχυρο με θερμοχωρητικότητα;


ftes

Recommended Posts

Συνομιλώντας με φίλο (μηχανολόγο μηχανικό και εργολάβο οικοδομών) για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα διαφόρων τρόπων δόμησης, κάποια στιγμή μου είπε, αστειευόμενος: «Αν θέλεις πραγματικά οικολογικό σπίτι και είσαι διατεθειμένος να το τραβήξεις, τι να σου πω; Φτιάξε ένα αχυρόσπιτο… έχει και απίστευτη θερμομόνωση.» . Αντί να απορρίψω αμέσως την πρόταση βλέποντας ότι αντιμετωπίζεται ως αστείο από μηχανικούς και εργολάβους στην Ελλάδα, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι ένα τέτοιο σπίτι μπορεί να έχει πολύ καλή θερμομόνωση, δεν θα έχει όμως καθόλου θερμοχωρητικότητα. Η κοινωνική εκδήλωση στην οποία βρεθήκαμε και τα είπαμε τελείωσε αλλά η ιδέα του αχυρόσπιτου εξακολουθούσε να γυρίζει στο μυαλό μου για αρκετές ημέρες, παρόλο που ο άνθρωπος απλά έκανε ένα αστείο.

 

Μερικές μέρες μετά, λοιπόν, μου ήρθε η εξής ιδέα:

Ισόγειο με ξύλινο φέροντα οργανισμό και αχυρόμπαλες (δεμάτια) ως μέσο πλήρωσης.

Εξωτερικά, γαλβανισμένο νευρομετάλ και σοβάς.

Εσωτερικά, προκειμένου να αποκτήσει θερμοχωρητικότητα, τσιμεντόλιθος και σοβάς. Ο τσιμεντόλιθος θα φέρει μόνο το βάρος του (όχι και το βάρος της ξύλινης στέγης).

 

Έτσι ίσως μπορεί να έχει κανείς πολύ καλή θερμομόνωση με απόλυτα φυσικά μέσα και καλή θερμοχωρητικότητα.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι έτσι καταλήγει κανείς με εξωτερικούς τοίχους πάχους 1 μέτρου και χάνονται τετραγωνικά. Επίσης, ο τσιμεντόλιθος δεν είναι και το φιλικότερο προς το περιβάλλον υλικό. Παρά όλα αυτά, στέκει ως ιδέα; Θα προκύψει μια ασφαλής κατασκευή (κατόπιν μελέτης μηχανικού φυσικά) με την άδειά της κλπ;

 

Τροφή για σκέψη…

Link to comment
Share on other sites

Είναι κάτι που γίνεται. Όσον αφορά στην δομική ασφάλεια υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι προβλέπουν συγκεκριμένα δομικά συστήματα, αλλά υπάρχει μεγάλο περιθώριο να κατασκευαστεί ένας ξύλινος σκελετός που θα είναι ασφαλής σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς και συμβατός με το σκεπτικό της όλης κατασκευής.

Το κόστος μάλλον θα υπερβεί αυτό μιας συμβατικής κατασκευής ισοδύναμης μόνωσης...

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap, ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

 

Διευκρινιστικά, πιστεύετε ότι αν η εξωτερική κατασκευή (ξύλινος σκελετός κλπ) είναι ασφαλής σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς, το εσωτερικό (από τσιμεντόλιθους) χρειάζεται να έχει σενάζ, οπλισμό κλπ; Ρωτώ γιατί, αν χρειάζεται, μάλλον δεν είχα και τόσο λαμπρή ιδέα, αφού πάλι στο οπλισμένο σκυρόδεμα καταλήγει το πράγμα...

 

Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Άλλο ένα σενάζ κι άλλο ένας φορέας από Ω/Σ... Καμία σχέση!!! Τώρα αν απαιτείται ή όχι, εγώ θα έλεγα "ναι", αλλά μην το πάρεις και τοις μετρητοίς... Αν με το καλό γίνει σχετική μελέτη, ο μηχανικός θα το πει πιο υπεύθυνα. :)

Link to comment
Share on other sites

Ειδικότερα θα πρέπει να γίνει και μια μελέτη πυρασφάλειας αφου το υλικό ειναι αρκετά εύφλεκτο ενω δεν ξέρω εαν σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει τοξικα. Εαν θυμάμαι καλά αλλα θα το ψάξω στην Αγγλια ειχαμε πειραματιστεί με ανακυκλωμένο χαρτί για μόνωση αφου πρωτα το εμποτίσαμε με επιβραδυντή.

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή κάτι σαν και αυτό

 

http://blog.emap.com/footprint/2009/06/17/rural-studio-comes-to-the-uk/

 

μάλλον η ιδέα ειναι παλιά

Link to comment
Share on other sites

Η ιδέα δεν είναι καινούργια... Έχει ξαναγίνει και μάλιστα μπορείς να δεις το ανάλογο επεισόδιο του Grand Designs στο Straw House στο Islington, στο οποίο ο μελετητής ήταν η εταιρία που δούλευα στο Λονδίνο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Ήδη κατεβάζω το επεισόδιο του Grand Designs που προτείνετε.

 

Γνώριζα για τα σπίτια από αχυρόμπαλες εδώ και πολύ καιρό. Απλά, μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν είχα σκεφθεί το "ντύσιμό" τους εσωτερικά με κάποιο βαρύ δομικό υλικό ώστε να αποκτούν και θερμοχωρητικότητα. Αυτή ήταν η ιδέα που μου φάνηκε νέα.

 

Σχετικά με την πυρασφάλεια, συμφωνώ. Χρειάζεται μελέτη. Η λύση της συμπίεσης του άχυρου ώστε να μην περιέχει πολύ αέρα και να μην ευνοείται η καύση ακούγεται ελπιδοφόρα. Φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε και τις θερμομονωτικές επιδόσεις των τοίχων.

 

Γεγονός είναι ότι αν κάτι θεωρείται ακόμη πειραματικό και "εξωτικό" στη Βρετανία (αχ, αξέχαστα φοιτητικά χρόνια 8-)), δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί συνεργείο στην Ελλάδα το οποίο να είναι σε θέση να εκτελέσει μια τέτοια κατασκευή χωρίς να φτύσουν αίμα όλοι οι εμπλεκόμενοι. Κρίμα, θα είχε ενδιαφέρον...

 

Από πλευράς κόστους, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της κατασκευής αλλά και της αφθονίας του άχυρου, θεωρείτε ότι θα ήταν ασύμφορο το εγχείρημα;

Link to comment
Share on other sites

Το πάχος της τοιχοποιίας μιας τέτοιας κατασκευής θα δίνει ικανοποιητική θερμοχωρητικότητα, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η πυκνότητα της αχυρόμπαλας είναι μικρή.

Ακόμα όμως και αν δεν ισχύει αυτό, θα λυθεί το πρόβλημα με ένα σοβά με το αμελητέο πάχος του?

Νομίζω σημαντικότερο και από την πυρασφάλεια, είναι η στεγάνωση, για προστασία από μύκητες και τρωκτικα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.