Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Άχυρο με θερμοχωρητικότητα;


ftes

Recommended Posts

Kostas K, έχετε δίκιο.

Δεν αναφέρθηκα στο κομμάτι της μόνωσης από την υγρασία για να μην κουράσω στο αρχικό μου post. Εννοείται πως κάτι τέτοιο αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά σε μια τέτοια κατασκευή. Δεν θα ήθελα καν να φανταστώ τη φθορά και τελικά την αποσύνθεση που θα επερχόταν σε περίπτωση που όλο αυτό το άχυρο βρεχόταν!

 

Η σκέψη μου γι αυτό ήταν κάποιου είδους μεμβράνη για προστασία από την υγρασία από κάτω (ανερχόμενη υγρασία) και σοβάς-τσιμεντοκονία με ένα πολύ καλό μονωτικό χρώμα εξωτερικά. Τώρα που το σκέπτομαι, βέβαια, θα πρέπει το άχυρο να "σφραγιστεί" από την υγρασία και από την πάνω πλευρά. Να μονωθεί δηλαδή εντελώς από το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

Το άχυρο δεν "παθαίνει" τόσο εύκολα... αν κλειστεί ερμητικά θα μουχλιάσει. Το καλύτερο είναι να έχει έναν κάποιον αερισμό. Το να αφαιρέσεις 100% την υγρασία από το άχυρο είναι περίπου αδύνατον.

Link to comment
Share on other sites

Από την άλλη χωματόπληθες με άχυρο είναι μια πολύ καλή λύση, όπως έγινε στο Χάνι της Γραβιάς πριν λίγα χρόνια.

http://www.teras.gr/prg/theme_page.asp?xParam=8

 

Συγνώμη για το εκτός θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Όπου, να σχολιάσω, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό...

 

Εξάλλου υπάρχουν κτίσματα με ζωή άνω του αιώνα από πλιθιά, χωρίς καμία συντήρηση. Σήμερα υπάρχει μία "κίνηση" (κάπου στο εξωτερικό, στο διαδίκτυο το είχα βρει κάποτε) που χτίζουν με πλιθιά, χρησιμοποιόντας ως πρόσθετο για την αύξηση της θερμομονωτικής ικανότητας ...σβουνιά! Αρχαίες τεχνολογίες, εξαιρετικά αποτελεσματικές, λίγο δύσοσμες όμως κατά την φάση κατασκευής. Τα πλιθιά συνδυάζουν φέρουσα ικανότητα, πυρασφάλεια, θερμομόνωση, θερμοχωρητικότητα, αλλά ...δεν προβλέπονται ως δομικό στοιχείο από κάποιον κανονισμό... Θα είναι πολύ δύσκολο για τον συνάδελφο που θα κάνει την μελέτη! Είναι πάντως μια καλή και οικονομική λύση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.