Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης αποθήκης σε επαγγελματικό εργαστήριο


Recommended Posts

Δες το άρθρο 8 του Ν.3325/2005. Για επαγγελματικά εργαστήρια με περιορισμό στην ισχύ μπορείς να εγκατασταθείς σε κτίριο με χρήση εμπορικής αποθήκης.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 40
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 2 months later...

Καλημέρα,

σχετικά με την άδεια λειτουργίας επαγγελματικού εργαστηρίου σε χώρο με χρήση αποθήκης βάσει οικοδομικής άδειας, έχει μεσολαβήσει και το ΦΕΚ 1061Β/2017 που στο παράρτημα ΙΙΙ λέει: ''Υπεύθυνη Δήλωση αρμόδιου κατά νόμο μηχανικού σχετικά με τη στατική επάρκεια, τη βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση του κτηρίου, την εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού σε χώρο κύριας χρήσης (όχι βοηθητικό ή κοινόχρηστο), τον αριθμό της υφιστάμενης οικοδομικής αδείας.''

Μας καλύπτει ακόμα η χρήση αποθήκη σύμφωνα με τον Ν.3325/2005 άρθρο 8, παρ. 3 ή το 1061Β το αναιρεί;

(Έχω αναρτήσει την ερώτηση αυτή και στο θέμα ''Άδεια λειτουργίας Τυποποιητηρίου Μελιού'' και μετά είδα αυτήν την συζήτηση. Το αναφέρω για την καλή λειτουργία του forum)

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 13/8/2018 at 2:14 ΜΜ, ggeorge said:

 

Καλησπέρα Συνάδελφοι

Σε ακίνητο με οικοδομική άδεια εμπορική αποθήκη λειτουργεί επαγγελματικό εργαστήριο χαμηλής όχλησης(μεταλλικές κατασκευές). Έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας με απαλλακτικό από την Δ/νση ανάπτυξης. Τα μεγέθη κάλυψη, δόμηση κλπ είναι σύμφωνα με την οικ. άδεια.

Καλούμε για βεβαίωση μεταβίβασης. Θεωρείται ότι αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα?

Ευχαριστώ.

 

Link to comment
Share on other sites

Κανενα προβλημα. Απλη διαδικασια ειναι. Παρε μια χρηση γης. Μονο να μην αναφερει για απομακρυνση μεταποιητικων (δε θα λεει μην ανησυχεις) 

Ερωτηματολογιο και θα σου πουν τι πρεπει να κανεις

Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, ggeorge said:

Κανενα προβλημα. Απλη διαδικασια ειναι. Παρε μια χρηση γης. Μονο να μην αναφερει για απομακρυνση μεταποιητικων (δε θα λεει μην ανησυχεις) 

Ερωτηματολογιο και θα σου πουν τι πρεπει να κανεις

Βεβαίωση μεταβίβασης ακινήτου καλέστηκα να εκδόσω.

Έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας με απαλλακτικό από την Δ/νση ανάπτυξης

Link to comment
Share on other sites

Εργαστήρια επιτρέπονται και μπορούν να εγκατασταθούν σε αποθήκες χωρίς να απαιτείται η αλλαγή χρήσης του κτίσματος-Τώρα που το λέει δεν θυμάμαι!

υ,γ νομίζω στην σχετική νομοθεσία περί επαγγελματικών εργαστηρίων

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Να εισάγω στην συζήτηση μερικά στοιχεία του νόμου 3982/11 ΦΕΚ-143/Α/17-6-11) μήπως και κάπου βοηθήσει.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ 
Απλοποίηση της αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων 
ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ-Α 
Εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών δραστηριοτήτων 
ΑΡΘΡΟΝ-17 Ορισμοί

Για το σκοπό της αδειοδότησης των μεταποιητικών και των συναφών προς αυτές δραστηριοτήτων, εφαρμόζονται οι παρακάτω ορισμοί: 
1. Βιομηχανία - Βιοτεχνία είναι η τεχνοοικονομική μονάδα που με μηχανικά, χημικά ή άλλα μέσα διαφοροποιεί τη μορφή ή την ιδιότητα πρώτων υλών ή προϊόντων, προκειμένου αυτά να καταστούν κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζονται. 
"2. Επαγγελματικό εργαστήριο είναι η τεχνοοικονομική μονάδα του προηγούμενου εδαφίου, η οποία πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: 
α) Διαθέτει μηχανολογικές εγκαταστάσεις, των οποίων η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα 37 KW ή η θερμική τα 70 KW. Στα όρια αυτά δεν περιλαμβάνεται η ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατάστασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα. 
β) Κατατάσσεται στις δραστηριότητες χαμηλής όχλησης σύμφωνα με τις διατάξεις της Αποφ-3137/191/Φ15/12 (ΦΕΚ-1048/Β/12) των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής".

5. Οι όροι δόμησης για τα επαγγελματικά εργαστήρια είναι οι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για τα βιομηχανικά κτίρια.

και φυσικά έχει και άλλα που έχουν συμπληρώσει και τροποποιήσει. 

Αν και δεν έχω καταλήξει ακόμη αν επιτρέπεται σε κτίριο με άδεια εμπορικής αποθήκης η εγκατάσταση εργαστηρίου χαμηλής όχλησης βλέπω ότι τα εργαστήρια συνδέονται με τα βιοτεχνικά-βιομηχανικά κτίρια και αυτό ίσως είναι ένα βήμα στο να κρίνουμε αν το κτίριο που ασχολείται ο συνάδελφος απαιτεί αλλαγή χρήσης.

Στο διαδίκτυο αλίευσα και αυτή τη σελίδα εδώ που περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία αδειοδότησης. Αντιγράφω από την σελίδα αυτή το παρακάτω κείμενο:

Α) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ

Α1) Γνωστοποίηση εγκατάστασης

Η γνωστοποίηση εγκατάστασης υποβάλλεται προς την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος www.notifybusiness.gov.gr. Μέχρι την τεχνική προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος ώστε η γνωστοποίηση εγκατάστασης να δύναται να υποβληθεί στο ηλεκτρονικά, αυτή υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης.

 

Ο ενδιαφερόμενος αφού προβεί στη γνωστοποίηση εγκατάστασης οφείλει να τηρεί στην έδρα της εγκατάστασης ή, εφόσον αυτή δεν υφίσταται κτιριακά, να διαθέτει ο ίδιος και να τα θέτει στη διάθεση της Δ/νσης Ανάπτυξης, εφόσον του ζητηθούν, τα κάτωθι δικαιολογητικά:

 

α. Αποδεικτικό υποβολής της γνωστοποίησης, από το οποίο πρέπει να προκύπτει τουλάχιστον ο μοναδικός αριθμός της γνωστοποίησης.

β. Βεβαίωση χρήσης γης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, συνοδευόμενη από το υποβληθέν τοπογραφικό που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοσή της.
 Σε περίπτωση που στο τοπογραφικό αυτό δεν αποτυπώνονται εγκαταστάσεις ή υποδομές που γειτνιάζουν με τον συγκεκριμένο χώρο και που δυνητικά επηρεάζουν τη χωροθέτηση της δραστηριότητας, υποβάλλεται ξεχωριστό τοπογραφικό σε κατάλληλη κλίμακα ώστε να αποτυπώνονται τα ανωτέρω.

Ειδικά Δικαιολογητικά (κατά περίπτωση απαιτούμενα):

α. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), μόνον εφόσον πρόκειται για δραστηριότητα που εγκαθίσταται σε περιοχή χωρίς καθορισμένη χρήση γης.

β. Σε περίπτωση λειτουργίας της μονάδας εντός πολυώροφης οικοδομής, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 4 του ν. 3741/1929 (Α' 4) «Περί της ιδιοκτησίας κατ' ορόφους», Υπεύθυνη Δήλωση του φορέα της δραστηριότητας ότι υφίσταται Κανονισμός Συνιδιοκτησίας με μνεία στον αριθμό αυτού και ότι ο Κανονισμός δεν απαγορεύει τη δραστηριότητα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει Κανονισμός Συνιδιοκτησίας, Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη του χώρου ότι δεν υφίσταται κανονισμός και ότι ο ίδιος συμφωνεί για την εγκατάσταση της δραστηριότητας.


γ. Σε περίπτωση που η δραστηριότητα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της κοινής υπουργικής απόφασης 172058/2016 (Β’ 354) (SEVESO), φάκελος κοινοποίησης ή μελέτη ασφαλείας, κατά τις διακρίσεις της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης.

δ. Γνώμη Υπηρεσιών, εφόσον αυτή απαιτείται στη συγκεκριμένη περιοχή ή για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, από τα περιοριστικά αναφερόμενα στο σημείο Α του πίνακα του Παραρτήματος του Ερωτηματολογίου και που ο φορέας της δραστηριότητας δύναται να μνημονεύει στο σημείο Β3(9) του Ερωτηματολογίου, και εφόσον δεν έχουν προηγουμένως εκδοθεί κατά το στάδιο της έκδοσης ΑΕΠΟ στην περίπτωση (α) ως άνω.

Α2) Γνωστοποίηση λειτουργίας

Για την έναρξη λειτουργίας υποβάλλεται από τον φορέα γνωστοποίηση λειτουργίας στην ιστοτελίδα https://www.notifybusiness.gov.gr.

Κανένα δικαιολογητικό δεν υποβάλλεται κατά την υποβολή της γνωστοποίησης πέρα του προβλεπόμενου παραβόλου. Με την ολοκλήρωση της υποβολής ο φορέας λαμβάνει αποδεικτικό υποβολής που συνίσταται σε φωτοαντίγραφο της υποβληθείσας γνωστοποίησης στο οποίο εμφαίνεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της γνωστοποίησης. Μετά την ολοκλκήρωση της διαδικασίας γνωστοποίησης ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας της δραστηριότητας ο φορές υποχρεούται να τηρεί στο χώρο της εγκατάστασης τα ακόλουθα δικαιολογητικά :

Ι
. Γενικά Δικαιολογητικά

- Αποδεικτικό υποβολής γνωστοποίησης

- Βεβαίωση χρήσης γης από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή

α. Συνοπτική τεχνική περιγραφή της εγκατάστασης, υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο κατά νόμο μηχανικό, με περιεχόμενο:
 

  • Τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο αποτυπώνονται οι κτηριακές εγκαταστάσεις και οι απαραίτητες πληροφορίες σήμανσης και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων εντός του οικοπέδου.
  • Περιγραφή δραστηριότητας (παραγωγική διαδικασία, είδος πρώτων υλών και παραγόμενων προϊόντων, διάγραμμα ροής εκτελούμενων εργασιών, κ.λπ.).
  • Κάτοψη χώρου με ενδεικτική τοποθέτηση των μηχανημάτων εντός αυτού και κατάλογο των μηχανημάτων με την ένδειξη της ισχύος τους. Η αποτύπωση της τοποθέτησης γίνεται για λόγους υποστήριξης του ελέγχου και τυχόν παρεκκλίσεις στην αποτύπωση της τοποθέτησής τους στην κάτοψη δεν αποτελεί αντικείμενο κύρωσης, εφόσον δεν τίθεται θέμα ασφαλείας.


βΥπεύθυνη δήλωση αρμόδιου κατά νόμο μηχανικού με την οποία βεβαιώνεται η στατική επάρκεια και η βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση του κτηρίου, ότι δεν απαιτείται έκδοση νέας άδειας δόμησης ή τακτοποίηση ή νομιμοποίηση της κτηριακής εγκατάστασηςότι η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε σε χώρο κύριας χρήσης (όχι βοηθητικό ή κοινόχρηστοκαι ότι είναι σύμφωνη με την τεχνική περιγραφή του δικαιολογητικού 1α αναφέροντας με ρητή αναφορά της ημερομηνίας σφράγισής της.

γ. Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) ή απόφαση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).

δ. Άδεια Δόμησης, με το σύνολο των συνοδευτικών μελετών και σχεδίων, συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν τακτοποιήσεων, ρυθμίσεων ή νομιμοποιήσεων αυθαίρετων κατασκευών, καθώς και των σχετικών βεβαιώσεων πληρωμής προστίμων.

ΙΙ. Ειδικά δικαιολογητικά (κατά περίπτωση απαιτούμενα😞

α. Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση Φ15/οικ.1589/104/2006 (Β’90), εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση ύπαρξης εγκατάστασης πετρελαιοειδών (υγρών καυσίμων) ή υγραερίου για τις λειτουργικές ανάγκες των μονάδων ισχύουν οι διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης της 28-6-1991 με
στοιχεία ΦΕΚ 578Β’/1991 και της υπουργικής απόφασης Δ3/14858/1993 (Β’ 477) αντίστοιχα.

β. Πιστοποιητικό ελέγχου σε ισχύ για τις δεξαμενές υγραερίου της μονάδας, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Δ3/14858/1993 (Β’ 477), άρθρο 3.3.13, εφόσον απαιτείται.

γ. Πιστοποιητικό παραλαβής και πιστοποιητικό ελέγχου σε ισχύ για τους ατμολέβητες της μονάδας, βάσει των άρθρων 5 και 9 της υπουργικής απόφασης 10735/651/2012 (Β’ 2656), εφόσον απαιτείται.

δ. Έγκριση για δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης, κατ’ εφαρμογή των Κανονισμών 853/2004 (L 139) ή 183/2005 (L 35) ή 1069/2009 (L 300).

ε. Άδεια χρήσης νερού, στην περίπτωση χρήσης νερού από γεώτρηση για βιοτεχνική χρήση, εφόσον απαιτείται.

στ. Υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 3 του άρθρου 3Α ν. 2244/1994 για τα εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγό ζεύγη της μονάδας, εφόσον απαιτείται. Μέχρι την έκδοση της ως άνω υπουργικής απόφασης, αντί της υπεύθυνης δήλωσης απαιτείται απόφαση απαλλαγής από άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας.

ζ. Έγκριση απότμησης-υποβιβασμού στάθμης πεζοδρομίου ή έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης ή έγκριση εισόδου - εξόδου από την αρμόδια, για τη συντήρηση της οδού (ή των οδών) έμπροσθεν της μονάδας, Υπηρεσία, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου
κατά νόμο μηχανικού ότι η κυκλοφοριακή σύνδεση ή η είσοδος - έξοδος της εγκατάστασης εκτελέσθηκε σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια.

η. Άδεια κατασκευής λιμενικού έργου και χρήσης αιγιαλού και παραλίας, εφόσον απαιτείται.

θ. Άδεια χρήσης φυσικού αερίου, εφόσον απαιτείται.

Εφόσον απαιτείται η έκδοση έγκρισης εγκατάστασης για τη δραστηριότητα, οι προβλεπόμενες ΠΠΔ προσδιορίζονται στην έγκριση εγκατάστασης. Εφόσον δεν απαιτείται η έγκριση εγκατάστασης αλλά μόνο γνωστοποίηση εγκατάστασης, οι ΠΠΔ προσδιορίζονται με αυτοτελές έγγραφο της Δ/νσης Ανάπτυξης μετά από την υποβολή σχετικού αιτήματος εκ μέρους του ενδιαφερομένου και την παροχή των απαραίτητων στοιχείων.

Επισημαίνεται, ότι πλέον καταργείται η υποχρέωση λήψης βεβαίωσης καταλληλότητας από την αρμόδια Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου, η οποία θα ασκεί εκ των υστέρων τα ελεγκτικά της καθήκοντα.
 

Link to comment
Share on other sites

On 21/5/2018 at 6:46 ΜΜ, danaikaterina said:

Δες το άρθρο 8 του Ν.3325/2005. Για επαγγελματικά εργαστήρια με περιορισμό στην ισχύ μπορείς να εγκατασταθείς σε κτίριο με χρήση εμπορικής αποθήκης.

Παύλο καλησπέρα

το παραπάνω δεν ισχύει?? 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.