Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περί μελέτης δεξαμενής


Newbie_F

Recommended Posts

Τα δεδομένα που είχα είπα.

 

4m δε σε προβλημάτισε,βρε συναδέλφισσα..? Anyway...

 

Λοιπόν (για σταθερές παροχές..) έχουμε Qεισ=10L/s και Qεκρ=75L/s. Προφανώς θα υπερχειλίσει(εδώ ισχύει το σκεπτικό του gp1968 ). Αν ήταν αρχικά γεμάτη 8α άδειαζε με ρυθμό 65L/s(ή με ταχύτητα 0,065/78,54=8,27*10-4m/s) σε 9666,46 s.

Προφανώς δεν είναι αυτό το πρόβλημα...Μάλλον θα χρειαστεί να ξανατηλεφωνήσεις...Πάντως ρώτα για τις Q... αν είναι σταθερές είναι πολύ απλά τα πράματα...ή θα αδειάζει(εκρ>εισρ) ή θα υπερχειλίζει(εκρ<εισρ)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

CivilKald πολύ καλή η ανάλυσή σου, η οποία επιβάλλεται να εφαρμόζεται σε μελέτες ύδρευσης ή και γενικότερα σε δεξαμενές τροφοδοσίας καταναλώσεων με μεταβλητά χρονοδιαγράμματα ζήτησης ανά 24ωρο....

....Newbie_F θα υποθέσω ότι έχουμε έναν οικισμό που διψά για νερό και ήδη κατασκευασμένη αυτή την δεξαμενή με συνολικό όγκο 3.142*10μ^2/4*8μ=628κμ, και την τροφοδοσία της διαθέσιμη με ρυθμό 10λιτ/δευ=36κμ/ώρα (από ενδιάμεσο αντλιοστάσιο ή απευθείας από υδρογεώτρηση….). Με βάση τα δεδομένα αυτά και κάποιες πρόσθετες πρακτικές παραδοχές εξάγω τα εξής συμπεράσματα:

1. Με κλειστή την βάνα εξόδου της δεξαμενής (επιβάλλεται να έχει μια τέτοια βάνα πάνω στον Φ400 αγωγό για περιόδους επισκευής – συντήρησης της δεξαμενής) η δεξαμενή θα γεμίσει από τον πάτο μέχρι την οροφή της (αυτό είναι το σημείο υπερχείλησής της) σε 628/36~17,5ώρες.

2. Με ανοιχτή την βάνα εξόδου του Φ400 αγωγού και την παραδοχή ότι κάθε κάτοικος έχει ανάγκη 200 λίτρα νερού την ημέρα (μία τιμή που συχνά λαμβάνεται ως μέση ημερήσια τιμή βάσης για όλες τις ημέρες του χρόνου), και οι διαρροές στο δίκτυο είναι 50% της ειδικής κατανάλωσης του κατοίκου (ένα ποσοστό που περιγράφει καλά τις απώλειες στα ελληνικά δίκτυα ύδρευσης) και την πρόσθετη παραδοχή ότι ο οικισμός (μαζί με τις διαρροές νερού) ζητά από την δεξαμενή ακριβώς 36κμ/ώρα όλες τις ώρες του 24ώρου, τότε εξάγω το συμπέρασμα ότι ο οικισμός κατοικείται από 36*24/(0.2+0.1)=2.880 κάτοικοι. Σε αυτή την περίπτωση η στάθμη της δεξαμενής παραμένει (θεωρητικά) αμετάβλητη.

3. Αυτό που ισχύει στην πράξη όμως είναι η στάθμη μέσα στην δεξαμενή να μεταβάλλεται συνεχώς διότι η ζήτηση σε νερό μεταβάλλεται συνεχώς (για διάφορους λόγους….). Άλλοτε μπορεί να ανεβαίνει και άλλοτε μπορεί να κατεβαίνει. Αν ο οικισμός ζητά πάντοτε λιγότερα από 36κμ/ώρα, τότε η στάθμη θα ανεβαίνει πάντοτε και συνεπώς χρειαζόμαστε ένα σύστημα που θα ενημερώνει την πηγή τροφοδοσίας ότι πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί την δεξαμενή για να αποφύγουμε την υπερχείληση. Αν υπάρχουν στιγμές που ο οικισμός ζητά νερό με ρυθμό πάνω από 36κμ/ώρα, τότε η στάθμη θα πέφτει και το αν η δεξαμενή στερέψει εξαρτάται από το πόσες ώρες θα διαρκέσει η υψηλή ζήτηση και από ποια στάθμη ξεκίνησε η υψηλή ζήτηση.

4. Στην χειρότερη και αναλυτικότερη περίπτωση υποθέτουμε ότι ο οικισμός είναι πάρα πολύ διψασμένος και βρισκόμαστε στην πιο καυτή μέρα του καλοκαιριού και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού είναι τελείως άδειο, τότε για να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τι θα συμβεί στην δεξαμενή μας (θα αδειάσει ναι ή όχι? Απαιτείται να δουλεύει και η γεώτρηση ναι ή όχι?) θα πρέπει να γνωρίζουμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του εξωτερικού και εσωτερικού δικτύου ύδρευσής μας (μήκος, υψόμετρο τοποθέτησης και εσωτερική διάμετρο αγωγού), θα πρέπει να γνωρίζουμε το πλήθος των κατοίκων του οικισμού, να εκτιμήσουμε την μέγιστη ζήτηση κατά άτομο και ημέρα (ή ακόμα καλύτερα ανά ώρα του 24ώρου) καθώς επίσης και το ποσοστό απωλειών του δικτύου μας και να περάσουμε σε κάποιο λογισμικό υδραυλικής ανάλυσης όλα αυτά τα δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.