Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αμοιβή (επίβλεψης) για επανακατάθεση άδειας Κατεδάφισης


Recommended Posts

Είχα βγάλει προ 2 ετών μία άδεια κατεδάφισης για λογαριασμό ενός πελάτη μου, ο οποίος δεν την εκτέλεσε (δεν έκανε τη κατεδάφιση).

 

Μου ζήτησε νέα άδεια κατεδάφισης , καθώς η παλιά έληξε (είχε ισχύ έξι μήνες) και επειδή έχει παρέλθει διάστημα άνω των 6 μηνών δεν αναθεωρείται για παράταση ισχύος (για άλλους έξι μήνες).

 

Το θέμα μου είναι ότι η αμοιβή κατεδάφισης που μου ζητάει η πολεοδομία για την πληρότητα του φακέλου προκειμένου να κατατεθεί εκ νέο ο φάκελος, είναι αμοιβή ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ , που είναι μία εργασία που δεν έχω κάνει και ο πελάτης μου δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί θα πρέπει να ξαναπληρωθεί.

 

Δηλαδή, η πολεοδομία θέλει να πληρωθεί δύο φορές η ίδια εργασία , γεγονός που μπορεί να με συμφέρει αλλά θεωρώ ότι δεν είναι πρέπον (ο πελάτης μου το θεωρεί απαράδεκτο).

 

και η αμοιβή δεν είναι λίγη 5.000 x λ (0,23253) = 1.162,65 + ΦΠΑ (267,41) = 1430,06 ευρώ

 

Σημειωτέον ότι η έκδοση της αδείας είναι υπόθεση μιας μέρας καθώς υπάρχουν όλα τα σχέδια και τα έντυπα της παλιάς αδείας κατεδάφισης , τα οποία θα βγουν φωτοτυπία και θα επανυποβληθούν.

 

Υπάρχει κάποια εγκύκλιος, διάταξη κλπ που λέει τί γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ?

 

Βασικά του είχα πει ότι πρέπει να πληρώσει μόνο ως αμοιβή τη διαφορά του λ δηλαδή περίπου 120 ευρώ, και τώρα έχω πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Άδικο μεν, όμως δυστυχώς αυτά προστάζει ο νόμος.

Ο πελάτης σας έπρεπε να μεριμνήσει για την κατεδάφιση όσο ήταν σε ισχύ.

 

Εαν θεωρείτε δικό σας το σφάλμα και θέλετε να τον χρεώσετε μόνο 120€, να γνωρίζετε πως θα πρέπει να επιβαρυνθείτε ΦΠΑ, Εφορία, 2.048% (γενικά ότι κρατήσεις προβλέπονται), πόσο που θα ξεπεράσει πολύ τα χρήματα που ζητήσατε.

 

Μια πλάγια λύση θα ήταν:

Επίσης δεν απαιτείται άδεια:

α) για την κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα δύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επικινδύνων οικοδομών, με την επιφύλαξη της παρ.7 του Αρθ-4 του παρόντος νόμου, (Αρθ.4 παρ.7 ΓΟΚ/85

7. Αίτηση για κατεδάφιση, επισκευή ή προσθήκη σε κτίριο που κατά την κρίση της πολεοδομικής υπηρεσίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, παραπέμπονται στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ. Η παραπομπή αυτή είναι υποχρεωτική αν το κτίριο βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό. Αν η επιτροπή κρίνει ότι η επισκευή δε θίγει το κτίριο ή ότι δε συντρέχει λόγος να κινηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου, προωθείται η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας αν συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση με αιτιολογημένη έκθεση της ΕΠΑΕ αποστέλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργείου.

Στην περίπτωση αυτή η άδεια χορηγείται όταν γνωστοποιηθεί στην πολεοδομική υπηρεσία ότι το κτίριο δεν κρίνεται διατηρητέο, ή αν παρέλθουν δώδεκα μήνες από την κατάθεση του σχετικού φακέλου κατεδάφισης στην αρμόδια υπηρεσία του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργείου, χωρίς να εκδοθεί απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου ως διατηρητέου.

Ειδικότερα με απόφαση του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού και για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς μπορούν να καθορίζονται περιοχές εντός ή εκτός παραδοσιακών οικισμών εντός των οποίων οι αιτούμενες άδειες κατεδάφισης υποχρεωτικά παραπέμπονται στην πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ μετά τη γνωμοδότηση της οποίας αποστέλλονται στην υπηρεσία που έχει την αρμοδιότητα χαρακτηρισμού και τηρείται η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.