Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φέρουσα τοιχοποιία - Έλεγχος στατικής επάρκειας


 

Recommended Posts

Σε τέτοιες εποχές δεν υπάρχει ενδιαφέρον? δώστους το κατάλληλο ...κίνητρο, και κάτι θα γίνει. Ακόμα και μέσα από το Forum ίσως, με αποστολή p.m. (του γράφοντα εξαιρούμενου, προς αποφυγή παρεξηγήσεων).

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Σόνια

 

Κατ'αρχάς θα πρέπει να έχεις υπ' όψιν σου ότι σε κάθε μελέτη επέμβασης σε υφιστάμενο κτίριο όχι μόνο θα πρέπει να κάνεις επανασχεδιασμό και ανάλυση του συνολικού δομητικού συστήματος αλλά και να αναλάβεις την ευθύνη για την στατική και σεισμική επάρκεια του κτιρίου στο σύνολό του εφ' όρου ζωής. Αυτό συνεπάγεται πριν από οποιαδήποτε επίλυση του νέου φορέα, πλήρη διάγνωση της παθολογίας του υφιστάμενου δομήματος καθώς και αξιόπιστη εκτίμηση των μηχανικών χαρακτηριστικών των δομικών υλικών. Το τελευταίο όμως πολλές φορές καθίσταται εξαιρετικά δυσχερές καθώς οι αβεβαιότητες για την ποιότητα των υλικών (συνυπολογίζοντας και την απομείωση των αντοχών λόγω παλαιότητας) είναι μεγάλες. Από την άλλη πλευρά η παραγραφή της ευθύνης του μηχανικού σε οποιαδήποτε (απευκτέα) περίπτωση ξεκινάει από την στιγμή της τέλεσης του "αδικήματος" (αστοχία) πρακτικά δηλαδή ποτέ!!!!!!

Τα παραπάνω στα αναφέρω όχι για να σε τρομοκρατήσω και να παρατήσεις την μελέτη αλλά για να σε ευαισθητοποιήσω να καταλάβεις την σοβαρότητα τέτοιων φαινομενικά ακίνδυνων προβλημάτων.

Κλέινοντας, θα σου συνιστούσα κατ'αρχάς να μελετήσεις προσεκτικά τον Ευρωκώδικα 6 αφού είναι ο κανονισμός που θα πρέπει να εφαρμόσεις και στην συνέχεια αφού κάνεις τα παραπάνω (αξιολόγηση υλικών με υπερσυντηρητικές παραδοχές) να καταλήξεις σε έναν νέο φορέα τον οποίο και θα αναλύσεις. Τώρα το αν υπάρχει λογισμικό για να κάνει αυτή την δουλεία για σένα (blackbox-type) και μάλιστα δωρεάν πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι το τελευταίο που πρέπει να σε απασχολεί. Πιστεύω ότι και με ένα φύλλο εργασίας στο excel μπορείς να κάνεις τουλάχιστον τους ελέγχους επάρκειας εξίσου καλά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γειά σου Σόνια,

 

Κάνω παρόμοια μελέτη, σου προτείνω ανάλυση του φορέα με Πεπερασμένα Στοιχεία (εγώ χρησιμοποιώ το Strand7) και μετά ελέγχους κατά EC6 σε φύλλο excel..Γενικώς είμαι κατά των black boxes..:)

 

Καλή τύχη!

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελες να ανοίξεις ένα θέμα στην κατηγορία "Προγράμματα Η/Υ"->"Στατικά" για το Strand7 προκειμένου να μοιραστείς τις εμπειρίες σου απ' αυτό;

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Καλησπέρα,

 

Σε υπάρχον κτίριο από φέρουσα τοιχοποιία μου ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί έλεγχος επάρκειάς 

του. Σκοπεύω να μελετήσω το κτίριο σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ευρωκώδικα 6 και 8 (μετά τη 

λήψη καρότων κτλ για τον έλεγχο της αντοχής της τοιχοποιίας κ.τ.λ.).

Θα ήθελα να ρωτήσω όμως, υπάρχει δυνατότητα να ελεγχθούν υπάρχοντα κτίρια με προγενέστερες

διατάξεις; 

Αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Link to comment
Share on other sites

Αν πας με το Νομο περι ρυθμισεων αυθαιρετων τοτε απαιτειται ο κανονισμος της εποχης που κατασκευαστηκε .Αλλοiως συνδυασμος ΚΑΝΕΠΕ ( τα 5 πρωτα αρθρα) και EC6 ή αλλοιως  EC8 παραρτημα 3.

Link to comment
Share on other sites

... .Αλλοiως συνδυασμος ΚΑΝΕΠΕ ( τα 5 πρωτα αρθρα) και EC6 ή αλλοιως  EC8 παραρτημα 3.

 

Μέχρι να βγει ο ΚΑΔΕΤ, μόνο με EC8-3 (βάσει του ΦΕΚ350Β/2016).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.