Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τυπικό σφάλμα μετροταινίας


anchelos

Recommended Posts

Επειδή διάβασα το συγκεκριμένο θέμα και ειδικότερα από το μέλος anchelos εξεπλάγην για αυτό το σφάλμα μέτρησης 2cm στα 100m επί της κορδέλας , πόσο μάλλον όταν έχει καύσωνα!

Για την επιμέτρηση των οικοπέδων ( που με αφορά ) προκειμένου να είμαι ακριβής και ταχύτερος στη προσφορά του πελάτη και επομένως στον υπολογισμό κυβικών εκσκαφής- κατεδάφισης χρησιμοποιώ lazer και μου κέντρισε τη περιέργεια που ενώ το επάγγελμά σας είναι οι επιμετρήσεις - αποτυπώσεις οικοπέδων δε το ανέφερε κανείς .......

μήπως να χάσω την εμπιστοσύνη μου στα ηλ.βοηθήματα αυτά και να ξαναγυρίσω στη κορδέλα ??

Ξέρω πως και τα lazer για να είναι ακριβή πρέπει να λειτουργούν σε καποια θερμοκρασία.

Απλά μου γεννήθηκε η απορία και πήρα το θάρρος να σας ρωτήσω μήπως κάτι ξέρετε που δε ξέρω ,χωρίς να γίνομαι ενοχλητικός και λίγο offtopic !!!

Ευχαριστώ....

Link to comment
Share on other sites

Τα 2 cm, όπως είπαμε ειναι σφάλμα οργάνου. Δηλαδη το κατασκευαστικό σφαλμα. Όχι σφαλμα μέτρησης-παρατηρησης, και οτι αλλο σφαλμα υπαρχει. Στην πράξη πιο εύκολα πετυχαίνεις 2 μετρα σφάλμα παρα 2 εκατοστά οταν μετρήσεις 100 μετρα.

 

Μην αναρωτιέσαι καθόλου αν αξιζει η μετροταινία. Εγω απλώς ρωτάω, επειδη το τοπογραφικό που εχω στα χερια μου, μετρήθηκε απο προηγούμενο μηχανικο με κορδέλα οπως δειχνουν τα πράγματα, και είπα απλως μπας και εβγαζα άκρη χωρις να χρειαστει να το ξαναμετρήσω.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως καλό θα είναι να προμηθευόμαστε μετροταινίες καλής ποιότητας με ίνες.

Κυκλοφορούν και πολλές φτηνές no-name που μετά από 1-2 μετρήσεις χάνουν 10-15 εκατοστά στα 5 μέτρα.

Link to comment
Share on other sites

Πλέον συνάδελφε το καλύτερο είναι να προμηθευόμαστε ηλεκτρονικά όργανα μέτρησης. Υπάρχουν αρκετά φθηνά, της τάξεως των 100 ευρώ, μέτρα λέιζερ τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι χαμηλότερης ακρίβειας από την μετροταινία. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι εύκολα ορατό το στίγμα σε περιόδους έντονης ηλιοφάνειας.

Link to comment
Share on other sites

Γνώμη μου είναι ότι τα "παραδοσιακά" όργανα ποτέ δεν θα εκλείψουν!

Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που τα "όργανα μπαταρίας" δεν μπορούν να κάνουν κάτι (αν δεν έχεις έστω βοηθό).

Είμαι υπέρ της χρήσης απλών οργάνων και μεθόδων, ειδικά από νέους μηχανικούς, διαφορετικά στα δύσκολα δεν ξέρουν τι να κάνουν. (πχ διαίρεση ενος τμήματος σε 3 ίσα μέρη μόνο με ένα σχοινί)

Τα ηλεκτρονικά όργανα τα θέλουμε πρώτα για την ταχύτητα και ύστερα για την ακρίβεια (και καθόλου για την επανάπαυση).

Link to comment
Share on other sites

Δεν μίλησα για επανάπαυση συνάδελφε. Όταν όμως συναντώ περιπτώσεις μετρήσεων όπου απαιτείται υψηλή ακρίβεια με μετροταινία,ε, όπως και να το κάνουμε δεν δύναμαι να υπερασπιστώ την μεθοδολογία. Για χονδροειδής μετρήσεις καλή είναι και η μετροταινία, για αποτυπώσεις γηπέδων όμως φευ. Σκέψου ότι όντας φοιτητής κάναμε σε συγκεκριμένο εργαστήριο χάραξη σκάμματος με χρήση μετροταινίας. Πριν 20-30 χρόνια ήταν άριστη μεθοδολογία. Σήμερα όμως κατά πόσο θα μπορούσες να επαναπαυθείς σε αυτήν για την τοποθέτηση του κτηρίου;

Link to comment
Share on other sites

Και η ρητορική ερώτηση που με έχει δημιουργηθεί στο μυαλό "Και τι έχει αλλάξει τα τελευταία 20-30 χρόνια, ώστε να χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ακρίβεια?"

Και απαντάω ο ίδιος "Η αξία της γης και οι παραξενιές των γειτόνων"

Link to comment
Share on other sites

Πρόσθεσε και τον ανταγωνισμό που οδηγεί στην πεποίθηση ότι τα 10 εκατοστά σφάλματος πρέπει να τιμωρούνται ως κακούργημα και όχι ως πλημμέλημα. Να σκεφτείς ότι το κτηματολόγιο δέχεται απόκλιση εμβαδού έως και 10%...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.