Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έλεγχος δυστρεψίας ορόφων


 
ak2

Recommended Posts

Ο πλασματικός ελαστικός άξονας είναι ο προσδιορισμός της θέσης του άξονα της βέλτιστης στρέψης.

Το χαρακτηριστικό του πλασματικού άξονα είναι όταν η εξωτερική στατική φόρτιση σεισμικών δυνάμεων, που βρίσκεται πάνω σε ένα κατακόρυφο επίπεδο, τοποθετηθεί πάνω στον πλασματικό άξονα τότε οι οριζόντιες στροφές των ορόφων παρουσιάζουν την βέλτιση καθ ύψος κατανομη.

Ο προσδιορισμός της θέση του πλασματικού άξονα επιτυγχάνεται με τις 2 θεωρίες τόσου του διακριτού μοντέλου όσο και με την χρήση της θεωρίας των συνεχών συστημάτων.

Στα πολυώροφα κτίρια οι κανονισμοί δεν είναι σε θέση να πρσοφέρουν αναλυτικές πληροφορίες για τον προσδιορισμό του ελαστικού άξονα.

 

Η ύπαρξη του ελαστικού άξονα είναι σημαντική γιατί καθορίζει το μέγεθος της δομικής εκκνετρότητας του κτιρίου e0 και της ακτίανς δυστρεψίας re. Τα τελευταία 2 στοιχεία παραπάνω χρειάζονται και είναι χρήσιμα για την ποιοτική εκτίμηση της σεισμικής απόκρισης των κτιρίων.

 

Ο ΕC8, επιβάλλει μεν την εύρεση του κέντρου δυσκαμψίας και τον έλεγχο κανονικότητς κτιρίου (τόσο καθ 'υψός όσο και στην κάτοψη). Ο EC8 θεωρεί σαν προϋπόθεση ότι τα κέντρα δυσκαμψίας του κάθε ορόφου πρέπει να βρίσκονται περίπου στην ίδια κατακόρυφο. Αλλά δεν παρέχεται καμία πληροφορία όυτε για τον τρόπο υπολογισμού των κέντρων δυσκαμψίας του κάθε ορόφου, ούτε και την απόκλιση που μπορεί να έχουν τα κέντρα δυσκαμψίας από την θεωρητική κατακόρυφο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 52
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

3. Ο εακ στο 4.1.4.2.β.3.γ αναφέρει ότι: απόσταση πόλου στροφής διαφραγμάτων από κέντρο μάζας > ακτίνα αδρανείας διαφράγματος (έλεγχος ΄κυρίως σε ισόγειο) τότε μεταφορικός χαρακτήρας.

 

 

Αυτό είναι το ένα και μοναδικό κριτήριο.

 

Παράδειγμα: Ένα διάφραγμα, δύο ιδιομορφές (με διακεκομμένη λευκή οι ακραίες θέσεις του διαφράγματος για την συγκεκριμένη ιδιομορφή). Η πρώτη είναι στρεπτική (κυρίως), ή δεύτερη μεταφορική (κυρίως). Πόλος στροφής είναι το σημείο ως προς το οποίο η ιδιομορφή φαίνεται να είναι καθαρή στροφή. Εξ ου και "πόλος στροφής"

post-33925-131887264004_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

σας ευχαριστώ και τους δύο.

επομένως η απάντηση στα 1 και 2 που ρώτησα είναι αρνητική απ'ότι καταλαβαίνω και μου μένει να καταλάβω πώς εντοπίζεται ο πόλος στροφής...

Link to comment
Share on other sites

Έστω ένα σημείο του διαφράγματος, το οποίο γνωρίζεις τις μετατοπίσεις κατά χ και ψ και την στροφή περί ζ. Αρχική θέση Α και παραμορφωμένη η Α'.

Το διάνυσμα ΑΑ' είναι προφανώς ίσο με Ux+Uy (διανυσματικά).

 

Ο πόλος στροφής βρίσκεται σε μία θέση επί της καθέτου στο διάνυσμα ΑΑ' και σε απόσταση από το σημείο ίση ΑΑ'/tan(φ), όπου φ η στροφή περί τον ζ.

 

Απλή γεωμετρία... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Έχω διώροφη μονοκατοικία, στρεπτικά ευαίσθητη λόγω του ότι ο πυρήνας είναι στην γωνία της κάτοψης. Δεν μπορώ να κάνω κάτι στον ξυλότυπο.

 

Υπάρχει πρόβλημα ? Το λύνω και με q=1 για σιγουριά. Μιλάμε για μικρό κτίριο περίπου 70τμ η κάτοψη. Να προσέξω κάτι ιδιαίτερο ?

Link to comment
Share on other sites

Το στρεπτικα ευαισθητο πως προκυπτει?

Εκανες τον ελεγχο που οριζει ο κανονισμος?

Μπορεις να προσθεσεις τοιχεια για να αλλαξεις τη θεση του κεντρου ελαχιστης στροφης.

Link to comment
Share on other sites

Η σιγουρια προκυπτει πιο πολυ  με την συμμετρια του φορεα παρα με τη μεταβολη του q.Αλλη λυση που θα σου προτεινα (εφ οσον δεν μπορει να γινει το προηγουμενο) ειναι ο πυρηνας σου να μην ειναι ολος με "φεροντα" τοιχωματα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι έκανα τον έλεγχο (τον κάνει το πρόγραμμα Statics). Είναι σίγουρα στρεπτικά ευαίσθητο.

 

Φαίνεται και από την δυναμική ανάλυση από τις ιδιομορφές που οι μεταφορικές ιδιομορφές είναι μικρό ποσοστό της δυναμικής μάζας. 

 

Οκ.....εγώ ρωτάω κάτι άλλο. Ας πούμε ότι δεν κάνω τίποτα και αφήσω τον ξυλότυπο ως έχει. Τι επιπτώσεις θα έχω ? Τα σίδερα δεν βγαίνουν κάπου υπερβολικά. 

 

Να το πω αλλιώς. Ο κανονισμός έχει κριτίριο για το πότε είναι εύστρεπτο το κτίριο και αφορά νομίζω μόνο την ισοδύναμη στατική ανάλυση - αλλά δεν μας λέει....αν τελικά είναι εύστρεπτο το κτίριο τι κάνουμε !

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτη την περιπτωση θα πας υπολογιστικα (και επικινδυνα) με τον EC8 οπου υπαρχει ειδικη περιπτωση για το q στα ευστρεπτα συστηματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.